Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2009 04:47 - Защо Европа не се случва на българите
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1555 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.05.2009 14:57


Булгаристан, 28.05.2009 г. Централната избирателна комисия отказа да регистрира "Синята коалиция" за участие в изборите за Народно събрание, съобщи пред БТА адвокат Ралица Негенцова, говорител на ЦИК. Искането за регистрация не е събрало необходимите две трети от гласовете на членовете на комисията. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 24-часов срок. Сеир да става.

image
 

image

РЕШЕНИЕ

6154
София, 05/12/2009

В ИМЕТО НА НАРОДА
Върховният административен съд на Република България - Четвърто отделение, в съдебно заседание на дванадесети май две хиляди и девета година в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ
ЧЛЕНОВЕ: ГАЛИНА МАТЕЙСКА
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
при секретар Ирена Асенова и с участието
на прокурора Цветко Главеев изслуша докладваното
от съдията ГАЛИНА МАТЕЙСКА image
по адм. дело № 6272/2009. image



Производството пред тричленен състав на Върховния административен съд е по чл. 25, ал. 4 във връзка с ал. 1, т. 7 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България (ЗИЧЕПРБ).
С решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г. Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, на основание чл. 25, ал. 1, т. 7 във връзка с чл. 53, ал. 1 и 2 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, РЕГИСТРИРА политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ” за участие в изборите за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и я вписва в регистъра на партиите, коалициите и инициативните комитети за издигане на кандидати за членове на Европейския парламент от Република България в изборите на 7 юни 2009 г.
Срещу това решение на ЦИКЕП са постъпили две жалби:
Едната жалба е от Мартин Димитров Димитров и Любов Любенова Панайотова, като членове на ПП „СДС” и представляващи заедно и поотделно ПП „Съюз на Демократичните сили”, със седалище и адрес в гр. София, ул. „Г.С.Раковски” № 134. В жалбата се твърди, че решението е нищожно поради липса на правно валидна воля от страна на ПП „СДС”, изразена надлежно от оправомощения за това орган по устав – Национален съвет ПП „СДС” за регистрация като самостоятелна партия в изборите за европейски парламент. Нищожността произтича и от това, че ЦИКЕП се е произнесла по въпрос, за който не е била надлежно сезирана. Твърди се още, че решението е недопустимо, постановено в противоречие с материалния закон и при съществено нарушение на административнопроизводствените правила и е необосновано. По подробно развити съображения поотделно за така заявените пороци моли обжалваното решение да бъде отменено. В открито съдебно заседание предВАС жалбоподателят, чрез двамата си пълномощници адв. Гяуров и адв. Минева, явяващи се като представители и като членове на Политическа партия „Съюз на демократичните сили”, поддържат жалбата и молят да бъде уважена.
Втората жалба срещу решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г. е от Иван Йорданов Костов като председател, представляващ ПП „Демократи за силна България”, гр. София, бул. „Витоша” № 18 и като представляващ СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, състояща се от ПП „Демократи за силна България”, ПП „Обединени земеделци”, ПП „Българска социалдемократическа партия” и ПП „Радикалдемократическа партия в България” и Мартин Димитров Димитров като представляващ СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, състояща се от ПП „Демократи за силна България”, ПП „Обединени земеделци”, ПП „Българска социалдемократическа партия” и ПП „Радикалдемократическа партия в България”. И този жалбоподател счита, че така постановеното решение е нищожно поради липса на правно валидно воля от страна на ПП „СДС” и че ЦИКЕП се е произнесла по въпрос, за който не е била надлежно сезирана. Счита също, че е недопустимо, а алтернативно и неправилно. По подробни аргументи моли да бъде обявена нищожността или обезсилено като недопустимо или отменено като неправилно в трите форми – необоснованост, противоречие с материалния закон и съществено нарушение на административнопроизводствените правила. В открито съдебно заседание предВАС жалбоподателят, чрез надлежно упълномощен процесуален представител адв. Щерев поддържа жалбата и също моли да бъде уважена.
