Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2019 19:03 - Великият език на "траките". Част първа.
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 3787 Коментари: 26 Гласове:
2

Последна промяна: 28.04.2019 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В тази тема смятам да слагам всички "тракийски" думи, които успявам да изровя напоследък. Всеки, който обори културно някоя дума, ще бъде поздравен от мен и ще му благодаря пред всички нас за труда. Аргументи от рода на "тази дума не е такава, защото еди-кой си е казал така" не са добре приети.

Малко предистория, ако позволите. Модата да сме траки е от доста години. Моите изводи също клонят натам. Най-многобройният народ след индийците...стоп.
Ако бяха най-многобройният народ след индийците...какво се случи с тях?
   Нищо. Там са си. Херодот хубаво го е написал човекът. Грешката е наша. Голяма.
Вече показах няколко езикови свидетелства кой кой е. Нямам намерение да спирам. Търсенето продължава...макар и в изненадваща посока.
   Ще предам няколко израза на един индоевропейски език и на един недотам индоевропейски, няма значение, че не знам колко милиона индийци го говорят.

Сирум эм кез им Сирелис
Ду луйснес им кянкис.
Еразел эм вор кез гтнем
У вор гтнем кез ч тохнем.

Сиро тжампан канчум э индз
Арандз ко сер чи лини вочинч
Узум эм вор индз мот линес,
Пататвес индз hапюрес
Ев асес вор конем ес.

Ев наелов ко ачкерин,
Ес hаскаца вор сернес им!!!

Това е красиво обяснение в любов, от което не разбрах нито дума. Нищо, че съм европеец.

В Ындея же какъпа чектуръ а учюсьдерь: секишь илирсень ики жител; акичаны ила атарсын алты жетел берь; булара достур. А куль коравашь учюзь чяр фуна хуб, бем фуна хубе сиа; капъкара амьчюкь кичи хошь». «А иду я на Русь, кетъмышьтыр имень, уручь тутътым. А Русь ер тангрыд сакласын; Олло сакла, Худо сакла! Бу даниада муну кибить ерь ектур; нечикь Урус ери бегляри акой тугиль; Урусь ерь абодан болсын.

 Второто е от записките на руския търговец Афанасий Никитин, който, говорейки на такъв език, е успял да пропътува три морета. Не ви ли звучи някак...тракащо този език, цял клип пуснаха със забързана скорост как пали дизел през зимата?
Не може да бъде, нали?
Може. Този многолюден народ, наброяващ днес 200 000 000 души, е съществувал...откак свят светува. Въпреки всички войни, глад, болести, поголовна сеч и унищожаване от свои и чужди...той е оцелял.
   Как да го кажа по-меко...Има всички шансове именно това да са траките.
Друг би могъл да напише "Сензация!!! Откриха най-пазената тайна в историята!!!..." и все в тоя дух. Тая кръвна група хора не ги долюбвам от дете. Същото правят и кокошките сутрин.
Първо...каква ти сензация. Те си го знаят, просто НИКОЙ
 НЕ ГИ ПОПИТА. Никога. Вече няколко пъти го казвах: езикът е този, който заблуждава. Никой западен учен не е подозирал, че тези "изостанали народи, абе гадни диваци там" са сложили основата на днешната цивилизация. Дори не е допускал такова нещо. Е...вече ще допускат. Тепърва ще правят изследвания кой кога къде какво, как и защо.
   Скоро ще има преведени статии от украински журналист на свободна практика, твърде интересни. Не виждам претенции за авторско право, така че - смело напред. Малко го тегли към славянството повечко, но е разбираемо. Десет статии има, ще видим кои ще са с приоритет.
   
А сега е ред на поредната доза интересни думички и имена в "тракийския" език. Не се притеснявайте да ме оспорите, моля.

ТУМЕН - 10 000 души, дивизия. Дава основата на думи като тъма, тъмен. В английски и немски думата "men", "man".
КАПА - шапка. В латински caput.
СУБА - обикновено го превеждаме като орда. Само че може да бъде и с преносно значение, при нас соба, стая. В латински sub - под, отдолу и т. н.
ТАБЪЙНЬ - маса с храна. В латински tabula, дъска.
АУЛ - не е гръцка. Селище, селце. Сравни aula в латински език - стая или място за учене.
СЪЙЕР - крава. От млякото й правим сирене, старославянска:)

Сега вече става по-сложно. Вече писах, че думата тите, тети се покрива с нашата за дете напълно. Лошото е, че се покрива и с името на една богиня ТЕТИДА от хм, люлката на цивилизацията...Идва оттам, където са стопили първия чугун (ЧУЕН) и първото злато (алтьiнь). От това място извивката на  конския гръб (АРКА)  е стигнала до древен, кхъ-кхъ... Рим, че да минават императорите - цезари под Триумфалните си Арки. От думата арка произлиза и английската дума за стрелба с лък - ARCHERY.
ЦЕЗАР ли казах? Интересно...Българската дума е Кесар...този, който държи кесията...В тюрки език КИШИ, КЕШЕ...и означава ЧОВЕК.
Още мъничко? Думата пещера няма нищо общо с река Печора. Пеш, пешеру - откъдето пещ и печка.
Страхотна е думата баласьiньi. Съдържа думите за детско телце и за СИН в нашия език едновременно.

И малко имена. Там маскировката е голяма. Доста осакатен е гръцкият език, пък и сигурно са се старали допълнително момчетата.
Береника - бер енче, втора.
Берисад -  един пристан, пристанище.
Раскупорис - Рази Кубар, избраният Кубар.
Вие сте на ход, опоненти. Това са сигурните думи, за тях нямам колебание и отхвърлям някои други. Има още...има. Не бързам.
Има един малък народ  кумики. В женски род - кумичка. Не се нуждае от превод.
Илирия - илирик. Земя на ириките - печенеги. Отвъд океана са ирокези. Не е измислица. Притеснително е чак.
Някои неща са под носа на човек. Има една хубава думичка ОРДА. Сбирщина пощурели човекоядци, ахам. Я да видим в латински ORDO - ред. ORDINE - подреждам.
Добре, че бяха латините - да си подредим войската. Без тях накъде?!
За да няма спорове - коренът е ЙОРТ, Юрта.
За Андрей - за да не се чуди кои са думичките:
Кикеница. Чичен-Ит-ца. Джиу-джит-су. (За първите две се сети друг преди мен).
Атина - Буляр Кикан...
Карибски пирати...Забавен филм. Безсмислен, но красив.
Езиковеде...думата КАРИБИ се покрива сто процента с името на едни одомашнени животни на едно място, където според теб траки и цивилизация няма и не може да има.
Името на тия животни е КАРИБУ.
Дай обяснение за тъпак като мен. С нулеви езиковедски познания...според теб.
Сега може да изведеш името на тракийския град Урдовиза. Колебая се за втория корен на думата, ще разгледам по-подробно. Първият корен няма да ти хареса.

Днес е ред на Стара Загора. Берое - за него нищо не казвам. Боруй - коренът БОРУ е от същия ужасен език. Въртя, пробивам, дупча, въртоп са синонимите. При нас и бургия през турски език. Както и дървото бор.

Името на град Калофер по всяка вероятност излиза от КАЛУФЕР - карамфил. Красиво.
Има една дума, която не е точно по темата. Само че точно такива думички наричам ключови - от нищо до...много нещо. ДЕНЬГИ в руски - от тюрко-"татарския" език ДЕНГЕ, означава пари. В Германия - DANKE, в Англия - THANK
 YOU. В полски език dziękuję.
Нямат нищо общо помежду си, както сами виждате?

