Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2013 12:12 - Студенти с/у проф. Димитър Токушев
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 5418 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 24.10.2013 16:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
МОРАЛНОТО ПАДЕНИЕ ПРОФ. ДИМИТЪР ТОКУШЕВ
ПОД ПРИЦЕЛА НА РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ ОТ СУ

image

Сутринта на 23.10.2013 г. студенти окупираха най-голямата аудитория в Ректората на Софийския университет – 272, където от 9 ч. лекция трябваше да има председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев. Виждайки студентите, Токушев избяга.

image
Проф. Токушев от КС в компанията на агент Гоце   Акцията на студентите е израз на протестите, избухнали на 14 юни 2013 г. заради назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тя е насочена срещу проф. Димитър Токушев, под чието ръководство КС остави Делян Пеевски депутат в 42-то Народно събрание.


image

ДЕКЛАРАЦИЯ НА СТУДЕНТИТЕ
ОТ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ
:

image

Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме, каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите.

Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност. Тънем в мизерия, апатия и бездушие. За 23 години три милиона българи напуснаха страната. Ние решихме да не бъдем следващите.

Ние решихме да си върнем правото на бъдеще в България.

Считано от днес (23.10.2013 г.), ние окупираме най-голямата аудитория (272) в Софийски университет „Св. Климент Охридски” – институцията, която винаги е била коректив на всяка една власт. Като активни и мислещи студенти смятаме за свое право и отговорност да изразим несъгласието си с наглостта на самозадоволяващия се български политически елит през последните години.

Време е да получим отговори. Време е да заживеем в истинска демокрация и в общество, в което знанието се цени.

Търсим морална отговорност от своите преподаватели, начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Питаме се докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение. Решение, което твърдо отхвърляме, защото нарушава обществените норми и нашите критерии за морал.

Това ли е примерът, който преподавателите на Софийския университет, които имат морална отговорност не само пред цялото общество, но и в частност пред стотиците студенти, които обучават всяка година, искат да дадат на своите студенти? На това ли се учат бъдещите съдии, адвокати, прокурори, а може би и политици? Че независимият орган зависи от силния на деня?

Бихме искали да изразим възмущението си за взетото от Конституционния съд решение и заявяваме, че очакваме отговор!

Вече четири месеца значителна част от българското общество задава един прост въпрос. Вече четири месеца тези, които дължат отговора, твърдят, че такъв не ни се следва. Тъй като нито медиите, нито възмутеното общество, нито дори уличният натиск успяха да получат отговора, решихме, че е наш личен дълг за зададем въпроса отново.

Питаме кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС?

Търсим отговора, чрез който ще разберем кой управлява държавата. Наше разбиране е, че избирателят има право да получи какъвто поиска отговор от избраника. Считаме отказа да се даде отговор на един елементарен въпрос, задаван вече повече от 130 дни, задаван от хиляди българи, за незачитане на обществения договор и за абсолютно неуважение към изначалния носител на суверенитета – народа.

И понеже този въпрос бе задаван безброй пъти и безброй пъти отговорни лица избягаха от него по всевъзможни начини, ние настояваме за следното:

- Министър-председателят на Република България да заяви публично и под клетва, кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС!

- Настояваме също министър-председателят да заяви публично кои бяха критериите, които изпълнителната власт счете за меродавани, при преценката за това кой да бъде предложен за председател на ДАНС?

Отговор на въпросите:

- Кои от личностните и професионалните качества на избрания отговарят на поставените критерии?

- Кои бяха другите кандидати, които Делян Пеевски надмина по личностни и професионални качества?

- Защо, ако изпълнителната власт в лицето на министър-председателя е била убедена в наличието на тези качества и в адекватността на кандидатурата за поста председател на ДАНС, тя бе гласувана без никакво обществено обсъждане?

- Защо обществото научи за кандидатурата post factum?

Настояваме на всички тези въпроси да бъде даден отговор!

Настояваме Делян Пеевски да подаде оставка като народен представител в 42-рото Народно събрание.

За нас е неприемливо човек, станал повод за масови протести, продължаващи вече четири месеца, да се завърне в Народното събрание. Властта на никой политик не трябва да бъде самоцел. Той трябва да получава властта си само и единствено ако народът желае неговото представителство. В случая с Делян Пеевски, считаме, че достатъчно голяма част от обществото показа в последните четири месеци, че сваля кредита си на доверие от народния представител Пеевски. В такъв случай – той трябва да си подаде оставката пред 42-рото Народно събрание.

Твърдо сме убедени, че сегашните управляващи са изчерпали ниския и без това кредит на доверие, който получиха от последните избори. Настояваме всяка следваща власт да бъде само в интерес на хората и да работи за бъдещето на страната, а не за облагородяването на поредните олигарси. Работа за високо образование и наука, чрез които да постигнем развитие.

Разбрахме, че на повечето „народни представители” наистина „не им пука” за мнението на българските граждани или за това, че българската младеж иска да живее в едно по-съвременно, по-добро общество. С пълното съзнание сме, че борбата ни ще бъде трудна, защото не е борба за материалното, а за духовното, борба за принципа, а не за поредните два лева увеличение.

