Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 16:12 - Дълбок поклон пред Вас габровци!
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 9210 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 04.01.2011 12:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ ГОСПОЖО СЕМЕРДЖИЕВА!

Благодаря Ви, скъпи патриоти!

image

На 14 октомври 2010 година от 16 часа в сградата на Регионалния исторически музей под егидата на Териториален архив  Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионалната библиотека „АприловПалаузов" и Национален музей на образованието се организира среща с госпожа Мария Семерджиева, по повод нейния 80-годишен юбилей, на която се представи книгата й „Едно дърво гора не прави" (Родът на дядо Метю ХристовЧехлар).

image

80-годишният юбилей на известната габровка Мария Семерджиева бе отбелязан с представянето на новата й книга "Едно дърво гора не прави" в Регионалния исторически музей в Габрово. Тя е посветена на видния габровски занаятчия и фабрикант дядо Метю Христов-Чехлар, с което за пореден път се доказа неоспоримия факт, че габровската общественост умее да тачи и съхранява за поколенията паметта на именитите си съграждани.

image

В книгата си авторката е включила над 60 илюстрации, снимки от семейните албуми на рода Метеви, както и снимки на старо Габрово, които са част от фонда на Държавния архив – Габрово. Това още веднъж трябва да ни напомни за огромното значение, което изиграва в българския стопански и културен живот този град на успешни предприемачи и сърцати благодетели, понесли достойно ударите на войните и комунистическия гнет.

image
За жалост, принуден по семейни причини, не можах да изпълня своето приятно задължение, като откликна на поканата да удостоя с присъствието си това събитие в културния живот на града, като го правя сега постфактум по начин, отдавайки еднакво почит към духовните традиции и завети на предците, оставайки верен и устремен по добродетелния им път.
image
image
image
image
image
image
image
Снимки благодарение на: © Дарик Габрово и © elatevgabrovo.org

ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ
"ДЪРЖАВЕН АРХИВ" - ГАБРОВО


image
Регионален исторически музей - Габрово

image

Регионална библиотека "Априлов-Палаузов"

image
Национален музей на образованието


Работна среща с Мария Семерджиева по случай 1-ви Ноември

и обсъждане на книгата й „Едно дърво гора не прави”.

Срещата започна с представяне на биографията и творчеството на г-жа Мария Семерджиева. Водещата обстойно ни представи родословното дърво на „Метевия” род. Тя също сподели своите впечатления от книгата „Едно дърво гора не прави”. Публиката беше запозната напълно детайлно със всички членове на рода. Всички 8 деца на дядо Метю Хр. Чехлар, нагледно със снимки и историческа информация ни бяха показани. Интересното у всички деца е, че са изключително интелигентни, и изучили се последователи на Метю Христов. Книгата и родът на дядо Метю са тясно свързани с габровския квартал Хаджицонев мост. Важен е фактът, че 5-то основно училище Христо Смирненски преди време е носело името на Метю Хр. Чехлар. Много хора споделиха своите спомени за рода Метеви. Някои са ги познавали лично, други са работили в техни предприятия, но имат някаква връзка с тях. Най-ярко впечатление правят огромните дарения на целия род, които са посветени на училища, фирми и др. Един весел спомен споменава дядо Стефан от квартала, че г-н Метев е правел подаръци за Коледа на всички служители, подаръци на всички млади булки, заеми и много много други добри дела.

Като финал Мария Семерджиева сподели, че подтика за тази книга са забравените габровски личности. Срещата е организирана по случай 1-ви Ноември Ден на народните будители.

Г-жа Семерджиева също направи дарение от 100 книги на библиотеката при читалище „Смирненски”.

Връзка: http://elatevgabrovo.org/




П Е Т И Ц И Я  

НАПОМНЯНЕ 

Национален антикризисен план за спасяване на книгата и грамотността 

От: Асоциация "Българска книга" 

Линк на петицията: http://bgpetition.com/za-spasenieto-na-bulgarskata-knijnina/index.html

 

ОТВОРЕНО ПИСМО 


До: г-н Бойко Борисов
Министър-председател
На Република България


Относно: 
Спасението на българската книжнина, оцеляването на българската идентичност