Щях да го пиша по-късно, но вече употребихме думата РЕД.
От тюрко-"татарската" РАТ. В български РАТНИК, РЕДНИК. В английски RAT - многобройни като плъхове. Много отворени тия англичани нещо. Ако разберат кой е кралят им Артур всъщност...Горките. Тях ги лъжат повече и от нас. Ако знаят какво казват с bless my soul....Благославят апостола си Павел...Саул...БелСаул...Велзевул.
Няма аз да им го кажа. По-добре да не знаят. За тях самите е по-добре.
  Отварям днес между другото едни речници онлайн, di.academic.ru и вътре отново любопитни неща. 
Булга́рский язы́к — общее название нескольких вымерших близкородственных 
языков булгарсуществовавших на Балканахв Среднем Поволжье и на Северном
 Кавказекоторые вместе c современным чувашским языком ивозможновымершим 
хазарским составляют булгарскую группу тюркских языков.
Сега...става една...Хем сме умрели...хем ни има...Пак добре, че са чувашите.
Ние тука сме БОЛГАРИ, ей! Да не вземе да не ни обърка някой с БУЛГАРИТЕ! Техният език е измрял! Чувате ли? Още през XIV век! Няма такова нещо като булгари оттогава досега.....
Няма ли...Ще ви се, таварищи. Вие ли не знаете, че ги има, дето половината ви език е от тях?
Ареал: тюрки език се говори от Балканите до Якутия. Много палави тия траки бе?
Какво излиза: от една цвъцка на световната карта като Балканите култура, дух и име на половин планета (съвсем сериозно, следи от тъй наречените "древнотюркски" език и култура има и в двете Америки. Пирамиди, език, легенди)...Пустата му "тракийска" култура...с тюрки език. Да бе, и аз се смея. Знаете ли защо?
Всичко, което се мъчим да извадим, намерим, обсъдим и докажем е стремежа ни да бъдем единствено и само ние прави, респективно по-умни от другия отсреща.
Моят случай е по-различен, нямам на никого какво да доказвам. Това, към което се стремя , е...да бъда щадящ, но ефикасен противник срещу всеки, който волно или неволно лъже. Правете си изводите.
Тюрките бяха в Алтай и изведнъж стигнаха Балканите. Не е изведнъж. И не са стигали.
По един или друг начин винаги са били наоколо.
Нали не мислите, че траките са стояли с лазерни мечове и са летяли като джедаи да срежат по средата всеки заподозрян за тюрк на две?
Имало е преливане на културите. И на гените. Тези гени, които броят за тюркски, са на монголците. При останалите се е наложил езикът. Като есперанто. Адски ефикасен е.
Гледам от някое време една статия за персийските следи в езика ни. Има, защо да няма. Веселото е, че много от спряганите за ирански думи също са тюркизми. Карай да върви, изпълняваме партийно-научната повеля. Или пък не знаем. Това мое непознаване на езика (нали са ми слаби лингвистичните знания) ми подсказва, че в древни - наистина древни времена - някой, дето е знаел тюрки език, е живеел в Иран. И обратното, разбира се. Все българи са били - щом не са се избили един друг до крак.

В преден постинг казах няколко неща за думата сардар, сердар и сердите. Имаме и дума серт от турски език. Както и БЕРСЕРКЕР далеч на север. Не само звучат сходно, значението на думите е запазено. Чак в Скандинавия.

Кога един език става аналитичен, т.е. отпадат падежи и с тяхната роля се натоварват предлозите? Много е просто. Имаш събрани на едно място хора с различни езици, от които трябва да направиш нещо като един сплотен народ. Ако чакаш да стане по естествен път, минава много време. Което нямаш. И се почва. Тъ, та, то, тя, това. От, пред, след. Тук, там. Аз, тизе. Моя, твоя. Показваш, обясняваш. В първо лице единствено число. Според мен същото нещо виждам и в английски език. Така отпадат падежите, все пак има остатъци, но тяхната роля поемат предлозите. Точно така е било и у нас. Имаш сърби със славянски език, българи с тюрки, българи с ирански - силно казано, авари, хуни. Най-многочислени са сърбите - ща су срби, ща су бугари - све смо брача словени. И горе-долу така трябва да е станал старият ни български език заедно със "славяните".Те го знаят. Ние...и това сме забравили. Удобно. Не за нас, за тях.
21.4.19 г. Все изтъкваме, че съвременният свят тръгва от Балканите и в частност от народите, наречени траки. Днес също ще ви запозная с една ключова думичка - белиберда.
На руски език това означава небивалица, измислица, глупости все в този дух.
Точният превод на думата е детинщини, детски работи.
Да проследим малко втория корен на думата; -БЕРДА. За белите е ясно. Бела е от същия език и същото значение както и днес.
Сега...Внимателно...СИГИЗБЕРД - име на немски крал. Немски, ама друг път. Не и по онова време. СИГЕЗ БЕРДЕ - осмо дете дал господ. СИГИЗМУНД е точно същата бира, но от другия корен. Забележете, не ви пращам в праисторически времена. Само в пост Атиловите. (Коренът в английски става бърд контрол, както и малко птиче).
И така през ФРЕДЕРИК до ФРИДРИХ. 
Да не казвам откъде е започнал феодализмът. Не е точно от Западна Европа. Не е и точно от Източна. Още по-източно е началото.
По църквите на Европата има статуи - гаргойли. Без да навлизам в подробности, не търсете името в латински или гръцки език. Карга е дума отпреди над 10 000 години.
Гарван, сврака. И за двете думата е една, или поне е била една.
Ставаше дума за цивилизация и култура...май? Немският език проявява едно типично за тюрки езика свойство - науката му казва аглутинативност. Събираш повече думи за ново понятие с техните характеристики. В "славянските " езици принципът е различен.
Разводнявам статията. Нищо, за добро е. Както и всичко, което пиша. За Българите.

Ето една свидна истинска славянска дума. ДРАГИ ми, ДОРОГОЙ мой. Обаче.
В руски език дорого е скъпо и в още един смисъл. Много висока цена.
Я да видим сега. Думата им за път е дарога (ДОРОГА).
И всички тия красоти са от названието на татарския събирач на данъци ДАРУГА. Не се е месил в управлението, само е събирал данъка срещу такса за него и е следял да се спазва стриктно уговорения размер. Естествено, висок. Дали да пояснявам, че понятията ни за дар, подарък и производните им не са това, което мислим? 
За думата висок имам едни допълнителни подозрения. Ще видим. Ако излязат верни - отиде, та се не видя. Дано да не е вярно.
Сетих се за една страхотна стара славянска дума КОЛОЖЕГ. Вярно, стара е. Да, славянска е. Обаче е съставна. От две думи. КОЛО - за произхода на думата колело може да се поспори. Смисълът е ясен. Думата ЖЕГ, ЖЕГА - от тюрко-"татарското"  
ЖИЗ, металът МЕД. Оттам и жизнь в руския език. Със значение жив, живот в славянския език. Става жежко, ако забелязвате. За думите топя, топля се  - имайте търпение, в превода на следващата книга.
Да взема за вечеря да си ДЖЪЗНА едни яйца в тигана ли...

23.4.2019 Малко изненади. Приятни.
Като казах за римските императори...Тит Ливий. Дете на Либия. За леубиите...пише където трябва. В най-новата ни история - защо от всички възможни нации в Либия отидоха да работят...българи? Странно, нали?
Луций Корнелий Сула. Луций - лъчист, лъчезарен...улчия? Корнелий...от корен. Корен не е латинска, нито гръцка дума. Нещо като в кърен в тюрки езика.
Сула - няколко пъти в старите книги така е наричана река Дунав...
Каракала - за втората част от името не мога да съм сигурен. Но дали кара или карак - пак сме в тюрки езика.
Голямата изненада - Адриан. Господа...думата ЯДРО има тюркски произход със същото значение...
Сега за добитъка. Едрия! рогат добитък. Замислял ли се е някой защо например имаме думи като бик и крава за двата им пола? Кон и кобила? Коч и овца, освен овен?
Както всички знаем, в ония езици...понятие за мъжки и женски род...няма.
С удоволствие споделям, че както думата бик, така и крава нямат нищо общо с друг език, освен стария ни тюрки. Бьiк и КОРОВА на руски.
Горе бях писал нещичко за КАРИБУ. Сравнете двете думи. Оттам и коруба. Корен кару виждаме и в други езици. За вас не знам, търсете си я в латински или гръцки. Демокрация сме все пак. Но: думата КАРНИВОР се извежда от два тюркски корена:
КЪРЕН и БОРУ - пробива (хапе, къса...до корен)...хищник!
Сравнете с английското KERNEL.
За днес ще завърша лекцията с едни думи, обозначаващи телесни части. За мен там няма нищо непристойно. Непристойни неща вършим ние с тях. Особено в Европа напоследък. Рим и Гърция минаха по този път. Сега е неин ред.
Дамите да не четат, моля! Червена точка? Добре.
Мъжкият полов орган, господа, в днешния ни език обикновено наричаме с две имена:
*уй и *ур. Познайте откъде идват думите...
В тюрки езика - кою със значение кова. Руските дечица играят на гоненица и викат - чур меня, чур меня...в смисъл махни се, остави ме и т. н.
Чурки пък наричат русите прадедите си с презрителен оттенък. Те нямат тази дума. При тях е друга - пак от същия изумителен тюрки език. Ще си я запазя думата...за по-нататък. Откъде, мислите, дойде ГРЪЦКИЯТ КУРОС?
Сега и лъжичка конфитюр от рози:):):)
Латинската дума КАТЕГОРИЯ
 се извежда стопроцентово успешно от две думи в тюрки езика: катьi с основното значение и егору като прав, направо.
Думата егер е от втория корен. Ловец ли беше?

