Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2008 08:07 - Квартал Стрелбище
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11836 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 06.02.2011 21:50


Квартал Стрелбище /образуван 1922 год./ -
един от най-престижните и предпочитани днес
квартали за живеене на територията на София

image МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ 

Кварталът се намира в южната част на град София на територията на Район "Триадица". В източната си част граничи с бул. “П.Ю.Тодоров” и "Южен парк", на юг с бул. “Гоце Делчев”, а на северозапад с бул. “България”.

 

ИСТОРИЯ

Наскоро след войните за национално обединение югозападно от кв. Иван Вазов и околовръстната жп линия до бул. "В. Лазаров" и Красно село, както и на север до Царибродския квартал постепенно се разраства квартал Стрелбище. Наречен е така, защото тук са стрелбищата на войниците от 1 и 6 пехотни полкове и спирката със същото име на околовръстната линия. Теренът е зает от силно наводнявани пролет и есен пасища, а землището е на Боянска община, заграбено от Софийска. Най-напред се застроява най-северната част на квартала, главно с бежанци от Кукушко, Царибродско, Босилеградско и др., която започва да се нарича Първо стрелбище. Почти едновременно по на юг се застроява Второ стрелбище главно с преселници от Трънско, Царибродско и др. Застрояваните парцели частично са заграбвани. Кварталът е добре планиран, но къщите са едноетажни - към 1940 г. наброяват около 5000. Има и доста празни места. Обществени сгради няма. Едва през 70-те години на XX в. започва изграждането на т.н. панелки, символизиращи развитото социалистическо строителство, в които тогава е настанена предимно провинциалната комунистическа номенклатура - кадър на висшия партиен ешалон, и на Дипломатическия корпус, Народната милиция и Държавна сигурност.

АРХИТЕКТУРА

В квартал Стрелбище е много успешно съчетанието от старо панелно, тухлено и ЕПК строителство и ново луксозно строителство. Почти всички сгради в квартала са с централно топлозахранване. Първите панелни блокове са построени около 70 години, а по-новите панелни в края на 80-те. Монолитното и ЕПК строителство е особенно активно през 80-те години. Местоположението на квартала, близостта му с Южния парк и неговата много добра инфраструктура го правят изключително привлекателен за инвеститори и утвърдени строителни фирми, доказали се на пазара за недвижими имоти. Емблематични за квартала са ул.”Нишава”, ул.”Хайдушка гора”, ул. ”Бадемова гора”, особено в частта около Южния парк, и ул.”Енос”, ул.”Майор Първан Тошев”, ул. “Дедеагач”, ул.”Траянова врата”, които са в близост до бул.”България”.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ИКОНОМИКА

В квартала има много зеленина и детски площадки. На територията му има няколко детски градини, като една от най-предпочитаните се намира на ул. „Дедеагач” № 42 до ул. „Нишава”. В квартал Стрелбище има  две училища – 126 ОУ, на бул . „България” и ул. „Нишава”, а на ул. „Златишки проход” се намира „Техникум по полиграфия и фотография”.  На ул. „Роженски проход” се намира читалище „Светлина”. В квартала има медицински център и много търговски обекти. На ул. „Нишава” се намира денонощен магазин „ Фантастико”, а в източната си част, кварталът граничи с пазар „Иван Вазов”.

ТРАНСПОРТ

            Комуникацията с квартал Стрелбище е отлична:

  • трамваи (ТМ) -  № 7 и № 1;
  • тролейбус (ТЛ) - № 8; в близост - № 9 и № 2;
  • автобуси (А)   - № 64,  № 74, № 76, № 102 , № 204 свързват квартала с различни райони на град София.

127 ЦДГ "Златното пате"

 

ж.к."Стрелбище", ул."Боровец" № 24

 

Директор Деспина Христова - тел.: 859 31 55

 

Канцелария - тел.: 859 31 57

ЦДГ № 127 отваря врати за малките палавници през есента на 1975 година. Тя е скътана (разположена) в един от красивите южни райони на столицата ни - квартал "Стрелбище". Многобройните транспортни връзки и пътни артерии около нея я правят удобна за деца и родители.

