Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2012 23:48 - Успя ли да „забрави тайните” Б.Б. съветник „Подлизурко”?
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 9297 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 02.05.2012 23:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


 Б.Б. се изложи два пъти с Кирчо Киров”


Публикувано на 20.04.2012 / 22:55 ч. от afera

Премиерът Бойко Борисов се изложи два пъти с Кирчо Киров – първо като го назначи светкавично за свой съветник на мястото на Цветлин Йовчев, но и сега като го отстранява след „доклад”. Колко мандати трябва да изкара Б.Б., за да се научи да управлява по закони, процедури и правила. Както е при партньорите Му на Запад. Когато е учил за пожарникар и е подавал молба за членство в БКП, явно не е чел „неправилни” книжки.

Но очевидно не е прелиствал даже и онези, които неговата любима БКП е разрешавала да излизат в „Партиздат” (като „Хората на ЦРУ” на Ален Герен през 1982 г.; какво да говорим за „студиите за разузнаването” на „колегата” му Майкъл Сулик), за да разбере как голям враг на комунистическите режими като легендарния шеф на ЦРУ, Ричард Макгара Хелмс, е бил одобряван за назначение след отсвирването му от Компанията – проверки, доклади, пълна програма. Но нашият премиер не чака доклади, за да назначи някого. Чете ги постфактум, за да натвори поредния си гаф. Разбира се, че Б.Б. няма да си признае достойно грешката. Пак ще се извърти като за мнението си за „Белене” през 2011 г. и тази пролет. Всъщност вече се врътна…

След покъртителната юбилейна дописка на „заслужила трудовачка” от 23 септември 2010 г. „Разузнавачът, който знае как – Кирчо Киров”, в която К.К. е представен почти като междупланетна разведка, като защитник на „Гоце”, като създател на връзки със 134 (голям смях) служби, като „Генералът знае как”, като „човек от народа” – „Трябва да го видите с мотиката”, подир трогателните словоизлияния на Б.Б., че бил „много разочарован от него”, защото го имал за професионалист, колега и ПРИЯТЕЛ (!), дойде ред на „даването на прокуратурата”. Даден бил (Бойко Борисов). Трябвало да бъде даден (Росен Плевнелиев). Нямало все още сигнал, отвърнали от ВКП, протръбиха тв каналите в петък вечерта. Леле що стана? Потресаващ цирк. Хак му е на онзи „Подлизурко” – постилаше се на „Гоце” (През 2009 г. кой редна следните словца – „Продължавам да твърдя, че сътрудник или агент „Гоце” няма и не е имало.”?) Безподобна наглост.

Никаква жалост не може да има към подобни гьонсурати. Хак му е на „Подлизуркото”. Направи ли го за смях „приятелчето” му Борисов, чийто единствен ход бил веднага да адресира доклада до прокуратурата? И похарчен бе Кирчо Разведката, и принесен бе свиден курбан връз „вечната и нерушима дружба” между Б.Б. и милите му евроатлантически партньори. Те ли не са завършени циници, те ли не предпочитат да работят с комунистически ренегати, защото били лесни за обработка. (Това е почти дословен цитат от неформално изказване на високопоставен американски дипломат като Джеф Левин, когото Б.Б. познава от някои „теми”, когато сегашният щатски посланик в Естония беше в София….)

Не ставало дума само за „безотчетни агентурни пари”, но и за действия, „уронващи престижа на висши политически лица”. Борисов готов ли е да запознае публиката как се одобрява бюджета на НРС? Може ли Борисов да представи правилата за отчитане на „агентурните пари”? Както казваха на 20 км от Банкя – „Здрасти, че бързам!”. Имало било „черни каси” в Разузнаването. Здравей! Сега вече имало и доклад. Ама Кирчо Разведката обу гащите, когато Б.Б. го назначи за свой съветник. Сега ще му ги свалят ли? Публично ли ще го унижават? Леле какъв цирк – как само се покри в петък Георги Първанов-„Гоце”. Борисов приюти за два-три месеца К.К., но бившият президент си го ползваше девет години. Приказно – човек на „Гоце” щял бил да бъде даден на прокуратурата. Сега Кирчо Разведката може да се нарадва на „политическата белетристика”, за която толкова напоително дрънкаше през май 2009 г. пред „онази пантофена журналка”. Раздува пред „журналката” Кирчо Разведката за прословутия сигнал от „партньорска служба”, че сръбски мафиоти, контролирани от Йоца Амстердама, щели да пуцат Генерала. Положили били усилия безхаберниците услужливи на Кирчо Разведката да проверят сигнала – не бил доказан, но не бил и опроверган. Апропо – как всъщност най-добре може да бъде доказан подобен „сигнал”? Така де – през май 2009 г. К.К. трябваше да лъска имиджа на Б.Б. след атаката на Сретан Йоцич от април с.г. Сръбските съдебни власти поискаха Борисов да бъде разпитан. И като се почна…

