Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2014 09:39 - Уестингхаус пак се изгарви с АЕЦ "Козлодуй".
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3502 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гаврата беше публикувана преди два дни (на 13/10/2014г.) на интернет страницата на американската информационна агенция Блумбърг (Bloomberg) и гласи: Westinghouse Offers Czechs Help to Finance Nuclear Plans

"Уестингхаус предложи помощ на Чехия за финансиране на АЕЦ"

image

Уестингхаус оферира срещу реската държавна корпорация Росатом, в размер на 15 милиарда щатски долара, за проекта АЕЦ "Темелин-2", който беше отменен през април, след като правителството отказа да гарантира вземанията на ЧЕЗ, за изграждането на централата. Третия участник френската АРЕВА беше отстранен от търга още през 2012 г.

Уестингхаус използва подобен финансов модел в България, Козлодуй, а също така и във Великобритания.

Това, че Росатом беше отрязана от проекта през пролетта е вярно. Но твърдението, че японско-американската корпорация Тошиба-Уестингхаус използва същия финансов модел за финансирането на изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е, меко казано, силно преувеличено.
Тази публикация е крещящ пример за платена про-ядрена манипулация! Проекта АЕЦ "Темелин-2" се предвижда да се състои от два ядрено-енергийни блока с два реактора от типа PWR (Presurased Water Reactor - реактори с вода под налягане, аналог на руските ВВЕР), с електрическа мощност от около 1200 МВт, всеки. Това на практика прави точно два блока, като планирания 7-ми блок в Козлодуй.

image

По думите на кандидат премиера на България Бойко Борисов директора на Уестингхаус Дани Родерик му е заявил, че цената на 7-ми блок ще бъде about 5.2 - 5.3 милиарда щатски долара. На този фон готовноста да отпуснат на Чехия 15 милиарда за 2 блока поражда размисли и страсти, заради близо 50%-то оскъпяване на единица установена мощност.
Втория тънък момент е свързан с държавните гаранции. Щом като чехите са отрязали Росатом, следва да се очаква същото отношение и към Уестингхаус. От материала не става ясно дали последните са готови да рискуват да инвестират, без държавни гаранции. Повече от съмнително!?
Третия тънък момент е дяловото участие на страните в съответните проекти. Съдейки по горната оферта американците са готови да финансират два пъти по-голям проект на всички 100%, докато у нас, както е добре известно от подписаното в началото на август, но все още НЕ влязло в сила Акционерно споразумение, те получават само 30%, а освен това си запазват правото да се отърват от дела си още през първата година от въвеждането на блока в експлоатация.

За какво говорят всички тези разминавания и странности? Не знам на вас, но на мен ми говори само едно - Уестингхаус нямат, ама абсолютно никакво, желание някога да изграждат у нас ядрено-енергиен блок, което не означава, че ще се откажат да съучастват в източването на едни милиарди от действащата АЕЦ, за да се подкупват родните "политици" и поставяни в зависимост и подчинение. Така действат "демократите" на света. Ахам!

Г. К.



Гласувай:
5



1. gikotev - Re: xubava tsena
15.10.2014 20:03
Благодаря! Както се казва в края на материала ... "предстои да разберем". Иначе цената наистина впечатлява, ако се изпълни.

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9838462
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031