Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2014 06:54 - Деня на жертвите на Комунизма
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 8398 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 03.09.2014 08:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА ЖЕРВИТЕ НА КОМУНИЗМА! image Метев, Л. Сатрапи и отроци на червената сган, 2014 г.

След извършения държавен преврат на 9 септември 1944 г. и окупацията на страната от съветската армия цветът на българската нация и представляващият го елит е подменен радикално и в продължение на няколко десетилетия наред бяха низвергнати, а наследниците на оцелелите от физическата разправа бяха лишени от право на образование, от право на кариера и реализация, както и от всякакво бъдеще за техните деца и внуци.

Изводите, които можахме на пръв поглед да извлечем от настоящото блиц изследване, са валидни за почти всички от споменатите отявлени представители на тоталитарната червена номенклатура и наложил своя кървав отпечатък в продължение на цели 45 години управляващ работническо-селски „елит” съставен от отявлени зверове, а именно: произход – предимно селски, образованост – ниска или незадоволителна, религиозност – отрицание и атеистичност, социално положение – бедно работничество, личен характер – диващина и садизъм, принадлежност – чуждопоклонничество, законност – нелегалност и тероризъм, свързаност – Съветския съюз и Коминтерна, финансиране – външно и обилно, членство – БРП (к) и т.н.

Какво е мястото на бившите комунистически фамилии в демократична България? 25 години след прокламирания край на комунизма по нашите земи, наследниците на онези сатрапи и палачи от времето на червения терор, днес за всеобща почуда, заемат високи позиции във властта и са свързани до голяма степен с кръговете държащи икономическеските лостове в държавата. Намирането на многобройни доказателства за „пълзящата реставрация на комунизма” не се оказа никак трудно. Но, едно става ясно, завръщането на червените династии с цел тоталното насищане на властовия ешалон е в ход с пълна сила.

Днес, техните наследници и следовници, отново изпълват депутатските банки, седят в министерските кресла, управляват партии или бизнеси, возят ги в държавните лимузини и ги пазят с НСО, все в името на онази „всенародната любов”. Други пък изпълват академичните учреждения, съдебните институции, правоохранителните органи, а също така и в голяма доза уж фондации и всевъзможни неправителствени организации.

Липсата на навременно взети наказателни и лустрационни мерки, по примера на редица други страни, както и належащата конфискация на незаконно придобитото имущество и авоари от червената олигархия, доведе страната ни до това твърде незавидно положение. От друга страна, злоупотребата с еврофондовете и тяхното източване от червената върхушка, се превърна в национален спорт, не без благословията на Европейските структури.

На практика наследниците на комунистически величия и висши функционери, днес държат в ръцете си огромна част от източения от Държавата финансов капитал, а чрез него и политическото кормило на страната. Надяваме се, че все някога безогледното грабителство над България ще да бъде по някакъв начин преустановено, за да стане веднъж завинаги възможно да се потърси възмездие за сторените злини и кражби от виновните.

Да, убийците и техните съучастници са все още на почит в България. Тази истина е невъзможно да бъде прикрита и е една от основните причини за днешното състояние на българското общество. Взирайки се дори повърхностно в биографиите им, веднага започват да изникнат всевъзможни факти за дълбоката им и неразривна, родова, професионална и биографична зависимост и обвързаност с ключови фигури от българското задкулисие, висша номенклатура на БКП/БСП и тайни служби на комунистическия режим.

Пагубна за страната ни е тази срамна наказателна неотговорност за извършителите на престъпления срещу политическите  опоненти, и единствено възмездието и справедливостта може да доведе до национално помирение и преодоляване на разцеплението в обществото, разделено от жестокостите и репресиите на тоталитарния комунистически режим, както и до възстановяване на обединението около общи морални и духовни ценности.

ЛУСТРАЦИЯ, СЪД И КОНФИСКАЦИЯ ЗА КОМУНСТИЧЕСКИТЕ ИЗВЕРГИ?