След назначаването на К.К. за съветник на Б.Б. одма се появиха медийни спекулации, че така му се запушвала устата за сръбската мафиотска история. Борисов даде основание за подобни тълкувания – щял да прибере при себе си К.К., за да не отидел в частна фирма с толкова все още незабравени тайни. Как го рекна Борисов – „Простичко казано – да позабрави тайните”. Особено неговите – сякаш унгарците и хърватите ще ги забравят… Простичко…Сега Б.Б. реди, че при заявката за назначение мнозина скочили срещу него. Мнозина дръжки! Скочихме само ние и дълго се гаргарехме с „принципността” на Б.Б. Наистина сме възмездени – Борисов падна в собствения си капан. Няма измъкване, колкото и да се врътка. Постоянно може да бъде питан – „Ти защо го назначи преди доклада?!”. Нещо повече – Борисов наистина ли иска да го смятат за пълен безхаберник по линия на разузнаването? Нали уж беше много информиран. Какво толкова – след онази Калинка на авера му пожарникар всичко е възможно. Но защо се гневи Б.Б. за уронването на престижа на онези „висши политически лица”? Ясно е, че визира и себе си – може ли някой да е по-висше политическо лице от Него? Не е ли истински Вълшебник нашият премиер като слънце? Не е ли едно „смело сърце” – не му пука уж вече дали К.К. ще си отвори устата за „Истината за убитите български шофьори в Ирак”, не му дреме уж, че може да пласира инфо чрез медийни маши за темичката „Йоцич и Бойко”. Какво да говорим за засичането на Васко Кьоравия и Будимир Куйович в Сърбия с български бандити и спецове? Да не сме чули някой да хули премиера ни като слънце – ето, не го е страх от Разведката, Йоца, Салех и Санджари. Точка.

Точка ли? Друг път. Б.Б. може да се надява на „точка” само при медийните си слугинчовци. „Перачките на чорапи” си го обслужват „на повикване”. Но „партньорските служби”, ех, и техните политически патрони, винаги поставят само „многоточия”. Ако Бойко Борисов има поне малко мъжество и достойнство, изобщо не би трябвало да се показва по тази тема. Освен да се извини. С какво лице ще застане „вездесъщият” Б.Б. пред публиката и ще каже – „Назначих го, но тогава нямаше доклад…”. И защо си го назначил, преди да има доклад за работата му като шеф 9 години? „Гоце” ли гарантира за него? Чудничка „тройка” – „Гоце”, „Бойко” и Кирчо Разведката. Това ли са „висшите политически лица”? Ако това не е цирк? Но да не придиряме толкова, съветва ни Владислав Тодоров – „Циркът днес командва Бойко Борисов – по живковски опростен и събирателен. Целият се е метнал на българския народ, какво да му придиряш.”. Иначе окаяник като Кирчо Киров може да разлисти отново любимия си Маркус Волф – „Колкото и да са остри инстинктите на една разузнавателна служба, тя винаги си остава играчка в ръцете на действащото правителство.” Освен ако не се управлява от легенда като Ричард Макгара Хелмс (Патрик Макгарви го нарече „абсолютен крал на шпионажа”, а митичният Уйлям Р. Корсън, за когото Компанията бе „спомагателна единица”, отсече – „Хелмс се покриваше със самото ЦРУ в качеството му на институция”.), но Кирчо Разведката е много далеч от подобна „класа”. Как беше – всекиму своето. Експерт по латински като Б.Б. може да си го преведе, а Кирчо Шпионина да се отдаде на четивото за Раав от Четвърта книга Мойсеева, примирявайки се, че няма по-големи блудници от „висшите политически лица”.

www.bgsniper.com 

image

Де е Кирчо? На кирия!

от Биволъ, 21 Април 2012 Категории Биволъ | На прицел

 image

Следват подпис и печат под секретен доклад за НРС, който е изпратен от президента Плевнелиев на прокуратурата. В него бившият шеф на НРС и бивш премиерски съветник Кирчо Киров е уличен във финансови злоупотреби с бюджета на разузнавателната служба, евфемистично наречени "финансови несъответствия".

В коментарите към това събитие почти всички български медии цитират американски дипломатически доклад разгласен от Биволъ. Грамата датирана от края на януари 2007 г. [07SOFIA115] е с най-висок гриф на секретност от наличните в Wikileaks и е изпратена от посланик Байърли. В нея директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) е определен като "подлизурко", а управлението му като "отчайващо".

Този доклад се цитира днес като достоверна информация дори от издание, което атакува Биволъ с необичайни дори за българската жълта преса клевети и обиди.  Редакторът Атанас Чобанов беше обвинен в публикация от 12 април, че съчинява грамите, за да шантажира "родния елит".

 

Преизпълнение на плана

Няколко дни преди първия тур на изборите Биволъ изпрати до пресслужбите на кандидатите Плевнелиев, Кунева и Калфин грамата на Байърли с един и същ въпрос: "Ако станете президент, ще уволните ли "подлизуркото" Кирчо Киров?"

Росен Плевнелиев изпрати следния отговор: "Това безспорно e въпрос, който може изкуши към бърз и категоричен отговор. Задачата пред президента е да развива институцията, да я направи адекватна на времето. Затова поех ангажимент, да направим най-после закон за НРС, да определим ясни и точни правила, както за работата й, така и за хората, които работят там. На тази база да я реформираме, с ясната идея как искаме да изглежда, но и базирано на оценката как е работила досега."