Днес, обновена и осъвременена, ДГ функционира с пет целодневни и една полудневна групи с около 150 деца.

ЦДГ № 127 "Златното пате" се състои от пет функционално обособени помещения /сгради/ със слънчеви занимални, самостоятелни спални, с комфортна обстановка и екологичен двор. Богато озеленен, с детски площадки и спортни съоръжения, той е малък оазис за децата сред каменните снаги на жилищните блокове. Тук те играят, експериментират и се учат да живеят в хармония с живата природа.

В детската градина учебният процес се реализира гъвкаво и динамично от учители-професионалисти по Програмата на доц. Н. Витанова "Активността на детето в детската градина" и в съответствие с ДОИ. Основна цел на педагогическия екип е създаване на необходимата хуманна образователна среда, способстваща цялостното развитие на детската личност, съхраняване и развиване на индивидуалната му неповторимост.

Вниманието е насочено към високи лични качества и добро физическо развитие на децата, избирателност и доброволност при овладяване на знанията.

От 1998 година педагогическият екип работи съвместно с доцент доктор на м.н. Н.Колева - преподавател в СУ "Климент Охридски" на тема: "Здравната възпитаност и култура на децата в детската градина и семейството". Чрез интересни практически ситуации те осъзнават ЗДРАВЕТО като най-висока ценност за живота на човека.

Педагогическата колегия не само поставя високи изисквания към своите възпитаници, но и съдейства за развитието на дарбите, заложбите и способностите на децата чрез организиране на допълнителни педагогически дейности.

Детското заведение предлага занимания по интереси:

    • английски език
    • приложни изкуства
    • модерен балет
    • народни танци
    • плуване
    • бяло и зелено училище
    • летуване на море

Създадена е специализирана целодневна и полудневна групи за подготовка на децата за училище. В нея интериорът и учебният процес са сходни до тези в училище. Децата се учат да пишат, смятат, да експериментират, да създават малки пластики и рисунки, овладяват умения за работа с компютър, учат се да мислят логично и критично, да се грижат за собственото здраве, да изпитват удовлетворение от придобитите знания.

Традиция е в ЦДГ № 127 гостуването на театрални състави със свои постановки. Любима атракция за децата е честването на рождения ден на детската градина, празниците, срещите със столичните актьори и акробати.

В просперитета на ЦДГ № 127 безспорен дял имат родителите и УН. Тяхната подкрепа - материална и финансова, решава част от проблемите за модернизиране на материалната база, за организиране на летния отдих на децата.

Своеобразен спонсор на детската градина е ръководството на читалище "Светлина". Те предоставят на децата ни оборудвани зали за концерти, за балет, национални костюми и други атрибути за тържествата и празниците на ДЗ.

ЦДГ № 127 е малък, но привлекателен дом за Вашето дете.

image
кв. Стрелбище - северна част

Народно читалище "Светлина"  

В квартал "Стрелбище" живее едно съхранило и надградило традициите, работещо в съвременните условия читалище - "Светлина".

image

Народно читалище "Светлина" е основано на 24 март 1940 г. от родолюбиви жители на кв."Стрелбище". Първоначално към него се създават библиотека и танцов състав. Следват театрална и вокална група. През 1955 г. се откриват и първите езикови курсове, започва своята дейност и детската музикална школа.

 

През последните 10 години, поставяйки си амбициозни цели, Настоятелството на читалище "Светлина" разшири чувствително обхвата на читалищните дейности. През 1998 г. в читалището има общо 5 школи и формации. Днес те са вече седемнадесет.
Над 250 са културните изяви на читалището за 2006 г.

 

Амбицията на читалище "Светлина" е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социо-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания. Така използвайки старите традиции и съобразявайки се с новите обстоятелства да бъде надградено старото и да се съгради по-доброто ново.

