Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2013 07:23 - Пълна окупация на Софийския университет
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 14982 Коментари: 28 Гласове:
3

Последна промяна: 29.10.2013 14:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

КАТО ЕДИН ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ПЪРВИТЕ 2 ОКУПАЦИОННИ СТАЧКИ В СУ,
ИЗРАЗЯВАМ СВОЯТА ПЪЛНА ПОДКРЕПА КЪМ ДЕЙСТВИЯТА И ПОЗИЦИЯТА
НА СТУДЕНТИТЕ ОКУПИРАЛИ РЕКТОРАТА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ!


БЕЗСРОЧНА ЕФЕКТИВНА СТУДЕНТСКА ОКУПАЦИЯ
НА РЕКТОРАТА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ


Декларация на студентите, окупирали Ректората на Софийския
университет „Св. Климент Охридски“ на 25 октомври 2013 г.



Уважаеми г-н Ректор, 
уважаеми госпожи и господа преподаватели и администратори в Алма матер, 
скъпи колеги – докторанти и студенти, 
уважаеми съграждани! 

Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество, страхувайки се единствено от страха, желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката, предвиждайки неминуемите отрицателни ефекти от продължаването на мандата на XLII-то Народно събрание, разгневени срещу системното накърняване на конституционния ред в страната, убедени, че принципността и прозрачността на управленческия процес е условие, без което не може да съществува истински ред, заставайки непоколебимо на страната на равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос, имайки висшата цел България да бъде държава с управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди, напълно сигурни, че като студенти и граждани имаме пълното право на законни и осветени от демократична традиция протестни действия и че Университетът е място на стойности, а не само на лекции, приемайки с радост заявената подкрепа на водещи университетски преподаватели и на възмутените граждани, протестиращи вече над четири месеца срещу управление, изпаднало в морален колапс; и вярвайки в справедливата воля за промяна на българското гражданско общество, ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна 

ОКУПАЦИЯ

на Ректората на това наистина Висше училище със следните ЦЕЛИ: 
- 1. незабавно разпускане на XLII-то Народно събрание; 
- 2. възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори; 
- 3. нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление; 
- 4. превръщането на България в цивилизована, правова държава; 
- 5. и утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности. 

ОКУПАЦИЯТА на Ректората на нашия Университет ще протече при следните УСЛОВИЯ: 
- 1. установяване на окупационен студентски контрол върху сградата на Ректората; 
- 2. възпрепятстване на редовни учебни и повечето административни дейности в Ректората;
- 3. самостоятелно осигуряване на реда в Ректората при стриктно спазване на университетската автономия и без външни намеси; 
- 4. спазване на досега приетите Правила от Декларацията за частичната Окупация на 272 аудитория от 23-25 октомври 2013; 
- 5. опазване на имуществото на Университета и уважение към Ректора и университетското ръководство; 
- 6. установяване на наш строг пропускателен режим на входовете и изходите на Ректората; 
- 7. и допускане при възможност на силно ограничен брой администратори по препоръка на университетското ръководство за онзи минимален брой дейности, без който Университетът би претърпял значителни загуби от финансов и/или научен характер. 

Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България. 

Ние, студентите

272 аудитория, Ректорат на СУ, 
София, 25 октомври 2013 г.


image

image


image


image

image


ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРОТЕСТНА МРЕЖА КЪМ РЕКТОРА, АКАДЕМИЧНИЯ
СЪВЕТ НА СУ И АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ НА БЪЛГАРИЯ


Университетът винаги е бил стожер на свободата и място за формиране на граждани. В момента тече уникален процес по гражданско образование.

Извънредните обстоятелства изискват извънредни позиции и активни действия. Бездействието не е изход от кризата и не води до промяна.

Протестна мрежа се обръща към преподавателите в Софийски университет и всички висши учебни заведения в България с призив да се включат активно в отстояването на студентските искания за морал в политиката, за промяна в статуквото, оставка на Правителството, Парламента и предсрочни избори.

Време е всеки да заяви публично своята позиция. Изборът е цивилизационен.