На дело Плевнелиев избра бързия и категоричен подход и уволни Киров почти веднага след встъпването си в длъжност. Бившият шеф на НРС обаче беше назначен от премиера Борисов за съветник с мотива, че е "правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят".

Тази седмица Борисов уволни Киров, само два месеца след като го назначи. "Лично му връчих заповедта за уволнение след като се запознах с доклад за нарушения в работата на НРС. Докладът за работата на ген. Киров съдържаше такива факти, че моят единствен ход бе да го адресирам веднага до прокуратурата." - коментира Борисов пред в. Преса в четвъртък.

Скандалът с "финансовите несъответствия" около Кирчо Киров вероятно тепърва ще се размирише. Достатъчно е да се припомни, че през 2010 г. правителството на Борисов отпусна 2 млн. лева на НРС заради "едни безобразия във Франция", наследени от управлението на Станишев. Борисов тогава побърза да оневини Кирчо Киров със следните енигматични думи:

"Ако кажа за какво е, след това главният прокурор ще дойде да ме пита за разкриване на класифицирана информация. Казвам, че е безобразие. Ако иска той да си каже за какво е, за да го пипнат за още един документ. Това ни струва много пари. Не е виновен шефът на разузнаването".

 

Де е чичовото на Кирчо? На служба при Президента!

Наталия Киселова, назначена за юридически съветник на президента Плевнелиев, е племенница на бившия шеф на НРС Кирчо Киров, установи проверка на Биволъ от февруари 2012 г.

Киселова, която е от Казанлък, е била активист на БСП и представител на столетницата в ОИК в подбалканския град. Публикува дръзновени дописки в партийния вестник Дума.

Докато следва право в София, Киселова живее в апартамента на чичо си Киров. Преди да стане президентски съветник тя беше главен асистент в Софийския университет, специалист по конституционно право.


 

 

Янето се фука, че той отрязал главата на Кирчо Киров

Публикувано на 19.04.2012 / 19:01 ч. от afera

Яне Янев, който се превърна в първи прислужник на Бойко Борисов отново побърза да се изпъчи, че благодарение на него премиерът освободил политическия си съветник, бившият шеф на разузнаването Кирчо Кирчев. Янето се похвалил на mediapool.bg “че докато е разследвал бившата президентска двойка Георги Първанов – Ангел Марин, се е натъкнал на “нишка покрай даването на българско гражданство, която го е отвела до разкрития за злоупотреби с огромни безотчетни суми пари”.

“Борисов видя фактологията, освободи Кирчо Киров и лично написа резолюция до прокуратурата”, казва още Яне Янев.

Преди време пак Яне се превърна в говорител на Борисов и оповести, че подалия оставка зам-шеф на ДАНС Иван Драшков бил притиснат от премиера да го направи, заради извършени безобразия. Тогава Драшков коментира думите на Яне така: „Психопати не коментирам”.

Очевидно обаче „психопатът” е слуга на Борисов за всичко, включително и да подхвърля на медиите онова, което премиерът не му стиска да каже публично.

Afera.bg

 

 

Росен Плевнелиев:

Кирчо Киров даден на прокурор заради "финансови несъответствия" в НРС

Президентът преценил, че бившият шеф на разузнаването трябва да отговаря пред закона

20:05 | 20.04.2012 | 

 image

"Финансови несъответствия" в Националната разузнавателна служба (НРС) са причината бившият й шеф Кирчо Киров да бъде уволнен от поста премиерски съветник и даден на прокурор. Това каза в петък президентът Росен Плевнелиев, след като се запознал с доклад от проверката на подчинената му служба.

Киров бе уволнен от МС в четвъртък, но и до петък вечерта от държавното обвинение така и не потвърдиха официално, че са получили сигнал срещу него.

Плевнелиев каза, че е бил изненадан от констатациите в доклада, който първо е бил предоставен на него, той го е разписал и пренасочил към компетентните органи и към премиера.

Има въпроси, на които трябва да се дадат отговори пред компетентните органи

Не бих могъл в момента, с оглед на процедурата, както и все пак става въпрос за една от българските специални служби, да давам конкретни данни за това какви са нарушенията, които са намерени вътре, каза президентът. Това, което мога със сигурност да кажа, е, че те са по-скоро от финансово естество, свързани са с правилата и начина, по който са отчитани средства, но ще оставим компетентните органи да си свършат работата, посочи Плевнелиев.

"Към момента докладът показва сериозни пропуски в работата на НРС и лично аз очаквам от новото ръководство да се вземат мерки. Нека да го кажа много ясно - необходими са правила. Правила за работа с информация, правила за работа с пари и процедури, по които съответно се борави с информация и с пари. Аз не бих искал прекалено много да коментирам, защото когато пък една институция наистина няма правила и закон, който да казва много ясно и точно по какъв начин се управлява, тогава, разбира се имате и подобни, бих казал, несъответствия", коментира президентът.

