Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2015 13:32 - Ген. Кирчо Киров осъден на 10 г. затвор
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 3409 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.05.2016 20:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Ген. Кирчо Киров бе осъден на 10 години затвор

Софийският военен съд осъди на 10 години затвор бившия шеф на Национална разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, съобщиха за Дир.бг от прокуратурата.

Процесът се гледа при закрити врата след решение на военните магистрати от октомври 2013 г.   Днес съдът постанови и конфискация на половината имущество на Киров, както и лишаване от право генералът да заема няколко години определени държавни длъжности.    Присъдата може да бъде обжалвана пред Военно-апелативния съд в срок до 15 дни.    Адвокатът на Киров Димитър Вълчев определи присъдата като съответстваща на международното положение и на изискванията на Европа към България, предаде БТА.    Отговор от генерала   "Убеден съм, че тази присъда е съобразена с днешната политическа конектура вътре и вън от страната, особено с изискванията, които се налагат на нашата страна от външни фактори. Но независимо от всичко вярвам в справедливостта на българската съдебна система", заяви пред БНР Кирчо Киров.    Още през 2013 година бившият шеф на НРС заяви, че процесът в зародиша си е политически, а обвинението - абсурдно. Днес ген. Киров повтори думите си, като допълни:    "Ще си позволя да кажа нещо, което в хода на следствието не съм си позволявал да кажа - този процес започна в зародиша си като политически и като изпълнение на една политическа поръчка от днешните ръководители на Националната разузнавателна служба – генерал Драгомир Димитров и генерал Георги Миленов. Изпълнение на една политическа поръчка от господин Цветан Цветанов в битността му на вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното управление на господин Борисов. Моето убеждение се затвърди от изключително политизираната пледоария на прокурора".   Киров заяви, че вярва, че ще докаже своята правота на предстоящите инстанции пред съда, без да ги разделя на цивилни или военни.   "Аз говоря като цяло за българската съдебна система и изразявям своята вяра в нея, защото тя е твърде много подложена на натиск и на удари и съм убеден, че много от тези неща тя не ги заслужава, както и хората работещи в нея", заключи генералът.    Пред БНР ген. Кирчо Киров заяви, хора от президентската институция са оказали натиск върху съдията.   Делото   Ген. Киров бе изправен на подсъдимата скамейка по обвинение, че е присвоил повече от 4,7 млн. лева от НРС за 5 години, докато е бил начело на службата. Според обвинението бившият разузнавач №1 е съставил повече от 1100 официални финансови документи с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.   За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.    През тази година по делото показания дадоха вицепремиерът Ивайло Калфин, премиерът Бойко Борисов, бившият министър-председател Сергей Станишев, бившият външен министър Соломон Паси и експрезидентът Георги Първанов.


Източник: http://dnes.dir.bg/news/prisada-kircho-kirov-sofiyski-voenen-sad-19727375


Втората инстанция потвърди 10-годишната присъда на генерал Кирчо Киров
Военно-апелативеният съд е потвърдил 10-годишната присъда на бившия шеф на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров, съобщиха от държавното обвинение.

Киров е подсъдим за
 присвояване на 4.7 милиона лева от бюджета на службата

Вторинстанционното решение оправдава Киров по обвинението за документно престъпление.

Прокуратурата 
твърдеше, че Киров е оправдал кражбата на парите, съставяйки над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

През август 2015 г. първата инстанция също постанови 10 годишна присъда.

Киров е лишен от право да заема длъжност ръководител в държавно или обществено учреждение и за срок от 13 години. За същият период е лишен от право да упражнява ръководна професия.
София, 20 май 2016 г.









Тагове:   банкя,   дело,   НРС,   съд,   затвор,   присъда,   2015,   Киров,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3842079
Постинги: 570
Коментари: 1072
Гласове: 19968
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930