Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2009 21:55 - ВАС: Юруков не е шеф на СДС
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2163 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 30.05.2009 14:56


image

РЕШЕНИЕ


6720
София, 22.05.2009

В ИМЕТО НА НАРОДА
Върховният административен съд на Република България - Четвърто отделение, в съдебно заседание на двадесет и първи май две хиляди и девета година в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ
ЧЛЕНОВЕ: ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
МАРИО ДИМИТРОВ
при секретар Милена Ценова и с участието
на прокурора   изслуша докладваното
от съдията ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ image
по адм. дело № 6877/2009. image



Производството пред тричленен състав на Върховния административен съд е по реда на чл. 23, ал. 3 във връзка с ал. 1, т. 5 от Закона за избиране на народни представители /ЗИНП/.
Образувано е по жалба от Пламен Радонов, упълномощен от Пламен Юруков - председател и представляващ политическа партия /ПП/ "Съюз на демократичните сили" /СДС/ и Коалиция "Обединени демократични сили" /ОДС/ против решение № НС - 52 от 16.05.2009 г. на Централна избирателна комисия /ЦИК/.
С него на основание чл. 23, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 12, 13, 19 и 20 от ЗИНП и Решение № НС - 12 от 08.05.2009 г. на ЦИК е взето решение за назначаване на Районна избирателна комисия /РИК/ в избирателен район Благоевград № 1.
Решението се обжалва в частта за назначаването в състава на РИК като представител на ПП "СДС" и Коалиция "ОДС", лице, което не е предлагано от тях, поради което се поддържат доводи за незаконосъобразност по следните съображения:
На първо място, при проведените политически консултации не е поканен легитимен представляващ ПП "СДС и Коалиция "ОДС", тъй като областният управител на Благоевградска област не е проверил представителната власт на лицето, вследствие на което е нарушил императивни законови разпоредби и в резултат на което допуснал да бъде направено предложение от лице, което не притежава необходимата представителна власт да прави предложения за членове на районната избирателна комисия. Според удостоверението от СГС за актуалното състояние на партията, ПП "СДС" на основание чл. 23 от Устава се представлява от Председател - Пламен Юруков.
Удостоверението е представено пред областния управител, но въпреки това той поканил и допуснал за консултации трети лица, упълномощени от Мартин Димитров и Любов Панайотова, поради което ПП "СДС" и Коалиция "ОДС" е била лишена от възможността да участва в проведените консултации.
На следващо място се поддържа, че въпреки този порочен факт е съществувала правна възможност същия порок да бъде отстранен от ЦИК като бъде назначен предложения своевременно пред нея от легитимните представители кандидат, още повече, че предложението на областиния управител не е задължително за ЦИК, която е следвало да съобрази и анализира всички обстоятелства, а не само с предложението на областния управител.
При така представеното удостоверение за актуално състояние и по силата на законовите разпоредби - чл. 599 от ГПК, лицата Мартин Димитров и Любов Панайотова, съставили и подписали пълномощното от името на ПП "СДС" и Коалиция "ОДС", не притежават необходимата представителна власт и техните действия не произвеждат валидни правни действия за партията и коалицията.
Поддържа се, че ЦИК, позовавайки се на ноторно известни обстоятелства, не е съобразила и други, също важни обстоятелства, че срещу избора на Мартин Димитров има заведени поне две отделни искови производства и надвишавайки компетентността си се е произнесла вместо съдебен орган при наличие на висящ съдебен спор.
Предвид изложеното се иска отмяната на решението на ЦИК в частта, с която е назначено в състава на РИК Благоевград № 1 като представител на ПП "СДС" и Коалиция "ОДС" лице, което не е предлагано от тях и постановяване на решение за назначаването на предложения кандидат Диньо Марков Динев.
Ответната страна, Централна избирателна комисия за избиране на народни представители не взема становище по жалбата.
Заинтересованата страна, ПП "СДС" и Коалиция "ОДС" чрез Мартин Димитров и Любов Панайотова, представлявани от адвокати Щерев, Милева и Гяуров поддържат доводи за недопустимост на жалбата, като подадена от лица, които не са участници в политическа партия "СДС" при което обжалваното решение не поражда последици за тях.
Пламен Юруков е изключен от ПП "СДС" с решение от 04.05.2009 г. и поради това не може да отправя никакви изявления от името на политическата партия, за нея той се явява трето физическо лице.
Върховният административен съд, Четвърто отделение за да се произнесе взе предвид следното:
Жалбата е допустима като подадена в срока по чл. 23, ал. 3 от ЗИНП от лица, имащи право на жалба.
По делото е представено удостоверение на Софийски градски съд от 12.05.2009 г. удостоверяващо, че ПП "СДС" се представлява от Пламен Юруков като председател на партията. В него е отразен съставът на НИС и този на КС. Вписани са имената на легитимно избраните заместник председатели на партията. При съобразяване с действието на вписването по чл. 599, ал. 1 и 2 от ГПК, то има отношение спрямо трети добросъвестни лица. По тази причина пълномощното, дадено от Пламен Юруков на Пламен Радонов да подава жалби срещу решенията на ЦИК и РИК и да преупълномощава трети лица с горепосочените права е валидно.