Без да звучи грубо, България понастоящем е в пълна бъркотия, смятана за най-бедния и корумпиран член на ЕС, предлагайки поучителен пример за това какво биха могли да очакват реалистично европейските институции, ако някога успеят да интегрират напълно политически и икономически българите в Европа. Струва си да се замислим дали ЕС наистина е в състояние да отговори на очакванията на огромната част от българското общество.

В лицето на България виждаме не само негативен пример за реален напредък на страна от ЕС, в която бедността е изключително широкоразпространена, трудовият пазар - тромав, агресивната ксенофобия расте, а обществената обезвереност и възмущение от корупцията в правосъдието, политиката и обществения живот ставащи все по-силни.

Ясно е, че интегрирането на България в ЕС не е причинило политическите, социалните и икономическите й проблеми. Те се коренят в историята на страната и особено в пагубното влияние на десетилетията на тоталитарна комунистическа диктатура и твърде нескопосано управление на икономиката. Трябва да е ясно също обаче, че Европа е направила нищожно малко да помогне на България с конкретни решения да се справи с проблемите си, въпреки че навремето ни предаде, изостави и постави в доста унизителното положение на окупирана от Червената армия страна и ни постави в графата на победените държави!

Предвид резките политически разделения между Изтока и Запада, размерите на корупцията, незавидното ни икономическо състояние и липсата на реален консенсус в кръговете, вземащи решения, относно бъдещето на страната и накъде да се движи тя обаче, не е трудно да си представим, че дори все пак успешно да се сближи във времето с ЕС, нашите многобройни проблеми ще останат за дълго неразрешени и задълбочаващи се.

Но да се върнем на причините за незавидното ни положение и отликите които ни различават спрямо по-успешно отърсилите се от съветската опека редица страни от Източния блок, като на първо място изпъква открояващата се липса на лустрационни мерки, каквито бяха своевременно проведени във всички страни от бившия соцлагер.

Необходимостта от провеждането на справедлив държавен съд над виновниците за изтъпленията, убийствата и експроприацията на частната собственост в периода след преврата от 9 септември 1944 г. насам и проведеното планирано доограбване на България след вътрешнопартийния преврат на 10 ноември 1989 г. от същите и техните наследници.

Конфискацията на незаконно придобитото имущество и натрупани огромни авоари от представителите на комунистическата номенклатура и облагодетелствали се родственици, донякъде биха удовлетворили очакванията за възмездие у голяма част от хилядите пряко или косвено потърпевши от действията на тоталитарния комунистически режим.

Надяваме се, че с настоящия кратък опит за ретроспекция на миналото, да сме успяли поне отчасти да повдигнем завесата над близкото ни минало и настояще, като същевременно бъдем полезни на българската прокуратура, комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), както и всички заитересовани институции, включително и за информация на представителите на посолствата на страните членки на ЕС и НАТО у нас.

Л. Метев



Президентът: Документите, свързани с дейността
на комунистическите тайни служби, да бъдат
предоставени на Държавния архив

Всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив. Това заяви президентът Росен Плевнелиев във видеообръщение, по повод деня на почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим – 1 февруари. „Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои“, заявява държавният глава в специално видеообръщение по повод събитията от 1 февруари 1945 г. „След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице. Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“, апелира президентът в обръщението си. Росен Плевнелиев определя като „най-тежкия порок на нашия преход“ липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим. „Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, казва държавният глава. В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт. „Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит“, подчертава Росен Плевнелиев. „Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те. Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава“, казва още държавният глава, според когото „пътят към българския национален идеал „за чиста и свята република“ и за национално обединение минава през честния прочит на истината“.

