Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 13:49 - Дом за техните деца и майки
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 5958 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 06.07.2010 15:19


Булгаристан хаберлер - ДОМ ЗА ТЕХНИТЕ ДЕЦА И МАЙКИ image Как роднини на пет висши магистрати станаха крайно нуждаещи се и получиха на безценица имоти на черноморското крайбрежие.

Приморско е първата община - рожба на демокрацията в Бургаска област. Така започва кратката историческа справка на сайта на общината. Сещате се как изглежда тази рожба, така както повечето като нея по Черноморието - свръхзастроена, никаква инфраструктура, сгради - символ на прането на мръсни капитали, корупция....

Местната власт далеч не е единственият пример за неслучилият се преход. В следващите няколко страници до нея ще сложим още един пример - за съдебната власт. Ще прочетете пет истории за роднини - деца и родители на висши магистрати, които управляват съдебната система или решават едни от най-ключовите дела в България. Става дума за съдиите и председатели на отделения във Върховния административен съд - Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов; бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов; председателят на най-големия апелативен съд в страната - Софийският - Веселин Пенгезов.

Този път не оценяваме качеството на работата им. Ще разкажем как те са използвали за лично облагодетелстване иначе законова процедура, която има съвсем друг смисъл - да помогне на хората в наистина крайна жилищна нужда да не мизерстват и да имат прилични условия на живот.

Веднъж придобили право на строеж на изключително ниски цени (защо ли?), магистратските роднини строят сгради с ресурси, които силно се разминава с критериите за бедни. И това е силно притеснително най-малкото поради две причини:

1. Видими са всички белези на добре отработена схема. Независимо дали става дума за майката на Андрей Икономов, доведеният син на Йордан Иванов, или дъщерите на съдиите Панайот Генков, Николай Урумов и Веселин Пенгезов, всичките използват една и съща процедура. Някои от тях дори декларират, че живеят на един и същ адрес в града. А молбите им са разгледани по времето на управлението на един и същи кмет - Димитър Димитров и общински съвет.

Случайно или не, бенефициентите на правото на строеж от общината са или родители, или  пълнолетните деца на магистратите - все субекти, чието имущество не следва да се декларира пред Сметната палата. Жилищната нужда по всичко личи, че е само привидна и по-скоро курортна. А морално ли е местната власт да бъде заблуждавана за подобно нещо?

2. В някои случаи има притеснителна близост между имотните инициативи на магистратските роднини и делата, които бащите им решават. Как, например Николай Урумов, съдията, който ръководи отделението, в което попадат повечето дела на община Приморско ще е критичен към актовете на местната власт, която практически е дарила имот на дъщеря му? Може ли да се има доверие, че отделението, ръководено от Панайот Генков, ще реши независимо дело на бизнесмени, които ще изкупят построения от дъщеря му хотел? И т.н.

Дистанцията между съда и страните в един процес е това, което дава гаранция, че делото ще бъде решено честно. Когато тя е скъсена - доверието в съдебната система рухва, което е пагубно. А фрази като "върховенство на закона" и "равенство пред закона" рязко се изпразват от смисъл.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, ръководител на съдиите Генков, Урумов и Икономов в петък сезира ВСС с искане да бъде образувана проверка.

Във ВСС е образувана проверка по случая с Николай Урумов, а инспекторатът към Върховна касационна прокуратура проверява останалите, научи "Капитал." В петък ВСС образува проверка и срещу магистратите Веселин Пенгезов и Йордан Иванов.

Това се случва шест години по-късно, когато повечето давностни срокове на евентуалните нарушения са изтекли...

Така въпреки съществуващите закони - за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности и за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и няколко институции (прокуратура, Висш съдебен съвет - с всичките комисии и инспекторат към него, Сметна палата и т.н.) работещ механизъм, който да засече навреме подобни схеми, няма.

От историите ще видим, че магистратите и техните деца познават отлично закона и умеят добре да се възползват от него. Всичко, което те са правили, се основава на легални процедури и най-вероятно е законно. Едно е сигурно обаче - не изглежда морално. И не показва правораздаването му така, както трябва да бъде - като изкуство за доброто и справедливото.

Как съдията Панайот Генков продава имотите си на бизнесмен, който има дело в отделението му

Докато съдия Николай Урумов решава дела в полза на община Приморско, неговата дъщеря получава имот на първа линия в града

Как 80-годишната Елка Икономова - майка на съдията, заличил парк Странджа, построи четириетажна сграда

За да получи право да построи масивна сграда, дъщерята на председателя на САС Веселин Пенгезов дели обща квартира със секретарката в община Приморско

Най-скъпият съсед - синът на апелативния прокурор на Бургас

*Авторът на този текст - Йово Николов - има общо пет висящи дела в Трето и Пето отделение на Върховния административен съд. Всичките те са по жалби срещу откази на различни институции (ВСС, Комисия за регулиране на съобщенията, Министерски съвет) да предоставят информация по Закона за достъп до обществена информация и са пряко свързани с работата му във в. "Капитал".