"Бяха направени регулярни проверки от компетентните институции на НРС. С влизането в длъжност на ген. Драгомир Димитров той също осъществи няколко проверки и подкрепи усилията на проверяващите органи", заяви Плевнелиев, който още с встъпването си в длъжвност през януари отстрани Киров от шефския пост на разузанването.

"Запознат съм с доклада, с неговото съдържание, адресирах го и до министър-председателя и съм преценил, че той трябва да бъде изпратен до прокуратурата", каза още президентът.

По никакъв начин не искам да опетня името на когото и да било, включително и на бившия началник на НРС ген. Кирчо Киров, но има много въпроси, на които трябва да се дадат отговори и то пред компетентните органи, допълни държавният глава.

Киров бе съветник на премиера Бойко Борисов по сигурността от 1 февруари до 19 април, когато от правителствената пресслужба съобщиха, че е освободен от поста, но не казаха защо. Лидерът на РЗС Яне Янев, който за кратко ръководеше преждевременно закрита анкетна комисия, разследваща бившия президент Първанов и вицето му Марин, заяви в четвъртък пред Mediapool, че докато проверявал дейността на бившата президентска двойка, се натъкнал на данни за злоупотреби на Киров в качеството му на шеф на разузнаването. Вчера Янев заяви, че става дума за безотчетно харчене на огромни средства, което започнало в началото на мандата на Първанов и продължило, докато той бил на "Дондуков" 2.

Обясненията на Киров пред Борисов били ялови и несериозни

Премиерът Бойко Борисов до момента публично не е коментирал случая, но е цитиран в четвъртък от в. "Преса" с думите: "Лично му връчих заповедта за уволнение след като се запознах с доклад за нарушения в работата на НРС. Докладът за работата на ген. Киров съдържаше такива факти, че моят единствен ход бе да го адресирам веднага до прокуратурата."

Според хора от службите, цитирани от изданието, ставало въпрос "не само за безотчетни "агентурни" пари, но и за действия, уронващи престижа на страната и на нейни висши политически лица".

По неофициална информация на Mediapool формалният повод за евентуална прокурорска проверка е злоупотребата с големи финансови средства, изписвани уж за вербуване на чужди граждани зад граница.

"Разочарован съм много от него, имах го за професионалист, за колега и за приятел. Когато го приех в моя екип, много хора скочиха срещу решението ми, но аз се опрях на професионалните му качества", обясни още Борисов. Според изданието разговорът между двамата не бил никак лек. Обясненията на Киров били "ялови" и крайно несериозни".

Бойко Борисов обаче отказа да коментира думите на Янев. "Оставям всеки да си говори каквото си иска. Много хора на мой гръб търсят популярност и медийни изяви", заяви той пред "Преса".

Самият Киров от своя страна заяви, че не е виждал премиера от два месеца, не е виждал въпросния доклад на НРС. Той каза, че е получил от техническите служби в Министерския съвет копие от заповедта, с която се прекратяват трудовите му взаимоотношения. В заповедта не е имало мотиви.

Темата все още не е коментирана от предишния президент Георги Първанов. Киров бе назначен за директор на НРС от Първанов и остана непоклатим на поста и през двата мандата на Първанов.

Какво става с тайните на Киров?

Решението Кирчо Киров да стане премиерски съветник бе обявено лично от Бойко Борисов преди два месеца. Мотивът бе, че "близо десет години той (Киров - бел. ред.) ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят".

Преди това премиерът обяви изпращането на Киров за посланик, но то така и не се случи заради отказа на външния министър Николай Младенов и президента Росен Плевнелиев да назначат хора, които са работили за бившата Държавна сигурност. А Киров е кадрови офицер от ДС.

Кирчо Киров зае мястото на Цветлин Йовчев в екипа на Борисов, след като бившият шеф на ДАНС оглави политическия кабинет на президента Плевнелиев.

Грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г., която е посветена на българските тайни служби, дава смазваща оценка на ръководството на контролираната от президента разузнавателна служба и по-специално на директора й Кирчо Киров. В нея той е наречен "подлизурко". Посочва се, че бившият държавен глава държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата на Държавна сигурност, чийто агент е бил Първанов.

 

 

Съветник за два месеца

Бойко Борисов уволни Кирчо Киров заради нарушения в НРС

Бившият шеф на разузнаването бил даден на прокуратурата след разкрития за злоупотреби с "безотчетни средства"

17:05 | 19.04.2012 | Екип на Меdiapool

 

Премиерът Бойко Борисов освободи бившия директор на разузнаването Кирчо Киров като съветник в политическия му кабинет и го даде на прокуратурата.

За отстраняването на Киров от съветническия пост съобщи правителственият пресцентър в четвъртък, но без да посочва мотиви.

Киров бе назначен в Министерския съвет на 1 февруари т. г. след като девет години ръководеше Националната разузнавателна служба преди президентът Росен Плевнелиев да го освободи.

От Министерския съвет съобщиха за Mediapool , че отстраняването на Киров е във връзка с работата му в Националната разузнавателна служба (НРС), но отказаха подробности.

"Говорител" на правителството по въпроса с отстраняването на Киров обаче се оказа лидерът на РЗС Яне Янев.

