Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2018 10:09 - Русофилството в България
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1663 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Че българският народ много обича Русия, е теза, която се появява в нашата хилядолетна история ЕДВА преди по-малко от 200, словом двеста, години. Може би защото самата Русия е далеч по-млада от България. Така излиза, ако приемам, че ние, българите, сме древните траки например. Иначе ако броим България от Аспарух (681 сл.Хр.), пак сме по-стари, макар и само с около 2 века. При това с уговорката, че варяжкият принц Рюрик е създал Русия в 862 (сл.Хр), а не Киевска Рус, както пише в историята. Династията на Рюриковичите управлява почти 7 века – някъде докъм началото на 15 век. Когато славните времена на България – Първото (681-1018) и Второто царство (1185-1396) вече са стар спомен. И никой не помни Русия да ни е помагала да не паднем под византийска или под турска власт. Напротив, ние сме помагали на Русия. Визирам кирилицата, която те са приели от нас в края на 8-ми век.

(Упс... Тук трябва да се извиня на големия приятел на България президента Путин, който е на друго мнение: че кирилицата им била дошла от македонските земи.)

Самата Русия става Велика чак в началото на 17 век, при руския цар Петър I. Мисля си, че неговата цел – Руската империя да се разширява предимно на север към балтийския регион (затова мести столицата от Москва на север в Санкт Петербург) е била по-правилна, в смисъл на достижима. После на неговите наследници хрумва идеята, че Империята може да се разширява на юг, което според мен е източникът на всички последващи беди за Русия, тъй като районът на юг от Русия е обект на влияние на едни други Велики сили. На които Турция е протеже и до ден днешен. Затова в следващите векове (които още не са свършили) започват едни безпощадни кървави войни в които Русия въвлича всички. Понеже България е именно в този южен район, това е причината за появата на „русофилството ни“. Така станахме славяни. И комунисти, което е по-голямата беда.

(Не мога да не задам въпроса „За чий ни е русофилството?“ като нищо добро за държавата ни не е произлязло от това. Няма и да произлезе – Новият свят не се развива в руска посока. Едно шеговито доказателство, но е истина – цитирам Славимир Генчев: „Американците стъпиха на Луната, а руснаците още не могат да стигнат до Босфора“.)

И идваме до „дядо иван“. Който е „роден“ кога? За Иван Вазов знаем точно, роден е в 1850 година и неговата 200 годишнина ще се случи след още цели 32 години. Димитър Благоев е роден дори 6 години по-късно от него и на всичкото отгоре е македонец. От Бивша Югославска Република Македония. Нали, дядо Неофите? Как да не ти се пръсне сърцето от такава несправедливост.

Така или иначе след като Русия воюва с Турция „за Босфора“ в повече от 10 войни за 3 века, в 1878-ма тя е почти на крачка от решаването на Източния въпрос. Запомнил съм от училище, че градчето Сан Стефано е на около десетина километра от заветния Босфор. Но другите Велики сили, тъкмо защото са не по-малко Велики от имперска Русия, казват стоп („ресто, не струва“) и само 3 месеца и десет дни след „освобождението на България“ следват решенията на берлинския конгрес. Където отново на политическата карта на света се появява самостоятелна България. За първи път след 5 века без 15 години.

(Ще ми позволите едно малко отклонение. Тъкмо защото никак не е малко. Като написах 5 века без 15 години, визирах годината 1393-та, когато турците превземат столицата на Асеневци Търново. Тогава цар на българите е бил Иван-Шишман, чиято родна сестра Мара е жена на султан Мурад, чийто син Баязид I влиза в двореца на Царевец. Всъщност, погледнато от друг ъгъл, Синът е дошъл да прибере от Чичо си зестрата на Майка си. Нали?! Ето какво струва едно проявено „русофилство“ към вероломен народ!)

