Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 07:54 - Софийският университет отново е окупиран
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 3604 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 29.01.2014 15:52


image
Манол Глишев, Тони Господинов и Веселин Недков

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е окупиран отново. Това се случи малко преди полунощ в петък. Първите съобщения се появиха във "Фейсбук". Информацията беше потвърдена и пред "Дневник" на място.  

Студентите, които са организатори на акцията, не са част от "Ранобудните", но са участвали по време на окупацията. Те се представиха като "студенти, подновяващи окупационния протест" в декларация, която прочетоха след 2 часа през нощта пред медии. В нея поискаха оставка на правителството, разпускане на парламента, но добавиха и искане за оставка на ректора на СУ проф. Иван Илчев (вижте пълния й текст надолу).

Какво се случи (хронология)    

Около полунощ в петък срещу събота се появиха съобщения за новата окупация във "Фейсбук". Репортер на "Дневник" към 00:30 часа беше на бариерата към двора на Ректората. Там вече имаше студенти, които допускаха колегите си. Те съобщиха, че се очаква по - късно студентите да излязат с позиция какви ще са по-нататъшните им действия.

Около 01 часа пристигнаха още студенти, които са научили от "Фейсбук" и питат какво са условията на новата окупация. Присъединяват се и други протестиращи.

Според някой от хората в двора се води разговор с някой от заместник-ректорите. По-късно стана известно, че това е заместник-ректорът Румен Панков и Борис Ангелов, който е управител на сградата.

Студенти, участвали в окупацията, разказаха пред "Дневник", че са останали след края на лекциите, изчакали са да излязат всички хора и към 22.30 ч. са уведомили охраната, че университът е окупиран. След това охраната е заключила сградата. Малко по-късно е дошъл и заместник-ректорът. 

Те са разговаряли с него, а след това когато в сградата влезнаха още студенти, протестиращи и някои медии, се проведе разговор пред всички. Студентите обявяваха исканията си, а проф. Панков им каза, че е против окупарането, но се чака реакция на ръководството. 

Студентите искат оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и оставка на професор Димитър Токушев, председател на Конституционния съд, заради решението на КС от октомври миналата година, с което Делян Пеевски беше върнат като депутат.

Малко преди 02 часа Тони Господинов (който участваше и в първата окупация) прочете декларация с искания, коятобеше обсъдена за допълнения и редакции преди да бъде разпространена. По същото време беше съобщено, че навън се е появила и полицейска кола.

Студентите заявиха, че гарантират сигурността на сградата и са против провокации от охраната. Тя в момента отказва съдействие, като студентите твърдят, че е по заповед на ректора Иван Илчев. 

По това време входът откъм двора беше заключен и от сградата на СУ не може да се влиза или излиза. 

Около 2.30 ч. Веселин Недков прочете пред медии декларацията, като част от тях снимаха отвън през решетките на вратата. В нея те наричат действията си подновяване на окупацията и обявяват, че предишната окупация

е била "неутрализирана, смекчена и свалена".

"Осъзнаваме, че това не бива да се повтаря", обявиха студентите. В декларацията си те са записали още, че е тяхна отговорност пред България да подновят истинските протестни студентски действия, "които от 1990 насам винаги са минавали през солидарност с обществения интерес срещу най-корумпираните посткомунистически правителства на страната". 

Ето пълната част от текста:

Дължим много на общественото доверие, създадено през първата половина на ноември 2013 и молим всички будни граждани да извинят грешката ни. Длъжни сме заедно да свалим XLII-то "Народно" събрание – и то без симпатии към никоя от силите там. Ние сме част от всички български граждани, които протестират срещу мафиотското управление на страната. В студентска декларация от 16 ноември 2013 беше заявено, че окупацията ще бъде подновена, ако има провокации към протестиращите студенти.