Протестна мрежа
27.10.2013 г.
 

image

Декларация на преподавателите, подкрепящи протестиращите студенти

Ние, подписалите тази декларация преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и други висши училища в страната, заявяваме подкрепата си за протестиращите студенти.

Подкрепяме техните справедливи искания за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната. За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности – затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях.

Убедени сме, че правителството на г-н Пламен Орешарски е напълно компрометирано, а XLII Народно събрание е делегитимирано и всекидневно подрива и малкото останало доверие в политическите институции на страната. Затова заставаме зад исканията на студентите за оставка на правителството на г-н Орешарски, незабавното разпускане на Народното събрание и насрочване на нови избори.

Вярваме, че в политиката моралът има място – и то днес, тук и сега. Затова се чувстваме длъжни да подкрепим студентите, дръзнали да се надигнат срещу цинизма, бездушието, пасивността и недоверието, разяждащи основите на обществото ни и поставящи под въпрос нашето бъдеще като политическа общност.
С вас сме – успех!

28 октомври 2013 г., София


Декларация на протестиращи студенти
от Нов български университет

Уважеми г-н Ректор,

Уважаеми членове на Настоятелството на НБУ,

Уважаеми преподаватели в НБУ,

Драги колеги от НБУ и от университетите в цялата страна,

Уважаеми сънародници!

Ние, протестиращите студентите от Нов български университет, изцяло осъзнаваме историческата ситуация, в която нашата Република се намира. Това несъмнено е разделен момент, в който стоейки безучастно или невзимайки позиция, рискуваме да обърнем гръб на собствения си народ, държава и бъдеще.

Водени от разбирането, че най-големият потенциал на едно общество са младите хора (а ние, студентите, сме основно млади хора), ние няма как да останем равнодушни или безпристрастни към случващото се. Затова официално декларираме пълната си подкрепа и солидарност към нашите протестиращи колеги от СУ “Св. Климент Охридски”.

Нещо повече, в качеството си на активно протестиращи студенти, приемаме за наш основен граждански дълг да настояваме за незабвното изпълнение на следните три точки:

1. Незабавна оставка на правителството на г-н Пламен Орешарски;
2. Незабавно разпускане на 42-то НС;
3. Насрочване на нови парламентарни избори, в най-кратък срок.

Ние намираме, че изпълнението на тези три точки ще послужи за катализирането и отпушването на иначе безизходната ситуация в страната.

Що се отнася до мотивите ни да протестираме – смятаме че те са повече от добре известни: липсата на каквито и да било реформи в съдебната ситема, което позволява всеобхващащо потъпкване на законите на Република България и ширещо се беззаконие и безнаказаност; липса на всякаква прозрачност при взимането на решения от страна на избирани от нас гражданите личности, заемащи публични длъжности; потъпкването на основни човешки права (включително правото на свободно придвижване и правото на изразяване на лично мнение в центъра на европейската ни столица); национално ширеща се корупция и мафиотизация по всички етажи на властта; създаването и подсигуряването на комфорт на всякакъв вид икономически и медийни монополи и картели; вопиюща некомпетентност и цинизъм, демонстрирани от членовете на Министерски съвет и народните представители и накрая, но не на последно място – растящата международна изолация на България.

Точно поради горепосочените мотиви, ние намираме, че студентите и младите хора на България са тези, които имат най-голямо право да изискват и най-голямо задължение да действат. Ние черпим легитимност от нашата необременненост, младост и жажда за един „по-нормален“ живот. Ние черпим легитимност и от факта, че правим мотивиран избор да живеем в страната, в която сме се родили.

Подбудени от над 130 дни непрекъснати общонационални протести срещу правителството на г-н Пламен Орешарски и едно НС, изгубило всякаква легитимност в нашите очи, ние се обръщаме със следния призив към всички студенти в страната:

Скъпи колеги,

ситуацията в Републиката изисква извънредни мерки! България е поставена на колене, интегритетът и цялостта на нацията са по-уязвими от всякога и с всеки изминал ден, в който „кабинетът Орешарски“ остава на власт, рушеното на всички демократични и институционални устои придобива колосални размери.

Очитайки тези безпрецедентни факти, ние Ви призоваваме за Общонционална безсрочна студентска окупация на всички университети в страната.