24.4.2019 Снощи бях на изпит. Реших да се справя, без да правя проверки в речници.
Имаше уловка. Хванах я, но чак след като отворих онлайн речници. Добър урок.
Благодаря! Което означава само едно: проверявайте всичко, преди да стигнете до изводи. За съжаление без речници не става, убедих се лично:).
Като махнем уловката...мисля, че останалото беше на прилично ниво.
Тези неща по мое време не помня да ги преподаваха, не и за думи отпреди векове:)
Колкото до разтълкуването за някои от думите...мога да кажа, че не се справих много зле. Сигурен съм, че и изпитващата беше изненадана:):):)
Сега. Както се казва - имам идея. За думи като теле, теленте, таленте и т.н.
Има една единица мярка за тегло. ТАЛАНТ. Около 26 кг.
Ориентировъчно колкото новородено теле...Защо пък теле ?
В тюрки езика думата за език е ТЕЛЕ. Ние също не правим разлика между език в устната кухина и език за говорене. Поне докато не седнем на масата. Впоследствие думата талант придобива и значението талантлив - златен талант.
   И понеже една беля не идва сама...след изпита дълго време размишлявах за звуковото съчетание СТР. Думи като СТРАХ, СТРАСБУРГ, СТР
ЬОМ, СТРЕМЕ, СТРЕЛА, СТРУМА, СТРУНА, СТРЯМА, СТРЕМЕЖ, АСТРА, ИСТРИЯ (ИЩАР, ЕСТЕР) и какво ли още не. Коренът е европейски без съмнение, това означава, че европейски език е съществувал, което си го знаем и без доказателства.
Намирам две езикови ковачници - Мала Азия и ...днешна Украйна. Мала Азия включва иранските езици, разбира се. Някъде между БЕР- и БРЕ- се сблъскват европейски и тюрки език по тези територии. Тука започват заемки, прегласи, изафети и какво ли още не. Отворена сричка, звук гласна в началото...и т. н.
Пак българите сме виновни, кой друг. Хем АР-ИЯ, хем АЗ-ИЯ.
Ще се позанимая още с тая тема. Не вярвам да откривам с тия примери колелото или топлата вода. Но са си мои. Сам си ги направих:)
За да е пълна лудницата...пуснах търсене на думата стрела така да видя как изглежда в ония езици. Резултатът беше наистина смайващ - УК като острие - връх на стрела и стрела. Я да проверя в руски - укус, укол, уксус (у-хапване, у-бождане, оцет)...Там има и думи като у-класть, у-брать, у-гадать...Както и думите НАУКА, НАУЧА!
Господа и дами...Не знам дали у-сещате за какъв ДРЕВЕН език става дума?
Тук дори не говорим за корен, а за звукоподражание на думи от дадения език, така смятам. Можете да ме поправите, ако бъркам?
25.4.2019   В един от коментарите по-долу писах за думите МЕНЕ, МИ. Лично местоимение, винителен и дателен падеж, първо лице, единствено число.
Заемка от тюрки езиците - МИНЕ, МИН.  Не знам каква е била славянската форма, пък и не ми се търси. Думата МОЙ - МАЙНЕ - в немски език? Омоним? Хайде де...Река Майн, град Майнхолц...
Като съм се заял с латински...време е да гръмнем и една сачма. Патроните...после.
Има такива красиви форми на думата МАТИ. МАТУРА, МАТРИАРХАЛЕН, МАТЕР.
Всички те водят до едно смислово значение - зрял, годен, красив. Корен МАТ.
Добре...В тюрки езика - МАТУР, матурьi. Същото значение. Тук омонимите нямат място.
В руски език - 
МАТЁРЫЙ, пак същото значение. Заемка от латински? Не.
Сравнете думата PATER. Корен АТА. Чудно добрите за сравнение думи БАТ, БАТИР...БАТЕР....ПАТЕР. После...латините били древен народ?! Кога свариха да занесат тия думи до...тюрките? ОТЕЧЕСТВО и PATRIA са от един и същи тюрки корен АТА, господа. Неприятно, но факт. Думата за МАЙКА в тюрки езиците е АНА. Е...латинската дума, производната...не е сега мястото да я казвам. Вероятно после значението се пренася и върху думата година и става омоним.
Разрешете да доложа, казва един автор. От следващия ми превод. Осмелявам се да проследя няколко думи. Омоними...а може би не...
САХАРА - САКАР - САКРЕ... САХЕР - ЦУКЕР - ШУГЪР - ЗАХАР - САХАР - ШЕКЕР. Объркващо...
СТРанДЖа планина...Коренът СТР съм сигурен за европейски като произход.
Защо тогава Странджа???  Ето това се получава, когато се сблъскат два езика...
Изглежда СТР не е точно корен. По-вероятно е да е бил някога ТР. Като ТРАК. ТРАГОС.
Някъде долу се явяват ИУ и ДЖ. Къде забих днес:):)

Казвате ми, че съм търсел много едностранно в историята, само на езиково ниво:):)
Така е. Обаче...Когато човек се занимава с езика, научава и някои неща по пътя...Едни такива дребни детайли...чудни (тюркизъм) и странни (европеизъм).
В блога на Иван Симеонов...тоя човек ми спечели уважението. Наистина. Много е възможно пътя на войниците на Александър, който той изследва, да се окаже...ПЪТ
 НА САНСКРИТА. Ще видим...Та там постнах някои неща...Чипровските къщи твърде приличат на тези в кралство Бутан.  Първият санскрит е намерен в Чипровци. Поне така твърди проф. Рама Каушик...
Просто съвпадение, нали?! Село Бутан...пак омоним. Дали? Дали да не добавя и "Веда Словена" в пейзажа?
Какво щях да казвам...За Европейската цивилизация...и дрехите й. Така писах в блога на този наистина умен мъж. Въпрос за 100 000 лв. - КОЙ УШИ на ОРФЕЙ ПАНТАЛОНИ? Вижте египетските статуи...Добре, там е горещо...Гърция? Рим?
Къде са им на тия хора панталоните...и бельото? Туники...тоги...до шотландските поли... Ще ви кажа. Плат се тъче на СТАН. Същата дума можете да намерите като СТАНЦИЯ, СТАНИЦА. КАЗАХСТАН, УЗБЕКИСТАН...да не ги броим всичките. STATIS, STATIO...стана една...СТОЯ/СТАНУВАМ и немея...Нищо, че е заемка от фарси думата. После значението се пренася на няколко места...
Интересно как думи като кроя и шия също са ...тюркизми...Дори и в нашия език.
Та думата за долни гащи и не само долни в руски език е ШТАНЫ.
Не е зле да се замисли човек...как се ЯЗДИ кон по туника или по тога...без гащи?
Цивилизация, нали...
СТАНИ, СТАНИ, ЮНАК БАЛ - КАН - СКИ! ОТ СЪН
 ДЪЛБОК...СЕ СЪБУДИ?

Тук не можах да се сдържа. За така наречените тюрки. И езика им.
Има една дума. Много стара. БАКАЛАР. Авторът на една чудна книжчица споделя, че така наричат ЖАБИТЕ в родния му край. А сега можете сами да потърсите на колко места в АМЕРИКИТЕ има градове и...заблатени места с такова име. Маите...
Колумбе...Закъснял си...с колко хиляди години?! Авторът нарича себе си ТАТАРИН.
Ами сега?
След златото и преди желязото е периодът, в който ония там..."изостаналите тюрки" правят цивилизацията в Америките. И СТРОЯТ
 ПИРАМИДИ. Къде ли са ги видели?
За държавата БИРМА и областта БИРМАН във Велика България...някой друг път.
Там жив човек не може да се оправи без...Нурутдиновите "фалшификати".

26.4.2019   Имаше един рисуван филм за деца преди години. "Ум, белият делфин".
Сетих се днес за него. Там един от героите беше Жан-Себастиян, гарван, голям приятел на делфинчето. Изведнъж...градът-герой Севастопол. Ха...СЕВАСТ. Севастократор Калоян и приказната му Десислава....
Каква е връзката ли? САБАН - САБАЗИЙ - СЕБАЗ - СУБАШ.
СУ-БАШИ...
В началото на Българската държава отвъд Дунава СУ/СЮ БАШИ/БЕГИ си е било ранг на върховен главнокомандващ. За да приключи накрая като...областен управител. Тъжно. Всеки иска да работи цар. И ако може - и това да не работи. Българска черта.
ИЧИРГУ БОИЛ...Явно нещо като министър на вътрешните работи. Тежка конница...400 души...Звучи добре. През филтъра на оня език...всичко, свързано с пиене и вътрешно приемане. Глагол...Ха сега де? Налична е думата само в оня "татарски" език в Казан?
Нямам логично обяснение. Просто превеждам от време на време това-онова...

