Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2019 18:29 - ПОЛИТИКА И ВЛАСТ - 2
Автор: kabulivarna5 Категория: История   
Прочетен: 337 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 26.05.2019 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Избори

(Изборни инструкции)

Преди изборите:

- Тръгнете сред народа и лъжете! Лъжете, колкото се може по-убедително и повтаряйте десетки и стотици пъти една лъжа. Повтаряйте я, докато не се превърне в истина! И повярвайте ми, че понякога истината няма значение. Накарайте я тази истина сама да се съмнява в себе си, че и тя да ни повярва.

Послушали Стратега и тръгнали сред народа.

След изборите:

Народът им повярвал и им дал властта в ръцете.

Превърнали лъжата в истина и истината в лъжа. Те не се чувствали глупаво, когато говорили за минало, което го няма и за бъдеще, което не е дошло, без да казват нито една смислена дума за днешния ден.

И настъпила тъмнина!Тъмнина, в която прилепите се чувствали господари.

Управляващите

 

- Кажи, защо всички управляващи си приличат по маниери и по държание? А и съдържанието им е почти едно и също!

- Защото си мислят, че са четирите основи на света - бил краткия отговор.

- Не те разбирам! Кои са тези четири основи?

Мъдрост, Справедливост, Доброта, Щастие. Ако една от тези основи се разруши, то не след много време и другите ще се саморазрушат.

- Но нима ти искаш да кажеш, че в днешно време нашите управляващи са мъдри и справедливи, и осигуряват на народите си доброта и щастие!

- О, не, не! Та ние всеки ден се сблъскваме с техните глупости, които са плод на тяхното чувство за притежание на Знанието. Както е невъзможно да прегърнеш гората, така е и невъзможно да знаеш всичко на този свят. Но пречката не е в това, че вършат глупости, а в това, че не се стремят да не ги вършат и ги превръщат в модел на управлението. Те не могат да се примирят с факта, че светът може да съществува и без тях.

Несправедливостта е дете на глупостта, защото глупавия е едновременно е и несправедлив. А най-ужасяващото е, когато глупавият е облечен и с власт.

Злото при тях се поражда, когато се противопоставят на целия свят и гледат всячески да му наложат своите възгледи и правила на управление.

А нещастието, което в днешно време е повсеместно, е продукт на вечната липса - и духовна, и физическа, и материлна, и финансова.

От липсата на мъдрост, справедливост, добрина и щастие се ражда разрушителната Безизходица, която може да бъде вечна, като самото време.

 

Тодор Живков

Тодор Живков казал , че иска да бъдат написани книги, в които да бъде възхваляван като мъдър и далновиден държавник. И нали тази била работата на придворния възхвалител, не след много време на пазара се появили луксозни книги, в които било описано по най-бляскав начин житието-битието на Тато - представени неговите мисли и изказвания, още преди Априлския пленум на комунистическата партия.

Минали години, когато Истината за него била показана в своята най-голяма подроб-ност.

Веднъж бил попитан Философа да каже нещо за живота и управлението му.

- Тодор Живков живя и умря, а във времето между живота и смъртта се мъчеше да ни втълпи, че ни управлява... самостоятелно.

За национализма

Сине, не ходи на тези ваши събрания ли са, сборища ли са. Гледам, взе да се държиш доста странно и да говориш на език, който преди не говореше. Какво значи "Циганите на сапун" и "Турците, в Турция"?

- Как можеш да говориш така татко? Ти тези долни цигани за хора ли ги смяташ?

- Ела с мен на двора! - хванал за ръката сина си бащата и го извел навън. - Ето орех, ето праскова, ето кайсия, а ето и един храст. Орехът не може да роди кайсии и праскови, нали?

- Да, естествено! - отговорил синът.

- И това е така, защото всяко дърво си има своето значение и предназначение. Същото е и с хората, момчето ми. Всеки народ има своята роля и мисия в живота. Ние, всичките сме хора и нашето отношение един към друг трябва да бъде като към хора, защото идеята за по-нисши и по-висши е родена не от науката, а от сборищата, като вашето. Момчето ми, нищо на този свят не е тръгнало към по-добро чрез омраза и ненавист.

- Татко, какво добро очакваш от теаези човекоподобни!?

- Сине, не говори с езика на тези, които няма да оставят след себе си нещо значително, защото самите те са незначителни.

Народен представител

Собственикът на десет хиляди овце стигнал до мисълта, че трябва да се захване и той с политика, както го правели и другите милионери в републиката. Тъкмо се задавали новите избори за народни представители.

Пременил се като овчар, сложил калпак на главата си, наметнал овча кожа на гърба

си и започнал своята кампания.

- Господине, та вие сте много богат, а не се возите в мерцедеса си, когато правите предизборните си събрания - отивате на тях с каруца. И защо сте наметнат с тази овча кожа?

- Със сигурност аз съм богат, но още по-сигурно е, че не съм забравил от къде съм тръгнал, като помня какъв съм бил в миналото.

И собственикът на десет хиляди овце бил избран за народен представител.

- Господин народен представител, защо не сте с овчата кожа на гърба си? Да не би да сте забравили от къде сте тръгнали и какъв сте биле в миналото?

- О, не, съвсем не съм забравил, но когато овцете ми станаха с няколко хиляди повече, благодарение на една кожа, тя едва ли ще ми потрябва в скоро време. А и миризмата й е непоносима!

Демокрацията

     Било ден за гласуване и към урните се стичал народ още от ранни зори. Само бай Георги, старият железничар, си седял кротко на пейката, пред блока.

- Бай Георге, няма ли да гласуваш? - питали го тези, които бързали да си пуснат бюлетините

- Ще, ще, ама още не му е дошло времето - отговарял той.

- Ама ти никога не си гласувал! Какво е това време при теб, което не е дошло при нас?

- Когато умните мошеници застанат на страната на честните глупаци, тогава бай ви Георги ще отиде да гласува.

Свободата и самочувствието

 

След вековно забавяне по пътищата на историята най-накрая Демокрацията почукала на граничния пропускателен пункт. Била посрещната от стотици хиляди ликуващи, които я очаквали с нетърпение, с надеждата, че животът им ще стане по-добър.

Един старец стоял настрани и гледал тъжно.

- Дядо, не се ли радваш? Вече сме демокрация и сме свободни!

- Момче, момче, за тази демокрация косите ми побеляха по затворите. Знай младежо, че това, което е днес, е една измама за зрението, за мисълта и за духа. Тези, които ми отнеха години от живота, ще ти отнемат след време най-ценното, което притежаваш - самочувствието и ще те накарат да се молиш за онова, което ти си ненавиждал.

                                                    Действителността

На най-оживената улица на големия град, в самия му център, в градската градина на пейка седял просяк с протегнати ръце за милостиня.

Минал елегантно облечен господин покрай него и му дал банкнота от сто лева.

- Поете, нахрани се и пийни за мое здраве, казал той на висок глас, та и околните да го чуят.

- Купи си книги с тях - отвърнал просяка и му върнал парите.

 

- Охранен простак и поет просяк - абсурдът на нашето време! - казала с тъга една стара дама.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Глупости на търкалета!
26.05.2019 18:36
Погледни изборните резултати и ще разбереш истината!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kabulivarna5
Категория: История
Прочетен: 116915
Постинги: 128
Коментари: 90
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031