Призоваваме също по-големите унвиерситети в страната, като ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, ПУ „Паисий Хилендарски“, НАТФИЗ, Минно-Геоложки унивеситет „Св.Иван Рилски“, УНСС, ВСУ „Черноризец Храбър“, Медицински Университет София, Технически Университет София, Тракийски университет, Стопанска Академия „Д.И.Ценов“, Американски университет в България, Държавна Музикална Академия “Проф. Панчо Владигеров“, Русенски университет „Ангел Кънчев“, НСА, Югозападен Университет „Неофит Рилски“, Национална Художествена Академия и др. да послужат като центрове, към които студентите от по-малки университети в административните региони биха могли да се присъединяват.

Ние призоваваме за създавенето на общонационални студентски протестни координациони центрове, където всеки един студент от всеки университет в страната да може да се включи в обявената от колегите в СУ окупация. Това би означавало, че при по-малък брой протестиращи студенти в даден университет, ние препоръчваме да се присъединявате към окупацията на СУ.

Съдейки от досегашния си опит, ние съзнаваме, че “кабинетът Орешарски“ и управляващото мнозинство са готови на всичко, за да запазят единственото, което им е останало – властта. Затова очакваме всякакъв вид манипулации, компромати, сплашване и лостове за влияние да бъдат впрегнати срещу нас. Въпреки това ние осъзнаваме нашата най-голяма отговорност – да гарантираме бъдещето на България като европейска държава с хилядолетна история и по този начин да гарантираме собственото си бъдеще и бъдещето на нашите деца като граждани, принадлежащи не само географски, но и цивилизационно към Европа.

Нямаме съмнения, че на много хора, които имат интерес от запазването на статуквото, това няма да се хареса. Също така нямаме съмнение, че заставайки смело зад идеите си и срещу статуквото, един ден ще можем да погледанем нашите деца в очите без неудобство за неизпълнен исторически дълг и непоета отговорност.

Ние не подкрепяме, но и не отричаме, нито една политическа сила, нито един конкретен политик. Ние се обявяваме за правото на българите да бъдат граждани, а не поданици! Ние настояваме да имаме правото да използваме всички произтичащи от това права и сме готови да поемаме своите задължения.

В заключение, бихме искали да изкажем нашата благодарност към онези наши преподаватели, които не само ни подкрепят, но и бяха рамо до рамо с нас на протестите.

28 октомври 2013 г. Протестиращите студенти от Нов български университет












Гласувай:
3



1. meteff - Благодарност за подкрепата през 1990 г.
26.10.2013 08:52
Като един от участниците в първите две окупационни стачки
на Ректората на Софийския университет през далечната 1990 г.,
използвам възможността, да благодаря на всички граждани,
преподаватели и общественици, които застанаха безрезервно
зад нас, насърчаваха ни и изразяваха своята подкрепа в онези
бурни и трудни времена на промяна. Повторно - БЛАГОДАРЯ!
цитирай
2. meteff - Позиция на Нaционалното представителство на студентските съвети
28.10.2013 09:08
"Ако има първопричина за създаването на определени трудности в учебния
процес по повод на настоящите протести, то проблемът е в нестабилната
обществено-политическа среда в страната, а не в студентите – протестиращи,
или не.

Студентите никога не са били проблемът, те са неговото решение! Докато
това не бъде разбрано, страната ни няма да може да отбележи търсената
политическа и икономическа стабилност и растеж"
цитирай
3. meteff - Извънредно заседание на Академичния съвет на СУ
28.10.2013 10:02
Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски"
свиква на 28.10. от 14.00 ч. извънредно заседание на Академичния
съвет заради окупацията на сградата на Ректората от студенти.

Днешният ден е неучебен за студентите от СУ. На заседанието
на Академичния съвет се очаква ръководството на СУ да вземе
решение по повод на бъдещите действия заради окупацията на
Ректората от "Ранобудните студенти".

