Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2013 15:26 - Размисли върху студентските окупации
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 2830 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 02.02.2015 14:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дела и размисли върху студентските окупации на СУ от
един скромен православен християнин и наследствен
аристократ, потомък на някои от най-видните и
високообразовани български родове през вековете

 image 
Разгледай хрониката тук

Началото на студентските стачки завършили с пълна окупация положиха своето начало през 1990 г., веднага на другия ден след първото гласуване за Велико народно събрание, не бе чакан дори втория тур. Оттогава се проведоха още четири университетски окупационни стачки.

Флагманът в това отношение е бил винаги Софийския университет, най-старото и реномирано висше училище у нас, чиито свободомислещи студенти повличаха след себе си вълната на всеобщото младежко недоволство из други университетски центрове в столицата и страната.

Историята като наука понякога се е оказвала твърде неблагодарна към едни личности и същевременно щедра към не особено заслужаващи вниманието ни персони и събития. Дано, при опита си да запълним една празнота в българската историография, да сме съумели да разкрием поне малка част от фактологията и станем полезни за бъдещите изследователи.

Настоящият хронологичен сборник обхваща процеса на студентските прояви от 1989 г. насам. Без да сме търсили изрично някаква всеобхватност или изчерпателност по темата, сме се опитали да издирим и подберем, всякакъв ползотворен материал, спомени или интервюта, от наличните в публичното пространство и пресата през годините, хвърлящи светлина върху участниците в окупационните стачки и техните действия във време на самите събития.

Предварително се предпазваме от крайни позиции и конфронтации, под каквато и да е форма, и с когото и да било, вкл. с организации или медии. Използваният документален архив е натрупан за кратко време посредством проведено търсене в мрежата, преглед на лични разкази и впечатления, както и от срещи, разговори и налагащи се уточнения с преки участници.

Повод за съставянето на настоящата хроника, до голяма степен, се оказа  поредното затваряне на Ректората през 2013 г., водени от чисто емоционални подбуди и сантименти. Надяваме се, искрено, на Вашата снисходиделност, при евентуалното поставяне под съмнение качеството на скромния ни труд.

Оставяме анализа на случвалите се събития, изцяло на обективната читателска преценка и съвестта на безпристрастния изследовател, които вярвам правдиво да успеят да изградят своята оценка за действията на всеки участник.

Надяваме се, един ден, основополагащата Първа студентска окупационна стачка на Софийския университет, като израз на най-чист младежки порив в дух на морална непримиримост, да бъде отчетена по достойнство.

Лалю Метев








Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822616
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031