Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2008 15:40 - В памет на проф. Владимир Аврамов
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 4536 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2011 23:35


В ПАМЕТ НА ПРОФ. ВЛАДИМИР АВРАМОВ

image
Проф. Владимир Аврамов с Леонид Коган и Давид Ойстрах
Преди година се разделихме с доайена на българската цигулкова школа, проф. Владимир Аврамов, който почина на 97 г., изтъкнат български музикален деец, артист с международна известност и забележителен цигулков педагог, получил всички високи държавни награди в България. С концерт-матине в памет на проф. Владимир Аврамов в Националната художествена галерия под диригентството на Божидар Аврамов и солисти - неговите ученици проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов, бе почетен големият български музикант.

С успехите си като цигулар и педагог той е основоположник на българската цигулкова школа и укрепва международния й авторитет. Десетилетия наред проф. Аврамов е член на жури на всички най-големи международни конкурси в света в компанията на Д. Ойстрах, Леонид Коган, Йехуди Менухин, Франческати, Ида Хендел, Филип Нуман, Ифра Нийман и др., на международни конкурси за струнни квартети и други камерни състави, на редица международни фестивали и т.н. През 1959 г. на конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел Владимир Аврамов, Давид Ойстрах, Йехуди Менухин и Рене Бенедети специално за кралицата правят уникален запис на грамофонна плоча на концерт от Вивалди за 4 цигулки и оркестър.

Роден е в артистично семейство, майка му е художничката Мария Манчева, а баща му Аврам Аврамов е чиновник във военното министерство, бил е и талантлив резбар. Едно от най-забележителните му произведения е иконостасът в черквата "Св. Богородица" в Габрово. От този род е и основоположникът на българския театър - Иван Попов, известните актриси Елена Снежина, Олга Кирчева, основоположникът на българското кино Васил Гендов, художникът Никола Аврамов - баща на проф. Васил Метев /1931-2007/.

Синът на проф. Аврамов - Божидар Аврамов, е диригент на симфоничния оркестър на Бевърли хилс и професор в университета в Лос Анжелис. Неговият племенник бе известен български композитор - проф. Цветан Цветанов, чиято съпруга Гергана Владова, децата им Зорница Цветанова и Орлин Цветанов и внукът, който носи името на Владимир Аврамов, са дългогодишни популяризатори на руската музика в България.

Владимир Аврамов учи първоначално цигулка при своята сестра Антония Аврамова, впоследствие при Христо Петков - баща на видния български диригент Добрин Петков. Завършва немската музикална академия в Прага в класа на проф. Ханс Кох и Леополд Крамер (по камерна музика). През 1938 г. Владимир Аврамов създава квартет "Аврамов" в състав Врадимир Аврамов - първа цигулка, Стоян Сертев - втора цигулка, Стефан Магнев - виола, Константин Кугийски - виолончело. Този квартет поставя началото на нов етап в развитието на българското камерно изпълнителство. Много от квартетите, писани по това време от П. Владигеров, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Любомир Пипков и др., са посветени на квартета. Почти всички български квартети са записани от този състав. В неговия репертоар са и всички камерни произведения за цигулка и пиано. Свирил е с най-известните български пианисти и с почти всички оркестри в България. Надали има диригент, с когото да не се е изявявал. Свирил е и с известни пианисти в чужбина - Фредерик Геверс в Белгия, Йозеф Паленичек в Чехия и много др. Владимир Аврамов е голям пропагандатор на руската музика. Той сам е казвал, че няма руски квартет, който да не е бил изсвирен от неговия състав. Последното му желание е било отправено към неговия ученик проф. Ангел Станков, който като продължител на неговото дело е създател на квартет "София", на поклонението да му свирят "Аndante kantabile от квартет 1" от Чайковски.

Неизброими са успехите му и в педагогическата работа. Негови ученици са най-изтъкнатите цигулари у нас, както и големите ни диригенти - почти всички са били цигулари и негови ученици. Той работи с всеотдайна любов със своите студенти, за които е не само професор по музика, но и съветник и изповедник. Владимир Аврамов се е раздавал с цялото си сърце на своите ученици. Проф. Георги Бадев казва в интервю от 1999 г. по случай 80-годишния юбилей на Владимир Аврамов: "Ако има българска цигулкова школа, чиито представители музицират по всички краища на земното кълбо, коренът, създателят на тази школа, могъщият дъб, дал живот на толкова издънки всеотдайно и безкористно, е Владимир Аврамов. Нека ние, неговите ученици, не го забравяме! Нека направим всичко, за да стане достояние на днешните млади музиканти, днешната широка публика, на днешна България богатото музикално наследство и творчески път на Аврамов, с които всяка нация би могла да се гордее."



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. quartoquartet - Чудесна статия!
05.05.2009 09:33
Благодарим Ви за чудесната статия! Ние, като музиканти естествено знаем историята на българските традиций в музиката и се гордеем с тях. Именно за да не останат само история, създадохме нашето сдружение за музика "Кварто" (Quarto Quartet).
С уважение: http://quartoquartet.blog.bg/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3838860
Постинги: 569
Коментари: 1072
Гласове: 19967
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930