Вестник Капитал © Йово Николов



Докато съдия Николай Урумов решава дела в полза на община Приморско, неговата дъщеря получава имот на първа линия в града.

Когато преди няколко седмици се разбра, че младши съдията от Благоевградския окръжен съд Деница Урумова строи на самия нос на Приморско, върху терен, който е получила като крайно нуждаеща се, Висшият съдебен съвет започна проверка. Две седмици по-късно проверката продължава, а сградата на дъщерята на председателя на Трето отделение във ВАС Николай Урумов е с един етаж по-висока.

През 2007 г. Деница Урумова получава също като гражданин в крайна жилищна нужда правото да построи жилищна сграда върху 469 кв.м. За това тя плаща 1829 лв. на общината. Преди това по отработената схема променя адресната си регистрация в Приморско, в т.нар блок на специалистите - олющена панелка в града (виж снимката: ).

Урумова се възползва от правото си на строеж и днес на Буруна в Приморско можете да видите жилищна сграда от няколко етажа в строеж, който напредва бързо.

И докато младши съдията (по документи) е гражданин в крайна жилищна нужда в община Приморско, тя закупува апартамент в съседното с. Лозенец, при това на изключително изгодна цена - 81 квадрата за 25 920 лева, или 320 лв. на кв.м. Продавач е фирмата "Лева груп" (част от "Лев корпорация", където мажоритарен собственик е приятелката на Алексей Петров - Ива Павлова). Управителят й Момчил Кръстев, задържан при операция "Октопод", е освободен от съда, тъй като доказателствата на обвинението срещу него бяха оскъдни.

Друго интересно съвпадение е, че през 2006 г. майката на Деница Урумова - адвокат Здравка Урумова получава, също като крайно нуждаеща се правото на строеж върху 564 кв.м в съседната община - Ахтопол. Заради това свое решение кметът на града е осъден за създаване на документ с невярно съдържание и Здравка Урумова така и не успява да се възползва от правото си.

За 2007 г. Николай Урумов и съпругата му декларират пред Сметната палата, че имат близо 150 хил. лв. в брой или във влогове. Следващата година спестяванията им вече възлизат на близо 200 хил. лв.

Любопитен факт е, че през 2009 г., Николай Урумов декларира, че съпругата му е придобила два имота на морето - апартамент в морското село Лозенец от 71 кв.м, за който твърди, че е наследство, и апартамент в местността Алепу от 42 кв.м срещу сумата от 42 300 лева. Декларираното от Урумов обаче се разминава с данните от Имотния регистър, където се вижда, че Здравка Урумова в действителност е закупила два апартамента от ГБС Инвест ЕАД. Единият струва 80 хил. лв. с площ от 74.5 кв.м и е в комплекса "Свети Тома", а другият е от 48.6 кв.м, с цена 42 хил. лв. Защо Сметната палата и прокуратурата са проспали това разминаване, можем само да гадаем. Обаче към 2007 г. Деница Урумова е била в управлението на "Вършец инвест" ЕАД, собственост на "Главболгарстрой холдинг" - дружеството собственик на "ГБС Инвест ЕАД", от което майката на Деница закупува имотите си.

Бащата на Деница Урумова ръководи Трето отделение във ВАС. В него се разглеждат делата по Закона за общинската собственост - нормативният акт, който урежда процедурата, по която повечето от героите на тези текстове са получили имоти като крайно нуждаещи се.

В правната система "Апис" при търсене на съдебни актове, съдържащи "Приморско" и "Урумов", се вижда, че за периода 2005-2010 г. Николай Урумов е бил докладчик по пет дела със страна община Приморско. Само един от тези казуси не е приключил в полза на общината - делото е било препратено по компетентност на друг съд. Подобна справка естествено не е изчерпателна.

Като председател на отделение Николай Урумов има редица правомощия по постъпващите при него дела и най-вероятно има резолюция по всяко от тях, по които страна е била община Приморско. Дали това е имало отношение към имотните начинания на роднините му в района, няма как да знаем.

Съдия Деница Урумова каза, че ще коментира случая след приключване на проверката във Висшия съдебен съвет. Баща й Николай Урумов беше по-лаконичен: "Моля ви се, не ме тормозете."