Уважаеми г-н Борисов,


В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ние, долуподписаните организации, се обръщаме към Вас с призив за спасяване на българската книжнина. Цял бранш от българската култура и икономика с неговите творци и специалисти – автори, преводачи, илюстратори, редактори, коректори, издатели, печатари, книжари – е пред колапс. Много от по-малките книжарници, издателства и печатници вече затвориха врати, други са пред фалит. Изхвърлени са висококвалифицирани специалисти, които се създават в продължение на много години.
Двадесетгодишната пълна незаинтересованост от развитието на книжовното дело доведе дотам, че над 50% от младите хора в страната ни са функционално неграмотни, което ги прави годни само за нискоквалифициран труд. Това са нашите деца, децата на България! При такъв ресурс не могат да се очакват и сериозни, дългосрочни инвестиции в българската икономика.
Кризата задълбочава този процес, тъй като все повече семейства не могат да отделят средства за книги.
От друга страна, естественото средище на книжовността във всяка една страна в света е библиотеката. Чрез нея, с минимум разходи, държавата осигурява правото и потребността на своите граждани от знание, образование и информация – задължение, записано и в документите на ЮНЕСКО.
Кризата се отрази във всички клонове на обществения и стопанския живот на България. Намалени бяха разходите в различни браншове с 10-20-30%. В областта на книгата и нейния дом – библиотеката, намалението е 100%.
Сравнението с другите страни от Европейския съюз е убийствено. Европеецът купува средно 11-12 книги годишно, българинът – 0,56. Европейските библиотеки се посещават от 60-70% от населението, българските – от 16%. В българските библиотеки просто няма нови книги и тяхното посещение става безсмислено. 
Резултатите от тези липси са дългосрочни и непоправими.
Затова ние, представителите на българското книжовно дело, се обръщаме към Вас с молба за Вашия личен ангажимент за създаването на Национален антикризисен план за спасяване на книгата и грамотността.
Предлагаме този план да включва две мерки:
• Спешно комплектуване на библиотечните фондове със специална програма, като през следващите години бъдат достигнати нормите на ЮНЕСКО;
• Приемане на мерки за насърчаване на четенето сред децата и учениците по примера на останалите европейски държави.


Българите са спасили своето четмо и писмо през много по-тежки времена, времена на робство и гонения. Да го направим и днес!


С уважение:

Веселин Тодоров 
Председател на УС на Асоциация „Българска книга”

Ваня Грашкина 
Председател на 
Българската библиотечно-информационна асоциация

Михаил Неделчев 
Председател на Сдружението на български писатели

Николай Петев 
Председател на Съюза на българските писатели

Проф. д-р Емилия Стайчева 
Председател на Съюза на преводачите в България

Проф. Ивайло Мирчев 
Председател на Съюза на българските художници

Доц. Виктор Паунов
Зам.декан на ФИИ



Тагове:   Юбилей,   род,   родословие,   метю,   метеви,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. templar - Браво!
20.10.2010 16:56
честито на цялата фамилия!
цитирай
2. veninski - Поздрави и от мен, приятелю!
21.10.2010 06:15
Поздрави и от мен, приятелю!
цитирай
3. nadagr - Поздравления!
21.10.2010 08:39
Вашите материали много ме радват!

Минусът се получи от случайно отклонение на мишката.
Моля за извинения!
цитирай
4. ckarlet - Поздрави за постинга! Страхотен е!
21.10.2010 19:40
Поздрави за постинга! Страхотен е!
цитирай
5. tili - Честито!
21.10.2010 22:57
Имам скромен принос към габровската култура - завесата-гоблен в Културния дом. Отразява много от габровската история и бит.
цитирай
6. bovari - Честит юбилей!
22.10.2010 19:58
"Едно дърво гора не прави"

Много подходящо продължение към темата е петицията.
Подписах.
цитирай
7. hitzkov68 - Честит рожден ден, Госпожа Семе...
28.10.2010 01:42
Честит рожден ден,Госпожа Семерджиева!Приемете искренни пожелания за здраве,радост,щастие! Ваш ученик от 2-ро осн. у-ще ,,Н.Рилски" - Иван Хицков
цитирай
8. анонимен - хубав постинг
09.11.2010 10:07
Интерсно е как г-жа Семерджиева се изживява като единственият най-активен габровец от последните години. Защото зад фасадата на тези 80 години и тази, уж чаровна усмевка, се крие една абсолютно комплексирана личност, която умее със зъби и нокти да държи настрана кадърни, умни и интересни хора, за да не й пречат тя да бъде №1.

От моите кратки срещи с нея пазя само лоши впечатления. Наистина тя е голям активист на Дружество Майчина грижа, но обществото не е наясно колко жени е прогонила, за да бъде едноличен активист.

Но тя няма да е вечна, пък и това, което е направила не е чак толкова много.
цитирай
9. анонимен - Фамилия Метеви
09.11.2010 10:09
е едно от ярките семейства в Габрово. Хубаво е, когато наследниците продължават да пешат за своите прародители. Когато има живи и кадърни наследници, не е нужно чужди хора да пишат за тях.
цитирай
10. анонимен - коментар
09.11.2010 10:10
анонимен написа:
Интерсно е как г-жа Семерджиева се изживява като единственият най-активен габровец от последните години. Защото зад фасадата на тези 80 години и тази, уж чаровна усмевка, се крие една абсолютно комплексирана личност, която умее със зъби и нокти да държи настрана кадърни, умни и интересни хора, за да не й пречат тя да бъде №1.

От моите кратки срещи с нея пазя само лоши впечатления. Наистина тя е голям активист на Дружество Майчина грижа, но обществото не е наясно колко жени е прогонила, за да бъде едноличен активист.

Но тя няма да е вечна, пък и това, което е направила не е чак толкова много.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822274
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031