Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2019 11:14 - БСП да преосмисли датата 9 септември и да се покае
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 598 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В с. Свежен бе открита плоча-мемориал в памет на избитите без съд и присъда жители на селото
    image   Днес в двора на църквата „Св. св. Апостол Петър и Павел“ в с. Свежен (oбщина Брезово) бе открита плоча-мемориал в памет на избитите без съд и присъда жители на селото по време на комунистическия режим. Инициатори на нейното поставяне са д-р Андрей Ковачев, съвместно с местни жители, чиито семейства са пострадали от репресиите на комунистическата власт.

Един от тях е бившият министър на финансите Муравей Радев, чийто род също е от Свежен.

„С поставянето на този мемориал не търсим конфронтация, не искаме отмъщение и не желаем разединение сред българските граждани. За пореден път призовавам представителите на българската социалистическа партия да преосмислят отношението си към нейното минало, към датата 9-ти септември и да се покаят. Историята трябва да се представя такава, каквато е и младите поколения да знаят истината за събитията през онези мрачни за българския народ години“, заяви Андрей Ковачев, съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ.

По-рано през деня бе даден и старт на строително реставрационните дейности по проект „Консервация, реставрация и експониране на родната къща на полковник Владимир Серафимов с интерактивен музей“ и проект „Консервация, реставрация и експониране на Аджарската книжовна школа в с. Свежен, финансирани от държавния бюджет с над 800 000 хиляди лева.

На събитието присъстваха д-р Андрей Ковачев, член на Председателството на Европейския парламент, народните представители от ГЕРБ Спас Гърневски и Младен Шишков, госпожа Амелия Гешева – заместник-министър на културата, кметове на общините Карлово, Раковски, Брезово, кметът на с. Свежен и др.



Гласувай:
8



1. planinitenabulgaria - Възползвам се от случая, че този блог е доста посещаван и втори повод,
24.04.2019 22:09
че с. Свежен е много интересно като туристически обект. Тук в старата история са живяли траки, от които да селото е останало тяхно светилище. В по-новата история тук се е подвизавал Хаджи Димитър, на който има паметник. Има и две хижи с интересни околности, Братан и Свежен, които приемат туристи.
А за убитите без съд и присъда и погребани тайно в масови гробове, такива има много, може би най-много около с. Габарево. Там е било като скотобойна. До днес се разкриват масови гробове, напомням за скандала по случай преместването на костите на тези хора в двора на църквата. По това време семйството ми е живяло в Калофер, където баща ми е бил аптекар. Наклеветен от един идиот той е изпратен в затвора до с. Бистрец до Враца, от където са ги извеждали и застрелвали по заповед на Г. Димиитров от Москва. По някакав причина обаче се поврежда телеграфа и затворниците от Бистрец ги пускат, по-точно, изхвърлят ги от затвора. Те нямат сили да се движат, загубили са половината от телесното си тегло. Баща ми е останал жив, защото има роднини във Враца, до които се е довлякъл и са го нахранили.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4088665
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031