 

Многобройни и разнообразни са националните и международни награди, дипломи и грамоти присъдени на представители на читалищните школи и формации за любителско художествено творчество. Сред тях се открояват престижните награди, присъдени на: Юношески ансамбъл "Светлина"; Детски ансамбъл "Светулка"; Детска вокална група "Светулковци"; Театър "Смях без сълзи"; Смесен хор "Хорал"; Школа по изобразително изкуство; Спортен клуб "Санзеро"; Клуб по спортни танци "Амаранд-М" и т.н.

 

Животът в седемнадесетте школи и формации за любителско творчество е дело на екип от 30 служители, преподаватели, художествени ръководители и треньори. Всички те вярват в градивната сила на своя труд и са отдадени на работата си.

 

Над 300 са децата, които се обучават в читалището. Част от тях се въвеждат в прекрасния свят на музиката. Други имат възможността да се докоснат до "мистерията" от звуци, багри и ритми на българския фолклор, да надникнат в чудния свят на класическия балет, да почувстват импулса на съвременния танц. Или пък успяват да усетят "магията" на театралната сцена, да формират добродетели чрез спорта и да ги направят част от себе си.

 

Наред с традиционните си дейности, читалището предлага и нови съвременни услуги:

Една от най-богатите и добре оборудвани читалищни библиотеки в София. Над 35 хиляди книги от библиотечния фонд са публикувани онлайн чрез електронния каталог на библиотеката. Така, тя става достъпна за цялата Интернет аудитория.

Английска забавачка - Детската полудневна градина е с доказан авторитет в района. В грижовна, спокойна и сигурна среда децата се обучават и учат да изразяват своите чувства, да бъдат отговорни, да взимат решения и постепенно стават независими.

Интернет офис - разположен е в подходящо помещение, оборудван с 8 работни места и климатик. В него се предлагат разнообразни компютърни и Интернет услуги. Така, читалище "Светлина" се приобщава към глобалното Интернет пространство.

Радиоклуб "LZ1KZX" - Едно от малкото места, където можете да развиете или усъвършенствате познанията си по радиотехника, радиотелеграфия и радиозасичане. Издържалите изпит получават лицензия за радиолюбителска дейност.

За контакти:
София 1408
ж.к. "Стрелбище"
ул. "Тулча" № 20
тел./факс: 02/ 858-20-63
e-mail: svetlina1940@mail.bg



Главен комисар Иван Иванов Драшков

image

Роден на 29 април 1956 г. в Ловеч. През 1976 г. завършва Немската езикова гимназия в родния си град, а година по-късно постъпва в Школата за запасни офицери в Плевен. През 1981 г. завършва Юридически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. След държавната практика по право в Софийския градски съд /1981/82 г./ Иван Драшков се обучава в редица курсове за оперативни работници и служители в Академията на МВР в София.

Професионалният му опит започва от Агенцията по авторско право към Комитета по култура - от 1982 до 1985 г.

През 1986 г. постъпва във Второ главно управление на ДС – МВР /от 1992 г. – Национална служба “Сигурност”/, като последователно преминава всички нива на кадрово развитие от оперативен до ръководен служител. През 1998 г. е повишен в длъжност началник на направление в НСС, а през 1999 г. е назначен за заместник директор на службата.

Иван Драшков е член на междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение и на Съвета по гражданството към Министерство на правосъдието. С указ на президента Георги Първанов на 27 декември 2005 г.- е повишен в звание “генерал-майор”. През периода 2003 – 2006 г. последователно е удостоен с трите степени на най-висшата професионална награда Почетен знак на МВР. Награден е и със златен медал Правосъдие, свобода, сигурност” на МВР.

На 11 януари 2007 г. с указ на президента е назначен за директор на Национална служба “Сигурност”. Понастоящем зам.-председател на ДАНС.

Семеен, има двама сина.

Фирмата, която е замесена в аферата със сделката с общински терен в столичния квартал „Стрелбище“, е собственост на Петър Иванов Драшков, който пък е брат на зам.-председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) генерал Иван Драшков.

image
© 2008 bTV - Balkan News Corporation
Прокуратурата започва проверка срещу търговското дружество „Сида – С“, заради опита й да да направи незаконна сделка с общински терен от 14 декара в ж.к „Стрелбище”, местност "Хиподрума" и "Стрелбище". Проверка в деловодството на Столична община и район „Триадица” е установила, че никога не е сключван Договор за продажба между Столична община и фирма „Сида- С” ЕООД.