За името на гайдата, този фантастичен инструмент. Думите са 
айда, гайда, айдате - подтик, подбуждащо възклицание. Пак от оня език. Хайде? Да.
Разконспирирахме маджарите:):):) Голяма волска кола, маджара. За времето си е добър лекотоварен автомобил:) Конският впряг е бърз, но няма товароносимост.
Вуйчо, вуйна...имат доста различна от предполагаемата етимология:) Абсолютно същото значение в няколко езика. В е просто предлог, превърнал се в представка, а тя в част от корена с времето. В къщи - вкъщи, за който пита.
Ачьi и acetum е едно и също нещо, оцет, кисело. Не знам кой от кого. По онези краища гроздето не е добре растяща култура...
27.4.2019  Днес се занимавам с "говеждия" въпрос...Минотавър, таври, волове, телета...Няма оправия. Засега. Иначе: ЯК е думата за мъжко говедо в Тибет. Даже беше някаква специална порода. ВАГУ (WAGYU)  са най-добрите говеда за месо от Япония, сравнете латинското VACCA? Як като говедо в нашия език. Не може да няма връзка.
Латинският език днес пак легна под ножа. Докато четях за говедцата, един израз ми се наби в очите. Двурога матка. UTERUS BICORNIA. Честито - утар; двор, вътрешен. Рог - корн, хорн. Пак от тюрки езика, ОРУ - надувам, правя шум. Запазена в руски език. Оттам и ХОРАТЯ, 
ХОРТУВАМ.


 








Гласувай:
5



1. iliyanv - Дежурен психиатър: 112
17.04.2019 07:33
Звъни по всяко време. Човекът е от Делиормана и говори тракийски.
цитирай
2. dobrodan - :):):)
17.04.2019 09:16
Не ти ли взеха телефона на влизане в Карлуково?
P.S. Има един градец на свидната ти "тракийска" земя и наоколо изобилства от "тракийска" култура. Казват му АРКАИМ, кръстен е на римския император .......имий, който си избереш там. Да знаеш, че не е само един - говорят за дузина такива....с лееекичко ограничен достъп дотам. И за това ще си признаят братята...няма къде да ходят.
Докато лежиш сам в стаята с оня прекрасен изглед от рекламата, можеш и да поразмишляваш.
Надявам се да имаш с какво.
цитирай
3. andorey - Доста си неграмотен по отношиние на ...
17.04.2019 16:26
Доста си неграмотен по отношиние на езикознанието, но се надявам да си добронамерен, както твърдиш.
Да троките са най-големият народ след индийците и те са си тук - българи, сърби, хървати, украинци, румънци до голяма степен, траките са повлияли и на турци, албанци, гърци и т.н. Повлияли им и генетично и езиково. От друга страна чехи, поляци, белоруси, словаци, словенци и т.н незнам дали Херодот ги е смятал повече за скити или повече за траки, понеже скитите са преди всичко руснаците. Така или иначе трако-скитската общност днес я наричаме българо-славянска и наистина е най-голямата в Европа.
Тюркските народи също са съществували от древността, но те са били винаги далеч на изток, като може и да са стигали до Близкия изток още от древността, възможно е.
цитирай
4. dobrodan - Казваш, че само на изток са стигнали, нали?
17.04.2019 17:48
Специално за вещия в езикознанието Андрей Киряков горе ще сложа няколко думички и ще помоля да обясни как станаха тези съвпадения.
цитирай
5. andorey - Така, първо да говорим по принцип ...
17.04.2019 19:54
Така, първо да говорим по принцип преди детайлите. Наясно си че има индоевропейски езици - една горомна група, има и алтайски езици, към които спадат тюркските езици. Двете големи групи са много различни, но, има едно голямо НО, има думи между двете, които имат общ корен. Тези думи акад. Стефан Младенов ги определя като такива с арио-алтайски успоредици. Все пак всички тръгваме от Адам и Ева както се казва в такъв случай.
Кариби - Кабири (Великите богове) е една такава дума, понятие, много древно.
Орда - а на български Ред, на латински Ордо е друга такава дума, която пък на тюркски се е превърнала във тълпа, безредие. Примери за подобно обръщане на значението са многобройни.
За чиченица нещо не разбрах, името праве впечатление всъщност с типично славянската си наставка -ица. Като например първият владетел на инките Манко Капак. Първото име е ачик ачик българско ;)
А за капак-а ще ти говоря по-късно...
цитирай
6. dobrodan - Нещо за японската славянска наставка нищо не видях?
17.04.2019 20:52
Позволи да ти споделя, че реките често пъти са имали имена, завършващи на -су при ония, дето не са българи. Нукрат-су, Бий-су. Какъв славянски търсиш, приятел, преди едни...да кажем...вероятно...допускам...поне 5-6 000, че ако не и отгоре години?
Капак е българска дума. Коренът кап от кой език ще го изведем?
Как да ти кажа... не се драскам за езиков специалист. Все нещо съм научил, ако и да не е много. Знаеш ли...абсолютно съм сигурен, че някой някъде знае...трае си и гледа...сеир или шоу - и двете думи идат от ония там недоразвитите езици.
Индоевропейски език е абсурдно понятие. Даже и учените само предполагат, че е имало такъв. Има европейски език - за венетите съм напълно прав - и индийски, дето го говорят...знаеш кои. По средата слагаш персийския - там е голяма загадка, никаква логика няма да съществува такова нещо.
Това с алтайските езици е много далеч от истината. Там тюрки езикът се е смесил с китайско-корейските говори и е станал мйек, както у нас има подобни наречия.
Андрей: тюрки езикът е език за командири. С нищо думи казваш всичко без усукване, ясно, точно и недвусмислено. Ако искаш примери?
Скоро ще имаш радостта да четеш как се е създал славянският език. Върху тюркски корени основно.
P. S. Имаш подарък две прекрасни думи - сокол и крагуй. Ще си заслужиш подаръка, ако ми напишеш в кой език си ги намерил. Царски птици са, ловни.
Словоредът ми понякога напомня руския, няма как; голямо четене пада :)
Ако имаш приятели или познати професори, може да им споделиш на ухо: преди да пишат, първо да си направят справка в тюрки езика. Има много диалекти, но нали за това са професорите.
Казах първо, пръв. Славянски ли са тези думи според теб?
С течение на времето ще разбереш защо една дума трябва да се търси първо в тюрки езика. Латинският е на опашката по старост. Не, всъщност славянският е най-млад, извинявай.
Кикан - Кикеница - Чичен-иц-а. Ами чекна се, разчеквам се от работа. Не беше трудно и не е стъкмистика, не.
Ей така, за спорта - в първия постинг на блога съм сложил едно книжле за сваляне. Направи си труда да го свалиш. Не е отровно. И не е срамно човек да чете такива неща. Срамно е да не ги прочете 20 години след издаването им. Никой не те кара да вярваш.
Просто да си имаш едно наум...че като едното нищо може и да е така, както пише в него. Доказателства? Както виждаш - вадя редовно езикови. Някак досега оспорено няма? И аз ще сбъркам някъде, хе-хе.
САМО ЧЕ ЩЕ СИ ГО ПРИЗНАЯ.
Джиу-джитсу спокойно можеш да изведеш като потънал в пот джигит. Знаеш ли я тая думичка?
Японците са усвоили много неща от нас. Включително борбата и боя. Справка...рисунките в двореца на Крит. И кан Каратон.
цитирай
7. andorey - Твоите писания приличат на някакво ...
18.04.2019 10:45
Твоите писания приличат на някакво нездраво бълнуване. Няма индоевропейски език, а езици - латинска група, славянска група, германска, ирански езици, индийски езици и т.н. Всичко това се е получило в дълбока древност, когато населението от Балканите няколко хилядолетия преди новата ера се е разпространило във всички посоки - север, юг, запад и на Изток чак до Северна Индия. Тюрките са номадски племена от границата с Китай стигат чак до Мала Азия. Отвреме навреме нахлуват в Европа, после отстъпват и така. Малка част от тях остава и в Европа, както е известно. Тюрките са съвсем различна езикова група, имат съвсем друга граматика и начин на изразяване в сравнение с (индо)европейците. И недей да четеш само руска литература и Сулейменов Олжас Омарович, а малко и други източници.
цитирай
8. dobrodan - Западните източници, особено в историята
18.04.2019 12:04
е много хубаво да ги чете човек. Ако забелязваш - интересите ми са предимно върху праисторията. Там Западът няма думата.
Не мога лично на теб да ти простя - все още - отхвърлянето на Атила от нашата история. Нали помниш?
Беше много нагло, честно. Само правнукът му ни направи държавата. Която една група старателно се мъчи да отдели от останалите българи по света.
Кажи ми, че не е вярно. Трудна работа...Докажи ми, че съм заблуден.
В същия блог постнах един коментар, в който извадих цитат от тая книжка, която съм качил. По повод на оплакването на един млад човек за отношението на европейците към нас. Сравни периода на "тъмните европейски векове" и ще получиш...тоталното завладяване на ЕВРОПА от Атила, кан Дуло - до разпадането на най-голямата в историята на света държава, която Кубрат - също от рода Дуло - успява да възстанови под името Велика България. Какво става с другите страни - обзалагам се, че в западните източници грам няма да намериш. Обаче ги е имало. Неприятно, но факт. Нурутдинов се позовава на Волтер. Ами не съм давал на Мари-Франсоа Аруе перо и листи аз, примерно. Той е същият бълнуващ фантазьор като мен; вярно, не мога да му стъпя и на малкия пръст, не се сравнявам с него.
Хуни и авари се карат за испанския престол - поне така съм чел.
Ами българи, нормално е . Всеки иска да работи цар.
Така...Тръгнахме от Балканите, нали... Стигнахме до Индия, да. Засвидетелствани са тракийски походи на Дионис...не съм проверявал, имам доверие поне за това, на групата ви. То хубаво, ама...Ония оттатък българи пишат за празниците ДЖИЕН. Да ти прозвуча познато? Чакай грък или римлянин да ти произнесе звука ДЖ.
Римляните после сме ги научили. След Атила. И французите , и англичаните.
Как смяташ - каква е била историята на Европа няколко века?
Българска. Знаеш ли кога ще си го признаят? Никога.
Всъщност следите от тюрки езика са и от много по-стар пласт. Барселона - Марсилия - Париж. Чиято архитектура повтаря една друга, буквално древна.
Брити, Британия, бритва, бръсна.
цитирай
9. andorey - Бил ли си в групата "Да решим ...
18.04.2019 16:39
Бил ли си в групата "Да решим произхода на древните българи"? Аз наистина отхвърлям Атила категорично. Писал съм го в постинги, статии, казвал съм го в предавания. По този въпрос се различаваме даже с най-големите ми съмишленици - Павел Серафимов и Александър Мошев. Те и двамата смятат хуните за славяни, както и Д. Иловайски, Г. Кацаров, Г. Ценов и много други. Но това не е от значение, имали сме много други велики личности. Българите са управлявали Европа, ама в 4-3 хилядолетие преди новата ера. Оттогава насам нещата затихват :)
Не се лъжи с тези тюркски глупости. Основата на съвременната цивилизация е Европа, а още в по древен период Балканите.
цитирай
10. dobrodan - Хуните са част от Стара Велика България
18.04.2019 17:40
и като се има предвид, че понятието "славяни" си е чиста руска имперска измишльотина - няма такъв народ, но това без да прочете ония еретични книги мъчно може да го осъзнае човек. Улчии е правилната дума; вече ако някой успее да извади инфо и за антите - може и да се очертае картинката. Говорят общ език и имат сходни обичаи.
Склавени, склавини - докато стигнем до сакалиба - чисто военно формирование, погрешно приемано за цяло племе. В официалната история...били роби - славяни...
Как да напишат византийците - че са им скъсали...панталоните тия роби - печенеги отначало - после името се пренася върху улчийския корпус.
Там за хуните нищо не се споменава. За сметка на това моля да попитам - как и откъде фамилиите Булгари, Булгеро в Италия? Кога се появиха Руджеро, Руджиери?
Задавам отговори май...Добре. След превземането на Рим от Атила. Това по въпроса дали хуните са били българи или не. Хун прави България, Андрей. Хун, та дрънка. За тази Дунавската става дума, оттатък е по-сложно и дълго. Унгарският крал Бела - не помня кой, не съм компютър - колко години се е титуловал крал на българи и маджари, докато бяхме под турска окупация (наричаме я робство - чисто технически погледнато, не е било, но няма значение).
Човече, официалната история всеки може да я прочете. Давам на любопитните алтернативната. И досега пробойна не съм намерил. Може и да има, не съм професионален историк. Виж, обяснения на абсолютно неразбираеми неща от официалната история - с лопата да ги ринеш.
Опитвам се да разбера какъв интерес имат чуваши и казанци да се наричат българи. От няколко години. По-лесно е да се пишат турци, руси, индийци, австралийци.
Защо точно българи?
Забравих да спомена страните от Магреб. Мароканец също ми каза, че са българи. Синеок, бял, невисок. Пак от него и един арабин - колко отдавна беше - чух и за Кул Гали, великия български поет.
Щом нещо има плоска човка, пера, ципа между пръстите, извива шия и кряка - допусни, че е патица. На каквато прилича.
Дъглас, лека ти пръст.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Българите определено не са тюрки И ...
20.04.2019 22:40
Българите определено не са тюрки И езикът не е такъв! Акад Державин търси турски думи в Българския И доказва ,че няма
Бъркат арабите-сарацините с турци Те не са турци
на турците родината е ясна-Съвременен Тюркменистан и Узбекистан Там никога не са живяли Българи До десети век тюрките си живеят мирно и тихо там Но пустинята настъпва, пасищата намаляват, отглеждат овце и те се преместват на изток Стигат границата на ИРИ Подкупни граничари ги пропускат Заселват се без проблеми на принципа, подминават село и по пътя за следващото избират подходящ терен и правят тяхно За два века населяват цяла Мала Азия Те са истинските тюрки Ние нямаме връзка с тях!

