Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2008 07:29 - Ротари клуб в Русе
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 7309 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 21.04.2011 16:43


ЩРИХИ КЪМ ИСТОРИЯТА НА

РОТАРИАНСТВОТО В РУСЕ

 image

Русе е сред онези български градове, в които ротарианското присъствие има богати традиции Това ни дава повод да припомним кои са първите ротарианци в нашия град и как е основан РК Русе.

image
д-р Симеон Хитов
(1876-1959)

Началото на РК Русе е поставено на 2.08.1936 г. Сред основателите на клуба са някои от най-изявените тогавашни бизнесмени, общественици, адвокати и лекари в града – инж. Рене Арнтцен (директор на Захарната фабрика и белгийски консул в Русе), Георги Мушанов (търговец), д-р Симеон Хитов (военен лекар, общественик, син на войводата Панайот Хитов), д-р Михаил Мантов (адвокат, син на бившия русенски окръжен управител Димитър Мантов), Александър Алексиев (икономист, директор на русенския клон на Франко-белгийската банка), Иван Ц. Недков (търговец на едро на железария), д-р Борис Малчев (зъболекар), Иван Шаранков (индустриалец), Борис Петров (индустриалец), Димитър Пенев (известен адвокат), инж. Стефан Корабов (собственик на фабрика за метални изделия), инж. Кирил Старцев (тогавашният кмет на Русе1), Иван Цачев (директор на банка „Български кредит” и дългогодишен председател на УС на яхтклуба в Русе), д-р Никола Начев (икономист, индустриалец), Йосиф Вешков (индустриалец, председател на Областната търговско-индустриална камара, директор на „Първа частна петролна индустрия” АД), Нестор Несторов (виден търговец), Георги Бачеваров (индустриалец, собственик на фабрика за производство на сапуни, доставчик на царския двор), д-р Никола Караиванов (икономист), Иван Ив. Попов (директор на Русенската търговско-индустриална камара), Димитър Ат. Буров (банкер и директор на Машинната фабрика „Евгени Мюлхаупт” – Русе), Анастас Н. Буров (банкер), Александър Досев (известен русенски аптекар), Александър Искович (индустриалец) и инж. Манол Искович (индустриалец). По-късно в клуба са приети Станимир Василев, проф. Иван Иванов (агроном, директор на Земеделското училище, основател на Агрономическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”), инж. Георги Етимов и Евгений Димов.

РК Русе е чартиран на 29.10.1936 г. от инж. Михаел Гербел, който по онова време е върховен комисар на Ротари клубовете в Европа. Клубът получава № 4067 в Rotary International. Ето как два от тогавашните русенски вестници отразяват началото на РК Русе.

В-к „Русенска поща” помества дописката „Ротари клуб в Русе се учредява днес”: „Върховният комисар за Европа на Ротари клубовете г-н инж. Гербел и председателят на Софийския Ротари клуб г-н инж. Люб. Божков са отпътували снощи от София за Русе. Днес ще стане учредяването на Ротари клуб в Русе.” (в-к „Русенска поща”, год. ХV, бр. 5077; Русе, 29 Октомврий 1936 г., с. 1, кол. 6).

В следващия си брой същият вестник отпечатва дописката „Ротари клуб се основа вчера в Русе. Избраното настоятелство”: „Вчера в Русе бе основан Ротари клуб, в който членуват 18 видни русенски граждани (тук или е допусната печатна грешка, или дописникът е сгрешил, тъй като според албума на клуба, РК Русе е основан от 24 души – в с. н. – И. Б.). Избрано е настоятелство: председател г. Рене Арнтцен, подпредседател г. д-р Сим. Хитов, секретар г. д-р Н. Начев, касиер г. инж. Корабов и членове г. г. Ив. Ив. Попов, Н. Несторов. На върховния комисар на Ротари клубовете в Европа г. инж. Гербел и другите гости от София, вчера бяха дадени обед и вечеря, на която присъствуваха и всички членове на Русенския Ротари клуб.” (в-к „Русенска поща”, год. ХV, бр. 5078; Русе, 30 Октомврий 1936 г., с. 1, кол. 6)

