Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2009 11:13 - Из досието на Щъркелов
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 9149 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 21.10.2015 19:15


КОНСТАНТИН ЩЪРКЕЛОВ В ЗАТВОРА

По повод 120-годишнината от рождението на художника

imageАвтопортрет, 1909 г.
"Когато рисувам – било пейзаж или цвете, аз чувам музика или като че ли прочитам стихове на Лермонтов или Надсон. А когато слушам голям оркестър или хор, аз виждам пейзаж… Тия пейзажи, що са дните на моите тъжни песни, тия малки мирове, на които душата се е спирала, споделяла е своето настроение… Там е истинският й "живот", споделя приживе художникът Щъркелов - признат като "Цар на акварела".


 

1. Дознание по преписка вх. № ... от ... 19... год.

ПРОТОКОЛ ЗА РАЗПИТ (23 октомври 1944 г.)

image

image

* Повече сведения около изчезването на Христо Ясенов вж. в спомените на техния приятел Григор Василев "Бележки на деня", С., 1991, с. 258 - 263.


 

2. Дознание по преписка вх. № ... от ... 19... год.

ПРОТОКОЛ ЗА РАЗПИТ (13 ноември 1944 г.) 

image 

* В архива на К. Щъркелов има запазена изрезка от вестник с изказване на майката на поета Никола Вапцаров, в което тя обвинява Щъркелов, че не е защитил сина й пред съда. Встрани на текста Щъркелов с молив е отбелязал саморъчно, че това не е вярно и може да се провери в материалите от процеса.


 

3. Дознание по преписка вх. № ... от ... 19... год.

ПРОТОКОЛ ЗА РАЗПИТ (22 ноември 1944 г.) 

image

image 

4. ДОНОС ЗА КОНСТАНТИН ЩЪРКЕЛОВ

(12 декември 1944 г.)

В процеса на ЦК на РП, който се разгледа през м. юли 1942 г., беше подсъдим и др. Никола Йонков Вапцаров. За свидетел по делото др. Вапцаров бе писал художника Константин Щъркелов, като приятел и дългогодишен познат на Вапцаровото семейство. В същия процес бях подсъдим и аз. Чух свидетелски показания на Щъркелов пред съда. Той каза:

- Не познавам Вапцарова. Не мога да свидетелствувам за един комунист. Щом е виновен, нека си понесе заслуженото наказание.

Това беше точният смисъл на Щъркеловите показания през съда. Тези показания услужиха на съда, да да бъде др. Вапцаров осъден и разстрелян.

Младен Исаев


 

5. ДОНОС ЗА КОНСТАНТИН ЩЪРКЕЛОВ

След свидетелсвуването си против др. Никола Вапцаров, когото застреляха, К. Щъркелов отишъл в аперитива "Луката" и казал: "Днес окачих един човек на въжето, но на негово място трябваше да отиде Жендов."

(За по-подробна справка да се повика Александър Жендов)

Христо Радевски


 

6. КЪМ ДОСИЕТО НА ЩЪРКЕЛОВ

(Рилски манастир, май 1946 г.)

image

7. МОЛБА от Соня К. Щъркелова от гр. София,

временно живуща в гр. Варна (декември 1944 г.)

До господина Главния обвинител пред Народния съд

Господин Обвинител,

Моят мъж, художника К. Щъркелов, преди два месеца биде задържан във Варна и докаран в София, защо, не зная. Той не е нито престъпник, нито нарушител на установения обществен ред. Не е никакъв "фил". Не се е числил към никоя партия. Гледал си е изкуството. Възмущавал се е от рушенето на паметници и художествени творения от когото и да било, нещо, което не е нито грях, нито престъпление. Не ни стигаше постигналото нещастие с опожаряването всецяло на апартамента ни, с всичките му принадлежности: завивки, облекло, спални, кухня, ателие, с около 100 картини, между които имаше и 3 от руския художник Айвазовски, които само се ценяха на около 2 милиона лева, ами трябваше да се арестува и мъжът ми и да бъдем лишени от средства за препитание. Ако мъжът ми е имал някакъв, и то неволен грях, той с държанието му под арест повече от два месеца го е изкупил десеторно.

Като Ви излагам горното, най-почтително и най-настоятелно моля да благоволите и наредите за по-скорошното пускане на мъжа ми на свобода, толкова повече че той е болен от сърце. Вие сте човек, който не може да не цени хората на изкуството и науката, които и така не са много в България.

С почит и уважение: ...

[Константин Щъркелов, “Животоописание”, ИК “Парнас”, С., 1999.]


ЦДА на РБ, ф. 133, оп. 1, а. е. 1 (доп.) л. 1–2; а. е. 3, л. 47. Комитетът на ОФ (Политическият съвет) в състав Ст. Сотиров, Ил. Бешков, В. Стоилов, К. Цонев оформя предложението за съюзно наказание по следния начин: завинаги изключени – Ив. Вълчанов, К. Щъркелов, Ал. Божинов, Ал. Добринов, Б. Донев, Ст. Баджов, Н. Тенев, К. Гърнев, Б. Денев, Мих. Парасчук, Г. Атанасов, Ст. Василев, проф. Н. Кожухаров; за известно време – проф. В. Захариев, проф. Н. Ганушев, А. Калъчев, проф. Д. Гюдженов; за една година – 3; а без право да участват в съюза – К. Тодоров, Г. Евтимов, Ст. Сърмабоджов, К. Каменов, Л. Йорданов.