Колкото и да се опитват да ни манипулират, ние не вярваме на новоизлюпени спасители. Наясно сме, че политическата арена ще привлича винаги недостойни авантюристи, обслужващи всякакъв друг интерес, но не и интереса на хората. Но това може да се промени, ако ние, гражданите, имаме активна гражданска позиция и я отстояваме. Ние, студентите, избрахме да се борим.

Не е ясно дали ще успеем поне в една битка, но знаем, че това за което си струва да се борим, е това, за което си струва да се живее.

Студентите, окупирали ауд. 272
в Софийски университет.

image
Позиция за действията на студентите по повод окупацията:

Уважаеми студенти, колеги, приятели,

уважаеми преподаватели,

Наясно сме, че у някои от вас започналата окупация ще създаде негативни чувства към нас.
Ще си кажете, че уж се борим за образование и бъдеще, а в същото време спираме учебния процес в най-голямата зала на Софийския университет.
Но замислете се! Ние ли сме най-големите рушители на образованието, окупирайки една зала? При положение, че за последните години е нямало нито едно правителство, което да постави за национален и свой собствен приоритет образованието.
Нито едно правителство не се сети, след избори, че трябва да концентрира максимално сили за развитие и подобряване на образованието. Не, едва ли. Смятаме, че образованието има по-голям проблем от пропускането на няколко лекции.
Не е ли време студентите най-накрая да вземат страна в
ставащото вече четвърти месец в обществото? Не са ли студентите също част от това общество? Докога студентите ще стоят отстрани, смятайки че тези процеси не ги засягат?
Ние казваме СТИГА!
Стига на апатията, стига на бездействието, стига на безхаберието!
Време е студентите да заемат позиция за своето бъдеще. Да изкажат своята дума - искат ли да живеят в по-добро общество, където техният глас реално ще се чува, където няма да има народни представители, които да се осмелят да покажат среден пръст на този, когото представляват, или да кажат, че не им пука за мнението на народа! Или искат да живеят в сегашното общество - стига тях пряко да не ги засяга.
Призоваваме ви - присъединете се към нас! Сега е моментът да покажете на чия страна сте. Сега е моментът да заявите позиция и да вземете отношение. Сега е моментът преподавателите да застанат зад своите възпитаници, дори пред тях - да поемат ударите, които следват.
Ще застанете ли рамо до рамо с нас за по-добро бъдеще, за морал в политиката, за съвестност и за уважение към нас, гражданите, избирателите, народа? Ще застанете ли до нас в борбата за принципи? Или ще застанете срещу нас - и ще признаете статуквото, ще се съгласите да продължавате да живеете в такова общество с такива политици?
От вас зависи. От всеки един, поотделно, като личност! От ВАС зависи!
Ние ви чакаме да застанете с нас зад тези принципи.
Елате!












Гласувай:
6



1. meteff - Нова окупация на аудитория в НБУ
23.10.2013 15:35
Студентите подготвят нова окупация – на аудитория в Нов български университет.
"Ранобудните студенти", които тази сутрин окупираха най-голямата аудитория в Ректората на Софийския университет – 272 – подготвят подобна протестна акция и в НБУ от 15 ч.

В момента все повече и повече хора се събират в 272-ра аудитория, където рано тази сутрин младежите провалиха лекцията на председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев. Токушев избяга, след като видя студентите, чу скандиранията им "Оставка" и въпросите им за Делян Пеевски, който остана депутат, благодарение именно на решение на Конституционния съд.

Планът на студентите е да останат в Ректората до петък и по този начин да го блокират. Те искат оставката на правителството, заявявайки, че е дошло "време да докажем, че България е наша – на младите, можещите и знаещите, а не на тарикатите и престъпниците".

Студентите канят всички свободомислещи свои колеги да се присъединят към протеста им.
цитирай
2. meteff - Ретроспекция на слуващото се в Софийския университет
23.10.2013 15:41
Студенти окупираха най-голямата аудитория на Софийския университет и принудиха председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев да избяга от лекцията си. На протеста си днес те поискаха оставката му заради решението на Съда по казуса “Пеевски”.

С него стана възможно положилият клетва като председател на ДАНС Делян Пеевски да остане депутат.

След появата на студентите Токушев е избягал от лекцията си, разказват очевидци.

Планът на студентите е да останат в Ректората до петък и по този начин да го блокират. Запознати с акцията споделиха, че се готвят други подобни действия в други сгради на университета.

В днешната акция се включиха близо 60 студенти, които блокираха 272 аудитория в Ректората. Там всяка сряда от 9 ч. професорът има лекции по История на българската държава.

Студентите са се разбрали за акцията на лични съобщения в социалната мрежа, така че тя да не бъде провалена.

Те искат оставката на правителството, заявявайки, че е дошло “време да докажем, че България е наша – на младите, можещите и знаещите, а не на тарикатите и престъпниците”.

Студентите канят всички свободомислещи свои колеги да се присъединят към протеста им. Предстои те да излязат с обща позиция.