Лека нощ!
цитирай
12. shtaparov - Не съм ...
21.04.2019 12:11
Не съм прочел цялата статия а само половината,понеже и към нея забележките ми не са малко. ТРАКИ=ТУРАКИ но забравяш едно: процеса на индоевропеизация. Той дошъл на Балканите от север,но не обхванал всички "народи" (племена) и не в еднаква степен. Оттам е разликата в езиците на едни и същи народи,ако не броим техните колонии в Индия,Туркестан и Средна Азия: най-индоевропеизираните говорят Българидни езици (наричани по погрешка "славянски"),частично индоевропеизираните- трудно разбираеми за нас езици като немски, английски, гръцки и пр.,слабо индоевропеизираните: още по-раздалечени от нас езици (тюркски, иврит, арабски, афгански, полинезийски, японски, манджурски и пр.) а съвършено неиндоевропеизираните- езици като северноамерикански индиански, якутски, алеутски, зулу, банту, мандарин, аборигенски и пр. Такава е работата с езиците- с народите е съвсем друга. Онези ТУРКИ,които положиха основите на днешния тюркизъм са минали през много катаклизми и са изменили в неветоятна степен езика се,понеже са потомци на минали през робството на рураните скитски племена. Те робували няколко века на рураните и приели до голяма степен езика им във време,в което Българите кръстосвали Европа и отмъщавали на Римската империя за нейните злодеяния срещу свободните народи. Дедите на тюрките били най-вече индоевропейци,роднини на германите и келтите та даже и на ранните арменци,да не казвам още на кои. Сега обаче са различни хора така,както днешните египтяни са различни от древните.
цитирай
13. dobrodan - Здравей, радвам се да те чета
21.04.2019 14:11
leonleonovpom2 написа:
Българите определено не са тюрки И езикът не е такъв! Акад Державин търси турски думи в Българския И доказва ,че няма
Бъркат арабите-сарацините с турци Те не са турци
на турците родината е ясна-Съвременен Тюркменистан и Узбекистан Там никога не са живяли Българи До десети век тюрките си живеят мирно и тихо там Но пустинята настъпва, пасищата намаляват, отглеждат овце и те се преместват на изток Стигат границата на ИРИ Подкупни граничари ги пропускат Заселват се без проблеми на принципа, подминават село и по пътя за следващото избират подходящ терен и правят тяхно За два века населяват цяла Мала Азия Те са истинските тюрки Ние нямаме връзка с тях!

Лека нощ!