Защо написах „освобождението на България“ в кавички? Защото когато се води войната от 1877-1878, България не съществува като държава. Затова и в Сан-Стефанския мирен договор тя не се споменава никъде. Договорът е „личен“ -Русия воюва официално сама срещу Турция. Това, че в състава на руската армия има българско опълчение, не е основание да се твърди, че се освобождава България. На същото основание може да се твърди, че войната е освободителна за украинци, румънци, финландци... нали и тези страни дават своите жертви в нея?! Всъщност не Русия, а Западните Велики сили „се сещат“ за България. И то не защото тя им е много мила, а защото тя е подходящия инструмент в подходящото време да се спре Русия в похода й към Босфора! Създава се една „буферна зона“ – Княжество България, която е независима и от Русия, и от Турция. Така имперска Русия е „върната“ с мирни средства чак зад Дунава, а Турция запазва отбранителния си вал пред Босфора чрез провинцията си Източна Румелия. Това прави Берлинският конгрес. Изобщо не е вярно, че той „разпокъсва“ България – той я възстановява. В чия полза, на каква цена, са други въпроси. Останалото са приказки за социалистически хора. Без малко да напиша „русофили“.

И ето, че достигнах до Същността на този постинг – какво е т.нар. русофилство, каква е неговата цел и докога то ще има почва у нас. Всъщност русофилството грубо казано е начинът да се запази руското влияние у нас. Което по принцип не е лошо, ако днешна Русия не е старият комунистически Съветски Съюз. Обаче е така. Русия днес е СССР вчера, а не „Дядо Иван“. И се смесват мечти с действителност. Ето затова обикновените българи в голямата си част продължават да се умиляват щом видят руснаци и в същото време не могат да понасят Ленин, Сталин и Путин. А нямат много против Горбачов. Странно, нали?! Руснаците ли нас обичат или ние тях?! От този СССР сме видяли само беди, огромни беди. Животът на колко поколения българи беше попилян от ТОЗИ СССР, а пак ги харесваме. Защо?!

Впрочем сега си мисля, че това е моето мнение, на възрастен вече вдървен българин, прекарал първите 2/3 от живота си – по-хубавите, младите, зад желязната завеса. Където всяка некомунистическа мисъл дори, не дай боже действие, се преследваше. През която не можеше да мине и най-слаб демократичен западен лъч. Да припомням ли песните на Бийтълс – да, бе, „а,наздраве” с Борис Машалов или най-много с Висоцки. В литературата – фрашкано със съветски автори, а от западните само „нашите“ Пабло Неруда и Хемингуей. Или науката – Кой, Мендел ли? Мичурин и Лисенко, ура. Като прибавим и факта например, че в моето ученическо време във Велико Търново можех да уча само френски и немски, а ако исках английски език трябваше да отида да живея в София, където обаче не пускаха без софийско жителство... Виж за руския език – никакви проблеми, изучаваше се редом с българския, същински втори матерен и на всичкото отгоре толкова близо до него! Как да не заобича човек ВЕЧНАТА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКА ДРУЖБА, която беше “жизнено необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество”. Забелязвате ли безпримерното нахалство на комуниста Георги Димитров – „за ВСЯКО живо същество“?! Всъщност, да. Иначе на живото същество сАмо му се спираше слънцето и въздуха и то ставаше неживо! Е, как на 40 over изведнъж да заприветсвам Слънцето на Демокрацията, като изобщо не бях го виждал дотогава?! Беше забранено!

Само че! Само че напънали се комунистите и родили... нищо. Защото строят им беше, и е!, една финансова пирамида. Тя не създава блага, а харчи. Харчи, докато се свършат собствените й отечествени пари, после приобщава към себе си баламурници от други страни, от трети, докато... стане ясно “както че ще съмне” и дОйде, как му викат на български – Десети ноември! Желязната завеса се разкъсва и нещата за комунистите стават безпощадно оголени. Двадесет години откак угасна българо-съветското слънце и новото поколение порасна. Днес покрай себе си имам поне шестима младежи, раждани около 1980-та. Говорят английски без никакви затруднения, но не разбират бъкел руски език. Не знаят старото име (старо?) на Ленинград. Да не говорим за Сталинград. Е, за чий ни беше втълпявана надеждата, че “в 1980 година ще живеем в комунизма”?

Кажете какви чувства мога да изпитвам аз днес към GMO-та в блога, към Тhe-тата, към belosvetni-те, към freeoldmen-ите, менките и техните фенки? Какви, освен съжаление? И погнуса може би, както от “вагината на Вучето”. Пада им се! Да ядат каквото са си/ни бяха надробили. Не мога да го кажа по-добронамерено!

Връщам се на “русофилството”. Обяснявам защо съм поставил кавичките.