Така подадена жалбата от Пламен Радонов срещу решението на ЦИК и процесуално представителство, осъществено пред съда чрез адвокат Стоянов е в съответствие с разпоредбите на чл. 32 от ГПК.
Разгледана по същество жалбата е неоснователна по следните фактически и правни съображения:
В изпълнение на чл. 12, ал. 1 от ЗИНП Областният управител на област Благоевград е поканил за консултации парламентарно представените партии и коалиции, включително и представителя на ПП "СДС" и Коалиция "ОДС", упълномощен от Мартин Димитров и Любов Панайотова. Посоченият от него кандидат е включен в състава на РИК, предложен от областния управител изх. № 04 - 19 - 5246/14.05.2009 г. до ЦИК, която от своя страна с обжалваното решението го е назначила състава на РИК в избирателен район Благоевград № 1.
Предложението от пълномощника на Пламен Радонов, като представител на Пламен Юруков за назначаване на друг кандидат за състава на РИК в избирателен район Благоевград № 1 не е било възприето от ЦИК.
С обжалваното решение ЦИК е възприела изцяло предложението на областния управител, в това число и кандидата, предложен от Мартин Димитров и Любов Панайотова.
При така приетото решение на ЦИК се спори кое е легитимираното лице, което да бъде включено в състава на РИК в избирателен район Благоевград № 1.
По делото е представен устав от 26.07.2008 г. на СДС вписан с решение на СГС от 24.11.2008 г.
Според него национални органи са: Национална конференция /НК/, Национален съвет /НС/, Национален изпълнителен съвет /НИС/, Национално финансово ревизионна комисия /НФРК/, Национална комисия по провеждане на вътрешно партиини избори /НКПВПИ/, Национален щаб за избори /НЩИ/ и Контролен съвет /КС/. Съгласно чл. 15 от този устав Националният съвет е висш партиен орган на СДС в периода между националните конференции и решенията му са задължителни за всички органи и структури на СДС /без НК, КС и НКВИ/ и всички членове на парламентарната група. Според чл. 23 от Устава, председателят на СДС ръководи дейността на НС и НИС и представлява СДС пред всички физически и юридически лица, като в негово отсъствие или по определени от него задачи той се замества от всеки от заместник председателите или от главния секретар по ред определен от председателя. Според чл. 24, ал. 3, б. "б" от Устава мандатът на председателя, който е 4 години, се прекратява предсрочно при определяне на дата за нов избор на председател.
От протокола от заседание на Националния съвет, проведено на 4.11.2008 г. се установява, че са определени дати за вътрешно партийни избори за председател на партията на 14.12.2008 г., първи тур и на 21.12.2008 г., втори тур. Видно от решение по протокол № 11 от 22.12.2008 г. след проведен балотаж, за председател на СДС е обявен за избран Мартин Димитров Димитров. С насрочването на избор за председател на партията, мандата и съответно пълномощията на досегашния председател в съответствие с чл. 24, ал. 3, б. "б" от Устава са прекратени, считано от 04.11.2008 г.
Липсват данни за вписване в регистъра към СГС на обстоятелства, свързани с нов избор на председател на партията. При тези обстоятелства и в съответствие с разпоредбата на чл. 599, ал. 2 и 3 от ГПК за действието на вписването, следва следва да се приеме, че пълномощията на председател на партията се упражняват от легитимно вписаните в регистъра на СГС негови заместници. От пълномощното за участие в консултациите пред Областния управител на Благоевградска област се установява, че същото наред с Мартин Димитров е подписано и от Любов Панайотова в качеството й на заместник председател на партията, което легитимира редовността на същото и законосъобразността на участието на посочения в пълномощното представител на политическата партия в съответствие с чл. 12, ал. 1 от ЗИНП.
По същите съображения ЦИК в решението си, предмет на жалбата, възприемайки изцяло предложението на областния управител за състав на РИК в избирателен район Благоевград № 1 е постановила законосъобразен административен акт.
Цитираните по горе протоколи, ведно с другите протоколи и правилник за работа на Нациналната комисия за провеждане на вътрешно партийни избори, представени като доказателства по делото са оспорени по реда на чл. 193 от ГПК от адвокат Стоянов и е открито производство по оспорването им.
Това оспорване съдът намира за неуспешно. Писмените доказателства, съдържащи решения на колективните органи на СДС са изготвени в съответствие с Устава на партията. Издадени и оформени са по реда, предвиден в него. От друга страна оспорване по отношение на автентичност и истинност на документите е формално и не съдържа конкретни пороци относими към доказателсвената сила на материализираните в документите решения.
При така направените изводи от фактическа и правна страна обжалванато решение не съдържа пороците, сочени в жалбата като основание за отмяната му. Такива не се констатират и при служебната проверка, поради което жалбата срещу него е неоснователна и като такава следва да бъде отхвърлена.
Воден от горното и на основание чл. 23, ал. 3 от Закона за избиране на народни представители, Върховният административен съд, Четвърто отделение
  РЕШИ:  