Вестник Капитал © Йово Николов



Как 80-годишната Елка Икономова - майка на съдията, заличил парк Странджа, построи четириетажна сграда

Лятото на 2007 г. Улиците на София все по-често събираха млади хора, които протестираха срещу масовото строителство в защитените местности - най-вече в Рила и по черноморското крайбрежие - Странджа, Иракли, Варвара... През юли същата година със свое решение съдия Андрей Икономов, председател на Пето отделение във ВАС, практически закри парк Странджа и направи възможно строителството в защитените местности и на самия морски бряг.

Либералните възгледи на съдия Андрей Икономов за Странджа и района вероятно имат своята причина и тя не е в географията на парка. Три години преди да го закрие,  80-годишната майка на Икономов - Елка, подава заявление в община Приморско, с което заявява, че е крайно нуждаеща се. Посочва два адреса, които обитава - т.нар. блок на специалистите (виж снимката: Олющената панелка на ул. "Стара планина" 7 в Приморско, по-известна като блока на специалистите, е култовият адрес, на който е бил регистриран почти всеки втори от нуждаещите се от жилище - Деница Урумова, дъщеря на Николай Урумов, дъщерята на бившия директор на "Гранична полиция" Валери Григоров и майката на съдията от ВАС Андрей Икономов - Елка Минчева Икономова.) и къща на ул. "Ропотамо" в града - домашния адрес на главният секретар на общината. Молбата й е удовлетворена и срещу 1677 лева тя получава правото да застрои 430 кв.м.

Още същата година получава и разрешително за строеж от главния архитект на общината.

Пет години по-късно Елка Икономова е вече на 86 години. Имотът е застроен. Въпреки преклонната си възраст Икономова навлиза в дълбините на търговското право - апортира четири от построените (като гражданин в крайна жилищна нужда апартаменти), които са на обща стойност 230 570 лв. в капитала на дружеството "Роял сън 2008" АД. Управители на въпросната фирма са самата тя, нейният син и брат на съдия Икономов - Милчо, и съпругата му Ирена. Майката на Андрей Икономов е собственик на 100% от акциите на дружеството, видно от Търговския регистър.

Иронично или не, сградата на майката на съдия Икономов е калкан до калкан с тази, построена от дъщерята на съдия Панайот Генков. А от двете се вижда строежът на дъщерята на съдия Урумов...

Андрей Икономов е председател на Пето отделение във ВАС - в него се разглеждат дела по изключително ключови закони - Закона за защита на конкуренцията (обжалването на актовете на комисията), Закона за държавния служител, Закона за МВР (уволнение на служители на министерството например), Закона за опазване на околната среда (парк Странджа), Закон за далекосъобщенията, Закон за радиото и телевизията (последните два са свързани с делата за лицензи например), Закон за чужденците в Република България (експулсирането им от България) и много други.

Икономов категорично отказа да коментира случая по телефона, нито отговори на писмени въпроси: "Искате от мен нещо, което най-малкото са лични данни. Така би могъл само Каушев примерно да ми се обади." Той така и не посочи дата и час, на която да се срещне с нас.

В търговския регистър не беше открит телефон на фирма "Роял сън 2008".

Вестник Капитал © Йово Николов


 

ВСС проверява съдията Деница Урумова, купила право на строеж на морето като крайно нуждаеща се

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) проверява случая със съдията от Благоеград Деница Урумова, която е придобила право на строеж на брега на морето в Приморско като социално слаба.

Урумова е дъщеря на шефа на отделение във Върховния административен съд Николай Урумов и е малдши съдия в Благоевградския окръжен съд от миналата година. Правото на строеж е получила като социално слаба през 2007 г., а сега на мястото се строи хотел, съобщиха бургаският в. "Десант", а след него и в. "Струма".

Имотът, който е получила Урумова, е на носа Боруна в Приморско и гледа към бившата резиденция на Тодор Живков. Според в. "Десант" тя е декларирала в община Приморско, че дели жилище с още четирима души и затова й се дава право да строи на брега на морето.

Декларацията й пред Сметната палата потвърждава, че съдията има право на строеж върху 469 кв.м в Приморско, което е купила за 1830 лв. Същата година, когато е получава това право като социално слаба, тя е купила и апартамент от 66 кв.м в морското с. Лозенец за 26 хил. лв. Освен това тя е декларирала, че има налични 20 хил. евро и 15 хил. лв., а в банки - влогове в левове, долари и евро за 38 хил. лв.

Заради случая председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев констатира, че няма орган, който да може да провери необяснимо богатите магистрати и призова с поправка в закона това право да се даде на ВСС.