В представения от фирмата договор за продажба е фалшифициран подписът на кмета на София Бойко Борисов. Същият договор е послужил за издаване на нотариален акт № 119 , том І, рег. № 4191, Дело 103 от 2008 г. Цитираният номер на преписка в договора касае съвсем друг имот и трето лице.

Според фирмените регистри, едноличен собственик на фирма „Сида – С“ е Петър Иванов Драшков. Фирмата е регистрирана през 2004 г. в блок 3 на столичната улица „Райко Алексиев“ 26. Предметът й на дейност е архитектурни и инженерингови решения.

Фирмата на Петър Иванов Драшков "СИДА-С" е продадена на фирма "Симеон-2" ООД с управител Емил Делчев Димитров. Договорът е подписан на 4 август 2008 г. Сделката е на стойност 10 милиона евро и е регистрирана в Софийски районен съд от помощник-нотариус Михаела Здравкова. Проверка в ДАКСИ показва, че Емил Делчев Димитров е дистрибутор на тютюн, управител на "Боро инвест" и "Слънчев бряг 2002".

Договорът за продажбата е подписан от Петър Драшков и Емил Димитров. Според някои "експерти" парафът на Драшков под този документ е различен от подписа под скандалния договор за придобиване на 14 дкекара от "СИДА-С", за който се твърди, че е станал негов. Но, да оставим настрана добре познатата ни и изобретателна наглост на българските комуняги. 

Този, както и други подобни до болка познати ни случаи нареждат страната ни отново сред европейските лидери в света на корупционните практики чрез използването на  власт и служебно положение с цел личното облагодетелсване на профанизираната Комунистическа върхушка разграбила България, за жалост, под жалостивия поглед на родната ни прокуратура.

По времето, в което Иван Драшков беше зам. председател на ДАНС, брат му Петър Драшков се забърка в крупна измама с имоти заедно с настоящия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Тогавашният кмет на София Бойко Борисов обяви, че подписът му е фалшифициран от обвинените за измамата, а Петър Драшков беше арестуван, след което по българска традиция освободен.

image
По неофициална информация, в момента Петър Драшков си развява коня някъде извън страната, докато в същото време предания на др. Бойко Борисов войн и вече виден, макар и все таки провинциален, депутат Емил Димитров необезпокоявано от евро и нашенските "правораздавателни" органи продължава да отърква мазния си пръст в парламентарните банки на милиционер-комунистическата формация ГЕРБ.
image
А стане ли дума за родители, деца, градини, геноцид и все в този ред, се подсещаме за онази представителка на видната управляваща отколе София конфлитна по интереси фамилия, зародена в косьосамоковското картофелено поле и разбира се по стара българска традиция възпитана в  някаква московска школа, наела се да ни изсели, в едно с децата ни, по-далеч от родния ни град, но за нея или нищо добро, или някой друг път...

 



РАДОСТНИ НОВИНИ ВРЪХТЕЛИ НИ ОТ ЕТРОПОЛЕ
  image Емил Делчев ДИМИТРОВ – народен представител от
Политическа партия ГЕРБ в 41-то народно събрание

Доста оскъдни са биографичните данни в интернет за
нашия народен представител Емил Делчев Димитров.
Роден в София, живее в Етрополе. Едва на 45 години е.
С висше образование, Магистър по икономика, специалност
Финанси – СА „Д.А.Ценов” – Свищов. Семеен е, с две деца.
Бизнесмен - управител е в частен бизнес -
голяма работа според етрополци е значи.

За разлика от оскъдните биографични данни,
надеждите на етрополци от неговото избиране
за народен представител са мнооого големи.

Най-вече за развитието на града и общината
като инфраструктура, повече бизнес-проекти,
работа за хората и спокоен живот за децата им.
Не на последно място е екологията, отварянето
на града към съседните общини и към страната.
С други думи все посткомунистически химери.