ОТХВЪРЛЯ като неоснователна жалбата, подадена от Пламен Радонов, пълномощник на Пламен Юруков в качеството му на председател и представляващ ПП "СДС" и Коалиция "ОДС", срещу решение № НС - 52 от 16.05.2009 г. на Централната избирателна комисия за назначаване на Районна избирателна комисия в избирателен район Благоевград № 1.
РЕШЕНИЕТО е окончателно.

Вярно с оригинала, ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Боян Магдалинчев
секретар: ЧЛЕНОВЕ: /п/ Георги Георгиев
/п/ Марио Димитров
Г.Г.


image
РЕШЕНИЕ

6154
София, 12.05.2009

В ИМЕТО НА НАРОДА
Върховният административен съд на Република България - Четвърто отделение, в съдебно заседание на дванадесети май две хиляди и девета година в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ
ЧЛЕНОВЕ: ГАЛИНА МАТЕЙСКА
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
при секретар Ирена Асенова и с участието
на прокурора Цветко Главеев изслуша докладваното
от съдията ГАЛИНА МАТЕЙСКА image
по адм. дело № 6272/2009. image



Производството пред тричленен състав на Върховния административен съд е по чл. 25, ал. 4 във връзка с ал. 1, т. 7 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България (ЗИЧЕПРБ).
С решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г. Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, на основание чл. 25, ал. 1, т. 7 във връзка с чл. 53, ал. 1 и 2 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, РЕГИСТРИРА политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ” за участие в изборите за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и я вписва в регистъра на партиите, коалициите и инициативните комитети за издигане на кандидати за членове на Европейския парламент от Република България в изборите на 7 юни 2009 г.
Срещу това решение на ЦИКЕП са постъпили две жалби:
Едната жалба е от Мартин Димитров Димитров и Любов Любенова Панайотова, като членове на ПП „СДС” и представляващи заедно и поотделно ПП „Съюз на Демократичните сили”, със седалище и адрес в гр. София, ул. „Г.С.Раковски” № 134. В жалбата се твърди, че решението е нищожно поради липса на правно валидна воля от страна на ПП „СДС”, изразена надлежно от оправомощения за това орган по устав – Национален съвет ПП „СДС” за регистрация като самостоятелна партия в изборите за европейски парламент. Нищожността произтича и от това, че ЦИКЕП се е произнесла по въпрос, за който не е била надлежно сезирана. Твърди се още, че решението е недопустимо, постановено в противоречие с материалния закон и при съществено нарушение на административнопроизводствените правила и е необосновано. По подробно развити съображения поотделно за така заявените пороци моли обжалваното решение да бъде отменено. В открито съдебно заседание пред ВАС жалбоподателят, чрез двамата си пълномощници адв. Гяуров и адв. Минева, явяващи се като представители и като членове на Политическа партия „Съюз на демократичните сили”, поддържат жалбата и молят да бъде уважена.
Втората жалба срещу решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г. е от Иван Йорданов Костов като председател, представляващ ПП „Демократи за силна България”, гр. София, бул. „Витоша” № 18 и като представляващ СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, състояща се от ПП „Демократи за силна България”, ПП „Обединени земеделци”, ПП „Българска социалдемократическа партия” и ПП „Радикалдемократическа партия в България” и Мартин Димитров Димитров като представляващ СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, състояща се от ПП „Демократи за силна България”, ПП „Обединени земеделци”, ПП „Българска социалдемократическа партия” и ПП „Радикалдемократическа партия в България”. И този жалбоподател счита, че така постановеното решение е нищожно поради липса на правно валидно воля от страна на ПП „СДС” и че ЦИКЕП се е произнесла по въпрос, за който не е била надлежно сезирана. Счита също, че е недопустимо, а алтернативно и неправилно. По подробни аргументи моли да бъде обявена нищожността или обезсилено като недопустимо или отменено като неправилно в трите форми – необоснованост, противоречие с материалния закон и съществено нарушение на административнопроизводствените правила. В открито съдебно заседание пред ВАС жалбоподателят, чрез надлежно упълномощен процесуален представител адв. Щерев поддържа жалбата и също моли да бъде уважена.
