ЧУКАНА БЕЛОЛУКОВА ЛЮТЕНИЦА
стара семейна рецепта на баба СЛАВКА,
майката на моя съпруг от Монтана
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
Четири едри зелени пиперки.
Три глави чесън.
Четири едри домата.
Половин връзка магданоз.
9 лъжици олио.
1 чаена лъжичка сол.
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Счуква се чесъна в дървено хаванче, или се претрива през пресичка.
Добавят се 4 супени лъжици олио и чаена лъжичка сол.
Прибавят се наситно накълцаните предварително изпечени пиперки.
Счукват се заедно с чесъна.
Добавят се накълцаните на ситно домати.
Счукват се с чесъна и чушките.
Готовата смес се овкусява със ситно накълцания магданоз.
Добавя се останалото олио и се разбърква добре.
Така приготвеното блюдо е отлично основно лятно ястие, без варене.
В родния край на моята майка Рада същата рецепта се приготовлява, като само чесъна се счуква, а останалите продукти се нарязват на средно големи парченца, като се добавя и патладжан – сини домати. Патладжанът е предварително изпечен.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Днес си припомнихме отново за ДВЕТЕ МАЙКИ
СЛАВКА ТОДОРОВА ПАВЛОВА
РОД. на 10.08.1919 в гр. Фердинанд
ПОЧ. на 28.03.2013 на 95 год.
РАДА ТОДОРОВА ЙОВЧЕВА
РОД. на 26.05.1933 г. в с. Гуглевци – Плачковци
ПОЧ. на 04.02.1981 г. на 47 год.
Петте най-красиви холивудски млади майки
За всички майки.., за спомените от детст...
Хирперборея, Атлантида, Шамбала и Туле –...
ГРАД ШИПКА-ВРЪХ ШИПКА - 03.03.2012 г.