В събота, пред мемориала на жертвите на комунистическия режим, беше почетена паметта на загиналите. Слово произнесе Драго Михалев, председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим, който припомни, че на този ден са прочетени присъдите на първия и втория състав на Народния съд за висшите представители на властта - регенти, царски съветници, министри от четири правителства и 67 действащи депутати. Следват процесите, а те са 132, с близо 11 хиляди осъдени с различни присъди - 2816 са осъдени на смърт и убити, а 1233-ма са с доживотни присъди и останалите до 11 хиляди - на различни видове срокове затвор, по лагери, по затворите, с изселвания, после с процеса на кооперациите. По тези процеси са избивани много хора, но по наши данни надхвърлят 300 000 – 400 000 души, с различни видове присъди, каза Драго Михалев. Програма, организирана от Инициативния комитет на Обединеният съюз на репресираните от комунистическия режим, събра около 200 души до параклиса и до стената в памет на жертвите пред НДК. Слова произнесоха: Любен Петров, заместник-председател на СДС, Евгений Михайлов от „Движение 22 септември”, Николай Василев от БЗНС, Петър Бояджиев, политически емигрант във Франция, доц. д-р Драго Михалев, председател на „Съюза на репресираните от комунистическия терор в България”. Обръщения отправиха и представител на Българската православна църква, както и представители на вероизповеданията ислям, католицизъм и протестантство. В програмата се включиха също репресирани от комунистическия режим, както и представители на протестиращите студенти. На събитието в памет на жертвите присъстваха бившият председател на СДС Мартин Димитров, както и бившият президент на Република България Желю Желев. По време на възпоменанието се развяваха български знамена, земеделското знаме, както и знамето на Украйна. Програмата завърши с минута мълчание в памет на жертвите, която беше последвана от викове „оставка” от страна на събралите се. Пред събралото се множество говориха също и протестиращи студенти от втората окупация на Софийския университет. Те призоваха: „Да почетем жертвите от комунистическия режим. Ние сме най-покорната барака от социалистическото и постсоциалистическото пространство. Комунистическият режим не е свършил - преходът е мътен вир, в който плуваме всички. България не е страна от ЕС – ние сме пета колония на Русия в ЕС. Сега страната е в ръцете на онези, които трябва да бъдат свалени от власт”, казаха още студентите.

Преди проявата полиция отведе петима младежи, които издигнаха снимки на представители на левицата, убити по време на фашизма, преди началото на почитането на паметта на жертвите на комунистическия режим. Петима младежи се покачиха на стената с имената на жертвите на комунизма и издигнаха снимки на Гео Милев, Александър Стамболийски, Никола Вапцаров, Райко Даскалов и Вела Пеева. Присъстващите, дошли да почетат паметта на жертвите на комунистическия режим, недоволстваха от проявата на младежите, и ги отпращаха с думите: "Изчезвайте, това е провокация. Отивайте на "Позитано". Петимата бяха отстранени от полиция, която провери документите им и ги отведе от мястото на проявата.

Източник:
 Информационна агенция "Фокус"

Най-масовата екзекуция на български политици и офицери

Народният съд е извънреден съд, действал в Царство България в периода от декември 1944 до април 1945 г. като фактически орган на левия революционен терор. Създаден е с наредба-закон в разрез с действащата Търновска конституция от Отечествения фронт (ОФ) - незаконната власт установена след окупацията на страната от Червената армия на Съветския съюз и извършения кървав деветосептемврийски преврат.











Гласувай:
6



1. meteff - Без давност за комунистическите престъпления?
10.03.2014 10:52
Давността за престъпления, извършени от комунистическия режим, сред които е и “възродителният процес”, е на път да отпадне. Решението за това е взето от правната комисия в парламента.

Депутатите допуснаха отпадането на давността до окончателното приемане на текстовете на Наказателния кодекс. Ако мнозинството в парламента се съгласи, в кодекса ще бъде създаден специален параграф.

Заради изтичане на давността бяха прекратени няколкото процеса срещу палачите от комунистическите лагери в Белене, Ловеч, Скравена, Ножарево и т.н. бяха прекратени. След година това ще се случи и за престъпленията, извършени по време на т.нар. възродителен процес.

Поправката би дала възможност да започнат нови дела. Ако промяната бъде приета, давността няма да важи за умишлено причиняване на смърт, разстройство на здравето или лишаване от свобода по политически причини. Ще може да се търси възмездие и за престъпления против личността, като възпрепятстване на гражданите свободно да изповядват вярата си, както и насилствена смяна на имената, считани за престъпления против вероизповеданията.