Янев обясни пред Меdiapool, че докато е разследвал бившата президентска двойка Георги Първанов – Ангел Марин, се е натъкнал на "нишка покрай даването на българско гражданство, която го е отвела до разкрития за злоупотреби с огромни безотчетни суми пари".

"Борисов видя фактологията, освободи Кирчо Киров и лично написа резолюция до прокуратурата", посочи Янев, без да навлиза в подробности. От прокуратурата казаха за Mediapool, че още не са получили писмото от Министерския съвет.

Киров оглавяваше временната парламентарна комисия за проверка на дейността на Първанов - Марин. Преди седмица обаче Конституционният съд се произнесе, че парламентът няма право да контролира президентската институция и комисията преустанови дейност.

Решението Кирчо Киров да замени шефския пост в НРС с този на премиерски съветник бе обявено лично от Бойко Борисов с мотива, че "близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят".

Преди това премиерът анонсира изпращането на Киров за посланик, но то така и не се случи заради отказа на външния министър Николай Младенов и президента Росен Плевнелиев да назначават хора, които са работили за бившата Държавна сигурност.

Киров зае мястото на Цветлин Йовчев в екипа на Борисов, след като бившият шеф на ДАНС оглави политическия кабинет на президента Плевнелиев.

Кирчо Киров бе назначен за директор на НРС от бившия президент Георги Първанов и остана непоклатим на поста и през двата мандата на Първанов.

Грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г., която е посветена на българските тайни служби, дава смазваща оценка за ръководството на контролираната от президента разузнавателна служба и по-специално на директора й Кирчо Киров, наречен "подлизурко". Посочва се, че бившият държавен глава държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата на Държавна сигурност, чиито агент е бил Първанов.

След като комисията, водена от Янев, бе определена за противоконституционна, ГЕРБ обявиха, че ще направят нова, този път той ще бъде съобразена с основния закон. Янев каза, че когато новата комисия започне работа, ще покани за изслушване и шефа на НСО ген. Димитър Димитров. Това щяло да е част от проверката на РЗС за дейността на службите.

 

 

Един генерал на Първанов мина, друг се размина за посланик

Шефът на разузнаването става премиерски съветник, за да "забрави тайните"

В третия ден на новия президент цялото ръководство на НРС е сменено

10:42 | 25.01.2012 | Никола Лалов

 

Шефът на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров ще бъде отстранен от поста и няма да бъде "удостоен" с посланическо назначение, но ще бъде назначен за съветник на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно в сряда след първата работна среща на новия президент Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Освен предстоящите реформи в НРС и Националната служба за охрана (НСО), те са обсъдили посланическите назначения, за част от които обаче все още няма пълно съгласие.

По време на срещата е постигнато съгласие за смяна на ръководството на НРС и изготвянето на закони за НРС и НСО. След заседанието на правителството по-късно в сряда военният министър съобщи, че ще бъдат сменени шефът на НРС Кирчо Киров, както и двамата му заместници - Звездомир Пенков и Людмил Ангелов.

Така на третия ден откакто Плевнелиев е на президентския пост, се сменя цялото ръководство на разузнаването. Назначени са двама офицери от НРС за зам.-директори, като единият от тях ще изпълнява и длъжността директор до назначаването на постоянен шеф.

Борисов съобщи, че шефът на разузнаването Кирчо Киров няма да бъде изпращан за посланик, въпреки че по-рано точно той анонсира новото развитие в кариерата на Кирчо Киров, който е бил офицер в Първо главно управление на ДС.

"Кирчо Киров не е сред номинираните, тъй като и външният министър, и президентът държат хора, работили за ДС, да не бъдат номинирани", обясни премиерът.

По-късно каза, че е предложил на ген. Киров да бъде съветник в Министерския съвет на мястото на бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който стана началник на кабинета на президента.

"Генерал Киров, разговарях с него, тъй като още веднъж казвам, той близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят. Затова съм му предложил - на мястото на Йовчев да дойде съветник в Министерски съвет", посочи Борисов.

Според официалната биография на Кирчо Киров той е на служба в системата за сигурност от януари 1975 година. НРС е първоприемник на Първо главно управление (ПГУ). Грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г., която е посветена на българските тайни служби, дава смазваща оценка за ръководството на разузнавателната служба и по-специално на директора й Кирчо Киров, наречен "подлизурко". Посочва се, че президентът Георги Първанов държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата.

 

Никола Колев получи посланически пост

Кирчо Киров се размина с посланическото назначение, но друг генерал от "квотата" на бившия президент Първанов все пак ще стане посланик – бившият шеф на президентския кабинет и на Генералния щаб ген. Никола Колев. Той ще бъде посланик в Холандия.

Президентът и премиерът не коментираха назначението на Колев, но по-късно външният министър Николай Младенов аргументира предложението с дългогодишната кариера на Колев в българската армия, който бил и един от хората, които са ключови за присъединяването на страната към НАТО.

"Може да работи за националните интереси на България. В него държавата е инвестирала много. И мисля, че трябва да продължи да работи на постове, които са важни за нашата страна", заяви министър Младенов.