Такива провокации имаше и има, при това многобройни. На първо място, Ректорът на нашия Университет проф. Иван Илчев, който за съжаление не успява дори да прикрие личната си зависимост от престъпната БСП, не защити академичната автономия, когато полиция незаконно влизаше на университетска територия.(бел. ред. в интервю за в. "Труд" миналата седмица Илчев заяви, че ранобудните са били по-силни в разрушението, отколкото в съзиданието)

На фона на предишни Ректори, както и на фона на събитията в Украйна, когато академичните ръководства заявяват истинска съпричастност със справедливия протест на студентите си, ние бяхме оставени сами и дори притискани да изоставим действията си. Дори сега охраната ни отказва съдействие по заповед на Ректора, което не ни спира да гарантираме сигурността на окупираната сграда.

Обвинението, че пречим на колегите си и на сесията отхвърляме с аргумента на професор Кьосев, че


просто повече така не може.


Нашият отговор е, че проф. Илчев повече не може да бъде наш Ректор. Ние искаме оставката му от поста, за който той се оказа негоден. Разбира се, ако проф. Илчев желае да доведе външни сили в Ректората, това би било поредно доказателство за неспособността му да бъде на висотата на поста си. Също така искаме оставката на проф. Токушев, който опорочи Конституцията на страната. Мониторинговият доклад на Европейската комисия потвърждава, че България не може да продължава да пренебрегва елементарен морал и законност. Съдебната система, политическата легитимност и доверието към институциите на практика са съсипани.

Ние отказваме да търпим това. Правителството продължава да взима трайно обвързващи страната заеми с нищожен социален ефект. Прокуратурата прикрива прането на пари от страна на Христо Бисеров и го представя пред обществото само като свидетел по други дела. "Народен" представител, скандалният Волен Сидеров си позволява грубиянски прояви спрямо френски дипломати и български журналисти. Отново "народен" представител, Страхил Ангелов извърши недопустимо действие, изразявайки подкрепа за Башар Асад в Сирия, с което злепостави страната ни. Абсолютно неприемливият Делян Пеевски незаконно заседава в Парламента докато подготвя информационния монопол над разпространението на печата. Подготвя се и поредното разхищение на природен ресурс с незаконни строежи в Странджа.

Същевременно няма и никакво държавно решение в интерес на тютюноработниците или бежанската криза. Всичко това показва парализата на управлението, заинтересувано само от прокарването на руски интереси у нас. Всичко това ни кара да подновим окупацията на Ректората на Софийския университет като знак на отхвърляне на сегашната власт. Заявяваме, че повече няма да се поддадем на никакви опити за подмяна на протестната необходимист. България, както и Украйна, има защо да се бои за бъдещето си на цивилизована страна в европейското семейство. Затова отказваме да приемаме разпорежданията и решенията на това управление.

Както на 1 ноември 2013, призоваваме всички български граждани към гражданско неподчинение, бойкот на властта и ефективен протест. Съзнаваме, че всеки следващ път събирането на гражданската енергия става по-трудно, но вече не можем да приемем нищо по-малко от оставка на кабинета, разпускане на "Народното" събрание и отговорност на лицата, участващи в проваленото управление на Родината ни", завършва декларацията.

След като беше прочетена студентите започнаха да скандират оставка, а извън двора се чуваха викове браво и ръкопляскания. Вратите остават заключени, а вътре са около 50 души. Официалното обяснение от университета е, че това се прави да не влизат нови хора.

Студентите обявиха още, че застават зад предвидените кръгли маси от "Ранобудните" техни колеги. "Ще осигурим място да се проведат при подходящи условия". Те трябва да започнат от следващата седмица.

Подробности търсете по-късно на www.dnevnik.bg.

image

На 14 януари след общо събрание студентите прекратиха продължилите над два месеца окупационни действия. Мотивът им тогава беше, че тази форма на протест е загубила ефективността си.

Първоначално, в началото на октомври, те бяха окупирали 
най-голямата аудитория в университета - 272, впоследствие затворен беше и целият Ректорат.






Гласувай:
3



1. meteff - Профанско изказване на проф. Иван Илчев: "Това не е окупация, а кражба"
27.01.2014 11:01
Академичният съвет на Софийския университет е упълномощил ректора да предприеме предвидените от закона действия заради окупацията на Ректората.