В-к „Русенска народна борба” отбелязва под заглавие „Учредяването на Ротари-клуб в Русе”: „Вчера в Русе пристигнаха председателят на Соф. Ротари клуб г. Божков и комисаря на ротари-клубовете в Европа г. Гербел, посрещнати от много русенски граждани. След обяд бяха турени основите на „Ротари-клуб” в Русе.” (в-к „Русенска народна борба”, год. VІ, бр. 1632; Русе, 30 октомврий 1936 г., с. 1, кол. 5)

Сбирките на РК Русе са се провеждали в сграда на ул. „Славянска” в Русе. Сградата е разполагала с читалня, бюфет и салони за срещи и за игри. Поради обясними причини документацията на клуба не е съхранена. Засега са открити единствено екземпляр от устава на клуба и албум със снимки на русенските ротарианци.

Уставът се състои от 31 правила и принципни решения. Основната цел на клуба е посочена в чл. 2 – опознаване и сближаване на членовете му и техните семейства, полезно и приятно прекарване на свободното време в подходяща среда и обстановка, лобиране за общите интереси. Клубът се е управлявал от настоятелство, включващо председател, заместник-председател, секретар-касиер, домакин и двама съветници. Настоятелството се е избирало за срок от една година чрез тайно гласуване и обикновено мнозинство. Клубът се е представлявал пред властите и пред обществото от председателя и от секретар-касиера.

Членовете на клуба са били постоянни и временни. Числото им е било ограничено и не е можело да надхвърля 100 души. Постоянните членове са заплащали встъпителен и редовен месечен членски внос. Кандидатите за постоянни членове са се приемали по решение на настоятелството след предварителното им представяне от двама членове на клуба, а името на кандидата се записвало в специална книга. Външно лице, пребиваващо временно в Русе, е можело да посещава клуба в продължение на една седмица, но само след предварително въвеждане от член на клуба, който е гарантирал за него морално и материално. Ако гостът е продължавал да посещава клуба повече от седмица, той се е вписвал като временен член и е бил длъжен да заплаща определения едномесечен членски внос.

Настоятелството се е ползвало с широки правомощия, за да може да запазва добрия ред в клуба. То е имало право да изключи всеки член, който със своето поведение е опетнил репутацията си или доброто име и интересите на ротарианците. Абсолютно е бил забранен достъпът на деца, обслужващ персонал и пълнолетни странични лица. Настоятелството е изработвало правилника за реда в клуба и е определяло таксите за консумация и за игрите в клубните помещения.

Измененията и допълненията към Устава на РК Русе са можели да стават само с решение на повече от половината постоянни членове. Решението за прекратяване на съществуването на клуба е можело да се вземе само с квалифицирано мнозинство.

Съществуването на РК Русе (№ 4067 в РИ) обаче е краткотрайно. С Постановление на МС № 5474 от 21.12.1941 г. (обн. в „Държавен вестник”, год. LXIV, бр. 25 от четвъртък, 5 февруари 1942 г.) българските Ротари клубове, както и редица други организации у нас, са закрити, тъй като дейността им противоречи на пронацисткия Закон за защита на нацията. По времето на тоталитарния режим, установил се в България след политическата промяна от 09.09.1944 г., възстановяването на ротарианството е немислимо.

* * *

1. За него вж. Иво Братанов. Инженер Кирил Старцев – един от незабравимите ротарианци у нас. – Сп. „Ротари в България”, бр. 9, май 2006 г., № 100, с. 11 – 12.

2. На 02. 06. 2007 г. във връзка със 70-годишнината от основаването и чартирането на РК Русе (№ 4067), на тази сграда беше поставена възпоменателна плоча (вж. Иво Братанов. 70 години Ротари в Русе. – Сп. „Ротари в България”, бр. 1, юли 2006 г., № 102, с. 16 – 17).

Иво Братанов - Ротари клуб Русе




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - предложение
10.05.2009 22:08
Клуб "Бъди свободен, а не зависим", чието учредяване предстои на 18 т.м. търси обществени и медийни партньори.
За контакти: Галина Йорданова - 0878 596 142;
e-mail: gpjordanova@yahoo.com
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3838343
Постинги: 569
Коментари: 1072
Гласове: 19967
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930