Ответникът - Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, чрез двамата си процесуални представители Румен Еленски и Мария Мусорлиева оспорва жалбата и моли да бъде оставена без уважение.
Участвуващият в производството представител на Върховната административна прокуратура дава мотивирано заключение, че жалбите са допустими и основателни, поради което следва да се уважат. Решението на ЦИКЕП се явява необосновано и незаконосъобразно - постановено в нарушение на материалния закон и на основание чл. 172, ал. 2 от АПК следва да се отмени.
И двете жалби са депозирани в регламентирания в чл. 25, ал. 4 от ЗИЧЕПРБ срок - 24 часа от съобщаване на решението, подадени са от надлежни страни със законоустановен правен интерес, поради което са процесуално допустими.
Разгледани по същество, се явяват и основателни.
Както се каза по-горе, решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г. на Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България е издадено на основание чл. 25, ал. 1, т. 7 във връзка с чл. 53, ал. 1 и 2 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България.
Съгласно първата цитирана разпоредба - Централната избирателна комисия регистрира политически партии, коалиции на политически партии и инициативни комитети за участие в изборите и им издава удостоверения, а според чл. 53, ал. 1 – не по-късно от 25 дни преди изборния ден централните ръководства на политическите партии и коалициите на политически партии представят заявления за регистрация, в които посочват пълното или съкратеното наименование за отпечатване върху бюлетината, а в ал. 2 са изброени конкретните документи, които се прилагат към заявлението на политическата партия.
За да регистрира политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ” за участие в изборите за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и я впише в регистъра на партиите, коалициите и инициативните комитети за издигане на кандидати за членове на Европейския парламент от Република България в изборите на 7 юни 2009 г., ЦИКЕП е приела, че са налице изискванията на чл. 53, ал. 1 и 2 от ЗИЧЕПРБ, на Закона за политическите партии и на Решение № ЕП-10 от 07.04.2009 г. за регистрация на политическата партия.
Преди всичко следва да се констатира, че обжалваното решение на ЦИКЕП не е нищожно и отговаря на всички изисквания за действителност на административен акт. Същото е и допустимо. Преценено по същество обаче се явява неправилно поради противоречие с материалноправни разпоредби.
Съгласно УСТАВА на Съюза на демократичните сили /СДС/, вписан с решение на Софийски градски съд от 24.11.2008 г., национални органи са: Национална конференция /НК/, Национален съвет /НС/, Национален изпълнителен съвет /НИС/, Национална финансово-ревизионна комисия /НФК/, Национална комисия по провеждане на вътрешнопартийни избори /НКВИ/, Национален щаб за избори /НЩИ/ и Контролен съвет /КС/.
Съгласно чл. 15, ал. 1 от устава, Националният съвет е висш партиен орган на СДС в периода между националните конференции. Той взема решения по всички въпроси, които касаят партията и не са от компетентността на националната конференция. Решенията на Националния съвет са задължителни за всички органи и структура на СДС /без НК, КС и НКВИ/, всички членове и парламентарната група. Освен останалите си правомощия, Националният съвет взема решения по коалиционната политика на партията.