Константин Георгиев Щъркелов (1889-1961)

image

Пра-пра-праплеменичка на ненадминатия български художник

Константин Щъркелов (25 март 1889 - 29 април 1961) е роден в София. През 1915 г. завършва живопис в Държавното художествено-индустриално училище в София при проф. Иван Мърквичка. След 9 септември 1944 г. е изключен от СБХ , изселен е от столицата и лежи пет месеца в Централния затвор. Творчеството му е отречено и забравено, а тогавашната критика го определя като "чужд на прогресивните и революционни идеи, официален художник на буржоазния режим и царски любимец".

Съвършен техник и майстор на акварела, Щъркелов е характерен със своя реализъм. Оставил е многобройни пейзажи, претворяващи красотата на българската природа чрез специфичен маниер. Между най-добрите му творби са пейзажи от Рила, Пирин, Софийско и Търновско. Излагал е свои творби в самостоятелни изложби в България, Чехия, Венеция, Германия, Унгария; участвал в колективните изяви на българските художници. Неговата акварелна живопис има многобройни последователи, а картините му се оценяват все по-високо.

Галерия: Константин Щъркелов


Тагове:   художник,   досие,   щъркелов,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gor - Много харесвам картините на Щър...
12.04.2009 06:55
Много харесвам картините на Щъркелов. Но не знаех тези факти от биографията му. Благодаря ти, че ме запозна с тях.
цитирай
2. tili - Добре известна е ролята на Младен Исаев
13.04.2009 11:32
по делото на Вапцаров. Знаем и съдбата на Жендов. А обвинителят Никола Ланков/ако е същото лице/ беше доживотен шеф на в. "Народна култура". Някой да си спомня за поезията на Ланков? Присъдата на историята е безмилостна!
цитирай
3. kosara2008 - 10Х...!!!
28.04.2009 12:19
невероятен си...благодаря ти...и аз незнаех...но що ли не ме изненадва "ролята" на Мл.Ис....той от собствената си дъщеря направи развалина...

ей, бързо действали, гледам октомври, ноември...44г....още не се "окопали" и раздават"правосъдие"...побългарен Гулаг:(((-

подсети ме за страхотния филм на Андонов..."за таласъмите"...ужас!
цитирай
4. анонимен - НАДЕЖДА ХРИСТОВА ЩЪРКЕЛОВА
13.10.2010 13:38
ПАРОДИЯ НА СЪДБАТА ТАЛАНТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ БИВАТ ХУЛЕНИ И ОБЯВЕНИ ЗА ВРАГОВЕ ОТ НЕУСПЕЛИТЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ КАРЕИРИСТИ .А ТОВА МЕ ВЪЗМУЩАВА И ПРЕДИЗВИКВА ДА СПОДЕЛЯ НЕЩО КОЕТО ЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК И НИКЪДЕ ДРУГАДЕ
ЛИЧНО ПОЗНАВАМ РУСКИ РАЗУЗНАВАЧ КОЙТО Е ПРИБИВАВАЛ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР БОРИС ВЪВ БЪЛГАРИЯ И Е РАБОТИЛ ЗА РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ . С ТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА Е БИЛ ХВАНАТ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЯКОИ ПРИБЛИЖЕНИ ДО ЦАРЯ ТОЕСТ БОРИС СЕ ЗАСТЪПВА ЗА НЕГО И ТАКА СПАСЯВА ЖИВОТА МУ КАТО ЕДИНСТВЕНОТО ГО ЗАДЪЛЖАВАТ ВСЕКИ ДЕН ДА СЕ РАЗПИСВА ВЪВ КОМЕНДАНТСТВОТО, СЛЕД КАТО ИДВА В БЪЛГАРИЯ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ БИВА ЗАДЪРЖАН И ЗАТОЧЕН ТОЕСТ ОСТАНАЛ ЖИВ РАЗУЗНАВАЧ ЗНАЧИ Е ПРЕДАТЕЛ НО ВЪВ ПОСЛЕДСТВИЕ РЕАЛИБИТИРАН ОТ НЕГОВ СЪРАТНИК СЪС КОЙТО СА БИЛИ ЗАЕДНО И УЧАСТВАЛИ ВЪВ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОТО ДВИЖЕНИЕ ВЪВ ИСПАНИЯ.
АЗ НЕ СЪМ БИЛА РОДЕНА ТОГАВА . КОГАТО БЯХ НА 16 ГОДИНИ НИ БЕШЕ НА ГОСТИ СЪСЪС БЛИЗКИТЕ НИ. ВЪВ ТОЗИ СЛУЧАЙ ЦАР БОРИС БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА ВРАГ НА НАЦИСКИЯТ РЕЖИМ. ТАКА КАКТО ДЯДО МИ КОСТАНТИН ЩЪРКЕЛОВ Е ОБЯВЕН ЗА ВРАГ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ РЕЖИМ САМО ЗАТОВА ЧЕ ЦАР БОРИС Е ОЦЕНЯВАЛ НЕГОВОТО ИЗКУСТВО ТОЙ Е БИЛ ПРЕДИ ВСИЧКО БЪЛГАРИН А НЕ ПОЛИТИКАНТ. И НИЩО ОБЩО НЯМА СЪС ПРОЦЕСА СРЕЩУ НИКОЛА ВАПЦАРОВ.
цитирай
5. анонимен - SBborgGHsjr
04.07.2011 07:07
You're the garetest! JMHO
цитирай
6. анонимен - DSbfkwDJNevjhryO
04.07.2011 11:48
RA1MFn <a href="http://wrmpooczoefp.com/">wrmpooczoefp</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3842165
Постинги: 570
Коментари: 1072
Гласове: 19968
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930