Когато няма желязна завеса пред информацията, мислещият човек започва да си задава логични въпроси. Ето такива, например: Защо ще се създава „буферна зона“, ако няма да се полагат систематични усилия тя да бъде поддържана в бъдеще? И слушайте отговора. В чл.3 от Берлинския Договор пише: „Никой член от управляващите домове на Европейските велики сили не може да бъде избран за княз на България”. Виждате ли? Елиминирани са априори Русия и Турция, тъй като новото княжество е независимо, но е въведена пряка забрана и за УПРАВЛЯВАЩИТЕ родове на европейските велики сили. Демокрация! – Тя не може да бъде отменена. Може само да бъде някак заобиколена. Кой да е новият владетел на тази млада страна? Която на всичкото отгоре си е жив Ориент!

Александър Батемберг е роден във Верона, Италия и е родственик на много европейски монархически фамилии, вкл. и британската. Има военно образование, поручик е в Австро-унгарската армия и е само на 22 години, когато застава начело на новата България. На всичкото отгоре леля му по бащина линия е жена на самия цар Освободител! Представяте ли си?! Аз съм учил в училище, че паметника пред сградата на Народното Събрание в София е на Освободителите на България (обърнете внимание на множественото число), пък то излиза, че е на чичото на Батемберг.

И се ядосах защо са ме лъгали. После се сетих как акад.Георги Марков (сътрудник на ПГУ на ДС от 1981г.) затвърдЯ в демократично време, че уличката от този паметник до “Александър Невски”, която се наричаше “7 ноември”, била кръстена от народната власт не на датата на ВОСР, а на боевете при Сливница в 1885-та. Представяте ли си какви долнопробни, страхливи - ако ви харесва повече, тарикати са комунистите! А комунисти ли са изобщо? – Да му мислят правоверните русофили, дето мрат да гласуват за тях.

И таман да ми мине, се сетих как най-първият човек в комунистическа България Тодор Живков, който 36 години управляваше БКП под пълната диктовка на СССР, не бил никакъв комунист, а просто незаконен син на Фердинанд от някаква слугиня в Етрополския балкан! Не било вярно ли? О-о-о! Не ми отваряйте работа, склонни българи. Четете сами отворените вече архиви от онова време. Мислете и помнете. Пък аз ще продължавам да ви “преча”, питайки колко русофилска беше 60-годишната “демократична борба“ между Тодор (Фердинандов) Живков и комуниста трето поколение Андрей Луканов кой да води бащина дружина, започнала завършването си в 1989-та. И за възгледите на новата Корнелия Нинова ще питам. Тя кого почита в лицето на Тодор Живков – правоверния комунист или незаконния царски наследник? Ще ви припомням периодично и интервютата на племенника на Тодор Живков, 80-годишния вече Симеон Сакскобургготски, вкл. и последното отпреди има-няма месец, където той “съжалява за развалените отношения на България с Русия”. Ще пиша за разноликите изяви на „единната“ ПГ на БСП в сегашното НС и ще търся обяснения в генезиса на депутатите й към един или друг „комунистически Идеал“. Във всичките му форми на съществуване.

Какво е това “българско” “русофилство”?! Защо се поддържа в такава отблъскваща форма? Докога ще се въртим ту с лице, ту... с гръб? Нещата и добри, и лоши, имат истински имена. Твърдя, че членството ни в Европейския Съюз и разбирателството ни с Македония са продължение на мерките да бъдем спасени за Света от ятагана на комунистическа Русия.

„Боже, пази България“, е казал Батемберг, когато на 26 август 1886г. се е качвал на парахода в Лом на път за Европа след абдикацията си. Т.е. след преврата на няколко русофилски настроени офицери, които го свалят насилствено от власт. Защото бил признал Акта на Съединението между Княжество България и Източна Румелия! От който към този момент били изминали само 11 месеца! „Милата Русия“! „Нашата двойна Освободителка“, нали?!

Е! Защо тогава „европейски мислещите“ демократи около Желю Желев наложиха (в буквалния смисъл, да не би да са питали българите) през 1991год. 3-ти март за национален празник, а не 6-ти септември?!