Ответникът - Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, чрез двамата си процесуални представители Румен Еленски и Мария Мусорлиева оспорва жалбата и моли да бъде оставена без уважение.
Участвуващият в производството представител на Върховната административна прокуратура дава мотивирано заключение, че жалбите са допустими и основателни, поради което следва да се уважат. Решението на ЦИКЕП се явява необосновано и незаконосъобразно - постановено в нарушение на материалния закон и на основание чл. 172, ал. 2 от АПК следва да се отмени.
И двете жалби са депозирани в регламентирания в чл. 25, ал. 4 от ЗИЧЕПРБ срок - 24 часа от съобщаване на решението, подадени са от надлежни страни със законоустановен правен интерес, поради което са процесуално допустими.
Разгледани по същество, се явяват и основателни.
Както се каза по-горе, решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г. на Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България е издадено на основание чл. 25, ал. 1, т. 7 във връзка с чл. 53, ал. 1 и 2 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България.
Съгласно първата цитирана разпоредба - Централната избирателна комисия регистрира политически партии, коалиции на политически партии и инициативни комитети за участие в изборите и им издава удостоверения, а според чл. 53, ал. 1 – не по-късно от 25 дни преди изборния ден централните ръководства на политическите партии и коалициите на политически партии представят заявления за регистрация, в които посочват пълното или съкратеното наименование за отпечатване върху бюлетината, а в ал. 2 са изброени конкретните документи, които се прилагат към заявлението на политическата партия.
За да регистрира политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ” за участие в изборите за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и я впише в регистъра на партиите, коалициите и инициативните комитети за издигане на кандидати за членове на Европейския парламент от Република България в изборите на 7 юни 2009 г., ЦИКЕП е приела, че са налице изискванията на чл. 53, ал. 1 и 2 от ЗИЧЕПРБ, на Закона за политическите партии и на Решение № ЕП-10 от 07.04.2009 г. за регистрация на политическата партия.
Преди всичко следва да се констатира, че обжалваното решение на ЦИКЕП не е нищожно и отговаря на всички изисквания за действителност на административен акт. Същото е и допустимо. Преценено по същество обаче се явява неправилно поради противоречие с материалноправни разпоредби.
Съгласно УСТАВА на Съюза на демократичните сили /СДС/, вписан с решение на Софийски градски съд от 24.11.2008 г., национални органи са: Национална конференция /НК/, Национален съвет /НС/, Национален изпълнителен съвет /НИС/, Национална финансово-ревизионна комисия /НФК/, Национална комисия по провеждане на вътрешнопартийни избори /НКВИ/, Национален щаб за избори /НЩИ/ и Контролен съвет /КС/.
Съгласно чл. 15, ал. 1 от устава, Националният съвет е висш партиен орган на СДС в периода между националните конференции. Той взема решения по всички въпроси, които касаят партията и не са от компетентността на националната конференция. Решенията на Националния съвет са задължителни за всички органи и структура на СДС /без НК, КС и НКВИ/, всички членове и парламентарната група. Освен останалите си правомощия, Националният съвет взема решения по коалиционната политика на партията.
От приложения по делото Препис-извлечение от Протокол от заседание на Националния съвет на СДС, състояло се на 10 март 2009 година се установява, че е взето решение за общо съвместно явяване на предстоящите европейски и национални парламентарни избори на СДС и ДСБ и за утвърждаване на споразумението. Решението е взето преди обнародването на Указ № 82 на Президента на Република България за насрочване на избори за избиране на членове на Европейския парламент от Република България на 7 юни 2009 г. в Държавен вестник брой 25 от 3 април 2009 година. С това решение от 10 март 2009 г. изобщо не се е съобразил Пламен Любенов Юруков, като е подал на 30.04.2009 г. Заявление по чл. 53, ал. 1 и ал. 2 от ЗИЧЕПРБ до ЦИКЕП за регистрация на Политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ” за самостоятелно участие в изборите за членове на Европейския парламент. Касае се до съществени нарушения на правилата установени в основния устройствен акт на политическата партия, които нарушения са съществени и е следвало да бъдат констатирани от ЦИКЕП. Събразяването на ЦИКЕП с това решение на НС на СДС би довело до постановяването на решение, различно от приетото при проверка за допустимостта на искането за регистрация.