В момента Холандия е ключов приоритет за българската външна политика с оглед ветото, което страната наложи върху приемането на България в Шенген. Очевидно правителството смята, че ген. Колев, който задкулисно командваше назначенията в армията чрез бившия си шеф Първанов и бе и опора на статуквото, има достатъчно опит и авторитет да отваря врати и да печели доверие в страна като Холандия.

 

Няма съгласие по някои от новите посланици

Въпреки демонстрирания дух на съгласие сред срещата между Плевнелиев и Борисов, стана ясно, че по някои от новите посланици няма съгласие.

"Има номинации, чухме аргументи. Там, където аргументите са достатъчно убедителни, че номинацията ще работи за българския национален интерес, ще отваря врати, ще бъде полезен кандидат за икономиката, за приоритетите, се обединихме и чакаме решение на Министерския съвет. Ще работим поетапно за назначаването на посланиците. Ще има първи, втори, трети етап. Там, където все още има нужда от допълнителна обосновка, аргументи, евентуално алтернативни номинации, ще има етапност", заяви Плевнелиев.

Според източници на Mediapool към момента имало три списъка – един на външния министър Николай Младенов, втори – на ГЕРБ и трети – на Росен Плевнелиев.

 

Първият КСНС на Плевнелиев ще е за реформите в НРС и НСО

Плевнелиев заяви съгласието си най-накрая да бъдат приети закони за НРС и НСО, които са под шапката на президента и чиято дейност в момента се регламентира едва в няколко члена на Закона за отбраната.

"Съветът на сигурност към МС ще работи ускорено през следващия месец, за да бъдат изготвени основите на планираната реформа. До края на 2012 България трябва да има ясни и категорични устройствени закони, които дефинират правила и приоритети за службите", каза Плевнелиев.

Очаква се двете служби да излязат от шапката на президентството и да бъдат преместени към изпълнителната власт.

 

 

Шефът на разузнаването Кирчо Киров ще става посланик

15:50 | 04.01.2012 | 

 

Ген. Кирчо Киров ще бъде предложен за посланик

Несменяемият вече девета година директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров ще бъде махнат от този пост и ще бъде предложен за посланик. "Той е работил дълги години за държавата, редно е човек от такъв висок ранг да продължи да работи за държавата", заяви премиерът Бойко Борисов в интервю пред в. "Преса", публикувано в сряда.

Заявката на Борисов за посланическо назначение на офицера от Първо главно управление на бившата Държавна сигурност ген. Кирчо Киров става година след изявлението му, че ще махне всички посланици с агентурно минало и след като външният министър Николай Младенов се посвети на мисията да изчисти висшите етажи на дипломацията от кадри на ДС.

Рокадата в НРС идва със смяната на президента. ГЕРБ изчакваше да изтече мандата на Георги Първанов, за да започне готвената от години реформа в подчинените на президента специални служби НРС и НСО. Идеите са те да преминат към изпълнителната власт.

Последната дума за посланическото назначение на Киров е на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който веднага след спечели изборите заяви, че първата му работа след встъпване в длъжност ще е да освободи посланиците, свързани с ДС.

От думите на премиера Борисов става ясно също, че ген. Киров е предложил за свой наследник сегашния си заместник в НРС полк. Звездомир Пенков. Към момента няма официално потвърждение, че именно Пенков ще е новият шеф на разузнаването.

По време на посещението си в Бургас в сряда Борисов заяви, че ще предложи два нови закона за НСО и НРС.

"Ако новият президент ги одобри, те ще бъдат предложени за гласуване в пленарна зала", каза още Борисов.

Правителството обаче се е отказало от идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване и служба "Военна информация" ще си остане към Министерството на отбраната.

Дейността на НРС и НСО към момента е регламентирана едва в няколко члена от военния закон. Това "временно положение" продължава вече 20 години и се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление и възможността да бъдат използвани за лични или политически цели, каквито съмнения се появяват покрай периодично избухващи скандали.

НСО и НРС са двете спецслужби, подчинени на президента. Това е една от причините през всичките тези години да останат непокътнати, тъй като всеки опит на изпълнителната или законодателната власт да промени положението, се приема от президента като посегателство към неговите правомощия.

Въпросът за регламентирането на дейността на двете служби бе актуален и в началото на мандата на ГЕРБ, но Борисов каза, че за да не се изтълкува това като лична атака срещу Първанов, ще се изчака приключването на президентския му мандат.

 

 

Wikileaks: "Подлизурко" командва българското разузнаване

Първанов държи шефа на НРС Кирчо Киров заради контрола на досиетата

18:39 | 20.10.2011 | 

 

Грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г., която е посветена на българските тайни служби, дава смазваща оценка за ръководството на контролираната от президента разузнавателна служба и по-специално на директора й Кирчо Киров, наречен "подлизурко". Посочва се, че президентът Георги Първанов държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата. Така на практика се разбиват досегашните оправдания на три поредни правителства, че ген. Кирчо Киров е на този пост заради високата оценка, която дават за работата му различните партньорски служби.