Щеше ми се да си прав, приятелю. Малко по-различни са нещата. Узбекистан е бил български, имало е цяла област Кипчак в старата българска Държава - интересно, в "Джагфар тарих" думата Държава винаги е с главна буква. След татарското - този път е без кавички - нашествие става ново административно деление и Булгар доста години плаща данък на бившия свой Кипчак - сега Узбекистан по името на хан Узбек.
Бъркаме тюрки и монголоидните народи, отново заради езика. Тюрки език. С монголите, виж, наистина нямаме почти нищо общо, слава богу. Днешен Туркменистан се появява с доброволното пускане на туркмените на бивша българска земя от един от тамошните български - нека го наречем губернатор, добре - който ги е удържал, докато е разбрал къде отиват данъците, които е плащал на тогавашния ни кан; човекът я е карал точно като западноевропейските си колеги - хапване, пийване...тия три неща, вместо да стяга армията. За пътя им към Мала Азия - смятам, че си прав.
Прочете ли книжката? "Болгар тарих"? Скоро идва друга. Там пък чудеса да видиш.
Да, днешният ни език не е тюрки. Благодарение на Барис - Михаила. Който предаде старите ни книги на папата, ако не греша. Щото били сарацински. Не виждам нещо да сме цъфнали и вързали след това.
От господари станахме подчинени. След християнството. И днес един академик настоява, че сме били роби. Така се възпитава дух и патриотизъм.
Нищо. Той е академикът, не аз. В българския ни днешен език няма точна дума за такива хора.
В стария, царския - колкото си искаш.
Описал си пътя на днешните турци, приятелю.
Не на тюрките. P. S. Академик Державин си е нямал представа откъде и как е произлязъл руският му език, затова ги е наплескал на славянска основа нещата. Това могъл, това издирил. Тогава не е имало речници на тюрки езиците. Тепърва ги съставят. Има един сайт, беше нещо като суварьi. Дотука са едни 2000 тюрки думи, живеещи в славянския руски. Колко са всъщност никой не знае. Ние имаме турски думи, тях ги филтрирам съвсем целево от старите следи на български тюрки. Мисля, че е успешно.
цитирай
14. dobrodan - Щапаров, това, което го пишеш този път, най-сетне е вярно:):):), но
21.04.2019 14:39
с едни доста уточнения. Индоевропейски език просто не виждам начин да съществува, или е европейски или не. Освен ако нямаш предвид циганите. Живеят в Европа, говорят индийски. Някога много-много отдавна езиците на Евразия са се разделили на праевропейски език за Европа и тюрки за Азия, като имам предвид Азия оттатък Черно море. Някъде в географията между Ростов, град в днешната Руска федерация и Сирия - забележи, държавата Сирия - е прародината на всички тюрки според поета и учен Кул-Гали. Български, но го няма в учебниците.
Вече съм писал как се разпространява тюрки езикът, без да изследвам нищо специално; от седемте племена - това е много преди всякакви траки да са били в нечия глава или пък тюрки (имам предвид названията).
Именците обитавали Голям и Малък Рум...Отишли при китайските тюрки и научили езика им...Нали разбираш? Нямали са друг избор.
Хубаво е да чете човек старите книги. На Иван дадох препратка към блога на
Свети Славян Стоянов kreksofin. Да не ми се сърди Славян, че го наричам Свети Славян. Не го познавам...още. Той ми отвори очите къде да чета.
Може пък да се отворят и вашите някой ден.
Едно нещо ужасно ме гложди напоследък: Рим...Рома?!?
Днешният английски език е изумително човешко творение. Тотален сбирщайн от каквото се сетиш. Създаден е като универсален, есперанто. Много възможно от пиратските им времена. През острова пък кой ли не е минавал, като се замисля...Албан - Кавказ. Албания - на Балканите. Албион. Лудница.
цитирай
15. get - До dobrodan - Именно тази илюстрация с ЕЗИКА ПОЛЗВАН от Афанасий Никитин - опровергава ... ?
22.04.2019 12:24
dobrodan написа:

В Ындея же какъпа чектуръ а учюсьдерь: секишь илирсень ики жител; акичаны ила атарсын алты жетел берь; булара достур. А куль коравашь учюзь чяр фуна хуб, бем фуна хубе сиа; капъкара амьчюкь кичи хошь». «А иду я на Русь, кетъмышьтыр имень, уручь тутътым. А Русь ер тангрыд сакласын; Олло сакла, Худо сакла! Бу даниада муну кибить ерь ектур; нечикь Урус ери бегляри акой тугиль; Урусь ерь абодан болсын.

Второто е от записките на руския търговец Афанасий Никитин, който, говорейки на такъв език, е успял да пропътува три морета.


Две хипотези:
1. Велико-русите, тоест московците, че са "славяни"?
2. Че турският, има исторически нещо общо с езика - който говорим българите, ОЩЕ ОТ ВРЕМЕНА НА ТРАКИТЕ?
Забележка: Като допълвам, че много от думите в античен гръцки език НЯМАТ ДРУГО ОБЯСНЕНИЕ - освен през съвременен български, дори ... ? ... а дали ще сложим м/у "славянски" български и "тракски:ТюРАШКИ ... знак за равенство, тоест, За пряка релация - ТОВА ВЕЧЕ Е ДРУГА ТЕМА?

G(о)et от същото е призлязло ГОвЕДо/ар <=синонимно=> тоест подобно на: ТЮРАК/Турак/Тирак/Тирас - идващо от най-старата форма за назоваване на "гоед"ото"-ТУР-а(тракска/не/тЮркска по произход дума:)) ... последното Тур-Тирас е епоним=името на Героя, според който били наречен народа на траките - разказвано в гръцките митове и легенди?

Всъщност - започнете със така наречения Списък на Сводеш ... предполагам, че по този начин най-бързо ще си дадете сам отговор ... на така вълнуващите ви въпроси Език и Произход?
цитирай
16. dobrodan - Русите са толкова славяни, колкото аз мексиканец:)
22.04.2019 12:52
Вие сте вторият, който споменава за някакъв "потаен" български език, който траките са говорили? Ако има някаква информация по въпроса, не ме дръжте в неведение:)
Имайте наум, че на Балканите са живели твърде много и различни племена и народи далеч не по едно и също време. Така че за единен език аз не смея да говоря.
Днес се заиграх с имената на римските императори. Възможно е още довечера да дам резултати, някои от които са много любопитни.
Турският език е тюрки език, но е повлиян от арабски и не ми е интересен.
Доколкото народите в Стара Велика България не са имали един език, а поне седем - добре изброени в "еретичните" книги, то тюрки езика е бил каквото английският днес за нас, латинският за цялата империя и т. н.
В по-новата ни история е език на военната аристокрация. Съдете сам. Атила е роден в Казан. Там никой не е сменял езика, колкото и да ни уверяват в обратното.
Език свещен на нашите деди...интересен е произхода на думата език - тюрко-"татарското" язьiк - езичество....означава забрана...
Това с Тирас и терсеите - дерзики... :):):) Оттам идват ГЪРЦИТЕ, облечени в кожи.
За какви траки, респективно цивилизация, говорим?
Като имам време, ще погледна и за думата тур. Отсега предполагам значението стой, спри! Да не бързаме...В днешния турски даже намираме думата ДУР - нали няма нужда от превод?
Намирам думата за затвор - тюрма. Не мога да прочета точно как звучи в тюрки езика, но е с нещо между о и у като звучене. Нещо като търме. Така че с тура смятам да приключихме:)
Tournoi e турнир на френски. Поне така го изписва Гугъл. Напълно възможно е да има нещо общо с говедата:) С лова им например.
P. S. Ако Ви е удобно, давайте смело думи от старогръцкия, обясними през съвременен български. Ще бъда благодарен за такава помощ!
цитирай
17. get - До 16. и 18. dobrodan - Два въпроса?
22.04.2019 15:21
1.
dobrodan написа:

- Русите са толкова славяни, колкото аз мексиканец:)

Тогава, Какъв е генезиса на "русите"? Уточнявам - тези от "Велика", известна до 17-ти век и като Московска?
2.
dobrodan написа:

... откъде идва в името Армян или Армения, Арман - ВТОРИЯТ КОРЕН, ВЪЗПРИЕТ КАТО НАСТАВКА?

Изхождайки от вашата логика и "методология" използвана от вас, като етимолог - Тогава?
Прозвището на поне двама римски императори "Арментарий" - ще да означава "арменец"(в съвременен български:)) ?
... а на практика, е със значение ТУРлак - вече архаична дума в бг. език ... но която примерно в Габровско се е използвала и е натоварена с конкретно значение - ъмъ Какво?