Надеждите на хората, в отличие от нашите собствени,
идват от това, че той познава проблемите на общината,
на селищата и на жителите й, т.е. знае  - кое колко чини.

Като му честитим още един път избирането му за
депутат - му пожелаваме успешен мандат в 41-то
на ГЕРБ обикновено милиционер-комунистическо
народно събрание и да стои по-далеч от Закона!



Благоевград БТ - преструктуриране или капитулация

 

Дистрибуторите, с които "Благоевград БТ" има дългосрочен договор, са девет: "Симеон-2", ЕТ "Зора Д. Стоянов", "Бокородо" ООД, "Дафна Таб" ООД, "Леопард Трейдинг" ООД, "ЛП Корпорация" ООД, "Миртаб" ЕООД, "Спийдстар" ЕООД и "ТабакТрейдинг" ООД. Те имат равни квоти, които пласират на територията на цялата страна.


Оказа се обаче, че освен в производството на цигари частичен монопол има и в тяхното разпространение. Деветте фирми дистрибутори са в ръцете на група свързани помежду си хора, поне според данните в информационната система ДАКСИ. "Симеон 2" ЕООД е 100% собственост наЕмил Делчев Димитров , който участва в управлението на "Бороинвест" АД, собственост на "Бороинвест 98" АД. По една случайност едноличният търговец "Зора Делчо Стоянов" е собственост на ДелчоДимитров Стоянов, който участва в "Бороинвест 98". Освен това Емил Димитров притежава 2% от обявеното в ликвидация дружество "Слънчев бряг 2002". Там пък може да се види името на съдружника на един от собствениците на друг дистрибутор "Дафна Таб" ООД - Ангел Николов Пепелешев. Останалите участници в "Дафна Таб" са Дафина Атанасова Стаменова и Цветан Петков Христевски.


Търсенето на сложни връзки между някои дистрибутори е напълно излишно. Така например съдружниците на "Леопард Трейдинг" ООД - София и "Табак Трейдинг" са едни и същи. Това са Красимир Кирилов Синеварски, Христо Стоянов Арсов, Евгени Илиев Стамов. Собствениците пък на "Миротаб" ЕООД - МирославДимитров Праматаров, и на "Спийдстар" ЕООД - Георги Димитров Видолов, притежават едно дружество - "Арон" ООД.


Единствено "Л П Корпорация" ООД като че ли е извън голямото семейство. Съдружници в това дружество са Лиляна Иванова Моравенова и Пламен Петков Моравенов, който участва в управлението на "Горубсо Златоград", а то от своя страна е в ръцете на дружеството от структурите на бившата империя на "Мултигруп" - "Минстрой".





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ЕЛИТНИ КВАРТАЛИ
01.04.2008 17:22
Ето я класацията на най-престижните квартали, както виждате Стрелбище и Лозенец вече са извън нея:

* жк. Борово
* кв. Бояна
* жк. Бъкстон
* кв. Витоша
* жк. Гоце Делчев
* кв. Драгалевци
* жк. Зона Б-5
* кв. Киноцентъра
* жк. Красно село
* Лагера
* Мотописта
* Хиподрума
* Славия
* кв. Павлово
* жк. Сердика
* жк. Стефан Караджа
* жк. Сухата река
* жк. Хаджи Димитър
* кв. Хладилника
цитирай
2. анонимен - Емил Делчев Димитров - "до...
13.07.2009 15:38
Емил Делчев Димитров - "долната комуняга".. не е ли това управилтеля на фирмата фалшифицирала подписа на кмета?
Не е ли това същия човек, водач на листата на ГЕРБ в София - Област?? Комунягата е водач на листа на ГЕРБ? Как е възможно?
цитирай
3. анонимен - ,,за преименуването,, на кв Стрелбище
12.11.2009 17:36
днес научих че стария квартал ,,Стрелбище'' трябвало да се казва светлина т.е . имало инициативен комитет се събирал св читалището
на квартала. някой да знае нещо повече

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821379
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031