Документът, изтекъл в Wikileaks, е публикуван от сайта Биволъ в четвъртък, три дни преди изборите за нов президент. В грамата, класифицирана с най-висок гриф от наличните в Wikileaks американски дипломатически доклади, личи удовлетворение от назначението на Иван Драшков за шеф на контраразузнаването.

Според ЦРУ и ФБР Иван Драшков, който сега е зам.-шеф на ДАНС, е истински професионалист с прозападни и антируски възгледи.

Тема на грамата са промените в ръководството на българските разузнавателни служби. На фона на позитивната оценка за назначението на Драшков начело на НСС на мястото на Иван Чобанов, посланик Байърли пише, че кадровите рокади подновяват дебата за службите.

 

Драшков – "истински професионалист"

В коментара си към доклада Байръли пише:

"Според мнението на агенциите към посолството Драшков е истински професионалист, който се надява да използва мандата си за да изкорени корупцията, да преразпредели ресурси за противодействие на нови заплахи като тероризма, както и да повиши морала и дисциплината в службата. За разлика от стария си шеф Чобанов, който по общо мнение е некомпетентни и близък до Русия, Драшков има прозападни, антируски възгледи. Макар че дължи назначението си на министър (Румен) Петков, Драшков започва мандата си и с подкрепата на президента Първанов, на премиера Станишев и на лидерите на други политически партии. Той има репутацията на човек, който отстоява собствено мнение и ние очакваме, че ще се противопостави на натиска за политизиране на НСС."

За Драшков се припомня, че е разузнавач от кариерата с 21 години стаж. "Той е уважаван от целия политически спектър, което му позволи да запази ключовия пост на заместник-шеф на НСС при три последователни посткомунистическите правителства. Започва кариерата си през 1986 г., три години преди падането на комунизма, във Втора Главна дирекция на бившата Държавна сигурност, където отговаря за контраразузнаването. Прави кариера в службите до 1999 г., когато дясното правителство на Иван Костов го издига на един от двата поста като заместник-началник на НСС. След уволнението на тогавашния шеф на НСС (и настоящ депутат) Атанас Атанасов, Драшков служи като действащ началник на службата от ноември 2001 г. до февруари 2002 г..", припомня Байърли.

 

Защо Първанов държи "подлизуркото" Кирчо Киров

"Ние вярваме, че тук по-голямо значение ще има задаващата се битка за бъдещето на НРС", пише Байърли. Макар че правителството почиства къщичката на НСС, президентът е под нарастващ натиск да обоснове контрола си върху НРС, където отчайващото ръководство на ген. Киров доведе до множество призиви за уволнението му. Съдбата на Киров може да предопредели и съдбата на службата му.

Президентът Първанов, който призна по време на предизборната кампания миналата година за съществуването на досие за контактите му с комунистическата Държавна сигурност може и да не поиска да уволни човек, който контролира архивите на разузнаването на страната. Но със запазването на подлизуркото Киров, Първанов налива масло в огъня на хората в парламента, които биха искали да премахнат контрола му над НРС", посочва посланикът.

Преди това той информира за актуалния в началото на 2007 г. скандал, свързан с два мистериозни смъртни случая на служители от НРС.

"Последната серия от неприятности за НРС датира от края на 2006 г., и се върти около мистериозното предполагаемо самоубийство на служител отговарящ за архивите на службата. Божидар Дойчев, който беше директор на архивите на НРС от 1991 г. насам, беше намерен в кабинета си с куршум в главата на 15 ноември 2006 г., в момент, когато парламентът готвеше закон за осветяване на тайните досиета от времето на комунизма. Друг служител на НРС, Иван Раков, беше намерен застрелян на 14 декември 2006. На 17 януари парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред призова шефа на НРС ген. Кирчо Киров да даде показания по двете дела. По време на изслушването проведено при затворени врата Киров потвърди, че двата смъртни случая са самоубийства поради лични проблеми на жертвите и не са свързани с работата им в НРС. Като се има предвид относително редките случаи на самоубийства, и съвпадение във времето, депутатите, очевидно неубедени от думите на Киров, предложиха създаването на тричленна временна анкетна комисия за събиране на информация и подробен анализ", пише Байърли.

 

Дебат за реорганизация и регулация на службите

"Едновременните уволнения в МВР и текущото разследване на двата смъртни случая в НРС възродиха обществения и политическия дебат за реорганизация и регулиране на разузнавателните служби на страната. В момента разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана са подчинени на президента, докато контраразузнаването и звеното за борба с мафията - Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) са структури в системата на МВР. След уволнението на Чобанов, Николай Свинаров, бивш министър на отбраната и шеф на парламентарната комисия по вътрешна сигурност каза, че МВР е трябвало да координира промените с парламента и предложи преструктуриране на службите, така че НРС да бъде под контрола на правителството", се казва още в грамата.

"Президентът Първанов, който започна втория си петгодишен мандат на 22 януари, използва речта си по повод встъпване в длъжност да призове депутатите да приемат нова правна рамка за работата на тайните служби, насочена към засилване на гражданския контрол и осигуряване на по-голяма прозрачност.