От приложения по делото Препис-извлечение от Протокол от заседание на Националния съвет на СДС, състояло се на 10 март 2009 година се установява, че е взето решение за общо съвместно явяване на предстоящите европейски и национални парламентарни избори на СДС и ДСБ и за утвърждаване на споразумението. Решението е взето преди обнародването на Указ № 82 на Президента на Република България за насрочване на избори за избиране на членове на Европейския парламент от Република България на 7 юни 2009 г. в Държавен вестник брой 25 от 3 април 2009 година. С това решение от 10 март 2009 г. изобщо не се е съобразил Пламен Любенов Юруков, като е подал на 30.04.2009 г. Заявление по чл. 53, ал. 1 и ал. 2 от ЗИЧЕПРБ до ЦИКЕП за регистрация на Политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ” за самостоятелно участие в изборите за членове на Европейския парламент. Касае се до съществени нарушения на правилата установени в основния устройствен акт на политическата партия, които нарушения са съществени и е следвало да бъдат констатирани от ЦИКЕП. Събразяването на ЦИКЕП с това решение на НС на СДС би довело до постановяването на решение, различно от приетото при проверка за допустимостта на искането за регистрация.
Отделно от това, съгласно чл. 24, ал. 3, б. „б” от Устава, Мандатът на Председателя на СДС, който е 4 години, се прекратява предсрочно с определяне на дата за избор на председател. От протокол от заседание на Националния съвет проведено на 4 ноември 2008 година се установява, че са определени дати за вътрешно-партийни избори за председател - на 14 декември - първи тур и 21 декември - за втори тур. Видно от решение по Протокол № 11 от 22.12.2008 г. след проведен балотаж, за председател на СДС е обявен за избран Мартин Димитров Димитров.
Настоящият състав на ВАС счита, противно на становището на представителя на ЦИКЕП, изразено в съдебно заседание на 12.05.2009 г., че Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България не е „прост орган за регистрация”, а орган с определени властнически правомощия, в състав на който законодателят не случайно е регламентирал членовете да са с висше образование и в мнозинството си юристи. ЦИКЕП не е обикновен регистратор, а е длъжна да прецени всички обстоятелства по отношение на действителните отношения в Политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ”, още повече, че е известен на всички и не се нуждае от доказване факта, че няма решение на Софийски градски съд за вписване в Регистъра на политическите партии на промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване.
Независимо от това, който и да е председател на ПП „СДС” е длъжен да спазва, а не да нарушава решенията на Националния съвет, а ЦИКЕП, която е длъжна да следи за изпълнението на закона, трябва да осъществява правомощието си да регистрира партии и коалиции след съобразяване на нормите в партийните документи - Устав и решения, за да не се допуска нелигитимни правни субекти в изборния процес.
Отделно от изложеното до тук, следва да се отбележи още едно обстоятелство, което е самостоятелно основание за отмяна на обжалваното решение. В открито съдебно заседание предВАС , проведено на 12.05.2009 г. представителите на ЦИКЕП изрично заявяват, че административната преписка е комплектована в нейната цялост - това са всички документи, представени пред ЦИК и други няма. Съдът обаче констатира, че към Заявлението на Пламен Любенов Юруков не е приложен документ по чл. 53, ал. 2, т. 6 от ЗИЧЕПРБ, а именно – банков документ за внесен депозит съгласно чл. 52, ал. 2, т. 1. Липсата на един дори от изискуемите се задължително документи е било пречка да се постанови решение за регистрация на партията.
С оглед изложеното, решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г. на ЦИКЕП се явява незаконосъобразно и като такова ще трябва да бъде отменено.
Воден от горното и на основание чл. 25, ал. 4 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, Върховният административен съд - Четвърто отделение,