Константин Пенчев освободи от шефските места съдиите с "бедни" роднини - Андрей Икономов, Николай Урумов и Панайот Генков

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) освободи като председатели на отделения в съда тримата съдии, за които в. "Капитал" съобщи, че техни роднини са придобили имоти с право на строеж в община Приморско като крайно нуждаещи се.

Със заповеди от днес Пенчев освободи Панайот Генков от длъжността председател на Първо А отделение във ВАС, Николай Урумов от председателството на Трето отделение във ВАС и Андрей Икономов като ръководител на Пето отделение в същия съд.

"За тримата магистрати в медиите беше оповестена информация, че техни роднини са придобили имоти с право на строеж в община Приморско като крайно нуждаещи се. Константин Пенчев възложи на зам.-председателите на съда Венета Марковска и Галина Солакова администрирането на делата в трите отделение до назначаване на нови ръководители", пише в официално съобщение за освобождаването на тримата от ръководните им позиции на страницата на ВАС.

Пенчев обаче подчерта, че надали може да се стигне до отмяна на решения на Генков, Икономов и Урумов. Това може да стане, ако срещу някой от тях влезе в сила осъдителна присъда. Но вероятността за това е малка, тъй като вече чух отнякъде, че давността за престъпления като невярно деклариране вече е изтекла, а и винаги стои аргументът, че децата им са пълнолетни и родителите не могат да носят отговорност за действията им.

На специална пресконференция, посветена на освобождаването на тримата съдии, Константин Пенчев обясни, че не е изложил мотиви и че заповедта му е по целесъобразност.

За мен е нарушен човешкият морал. Това е едно безобразие и реших да направя това, което зависи от мен, заяви Пенчев. Той обясни, че очаквал Урумов, Икономов и Генков да дойдат при него и да обяснят тяхната гледна точка. При него е дошъл обаче само Генков, който му заявил, че всичко е законно.

Не видях в нито един от тримата чувство за вина и разкаяние. Твърдят, че са действали правомерно, няма как да работим заедно, каза Пенчев. Според него има вероятност и други магистрати да са участвали в подобни схеми – да имат имоти в малки кокетни градчета или в Гърция.

Тези връзки се разкриха, защото имаше съвпадение на имената, на фамилиите, но съм сигурен, че има много по-изкусни магистрати, чиито имоти се водят на приятелки, на фирми, заяви Пенчев и допълни, че за такива случаи се говори в коридорите на съда. Той обясни, че няма как да предостави информация на службите, защото това все още са само клюки, но се надява те да са информирани и да предприемат действия.

Според председателя на ВАС очевидно е уронен престижът на съдебната власт. Всички се възмущават от това, което се е случило. Не се гордея с това, че трима от разкритите са в моя съд, каза той.

image

На 14 май председателят на ВАС сезира Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка по случая, която да установи дали тримата съдии - Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков, са уронили престижа на съдебната власт. Обаче, още от сега можем да сме убедени, че резултатите от назначената проверка, силно ще се разминат с обществените насроения и разбирания за съдийската етика и професионален морал. Ето защо, крайно необходимото налагане на предпазна клауза срещу България по въпросите на правосъдието и вътрешния ред, която ни бе спестена, ще доведе необратимо до трайното отдалечаване на правосъдната ни и правораздавателна система от развитите европейски практики, а вярата ни в българското правосъдие може да изчезне безвъзвратно. Жалко за нас, особено докато страната ни продължи да се управлява от мутро - милицинер - комунистите и техните задкулисни кукловоди.  



Гласувай:
8



1. silvistefanov - Ще припомня стар виц от времето на соц-а...
19.05.2010 08:09
На градско кръстовище мъж раздава на минувачите някакви листовки. Към него се приближава милиционер:
- Какво е това, което раздаваш на хората?
- Позиви! - отговаря мъжът.
- Но на тези листчета нищо не пише? - недоумява милиционерът.
- Защото всичко е ясно...
цитирай
2. анонимен - Има ли покаяние ?
01.07.2010 18:25
ЧУДОВИЩНО ПОВЕДЕНИЕ НА ВЪРХОВНИ АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИИ,
забравили морал,отговорности,съвест,обезсмисляне на институцията и законите,които я закрилят...
Бог да пази българия от неразумните й граждани...
цитирай
3. анонимен - NGPBIeTB
04.07.2011 04:47
I found just what I was ndeeed, and it was entertaining!
цитирай
4. анонимен - RejTejiZEZlXVsRthZ
04.07.2011 12:23
oD40M2 <a href="http://zpmdngbgjscq.com/">zpmdngbgjscq</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821755
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031