Студенти окупираха вечерта на 25 октомври централната сграда
на висшето училище и се обявиха в декларация за оставка на
42-то Народно събрание и за предсрочни избори.
цитирай
4. meteff - Студенти окупираха НАТФИЗ, НБУ и ВТУ
28.10.2013 11:44
На 28 октомври 2013 г. в 9.15 ч. студенти окупираха 321 аудитория
във Великотърновския университет "Св.Св. Кирий и Методий", като
се обявиха в подкрепа на своите колеги от Софийския университет.

Рано тази сутрин в София бе окупирана и сградата на НАТФИЗ.
Окупиран бе и НБУ в София.
цитирай
5. meteff - "Окупаторите са метежници", заяви докторант-провокатор
28.10.2013 16:22
Днес отново, за малко да се стигне до сблъсъци в двора на Софийския
университет, докато Академичният съвет обсъждаше позицията относно
окупацията на Алма матер.

Провокаторът Борис Боев, представител на Синдикалната ученическо-
студентска организация и редовен докторант в СУ, се е опитал да
участва в заседанието на съвета, но представители на студентите,
които са окупирали сградата, не са го допуснали.
цитирай
6. meteff - "Окупаторите са метежници", заяви докторант-провокатор
28.10.2013 16:23
Днес отново, за малко да се стигне до сблъсъци в двора на Софийския
университет, докато Академичният съвет обсъждаше позицията относно
окупацията на Алма матер.

Провокаторът Борис Боев, представител на Синдикалната ученическо-
студентска организация и редовен докторант в СУ, се е опитал да
участва в заседанието на съвета, но представители на студентите,
които са окупирали сградата, не са го допуснали.
цитирай
7. meteff - Декларация на ръководството на Софийския университет
28.10.2013 16:43
Ръководството на Софийския университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот и отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора и страната и незачитане на техните позиции. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение – форма на протест още от времето на Средновековието и утвърдена от мислители като Хенри Дейвид Торо.

В същото време окупационната форма на протест е едно крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на Университета – образователната и научната му дейност и нарушава правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес.

За обсъждане на създалата се ситуация Ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академическия съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа и с цел избягване на административен хаос обявява деня за неучебен.

Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.
цитирай
8. meteff - Призив от ръководството на Софийския университет
28.10.2013 17:46
Студентите да намерят друга форма на протест, която да не пречи на учебния процес. Затова призова ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев след заседанието на Академическия съвет заради окупацията на Ректората от страна на студентите.

В декларация на съвета преподавателите изказват своето разбиране относно правото на младите хора да изразяват недоволството си от политическата ситуация, но в същото време настояват студентите да покажат недоволството си по начин, който да не пречи на останалите.

Какъв точно да бъде този начин проф. Илчев не пожела да уточни, а лаконично коментира: "Да го измислят, това са млади интелигентни хора."

Проф. Илчев се надява студентите да преосмислят решението си за окупация и Алма матер да отвори врати. Дали това ще се случи обаче все още не е ясно.

Академическият съвет е взел решение да удължи семестъра с толкова дни, колкото продължи окупацията на Ректората.

Проф. Илчев беше категоричен, че очевидно има външни политически фактори, които влияят на окупацията. Представители на поне три политически сили имаше вчера тук, мотивира се той.

Ректорът на Алма матер отрече да има вълна от окупация в университетите в страната.

Той опроверга информацията за подкрепа на Пловдивския университет на протеста на студентите в Ректората в София. По думите му ставало въпрос за един микробус със 7 души.
цитирай
9. meteff - ОТВОРЕНО ПИСМО
29.10.2013 08:44
До Ректора на СУ проф. Иван Илчев: Г-н Ректор,

Не се излагайте. Би трябвало точно вие да помните.

Да разбирате и да не подценявате – заради малкия брой – потенциала на студентите, завзели 272-а аудитория на СУ вчера.

На 11 юни 1990 г., след митинг пред НДК, в който освиркахме резултатите от изборите, малка група студенти се запътихме към Университета по бул. “Толбухин” (днес бул. “Васил Левски”).

Влязохме през задния вход, откъм двора. Насядахме вътре на стълбището. И заговорихме сериозно за стачка.

Така започна първата студентска стачка. От 30-на души – “фракция на една сравнително малка група студенти”, както казвате.

