Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2008 15:43 - Благодарност към САЩ
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2725 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2008 08:52


С ОТКРИТА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ

image

Информационния център на прокуратурата,
нов принос в графата конфликт на интереси.

Той е изграден със съдействието на Програмата за развитие на съдебната система на Американската агенция за международно развитие. Центърът ще информира за структурата и за правомощията на прокуратурата. Чрез него ще могат да се подават и жалби. Начело на структурата е Нивелина Гяурова, съпруга на бившия директор на НРС генерал Димо Гяуров, като поредният показателен пример за това как е устроена и продължава да функционира родната правосъдна система, подчертавайки очеизвадната ненакърнимост на обвързаностите в клинично болното ни общество, чиито приоритети са в пряка зависимост от лични и корпоративни интереси с желание за всеобхватност и контрол върху основните процеси в страната, застрашаващи и без друго крехките евро-демократични устои на все по изпадналата в перманентна регресия и силна рекомунизация жизнена среда. А другояче, по превърналата се в повсеместна национална дисциплина в сферата по търговия с влияние, набавянето на нерегламентирани облаги и облагодетелстването чрез власт, България отдавна страда от излишък и, рано или късно, ще се наложи да направим износ към останалия свят, но тогава вече може и да е късно... Толкова ли пък сме кът от към кадри необвързани със съмнителни политически интереси, за да можем да имаме надеждата, веднъж завинаги, да се прекрати с издевателството над свободното слово и постепенно да възстановим принципите на правовата държава, задача към която би трябвало да сме се изцяло устремили. Почти всеки българин се вижда в чудо, когато трябва да обясни на чужденец какво е това шуробаджанащина. Без екзотичното понятие обаче е немислимо да се разтълкува трогателната родна политическа картинка, а тя е проста: роднините са винаги на власт. Успех, на прокуратурата, в тъй полезното начинание, с очакване за пречистване и пълно отдалечаване от рецидивите, белег на нереформирана тоталитарна система, предпоставки за конфликт на интереси и евентуални злоупотреби, защото в противен случай как бихме могли да очакваме издигане равнището на правосъдната ни система и откъсването й от политическите влияния, все още обременени от намесата на свързаните с ДС-репресивния апарат лица и техния управляващ бандитски кръжок "Банкя".

image
На 9 септември 2008 година в партерна зала 79 на Съдебната палата в град София се откри нов Информационен център на Прокуратурата на Република България.


Центърът е изграден със съдействието на Програмата за развитие на съдебната система (ПРСС) по проект, финансиран от Американската агенция за международно развитие (ААМР). В откриването взеха участие г-н Борис Велчев, главен прокурор на Република България, Александър Караянис, заместник-посланик на Съединените американски щати в България, и представители на ААМР и ПРСС.

Проектът на ПРСС и ААМР с Прокуратурата на Република България включва и създаване на Концепция за информационни центрове в прокуратурата. Тя бе разработена от работна група прокурори и представители на ПРСС, като целта й е да представи унифициран модел за такива центрове в прокуратурите като част от изпълнението на едно от приоритетните направления на Стратегията за развитие на Прокуратурата за 2007 – 2009 г., а именно откритост и прозрачност.

Концепцията съдържа конкретни практически идеи и документи, които ще са полезни за прокуратурите и служителите, работещи по създаването на информационен център или разширяващи услугите, предлагани от него. За разработването й е ползван опитът при създаването на такава концепция за съдилищата в България и добри практики от други държави.

image

„Този информационен център в Съдебната палата демонстрира желанието на прокуратурата за повече прозрачност, откритост и е демонстрация на възможността обществеността да има доверие в институцията и да получава информацията, която и е необходима", подчерта заместник-посланикът на САЩ у нас Александър Караянис.

Иначе България се затвърждава на първото място по корупция сред страните от Европейския съюз, както не ни изненадва годишният индекс за възприятие на корупция на „Трансперанс интърнешънъл“, и на последното място, разбира се, в желанието на компетентните органи за борба с организираната престъпност и корупционните практики. По-лошото е, че дори преди всичко на почтеността се пречи при подпомагането и издигане ролята на правоохранителните органи, така както една голяма част от подадените с риск дори за собствения ни живот сигнали се неглижират или имат изненадващо обратно действие и са в пълно противоречие с целта, изискванията, буквата и духа на Закона. Вярата в правосъдието и демонстрацията на желание за повече прозрачност и откритост, не само, че е явна необходимост, но е и задължително условие за напредъка и европеизацията на българското ново общество.


image

ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
на прокуратурата за работа с граждани

1061 София, бул. "Витоша" №2
стая 79, партер
тел.: (02) 921 95 66
e-mail: infocenter@prb.bg



Сигнал за корупция На вниманието на Комисията по превенция и противодействие на корупцията

МОЛБА ЗА СЪДЕЙСТВИЕ - 18 юли 2008 г.

image

Докога съдебен чадър над държавата?
С активното участие на управляващия гангстерско-мафиотски кръг "Банкя".


Скръбна вест

На 1 октомври 2008 година в гр. София почина
адвокат Божанка Минчева Бончева-Титанова




Тагове:   благодарност,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3842171
Постинги: 570
Коментари: 1072
Гласове: 19968
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930