„Това е престъпление, защото сградата на университета е публична държавна собственост, която е изцяло под разпореждането на ректора. По закон, ректорът няма право да преотстъпва това управление” заяви проф. Иван Илчев.

По думите му в блокираната сграда има апаратура за стотици милиони левове, там се намира секретна документация, там са печатите на факултетите и на университета. Там е паричният салон, там са банкомати, има апарати за храна и напитки, компютри. „Всичко това в момента е без надзор. Това е престъпление и на практика е кражба на държавна собственост”, допълни ректорът на ВУЗ-а.

По-рано той обяви, че се кани да сезира прокуратурата за повторната окупация на учебното заведение точно преди изпитната сесия и в края на периода за довършване на международни проекти.

В същото време във Велико Търново премиерът Пламен Орешарски подчерта, че е готов да приеме представители на окупаторите на СУ и да разговаря дори по искането за оставка на правителството. Той обясни, че следи отблизо ситуацията в университета, но към момента не вижда никакви градивни промени по исканията на протестиращите.

Междувременно студентът Борис от „ранобудните” заяви, че подкрепя всяко едно гражданско усилие. Той допълни, че явно с първата окупация младежите стреснали управляващите, които поискали тайна среща с тях. Борис отрече между „ранобудните” да има някакъв раздор.
цитирай
2. meteff - Студентите с искане за оставка на ректора на СУ проф. Иван Илчев
27.01.2014 11:08
Освен че настояват за оставката на правителството, новите окупатори добавят и искане за оттеглянето на ректора на университета проф. Иван Илчев. Според младежите той не е защитил университетската автономия и не е застанал зад своите студенти. Като пример те посочват, че полицаи са нахлули във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), а след това и в двора на Ректората под претекст, че си търсят кафе. Младежите твърдят, че проф. Илчев е трябвало да застане зад тях и когато са били бити пред Народното събрание.

„Сред нас има много историци и поведението на проф. Илчев ще остане в историята като исторически провал, а ние – като успех”, заявиха студентите. Те изтъкнаха, че ректор за пример е този на Киевския университет, който подаде оставка и застана зад исканията на своите студенти.

В телефонно интервю за „Канал 3“, проф. Иван Илчев коментира, че в Ректората има техника и книги за десетки милиони левове. „Ако, недай си Боже, се спука тръба, няма кой да я поправи, защото не се допуска поддържащия персонал. Това е престъпление по смисъла на закона и аз съм сезирал компетентните органи”, обяви той.

Новите окупатори призоваха всички, които подкрепят каузата им, да се присъединят към тях на протест в 19 ч. пред главния вход на Ректората.
цитирай
3. meteff - Кои са новите окупатори?
27.01.2014 14:04
Студентите, които заключиха Ректората на Софийския университет, имат същите искания като преди: оставка и избори. И отчитат като най-голямата си грешка свалянето на първата окупация. В ядрото на новата окупация са Манол Глишев (история), Тони Господинов (право и политика) и Веселин Недков (химия).

Започват шестима. Решават да окупират, обявяват исканията си и поставят вериги по вратите. Половин ден по-късно в университета вече са около 80 студенти. Втората окупация на Ректората на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ (СУ) е обявена през нощта срещу събота. Следващата нощ идва новината, че и Пловдивският университет е окупиран. „Призоваваме да се окупират всички университети в страната, всеки един факултет, да се блокират пътища. За да разберат твърдоглавците в парламента, че трябва да си ходят", казва Тони Господинов, студент по право и политика и основно действащо лице в подновената окупация.

Исканията са същите като от предишната окупация: оставка на правителството и разпускане на парламента, но с едно допълнение – този път искат и оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев. Обвиняват го в близост до властта и натиск върху протестиращите студенти през есента. „Хората бяха принуждавани да се разотиват по различни начини. Сега съм сигурен, че окупацията ще бъде далеч по-продуктивна, по-издържлива и ще нанесе доста по-силен удар“, твърди Тони Господинов.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822220
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031