РЕШИ:


ОТМЕНЯ решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г. на Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, с което на основание чл. 25, ал. 1, т. 7 във връзка с чл. 53, ал. 1 и 2 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, ЦИКЕП регистрира политическа партия „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ” за участие в изборите за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и я вписва в регистъра на партиите, коалициите и инициативните комитети за издигане на кандидати за членове на Европейския парламент от Република България в изборите на 7 юни 2009 г.
Решението е окончателно.


Вярно с оригинала, ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Боян Магдалинчев
секретар: ЧЛЕНОВЕ: /п/ Галина Матейска
/п/ Георги Георгиев
Г.М.


image
ОПРЕДЕЛЕНИЕ

6236
София, 05/13/2009
Върховният административен съд на Република България - Четвърто отделение, в закрито заседание в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ
ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТАНА СУРЛЕКОВА
МАРИО ДИМИТРОВ
при секретар и с участието
на прокурора   изслуша докладваното
от съдията ЦВЕТАНА СУРЛЕКОВА image
по адм. дело № 6389/2009. image


Производството е по реда на Глава Десета, Раздел Първи от Административнопроцесуалния кодекс във връзка с чл. 25, ал. 4 от Закон за избиране на членове на Европейския парламент от Република България.
Образувано е по жалба на Николай Петров Гацев от София,1505 срещу решение на ЦИКЕП №ЕП-114/11.05.2009г., с което е регистрирана коалиция от партии”Синята коалиция”, образувана от ПП”Демократи за силна България”, ПП”Обединени земеделци”, ПП”Българска социалдемократическа партия”и ПП”Радикалдемократическа партия в България” за участие в изборите за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и вписана в регистъра на партиите,коалициите и инициативните комитети за издигане на кандидати за членове на Европейския парламент от Република България в изборите на 07.06.2009г.
Регистрацията е извършена въз основа на заявление,подадено от четирите политически партии,които са представили подписка по чл.53,ал.2,т.7 от ЗИЧЕПРБ с подписите на избиратели, подкрепящи регистрацията.
Според жалбоподателя от формална гледна точка подписката е изрядна,що се касае до имената на гражданите и техните единни граждански имена,но същата била събрана по незаконен начин.В тази насока са твърденията му за незаконосъобразност на решението,поради което се иска и неговата отмяна.
Ответник по жалбата е Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България,която е изпратила същата заедно с приложенията към нея,но не е взела становище.
Преди да се произнесе по жалбата,Върховният административен съд на основание чл.158 и чл.159 от АПК прецени нейната редовност и допустимост и намира,че същата е процесуално недопустима и като такава следва да се остави без разглеждане поради следните съображения:
Съгласно чл.8 от ЗИЧЕПРП право да издигнат кандидати за членове на Европейски парламент от Република България имат политически партии,коалиции на политически партии и инициативни комитети за издигане на независими кандидати .В този смисъл е и разпоредбата на чл.48,ал.1 от същия закон.
Регистрирането на кандидатските листи се извършва от Централната избирателна комисия в отделен регистър след представяне на предложение на централното ръководство на политическата партия, коалицията на политическите партии или инициативния комитет; заявление от кандидатите, че са съгласни да бъдат регистрирани от предложилата ги партия, коалиция или инициативен комитет; декларация по образец от кандидатите, че нямат гражданство в държава извън Европейския съюз и са живели постоянно най-малко през последните две години в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз - чл. 54, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 от Закона. Следователно страни по процедурата за регистрация на кандидатската листа се явяват партията и коалицията, която е регистрирана за участие в насрочените избори и Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България.
Съгласно чл. 25, ал. 4 от ЗИЧЕПРБ решенията на Комисията подлежат на оспорване пред Върховния административен съд, но предпоставката за това е наличието на правен интерес за оспорващия. Същият е абсолютна процесуална предпоставка, за които съдът е длъжен да следи служебно. Наличието на правен интерес предполага, че влизането в сила на издаден административен акт би довело до неблагоприятни правни последици за едно лице, поради което начинът му на защита би бил чрез осигурена възможност да оспори този акт.
В конкретния случай жалбоподателят Николай Петров Гацев е подал жалбата си в качеството си физическо лице и не твърди да е от кръга на лицата,изброени в чл.8 от Закона,да е представител на политическа партия,коалиция или инициативен комитет за издигане на независим кандидат . Спрямо него липсват каквито и да е данни за съответна регистрация в ЦИК.Фактически същият оспорва решение, на което не е адресат, което изключва и неговия правния интерес. Това е така,защото не твърди,нито доказва негови права да са засегнати лично,пряко и непосредствено от извършената регистрация
Съгласно чл.159,т.4 от АПК жалбата се оставя без разгалеждане, а образуваното по нея производство прекратява, когато оспорващият няма правен интерес от оспорването.
По изложените съображения са налице условията на цитираната правна норма,поради което жалбата на Николай Петров Гацев следва да се остави без разглеждане, а образуваното производство по настоящето дело прекрати.
Воден от горното и на основание чл.159,т.4 от АПК Върховният административен съд в състав на четвърто отделение
ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Николай Петров Гацев от София,1505 срещу решение на ЦИКЕП №ЕП-114/11.05.2009г., с което е регистрирана коалиция от партии”Синята коалиция”, образувана от ПП”Демократи за силна България”, ПП”Обединени земеделци”, ПП”Българска социалдемократическа партия”и ПП”Радикалдемократическа партия в България” за участие в изборите за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и вписана в регистъра на партиите,коалициите и инициативните комитети за издигане на кандидати за членове на Европейския парламент от Република България в изборите на 07.06.2009г.
ПРЕКРАТЯВА производството по адм. д. № 6389/2009 г. по описа на Върховния административен съд.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вярно с оригинала, ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Боян Магдалинчев
секретар: ЧЛЕНОВЕ: /п/ Цветана Сурлекова
/п/ Марио Димитров
Ц.С.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822387
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031