Лекцията на Токушев е отменена.
цитирай
3. meteff - Декларацията на "Ранобудните студенти" от 17.10.2013 г.:
23.10.2013 15:44
Добро утро, Студентски град!
Във време на лъжи, преяждане с власт, мутри и мутреси.
Във време на консуматорство, омраза и подлост.
Във време на обществен маразъм, партийна анмнезия и безпътица.
Ние, студентите, решаваме да изправим гърбовете
и да надигнем вой „Стига!”
Защото достатъчно живяхме прехода.
Защото се нагледахме на обещания, спасители и гурута.
Защото ни омръзна от мамини детенца, закърмени с каймака по нечестен начин.
Омръзни ни от корупционни схеми и партийни игри.
Омръзни ни да бъдем на временна заетост, обслужващ сектор в дъното на Европа.
Ние сме децата на прехода.
Ще се научим ли да бъдем заедно?
Отгледани сме покрай гурбетите, мечтите на площадната демокрация и страха от лица с прякори.
Научиха ни да бъде прагматични и сега разбираме -
всяка власт се корумпира, без надзора на народа,
всяка власт пада, когато не е в угода на народа.
Питаме:
Имаме ли народ, който да свали поредната корумпирана власт?
Имаме ли народ, който да дебне грешката на всяка следваща власт?
Имаме ли народ, който да устоява позициите си?
цитирай
4. meteff - Студентската окупация се разраства
24.10.2013 16:05
Студенти окупираха и Факултета по журналистика и масова комуникация. Те нахлуха в най-голямата зала на ФЖМК - 13, в която над 60 студенти трябваше да имат лекция и заявиха, че такава няма да се проведе. Студентите подчертаха, че окупацията ще продължи, докато я има и тази в Ректората.

По думите на организаторите на окупацията студенти са сваляли два пъти правителства в новата история на България.

Според тях вечерните протести по улиците не са довели до резултат и е време за други действия. В залата се чуха противоречиви мнения относно блокадата и провалените лекции, а част от студентите си тръгнаха, предава Дарик.

От официалната страница на "Ранобудните студенти" във фейсбук съобщават, че студенти от Факултета по математика и информатика към Софийския университет също са окупирали най-голямата зала в сградата.

По неофициална информация на един от организаторите на акцията Борис Рангелов днес се готви и блокада в Лесотехническия университет, а колегите им от Университета за национално и световно стопанство също подготвят акция.

Студентите са поставили и искания, които днес разпространяват като продължение на разпространената вече декларация.
цитирай
5. meteff - Програмата на окупацията за 24 октомври:
24.10.2013 16:06
9-10 ч. - ОБЩА СРЕЩА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДНЕВНИТЕ ЗАДАЧИ
10-11 ч. - СРЕЩА С ДОЦ. Д-Р КРИСТИЯН ТАКОВ
11-13 ч. - СВОБОДНА ДИСКУСИЯ
13-14 ч. - СРЕЩА С ГЛ. АС. Д-Р ХРИСТО ХРИСТЕВ
14-15 ч. - СРЕЩА С ПРОФ. Д-Р КАЛИН ЯНАКИЕВ
15-18 ч. - СВОБОДНА ДИСКУСИЯ
18.00 ч. - ОБЩА СТУДЕНТСКА СРЕЩА
цитирай
6. meteff - Протестът подкрепи окупацията на СУ
24.10.2013 16:50
На 23 октомври 2013 г. за 132-и пореден път недоволни от кабинета на Пламен Орешарски граждани се събраха на протест в центъра на София.
Протестът традиционно започна от площад "Независимост" - между сградите на Министерския съвет и Президентството, но после шествието подмина Народното събрание и се спря пред Софийския университет, за да подкрепи студентите, окупирали сутринта най-голямата му аула.
Демонстрантите скандираха: "С вас сме", "Студенти юнаци" и аплодираха. Студентите пък им отвърнаха с възгласи: "Окупация" и "Оставка".
За кратко беше блокиран и Орлов мост.
цитирай
7. meteff - Пълна окупация на Софийски университет
26.10.2013 07:19
На 25 октомври 2013 г., привечер, протестиращите срещу правителството
студенти обявиха решение за пълна окупация на Софийския университет.

Те прочетоха декларация и затвориха с вериги всички врати на университета,
с което обявиха спиране на учебните занятия.
цитирай
8. meteff - Димитър Токушев за "Народния съд"
28.09.2014 09:04
Димитър Токушев е автор е на монографията "Народния съд 1944-1945", където защитава правната легитимност на създадения от ОФ антиконституционен трибунал: "Създаден от първото отечественофронтовско правителство, Народният съд е орган на народнодемократичната държава. Той се провежда от името и в интерес на победилата революционна класа и е едно от най-значителните събития в нашата най-нова политическа и правна история", размишлява в монографията си Токушев. Според него целта на Народния съд е била: "За да защити завоеванията на народнодемократичната революция чрез специфичните средства на наказателното право, отечественофронтовска България се нуждае от правораздавателен орган, който да утвърди нов правов ред и да удовлетвори масовото спонтанно и справедливо искане на народа за наказването на държавните и военните престъпници и техните помагачи. Извършените от тях престъпни деяния не се включват в пределите на традиционното наказателно право".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821275
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031