Аз бях там. Участвах. Нищо, че не бях студент на Университета, а на ВМЕИ “Ленин”. Разказах какво бях научил наскоро от мой познат, който се беше върнал наскоро от Чехословакия. Беше описал как са организирали стачка студентите там – как се разполагат, как се отнасят към преподавателите и недоволните си колеги.
В първия момент и онази стачка не беше одобрена от обществото. И беше подценена от Ректората. Не правете грешката да не можете да видите няколко месеца напред.

#ОСТАВКА!
искрено ваш Красимир Гаджоков,
вечен студент по непримиримост
цитирай
10. meteff - ДСБ стоят твърдо зад студентите, окупирали Алма матер
29.10.2013 09:08
ДСБ призовава компетентните органи - МВР, прокуратура, да разследват и разкрият извършителите и техните подбудителите от БСП и "Атака" на безпрецедентните набези в Софийския университет. Това се заявява в писмо на партията, представено пред журналисти от зам.-председателя й Светослав Малинов.

Призивът на ДСБ идва, след като вчера контрапротестиращи пробиха окупацията на Софийския университет и счупиха загражденията на университет.

Окупаторите на свой ред извикаха полиция. Според тях народният представител от БСП Борис Цветков е подклаждал напрежение, а хора, известни с прякорите си, се включили в тази провокация.

За нас няма съмнение, че това са хора, свързани с БСП, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БТА. Според десните БСП се „атакизира“ и нейните представители са започнали да се държат като лидера на националистите Волен Сидеров.

В писмото си от ДСБ заявяват още, че протестът на студентите и преподавателите от Алма матер изразява националния стремеж към морал и справедливост в политиката. От централата припомнят, че са подкрепили протеста още от първия му ден, но категорично отричат да са истинските организатори.
Партията призовава също университетски преподаватели, професионални организации, сдружения и съюзи да излязат заедно и публично в защита на студентите.

Ръководството на ДСБ се въздържа от отговор на въпрос дали все пак е редно да бъде окупиран университетът и дали така не се пречи на младежите, които искат да имат учебни часове.
цитирай
11. meteff - Студентите са категорични: Окупация докрай!
29.10.2013 09:14
Студентите продължават с окупацията на Ректората и няма да се откажат, докато парламентът не се разпусне и не бъдат насрочени предсрочни избори.

Въпреки призива на Академическия съвет на Алма матер да намерят друг начин да покажат недоволството си и да не пречат на учебния процес, студентите са категорични, че само окупацията е формата.

Четири месеца бяха по-леките форми на протеста, в момента даваме пример на нашите колеги от страната и няма да се откажем, ще продължим, категорични бяха представители на окупаторите.

Студентите в Ректората скандираха "Оставка" и "Всеки ден ще е така до победата", а събралите се техни колеги от външната страна им отговаряха с викове: "Ние сме с вас".