Вижте този герб - Адрес:
https://commons.wikimedia/wiki/File:Turin_coat_of_arms.svg

- Знаете ли, на кой град е този символ?
цитирай
18. dobrodan - По първия въпрос - русите са били уруси
22.04.2019 17:23
"Но пази се, брат, защото аз станах самостоятелен уруски бег и мога да защитя привържениците на старата ни вяра..." Цитирам по памет. Има дори владетели - канове с името Урус. Това с роксолани и росомони...не е точно. Ако питате за генезиса - чисти угро-фини. Е, не съвсем чисти. Доста български народи са влезли там. Има и ромеи, има и готи. Но малко.
Имам един смътен спомен за римски императори с арменски произход. Казах, че не съм историк и не ме е срам да си го призная. Изследвам езика и езиците. По пътя научавам някои неща, други коригирам. Според случая.
Дори и преди да го отворя, знаех, че е гербът на Торино. Чукът на Тор ли да търсим?
И каква е връзката?
Знамето на Италия повтаря българското.
Колкото до арменците - имало е един български род ЕРМИ, от владетелските. Основните 15 рода, дето и така не ги научих кои са всичките. Ерми-аси. Ермак. Твърде възможно е оттам да идва и думата армия.
Та нищо чудно и те да излязат от нашите. Не е задължително непременно да имат тюрки език, за да са българи, нали?
Да разбирам, че търсим връзка между думата ман и турлак? Моля, изразявайте се по-ясно. И преди съм чел Ваши постове и съм се чудил какво точно искате да кажете:)
Ако търсите връзка между думата орман и арман, уловката е в първия звук. Харман.
Краварката е в левия ъгъл, както се казва напоследък.
Впрочем четох, че в Делиормана по време на турското нашествие хората там са говорели един доста различен език от нашия. Четох също така и за преселвания от Волжка България в този район. Моля, потърсете повече информация сам.
За методологията ми - вземам думата и търся корена й. Отбелязвам - в тюрки езика представки и наставки не съм срещал. Използват съставни думи от два корена най-често. Старите езици или старите думи са изградени на този принцип.
Или има точен корен, или не.
Склонни сме да бъркаме корен с окончание. Такъв ни е езикът. Но да бъркаш представка с корен на думата - не трябва.
Всеки може да го направи. Случих се аз.
Нещо против методологията Ми?
Ми- то съм го сложил нарочно с главна буква. Мене, мен са от стария ни език. Да не се чудите.
P. S. Ако търсите производна - таурус. В гръцки и латински. Оттам и torro. Откъде са я взели гърците - някой ден ще изясним. Но да я извеждаме от Тир и Тирас...аз лично не се наемам.
цитирай
19. get - До 20. dobrodan - И откъде вадите това категорично твърдение?
22.04.2019 20:40
dobrodan написа:

- По първия въпрос - русите са били уруси


От писанията на М. Ломоносов - с маниакалната му пристрастност да доказва ЕВРОПЕИЗЪМ на МОСКАЛИТЕ - ли?

Ама, в историческите извори и времето, което коментират в контекста на РОКСОЛАНИТЕ ? - визираните от вас "уруси" са обитавали непроходимите централно-руски гори под вида на - угро-фини!
И тези угро-фини(с множествено племенни имена) поне до дванадесети век не са се смесвали с други народи - дори и от вида на европейските, ще знаете!
dobrodan написа:

Четох също така и за преселвания от Волжка България в този район. Моля, потърсете повече информация сам.


Преди, да търсите информация за ПРЕСЕЛВАНИЯ ОТ ТАМ НАСАМ ... потърсете внимателно и ще намерите информация - Че?
Че през ВТОРАТА ПОЛОВИНА на Втори век - имаме заселване на ЕВРОПЕЙСКО ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ - по СРЕДНОТО ТЕЧЕНИЕ НА ВОЛГА!
Като същото това - ЕВРОПЕЙСКО(защо не и "тираско-тракско") е оставило в най-старият пласт на местното население ЗЕМЕДЕЛСКА ЛЕКСИКА(и не само) отговаряща поне в две думи на документирано "тракийска"!
За едната от тях "бриза"-ръж" съвремена ... освен това ТВЪРДЯЩИЯ НАСТОЯЩОТО В. Наполски - Допълва, Цитат:
"... разсматрываю в "и.м..х" носителей какого-то изолированного балтославянского диалекта, близкого, но не идентичного праславянскому, который архаизировался, оказавшись на крайнем востоке прото-балтского ареала. Об этом говорят балтские заимствования в волжско-финских и пермских языках."
Още по-странно И РАЗЛИЧНО ОТ ТВЪРДЯНОТО от Нурутдинов - става, когато започнем да четем(поне при три автора) Исторически извори от средновековие ... за Волжските "славяни"?
- А най-весело става, поради факта, че "волжските славяни" се появяват там МНОГО ПРЕДИ ВРЕМЕНА - за които е прието, че "славяните" са тръгнали да се разселват и разпространяват езика - според официалните Теории на руските слависти, историци и езиковеди?

Знам, че най-малкото звуча разочароващо, за това спирам и препоръчвам - Търсете, четете!
цитирай
20. dobrodan - Защо да звучите разочароващо?
22.04.2019 22:12
Сведенията черпя предимно от "фалшификатите" на Нурутдинов. Там ясно се посочва откъде и кога идва името Рус, кои са урусите, как стават руси и т. н. IX-X век урусите излизат от българската общност. Произходът е указан като алански, поляна в нашия език. Има и кан Урус-Бабай 1600 г. пр. н. е. ориентировъчно, че не ми е пълна таблицата за периода. Имах предвид за росомоните, че са УРУСМАНИ, ще ме прощавате! По-нататък се присъединяват и угри, с разрастването на Рус. Че дори и мурома, имало е и такъв народ...
Не се притеснявайте, от същите тези алан-кубари по-сетне виждаме и лангобардите...
Колкото до горите - пооправете си периодите. Те вече са напуснати от големите племена по това време. Фините-венеди ги търсете оттатък горите. Гора хляб за много хора не дава.
Кое европейскоезично население визирате, тези, които говорят славянски език ли?
Грешката за славяни, склавини и сакалиби мисля, че я показах. Тия, които приемаме за славяни, Нурутдинов описва като улчии. Словените са друго нещо, едновременно са в Словакия и Словения. Какви волжки славяни, извинете? Анти и улчии са народите с европейския славянски език. Ако имате предвид "Царството на славяните" - защо не погледнете кой век е писано, че тогава? Там също смятам, че е допусната грешка. Да ме прощава Мавро, но един народ може да говори и други езици. Като е решил човекът, че българите произлизат от славяните...иди му кажи, че не е точно така.
Хора...не мога да си правя преводите от вас:):):)
За ръжта точно нещо не ми връзва. Не е от най-южните култури, дори и за България.
Виж, арьiш в тюрки езика смятам, че е по-близка от тракийското бриза/вриза.
Да не бъркаме ръжта с ориз? Не е само шега.
Не вярвам, че четете Нурутдинов. Дотук по нищо не пролича. Знаете ли как разбрах?
Човекът е постнал прекрасна схема за това кой език от кой произлиза. И нарича траките трьок.
Не съм я гледал още, заклевам се. Накрая ще си направя проверките сам за себе си.
Тракийски език с представки? Преди колко точно години? Стига бе:)
Не знам какво да направя още. Преведох цяла книга абсолютно точно и добросъвестно. Пише много неща за много неща. Както казваме - от извора е. Не е от гърци, римляни и средновековни автори. И вместо да я прочетем и тогава да оборваме...почваме едни надмервания...тотално безсмислени.
Ще видим, като излезе готова следващата. Тогава какво хапане на устни има да става:):)
цитирай
21. leonleonovpom2 - здравей, Добродан!
23.04.2019 08:17
Не знам ,в каква връзка посочваш ,че има арменски император-с такъв произход на Рим В Рим, след войнишкия период ,когато има и мавър император-Макрин,преобладават императорите с трако -илирийски произход-като най-големите например-Диоклециан, Константин Велики Такива са и в ИРИ- почти до Василий Втори
А, може би имаш предвид точно него? Той е от арменски произход-династията на прадядо му обаче е македонска, защото борецът Василий първи е родом от Одринско-тогава в тема Македония
В една многонационална империя, в която всички мъже са римски граждани, потенциално всеки благородник или генерал, по закона на случая, може да стане император!