Стана ясно, че Първанов се противопоставя на консолидацията на разузнавателните служби в един орган, което би премахнало контрола му над НРС. "Най-важното е не да имаме свръхцентрализирани служби с нови нива на управление, а да постигнем ефективна координация между тях." Първанов отново подхвърли идеята си за създаване на независима служба за борба с корупцията по високите етажи. До този момент само главният прокурор Борис Велчев, бивш юридически съветник на Първанов, е подкрепил президента, докато повечето политици от правителството мълчат", информира посланикът.

 

ГЕРБ запази статуквото

В края на втория петгодишен мандат на Първанов няма промяна в статуквото на подчинените му служби НРС и НСО, независимо, че през изтеклите години избухваха публични скандали, припомня "Биволъ". Така например още през 2007 г. бившият офицер от НСО Николай Марков разкри, че службата се е превърнала в банка кадри за организираната престъпност и се използва за следене и събиране на компромати за "охраняваните" политици.

След идването си на власт ГЕРБ обаче не пожела да промени статуквото на двете преториански служби. През февруари 2010 Бойко Борисов отхвърли възможността за реформа на НРС и НСО до края на мандата на Първанов със странния аргумент, че "един ден ГЕРБ може да има свой президент". Така и не стана ясно какво точно означава това и дали удобното положение с едноличния и непрозрачен контрол над тези агенции ще бъде запазено.

Месец по-късно, през март 2010 в разгара на скандала около импийчмънта на Първанов управляващите от ГЕРБ отново заговориха за изземване от президента на контрола върху Националната разузнавателна служба (НРС) и Национална служба "Охрана" (НСО). В крайна сметка идеята беше изоставена, а "вифаджиите" и "подлизурковците" останаха на постовете си.

"Биволъ" изпрати до пресслужбите на Плевнелиев, Кунева и Калфин финала на грамата на Байърли с един и същ въпрос: "Ако станете президент, ще уволните ли "подлизуркото" Кирчо Кирчев?" Отговорите ще бъдат публикувани в сайта.

 

 

Кирчо Киров става титуляр на разузнаването без достъп до тайните на НАТО

05.01.2004 | Деси Стефанова

image 

Министерският съвет ще предложи на президента Георги Първанов и.д. шефът на разузнаването полк. Кирчо Киров да бъде назначен за титулярен директор на Националната разузнавателна служба (НРС) и да бъде повишен в звание бригаден генерал.

Предложението ще бъде разгледано на първото заседание на кабинета на 8 януари, съобщи днес говорителят на правителството Димитър Цонев.

Полк. Киров все още няма сертификат за работа с натовска секретна информация, съобщи пред Mediapool.bg председателката на Държавната комисия по сигурноста на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова.

Самият шеф на разузнаването, който ръководи близо година службата, сам призна през декември, че е в ход процедурата за неговата проверка и все още не работи с натовски тайни. Той обаче се похвали, че нито един негов служител не бил получил отказ след проверка.

"Не е получил достъп, но това не е условие за номинирането му, заяви Цвета Маркова по повод предстоящото назначение. Тя отказа да коментира какво би станало ако не бъде издаден сертификат за полк. Киров, когато той вече ще е генерал и директор на НРС.












Гласувай:
9



1. meteff - НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
25.04.2012 15:06
Чл. 283б. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г., доп., бр. 92 от 2002 г.) Длъжностно лице,
което пречи или затруднява упражняването от собствениците на правата им,
възстановени по Закона за възстановяване собствеността върху одържавени
недвижими имоти , по Закона за възстановяване собствеността върху някои
отчуждени имоти по Закона за териториално и селищно устройство, Закона за
планово изграждане на населените места, Закона за благоустройство на
населените места, Закона за държавните имоти и Закона за собствеността и по
Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за
обезщетяване на собственици на одържавени имоти, Закона за приватизация и
следприватизационен контрол или чрез влезли в сила съдебни актове по друг
закон, се наказва с лишаване от свобода от две до шест години.
цитирай
2. sparotok - закон
21.05.2012 19:21
Един мой учител казваше, че закона е само за обикновените хора. Те били като товарните животни- спирали се пред бариерата, докато лъвовете я прескачат, а влечугите пълзят под нея...

Много влечуги се навъдиха в страната ни май...
цитирай
3. meteff - Деловодна справка за 2012 г.
25.03.2013 16:10
На 20 април 2012 г. в късния следобед в деловодството на Главния прокурор постъпи сигнална записка от директора на Националната разузнавателна служба, съдържаща твърдения за нарушения на финансовата дисциплина в службата на значителна стойност. Сигналната записка е изпратена на компетентната прокуратура. В материала не се съдържа информация за лица и институции извън Националната разузнавателна служба.
цитирай
4. meteff - Деловодна справка за 2012 г.
25.03.2013 16:35
На 20 април 2012 г. в късния следобед в деловодството на Главния прокурор постъпи сигнална записка от директора на Националната разузнавателна служба, съдържаща твърдения за нарушения на финансовата дисциплина в службата на значителна стойност. Сигналната записка е изпратена на компетентната прокуратура. В материала не се съдържа информация за лица и институции извън Националната разузнавателна служба.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821305
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031