Отвратително е още, и не само това!, когато днес същите думи „Боже, пази България“ произнася Волен Сидеров например, съветският пудел на Путин, който мечтае да е българския Хитлер. Подлеци. Обикновени мръсници. „Русофили“, казано с презрение. Затова са кавичките.

Отворете си очите, о, герои на труда. Мисленето също е труд.




Гласувай:
6



1. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
25.05.2018 10:43
Назовал си нещата с истинските им имена!
цитирай
2. germantiger - ИСТИНИ ОТ ТЕБ
25.05.2018 13:55
Впрочем сега си мисля, че това е моето мнение, на възрастен вече вдървен българин, прекарал първите 2/3 от живота си – по-хубавите, младите, зад желязната завеса. Където всяка некомунистическа мисъл дори, не дай боже действие, се преследваше. През която не можеше да мине и най-слаб демократичен западен лъч. Да припомням ли песните на Бийтълс – да, бе, „а,наздраве” с Борис Машалов или най-много с Висоцки. В литературата – фрашкано със съветски автори, а от западните само „нашите“ Пабло Неруда и Хемингуей. Или науката – Кой, Мендел ли? Мичурин и Лисенко, ура. Като прибавим и факта например, че в моето ученическо време във Велико Търново можех да уча само френски и немски, а ако исках английски език трябваше да отида да живея в София, където обаче не пускаха без софийско жителство... Виж за руския език – никакви проблеми, изучаваше се редом с българския, същински втори матерен и на всичкото отгоре толкова близо до него! Как да не заобича човек ВЕЧНАТА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКА ДРУЖБА, която беше “жизнено необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество”. Забелязвате ли безпримерното нахалство на комуниста Георги Димитров – „за ВСЯКО живо същество“?! Всъщност, да. Иначе на живото същество сАмо му се спираше слънцето и въздуха и то ставаше неживо! Е, как на 40 over изведнъж да заприветсвам Слънцето на Демокрацията, като изобщо не бях го виждал дотогава?! Беше забранено!
цитирай
3. germantiger - ПАК ИСТИНА ОТ ТЕБ, но русия няма накъде освен на юг и изток в азия да се дуе
25.05.2018 13:56
Самата Русия става Велика чак в началото на 17 век, при руския цар Петър I. Мисля си, че неговата цел – Руската империя да се разширява предимно на север към балтийския регион (затова мести столицата от Москва на север в Санкт Петербург) е била по-правилна, в смисъл на достижима. После на неговите наследници хрумва идеята, че Империята може да се разширява на юг, което според мен е източникът на всички последващи беди за Русия, тъй като районът на юг от Русия е обект на влияние на едни други Велики сили. На които Турция е протеже и до ден днешен. Затова в следващите векове (които още не са свършили) започват едни безпощадни кървави войни в които Русия въвлича всички. Понеже България е именно в този южен район, това е причината за появата на „русофилството ни“. Така станахме славяни.
цитирай
4. germantiger - НЕ ЗНАЕХ, ЧЕ БАТЕНБЕРГ Е КАЗАЛ ТОВА
25.05.2018 13:58
„Боже, пази България“, е казал Батемберг, когато на 26 август 1886г. се е качвал на парахода в Лом на път за Европа след абдикацията си. Т.е. след преврата на няколко русофилски настроени офицери, които го свалят насилствено от власт. Защото бил признал Акта на Съединението между Княжество България и Източна Румелия! От който към този момент били изминали само 11 месеца! „Милата Русия“! „Нашата двойна Освободителка“, нали?!
цитирай
5. germantiger - ВОЛЕН Е РУСНАК, ТОЙ НИКОГА НЕ Е МЕЧТАЛ ДА БЪДЕ АДОЛФ, въпреки немския език и майка си няма как
25.05.2018 13:59
Е! Защо тогава „европейски мислещите“ демократи около Желю Желев наложиха (в буквалния смисъл, да не би да са питали българите) през 1991год. 3-ти март за национален празник, а не 6-ти септември?!

Отвратително е още, и не само това!, когато днес същите думи „Боже, пази България“ произнася Волен Сидеров например, съветският пудел на Путин, който мечтае да е българския Хитлер.
цитирай
6. germantiger - финално
25.05.2018 14:00
Това за Живков като син незаконороден на Фердинанд от слугиня не го знам и мисля, че е неистина, но ако желаеш направи версията в постинг?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872690
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031