За италианското знаме е некоректно ,че ни повтаря знамето Поради една основна причина Че се появява преди нашето Повтаря като цвят ,но не и като ред на цветовете Има и други такива За Унгария съм сигурен, мисля ,че Мексико също
Най близко до нашето е рускито Там само зеленият е син, иначе редът е същият
Ами с три основни цвята-жълт ,червен и син и три производни или спомагателни--зелен оранжев и виолетов няма голям избор Черният се получава от зелен и червен, белият, като се смесят всички, колкото и да е куриозно!
Тя и нашата конституция, може би обратно трябва да кажа-с усмивка, копира белгийската, която минава за най- добра тогава! Защото буферна Белгия Англия иска да я бетонира като гарант за сигурността си от обединена Германия, която Бисмарк наистина прави след 40 години!

За произхода на името рус има много версии ,не само тази, която цитираш
Руснаците коректно дават и тази, до която аз съм достигнал!
Рус е с латински произход Думата означава селянин или селски произход Дума с корен рус означава тези оттатък-лимеса-границата И двата варианта съответстват-тези хора са отвъд лимеса и са селяни Няма големи градове Не са ги направили още Българите!
Със селски произход е свързано и името Рурик-на латински
Е, нещата си иват на мястото
Рим е законодател в древния свят, защо да не е кръстник!

Хубав ден!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Все пак, каква т е тезата? За мен ...
23.04.2019 08:39
Все пак, каква т е тезата?
За мен Българите не са тюрки! Факт е, че и до днес живеем в изолирани общности с тях! Българите в Афганистан-също не се смесват с други! Дори тези,в България, които се считат за Аспарухови Българи-в село Козичено и в село Българи-доскоро живееха също изолирано,даже нямаше и смесени бракове-с хора от други села Соца ги разбута и те са на път да изчезнат
Българите наистина идват с великото преселение Но те реално се завръщат Техните прадеди са отишли на изток при потопа в Черно море- първо! Последната голяма вълна изселници и при Александър и след него, при създаването на Согдийската империя Известно е, че Александър взема за жена согдийска принцеса и три години живее там Тези преселници, след разпада на Согдийската империя създават Кушанската И след разпада и тръгват към земите на прадедите си създават държави по пътя Затова се бъркатза Българите- от памир ли са, бактри ли са, перси ли са, от Кавказ и така нататък
На езика на пущуните лбългарин значи герой И те боготворят Българите Герой е полубог!
С турците, днешните тнямаме нищо общо Писал съм ,идват от Тюркменистан основно, от десети век насам
Общо те имат с Тимур, който е размазал Баязид, показал е кой командва парада!
Езикът е добра следа, но не е достатъчна Трябва да се комбинира и с други, тогава е ефективен
Ние имаме четири хиляди думи, много от тях основни ,близки и дори еднакви с латинския При това свързани с животновъдство, земеделие, анатомия, основни глагори като съм, виждам, сядам...
Е, това е само насочващо Говори за контакти Е, когато Аспарух идва тук, латинският вече не е основен език Какви контакти са имали Аспаруховите Българи с римляните???? Оттук трябва да се тръгне!
цитирай
23. dobrodan - Истинско удоволствие, повтарям, е да те чета:):):) и здравей пак!
23.04.2019 10:45
По-горе ще сложа няколко странно съвпадащи римски имена.
След това ще дам пояснения за имената на някои домашни животинки и защо е така.
Накрая смятам да се занимая и с названията на някои части с по-интимна употреба.
Ще е весело:)
Имаш една лека нагласа да отчиташ събитията, случили се с дунавските българи:):)
Нещата са невъобразимо по-глобални.
Смяташ, че нямаме нищо общо с тюрките. Ако трябва да съм откровен - според кои тюрки да разглеждаме нещата?
Много е гадно, като ти набиват в главата, че "славяните" и "германците" са руси и бели. Като знам кои са "германците" и истинските славяни...
Бялата раса е плод на успешно закрепване на мутация, наречена албинизъм. Много преди римския език да достигне Албиона, е имало българска област Ак-Албан.
Това е друга тема.
Тази мутация се е оказала успешна по две причини. Изглежда адски добре, ако не е пълна; оцелява само на по-северните части на планетата и се закрепва успешно.
Понятието кок торки не е измислено от мен. Синеоки тюрки.
Като знам какви глупости писах преди време...Всъщност не бяха съвсем глупости, но не знаех...признавам си.
Да, северните народи също са светли и не говорят тюрки език. Знам това.
От южната страна на Урал са били точно толкова светли като скандинавците и...сети се сам какъв език са говорели.
Тук вече стигаме до...не знам колко хиляди години назад в човешката история.
Има по-запознати от мен.
Като гледам латинския език какво чудо е, почвам да си мисля, че в този му вид е създаден май за нуждите на светата римокатолическа църква...
цитирай
24. shtaparov - Никога не съм ти писал неща,които не са верни!
23.04.2019 15:27
dobrodan написа:
с едни доста уточнения. Индоевропейски език просто не виждам начин да съществува, или е европейски или не. Освен ако нямаш предвид циганите. Живеят в Европа, говорят индийски. Някога много-много отдавна езиците на Евразия са се разделили на праевропейски език за Европа и тюрки за Азия, като имам предвид Азия оттатък Черно море. Някъде в географията между Ростов, град в днешната Руска федерация и Сирия - забележи, държавата Сирия - е прародината на всички тюрки според поета и учен Кул-Гали. Български, но го няма в учебниците.
Вече съм писал как се разпространява тюрки езикът, без да изследвам нищо специално; от седемте племена - това е много преди всякакви траки да са били в нечия глава или пък тюрки (имам предвид названията).
Именците обитавали Голям и Малък Рум...Отишли при китайските тюрки и научили езика им...Нали разбираш? Нямали са друг избор.
Хубаво е да чете човек старите книги. На Иван дадох препратка към блога на
Свети Славян Стоянов kreksofin. Да не ми се сърди Славян, че го наричам Свети Славян. Не го познавам...още. Той ми отвори очите къде да чета.
Може пък да се отворят и вашите някой ден.
Едно нещо ужасно ме гложди напоследък: Рим...Рома?!?
Днешният английски език е изумително човешко творение. Тотален сбирщайн от каквото се сетиш. Създаден е като универсален, есперанто. Много възможно от пиратските им времена. През острова пък кой ли не е минавал, като се замисля...Албан - Кавказ. Албания - на Балканите. Албион. Лудница.

Ти се замисли откъде идва това РУМ по време,когато не е имало Римска империя? Замисли се къде са били тюрките,когато ги е нямало? Много неща си пропуснал- едностранчиви са ти четивата очевидно,липсва ти широкия възглед и вникване в динамиката на нещата. Има хляб у тебе,но трябва да работиш ЗА България- не за Русия или Турция.

А с този "свети Славян" ме разсмя,развесели ме тъй да се каже затова ти обещавам- имаш моята подкрепа когато се наложи,но ако си коректен и погледнеш на нещата положително,в духа на прогреса- не в духа на старите,отречени от сериозната наука туркомании. Те не са ти нужни,защото не водят до никъде- до под кривата круша само.
цитирай
25. shtaparov - Сега обаче виждам, че има нещо по...
23.04.2019 15:56
Сега обаче виждам,че има нещо положително в това което правиш и в начина по който го поднасяш- ще си го премълча обаче,понеже ефектът от него ще се види едва тогава,когато набереш сила и обхванеш колко се може повече теми.
цитирай
26. dobrodan - :):):):) Щапаров...моля те като човек...:):):)
23.04.2019 16:41
Прочети я тая книга най сетне...Това е като да накараш дете да си изяде закуската, честно. Балканите са наричани Агил, областта на Балканския полуостров е малък Рум, предна Азия е голям Рум...или беше обратното?
Защо да мислим, че винаги са носили тези имена?
Тракия е Бьiрак. Може и да е отскоро името, може и да не е.
Знам само, че християните са наричани РУМИ. Не гърци, не християни, а руми.
Ще ти кажа точно какво правя или поне как искам да бъде възприето:
След като се бием в гърдите, че сме дали цивилизация на света, трябва и да го докажем.
Егати Балканите, а? То остана ли народ да не е тръгнал оттук?
Патагонците само май. Не траките, българите търся, българите!!!
Обаче е трудно. Бетонни мозъци как се пълнят...
Първо със взрив...после с останалото.
Аз засега правя само дупки за тротила.
Какви изненади имам за отпосле :):):)
Ромул...Рамил. Рем...Рям. Рим - Рум.
Избери си кое да е първо...
цитирай
27. dobrodan - Такаа...
24.04.2019 17:12
Няма защо заради един екземпляр да засягам един цял народ. Той си знае.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042971
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031