Отделно от това, съгласно чл. 24, ал. 3, б. „б” от Устава, Мандатът на Председателя на СДС, който е 4 години, се прекратява предсрочно с определяне на дата за избор на председател. От протокол от заседание на Националния съвет проведено на 4 ноември 2008 година се установява, че са определени дати за вътрешно-партийни избори за председател - на 14 декември - първи тур и 21 декември - за втори тур. Видно от решение по Протокол № 11 от 22.12.2008 г. след проведен балотаж, за председател на СДС е обявен за избран Мартин Димитров Димитров.
Настоящият състав на ВАС счита, противно на становището на представителя на ЦИКЕП, изразено в съдебно заседание на 12.05.2009 г., че Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България не е „прост орган за регистрация”, а орган с определени властнически правомощия, в състав на който законодателят не случайно е регламентирал членовете да са с висше образование и в мнозинството си юристи. ЦИКЕП не е обикновен регистратор, а е длъжна да прецени всички обстоятелства по отношение на действителните отношения в Политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ”, още повече, че е известен на всички и не се нуждае от доказване факта, че няма решение на Софийски градски съд за вписване в Регистъра на политическите партии на промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване.
Независимо от това, който и да е председател на ПП „СДС” е длъжен да спазва, а не да нарушава решенията на Националния съвет, а ЦИКЕП, която е длъжна да следи за изпълнението на закона, трябва да осъществява правомощието си да регистрира партии и коалиции след съобразяване на нормите в партийните документи - Устав и решения, за да не се допуска нелигитимни правни субекти в изборния процес.
Отделно от изложеното до тук, следва да се отбележи още едно обстоятелство, което е самостоятелно основание за отмяна на обжалваното решение. В открито съдебно заседание пред ВАС, проведено на 12.05.2009 г. представителите на ЦИКЕП изрично заявяват, че административната преписка е комплектована в нейната цялост - това са всички документи, представени пред ЦИК и други няма. Съдът обаче констатира, че към Заявлението на Пламен Любенов Юруков не е приложен документ по чл. 53, ал. 2, т. 6 от ЗИЧЕПРБ, а именно – банков документ за внесен депозит съгласно чл. 52, ал. 2, т. 1. Липсата на един дори от изискуемите се задължително документи е било пречка да се постанови решение за регистрация на партията.
С оглед изложеното, решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г. на ЦИКЕП се явява незаконосъобразно и като такова ще трябва да бъде отменено.
Воден от горното и на основание чл. 25, ал. 4 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, Върховният административен съд - Четвърто отделение,

РЕШИ:


ОТМЕНЯ решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г. на Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, с което на основание чл. 25, ал. 1, т. 7 във връзка с чл. 53, ал. 1 и 2 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, ЦИКЕП регистрира политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ” за участие в изборите за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и я вписва в регистъра на партиите, коалициите и инициативните комитети за издигане на кандидати за членове на Европейския парламент от Република България в изборите на 7 юни 2009 г.
Решението е окончателно.


Вярно с оригинала, ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Боян Магдалинчев
секретар: ЧЛЕНОВЕ: /п/ Галина Матейска
/п/ Георги Георгиев
Г.М.



Тагове:   бутафория,   Юруков,


Гласувай:
0



1. lelya - Днес пак имат проблем с регистра...
28.05.2009 20:29
Днес пак имат проблем с регистрацията - така съобщиха по новините.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3838741
Постинги: 569
Коментари: 1072
Гласове: 19967
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930