Противно на очакванията на управляващите комунисти студентските протести се разрастват и получават все по-голяма подкрепа сред обществеността.
цитирай
12. staler - лалю, доколкото разбирам вие ис...
29.10.2013 18:29
лалю,доколкото разбирам вие искате да борите статуквото,като свалите един статист от постановката --орешарски,и върнете друг --борисов.очевидно че търсите една малка промяна в сценария--да влезат риформаторите /пръмова,м.димитров..../та да могат да елиминират атака,щото колкото и да са лумпени ,малко ви мътят водата.или както се казва --да живее международното положение.да победи морала и справедливостта,децата да спрат да плачат,септември да бъде маи,губернаторите да управляват още по лесно колониите,а и вложените средства да донесат очаквания профит.убеден съм че ще успеете,но дори да греша не е голяма беда.че какво му е на станишко?какво значение имат няколко години в скороста на глобаломодифициращата трансмутация приложена по отношение на местното туземно население?
цитирай
13. meteff - НАТФИЗ блокираха Раковска
30.10.2013 08:21
Днес, 30 октомври, малко след 8.00 ч. студентите от НАТФИЗ отново
блокираха кръстовището на ул. Раковски с ул. Стефан Караджа.
Петдесетина бъдещи актьори изиграха кратко представление
на пешеходната пътека под звуците на тъпан.
цитирай
14. meteff - Re: 12. staler - лалю, доколкото разбирам вие ис...
30.10.2013 08:47
Не съм напълно съгласен с Вас, аз съм си чисто и просто един най-обикновен,
дори най-прост интернет лумпен, при това добре образован, възпитан в морал,
принципен по много въпроси, за жалост расъл в саксия и роден на жълтите
павета, пардон, всъщност в Първа градска. Разбира се, тези ми качества, не ми
дават нито правото, нито основанието да споря с мнозинството, въпреки че
любовта ми към материята на спора е пословична, все пак и аз съм човек, при
това толкова грешен, че самия понякога не мога да се понеса, но пък от друга
страна и зодията ми е такава - Везни, т.е. може с голяма доза положителност
да се предположи, че това ми е орисията. Що се касае до глобалните проблеми
във вселената, признавам си честно не съм съвсем компетентен, да не кажа,
че не ме и вълнуват във времена, в които ми спират периодично телевизията,
интернета, тока или се налага да избирам между това да си купя някоя книга
или цигарата (без която ми спира мозъчната дейност). Това е то, мислещите,
особено инако, никога не са били долюбвани, другото са чисти битовизми...
цитирай
15. meteff - Мнението на марксистите за студентските окупации
30.10.2013 09:19
Окупацията в Софийския университет е абсолютен фарс, каза депутатът от
„Коалиция за България” Валери Жаблянов в „Седмицата” на „Дарик”. Той
отбеляза, че е имал преимуществото да е свидетел на всички стачки в
Софийския университет след 1990 г. и участник.

„Разликата е съществена. Първата стачка беше срещу една авторитарна система
на управление, тя искаше ускоряване на политическите реформи в България по
посока на утвърждаване на многопартийната демокрация, утвърждаване на
парламентаризма, развиване на пазарното стопанство. Това българските студенти
по онова време го искаха като собствена кауза. Тя имаше масова подкрепа тази
стачка. В нея участваха всички факултети на Софийския университет”, разказа
спомените си Жаблянов.

Валери Жаблянов разкритикува и текста на декларацията, която студентите
прочетоха онзи ден. В защита на думите си, той използва цитат на Карл Маркс
„Събитията в историята се повтарят по два пъти - първият път като трагедия,
вторият път като фарс”.
цитирай
16. meteff - Флашмоб пред Софийския университет
30.10.2013 10:06
Малко преди 10.00 ч. на 30 октомври, за кратко бе спряно уличното
движението на кръстовището на бул. Васил Левски и ул. Шипка.
цитирай
17. staler - и все пак дори един интернет лумпен, ...
30.10.2013 12:51
и все пак дори един интернет лумпен,дръпваики от цигарката,след като при това е добре образован би следвало да може да анализира следното просто уравнение: станишко=бат боико. да видим сега---ако не променим нищо в условието на уравнението/тоест нямаме конкретни искания докато протестираме/освен едно ---оставка на станишко,тогава станишко отива под бат боико и тази дроб е равна на единица.обратното --ако искаме оставката на бат боико,тои отива под станишко и получената дроб отново е равна единица.или с други думи---защо лумпените си мислят че прекъсването в електр.им уреди може да се уреди с нечия оставка,след като харесват горното уравнение в сегашния му вид?
цитирай
18. meteff - Защо бъркаме образованост с образование, и министерстване с просвещение!
30.10.2013 12:55
Образователният министър Анелия Клисарова отново критикува окупационната
форма на протест, която студентите от няколко висши учебни заведения в
България предприеха през последните дни с искане за оставка на кабинета
„Орешарски” и разпускане на 42-то Народно събрание.

„Аз съм в университета от 30 години, първо учих, а от 86-а година съм
и преподавател, винаги съм мислела, че студентите трябва да изразяват
гражданската си позиция, но как – това е друг въпрос. Призовавам всички
да работим, за да излезем от тази ситуация”, посочи Клисарова.

На въпрос за ангажимента на правителството към създадената ситуация,
тя заяви, че „трябва всички да работим, за да излезем от тази трудна
ситуация“ и призова младежите да формират исканията си около
проблемите на висшето образование.