Отговорност ще може да бъде търсена и на виновниците за изселване или лишаване от гражданство, прикриване на факти, свързани с екологични замърсявания, предоставяне на финанси и оръжие на терористични режими и дори унищожаването на досиета и документи.Без давност за лагерите и възродителния процес.
цитирай
2. meteff - Росен Плевнелиев крие активното си членство в БКП?
10.03.2014 10:56
Президентът Росен Плевнелиев е бил член на БКП, но срамежливо крие тази тайна. Разкритието направи политологът Антон Тодоров вчера пред Нова телевизия. Той показа документи, според които сегашният държавен глава не е бил просто редови член на партията, а и част от нейния номенклатурен апарат.

Тогавашният студент Плевнелиев, който към днешна дата закриля протестърите и се обявява срещу кадри на ДС и на бивши висши представители на БКП на ръководни постове, всъщност се оказа активен комунист. В предаването на Люба Кулезич Тодоров показа документ, който удостоверява, че президента е бил делегат на партийната районна конференция и е бил предложен за член на вузовския комитет на БКП при ВМЕИ „В.И. Ленин", днешния Технически университет.

Държавният глава следва там Изчислителна техника в периода 1984-1989 г. В края на ноември 1987 г. партийната организация към ВУЗ-а провежда своята XXIV отчетно-изборна конференция. От документите става ясно, че едно от петте имена на преброителите е на Росен Плевнелиев. Антон Тодоров коментира, че особено по времето на комунизма преброителите са се ползвали с огромно доверие в партията. Това е категорично доказателство, че Плевнелиев е бил номенклатура на БКП и като такъв е участвал в решенията кой да се развива в науката и кой не, смята политологът.

Вузовският комитет на партията има право, образно казано, да коли и беси студентите и да решава техните съдби - дали да им даде право да се развиват, да следват в чужбина или пък да бъдат изхвърлени от университета като партийно неблагонадеждни.

Преди време Тодоров хвърли бомбата като показа документи, че президентът на ГЕРБ е свързан с военното разузнаване. Според политолога Плевнелиев е бил част от най-засекретената, най-свързаната с Главно разузнавателно управление на съветската армия структура.
цитирай
3. meteff - Лъсна ли президентското минало на ДС и БКП активист?
10.03.2014 12:20
Президентът Росен Плевнелиев е бил не само член на БКП, но и партиен активист. Той е участвал в ръководството на партийната ядка в Техническия институт, разкри политологът Антон Тодоров в предаването „На светло" с Люба Кулезич по Нова ТВ. Той свърза миналото на Плевнелиев и с Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (РУМНО).

Антон Тодоров показа документи от архива на вузовската партийна организация при ВМЕИ „В.И. Ленин". Става дума за протокол от 23.11.1987 г. на отчетно-изборна конференция на партийната ядка на БКП в Техническия в София, тогава носещ името „В.И. Ленин". Там настоящият президент по това време бил студент. От документите става ясно, че в състава на преброителната комисия за конференцията е включен Росен Плевнелиев. На същото заседание, докато брои гласовете, бъдещият държавен глава е избран за член на новия състав на вузовския комитет, а освен това му е гласувано доверие да е делегат на районната партийна конференция на БКП в район „Христо Ботев".

Същият този комитет основно се е занимавал с отсяването на кандидати за научна кариера според техния „класов произход". Като пример от протоколите се вижда следното решение: „Поради нездрав класов произход възразява срещу допускането до конкурси за преподаватели – асистенти и научни сътрудници, на следните кандидати: Костадин Георгиев Балджиев – ПИИС Цветанка Иванова Гунчева – ЦФВС".

„Излиза, че Плевнелиев не само е бил партиен член, но е бил част и от тази структура в университета, която е решавала човешки съдби. Участвал е в екзекуцията на хора с нездрав класов произход", коментира Тодоров. „Напълно убеден съм, че се крие информация за работата на Плевнелиев и като служител във Военното разузнаване по времето на комунистическия режим", категоричен е той.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821357
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031