Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2009 12:52 - Името на Казанлък
Автор: bobi187013 Категория: История   
Прочетен: 9831 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2011 18:58


ПРОИЗХОДА НА ИМЕТО КАЗАНЛЪК
Спорът за произхода на името Казанлък се води вече второ столетие,без да е постигнато категорично и аргументирано признаване на едно или друго становище.Според един от първите източници на града-Йордан М.Стателов,основател на читалище"Искра",името на града произлиза от Казан и лък,което значи "прочута ливада".Друго предположение е един доклад на доктор Поайе до Парижкото географско дружество в който се представя една популярна верссия за произхода и името на града-от "къзанлар"-т.е.деца и жени,които излезли да посрещат някакъв султан(вероятно Мурад),преминаващ през тези места.Друг вариянт от тази версия е предположението,че първите орди на османското нашествие са срещали в тукащните гори преди всичко бежанци от Тракия-деца и жени,затова уточнявайки заселището на бъдещия град,завоевателя използвал названието"къзанлар"-,място където се намират жени и деца.Това предположение крие значителна достоверност,имайки предвид както масовото укриване на бежанците,така и обстоятелството,че дълго време преди съвременната транскрипция на името си,градът се е наричал Къзанлък.
Писателя Чудомир,един от ревностните иследователи и историци на казанлъшкото минало,привежда в трудовете си за града един разговор с тюрколога Владимир Тодоров Хиндалов.Последния твърдял,че името на града нямало корен-"къз",а"къзан"-което значи,левент,юнак момък,ловец.
В не малко стари документи името на града съществува като "Акча Казанлък"-т.е.бял,красив Казанлък.Това определение на града,което не само управителите му,но и гражданите му са използвали винаги с чуство на гордост,според едно предание е останало още от султан Мурад-Завоевателя,който виждайки децата излезли да го посрещнат облечени в бяло,възкликнал радостно"Акча Казанлък" Много е съмнително в онази жестока епоха на нашествие и кървави боеве военния лагер от двете страни на Старата река да е приел толкова романтично престигането на падишаха.Най-вероятно града да е получил поетичното си название значително по късно.Можем да приемем с една резерва,че обичай в града при празнични случаи децата да се обличат в бяло,така и от изгледа на белосаните му къщи и сараи, с които Казанлък посреща всеки пътник,идващ от проходите на Балкана или от поречието на Тунджа.



Тагове:   Казанлък,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За името...
03.01.2011 15:57
Предлагам и още едно тълкуване - "малкият Казан", преводно от турски. Казанлък , с "а" на втора позиция, в превод е "малък казан". Първото тълкуване го свързва с евентуални преселници от (столицата?) на Златната Орда, превзета от Московския княз Иван III през 1487г. и присъединяването на Казанското Ханство към Руската Империя през 1552г от Иван Грозни, т.е. горе-долу времето през което се е формирал града. Това разбира се си е моя хипотеза, подкрепена единствено с името на града и споменатите по горе събития.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bobi187013
Категория: История
Прочетен: 53750
Постинги: 10
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930