„Образованието е надполитическо и трябва да е ангажимент на цялото
общество”, категорична бе Анелия Клисарова. „Бях много тревожна през
тези дни, вчера се успокоих, когато поискаха и промени в образованието”,
посочи тя.

„Разбрах, че искат във вторник да ме видят – готова съм да ме видят,
защото имаме много важни въпроси да решаваме“, допълни тя, като
подмина критиките на студентите към правителството.
цитирай
19. meteff - Насрочен е общ протест в Деня на будителите
31.10.2013 08:21
В зала 272 на Софийския университет се събраха представители на
протестиращите студенти от столични ВУЗ-ове.

Те решиха да проведат общ протест в Деня на будителите в петък,
1 ноември.
цитирай
20. meteff - На който не му харесват българските студенти, да си намери други!
31.10.2013 13:35
Ректорите на няколко от засегнатите от окупацията университети,
както може да се очаква само у нас, в Северна Корея, Куба и т.п.,
застанаха "от другата страна на барикадата" и призоваха техните
студенти да прекратят обсадите.

Те отново изразиха абсурдното мнение, че малцинство от няколко
десетки студенти пречи на правото на хиляди други да ходят на
лекции и да "създават наука".

Проф. Стати Статев, ректор на УНСС, дори си е позволил да отправи
уродливия призив: "Като не ви харесва в България, емигрирайте!"

Та на, който ректор не му харасват българските студенти,
да си търси други някъде другаде!
цитирай
21. meteff - Съобщение от "Ранобудните студенти":
31.10.2013 14:46
Колеги, съграждани, приятели,

ние, Ранобудните студенти, сме изцяло против опитите за сплашване на колеги от други стачкуващи университети от страна на ректорите. Знаем, че в редица случаи вече е имало заплахи за неполучаване на дипломи, изключване и изхвърляне от общежития, които съответните ВУЗ-ове дори не притежават, а само администрират.

Свободата на мисълта и словото, както и правото на законен протест са неприкосновени. Нетърпимо е ректори на уважавани образователни институции да създават впечатление за тежка политическа зависимост.

Колеги, подкрепяме ви напълно, както и вие подкрепихте нас! Заедно сме силни в името на България! Всяка заплаха срещу един от нас е заплаха срещу всички ни!

#occupySU
цитирай
22. meteff - Събудете се!
01.11.2013 13:32
Ранобудни” студенти и преподаватели се събраха за шествие под надслов: „Събудете се” пред Ректората. Издигнат е плакат, на който пише: „Университетските преподаватели призовават: СЪБУДЕТЕ СЕ!”. На друг голям плакат, разположен на стълбите пише: „Кой предложи Пеевски???”, „Оставка”.

На шествието има студенти от Медицинския университет-София, които са облечени с престилки. Когато пристигнаха бяха силно аплодирани от останалите участници в протеста.

Част от протестиращите носят със себе си български знамена, други са дошли на велосипеди. Мнозина преподаватели се присъединиха към студентския протест. Полицейското присъствие в района е засилено.
цитирай
23. meteff - Долу милиционерски ръце от студентите!
01.11.2013 16:17
София, Ден на народните будители, 1.11.2013 г. Към 13.30 часа студентското шествие се изтегли и блокира кръстовището на "Васил Левски" и "Оборище", както и кръстовището на СУ, пропускат се само линейки. Полицаите изблъскват със сила протестиращите, които са блокирали кръсовището на "Дондуков" и "Васил Левски". Полицията направи жива верига и осигури път на градския транспорт. Протестиращите освиркват полицаите и скандират "Мафия" "вън" и "Йовчев - най-големият мафиот". Полицията получи допълнително подкрепление. Към 14.30 движението на кръговото на паметника "Левски" беше възстановено.
цитирай
24. meteff - Голям студентски протест за 10 ноември 2013 г.
09.11.2013 21:33
Голям студентски протест е планиран за неделя, 10 ноември,
от 11.00 часа пред стълбите на Ректората. Това съобщиха от
Националния щаб на "Ранобудните студенти".

Протестът е с искане оставка на правителството на Пламен
Орешарски и разпускане на парламент.

В акцията ще се включат студенти от НАТФИЗ, както и от други
университети в София и страната, включително Благоевград и
Пловдив. Студентите от Бургаския университет пък са планирали
да протестират в Бургас.

Ивайло Динев от щаба съобщи, че чрез граждани се правят опити да
се насочва мнение, че окупиралите университета пречат на учебния
процес. „Но има само един човек, който пречи на това - Орешарски.
В минутата, в която той подаде оставка, ние ще прекратим нашите
действия”, каза Динев в отговор на оплаквания на колеги.
цитирай
25. meteff - От днес окупирана остава само Аулата на Ректората
18.11.2013 08:18
Окупацията на Софийския университет не е свалена, но ще бъде намалена,
обявиха от "Ранобудните студенти".

Вечерта на 17 ноември протестиращите решиха да поканят колегите си да се
върнат отново на лекции в Ректората, като окупирана ще остане единствено
Аулата на Ректората.

Решението е било взето след продължително обсъждане през целия ден
в неделя. "В крайна сметка надделя мнението, че ние защитаваме ценности
и не можем повече да възпрепятстваме колегите си да ходят на лекции",
обясни Йордан Цалов от Ранобудните студенти.

Оттук нататък Ранобудните студенти декларират, че ще продължат да бъдат
активни участници в протестните действия.

"Университетът остава под контрола на студентите - ден и нощ. Ние защитаваме
морални ценности и не желаем да противоречим на себе си. Защитаваме обща
кауза и търсим обединение за постигане на мисията ни. Действията извън
университета ще се увеличат".
цитирай
26. meteff - Аулата на Ректората ще остане окупирана
19.11.2013 12:45
Аулата на Ректората ще остане окупирана за неопределено време,
за да могат Ранобудните студенти да продължат да отстояват
исканията си за оставка на правителството и разпускане на
Народното събрание, обявиха стачкуващите студенти.

Николай Дюлгеров заяви: "Ясно е, че не може прекалено дълго време
да продължава окупацията на университета, затова решението е да се
преместим в Аулата и да бъде възстановен учебният процес".

Остава в сила обявеният протест на 20 ноември, сряда, от 11.00 часа
пред сградата на Народното събрание.
цитирай
27. meteff - Изявление на "Ранобудните студенти" за 20.11.2013 г.
20.11.2013 15:36
Ние, Ранобудните студенти, в продължение на 28 дни се борим за по-справедлива
България. Ясно заявяваме, че ще бъдем солидарни с всички, които на 20.11.2013 г.
ще излязат да изразят своето възмущение.

В настоящата ситуация на липсващ диалог между управляващи и граждани искаме
да изразим своята загриженост към все по-задълбочаващите се проблеми във
всички професионални сфери в страната.

Ние, студентите, смятаме, че с окупацията успяхме да събудим вниманието към
случващото се в страната и сега приканваме останалата част на обществото да
последва примера ни. Вярваме, че всеки един може да намери не само време и
енергия, но и ясно убеждение защо е необходимо, а и наложително да заеме
позиция в обстановката на морален крах.

Ние заявяваме своето присъствие и Ви приканваме да ни подкрепите, защото
вярваме, че можем да успеем, само когато народът е единен.
цитирай
28. meteff - Изявление на "Ранобудните студенти" за 20.11.2013 г.
20.11.2013 15:37
Ние, Ранобудните студенти, в продължение на 28 дни се борим за по-справедлива
България. Ясно заявяваме, че ще бъдем солидарни с всички, които на 20.11.2013 г.
ще излязат да изразят своето възмущение.

В настоящата ситуация на липсващ диалог между управляващи и граждани искаме
да изразим своята загриженост към все по-задълбочаващите се проблеми във
всички професионални сфери в страната.

Ние, студентите, смятаме, че с окупацията успяхме да събудим вниманието към
случващото се в страната и сега приканваме останалата част на обществото да
последва примера ни. Вярваме, че всеки един може да намери не само време и
енергия, но и ясно убеждение защо е необходимо, а и наложително да заеме
позиция в обстановката на морален крах.

Ние заявяваме своето присъствие и Ви приканваме да ни подкрепите, защото
вярваме, че можем да успеем, само когато народът е единен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821718
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031