Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2007 08:04 - „Старият кауш” или Защо бе, Бойко!
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11631 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 03.09.2009 07:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

СТАРИЯТ КАУШ

image

Улица „Раковски” № 124

Най-старата постройка по ул. „Раковска” и една от най-старите в град София си отиде безвъзвратно с благословията на генерал Бойко Борисов, новият-стар градоначалник, родом от село Банкя, дошъл с намерението да оправи бакиите на столичните граждани.

Постройката е била част от някогашният бейски сарай и е служила за кауш (арест). Първият й етаж, изграден върху каменни основи, запазваше все още няколко помещения – килии, в които турската местна власт са затваряли неблагонадеждни лица и престъпници. Двата горни етажа, строени паянтово, бяха добили изкривени с времето и безотговорната липса на намеса от страна на Министрите на културата пропорции и дограми. 

В съседство с тази най-стара постройка, разделена от ъгловата с малък двор имаше трета подред сграда. Строена през 80-те години на XIX век и състояща се от полусутерен и един етаж. Заедно с кауша от турско време, тя е служила за полицейски участък след Освобождението.

По време на управлението на Стефан Стамболов, чиято къща е била съседна на участъка, тук като полицейски пристав служи синът на Филип Тотю - Тодор, прочул се с репресивните си методи към противниците на Стамболовия режим.

image   гр. София, ул. "Раковски" № 124

По-късно в тези сгради се памещавал известният Трети полицейски участък. Преди известно време, незнайно как и от кого, по бързата процедура тези старини съхранили се във времето бяха безмилостно съборени. Не е ясно кой и на какво основание изтри от историята на нашия град едни от малкото спасени от бомбите паметници на архитектурата напомнящи за миналото ни.

image   гр. София, ул. "Раковски" № 124

Прави скромно впечатление, освен незаитересоваността на медиите, както и това на столичното гражданство и селячество, силно увеличеното полицейско присъствие в последно време. То не бяха униформени - братя на бачкаторите разрушители, броящи дебели пачки банкноти баш на улицата в съседство, то не бяха уж случайни проверки на шофьори - роднини, или общински паяци - блюстители на реда и благоденствието, дошли да се погрижат за спокойствието на кварталните баби от идеалния "център на просветата".

image   гр. София, ул. "Раковски" № 124

Не заслужаваме ли ние гражданите на Европа, макар и преди всичко българи, поне една информационна табела, за която да се погрижат да ни удостоят с внимание и ни поставят от Столичната община, та да не се чудим после защо изгоря читалището на ул. "Парчевич" преди години и кой разреши другият високостеблен с несъобразена етажност строеж на ул. "Раковски" № 128, но имащ своята информационна табела...

image   гр. София, ул. "Раковски" № 128

Честит Ви "нов" кмет бъдещи съкварталци!

image

Регулационен план: ъгала на ул. "Раковски" с ул. "Рачо Димчев"

 

 

В края на февруари 2007 г. "БенчМарк Фонд Имоти" АДСИЦ купи имот от около 450 кв.м. в идеалния център на София, е и:

"БенчМарк Фонд Имоти" АДСИЦ сключи окончателен договор за покупката на имот в центъра на София - на ул. Раковски № 124 (ъгъла с ул. Рачо Димчев). Сделката включва парично плащане и обезщетение на собствениците. 

Плановете на ръководството на "БенчМарк Фонд Имоти" АДСИЦ са за изграждане на модерна търговско - административна сграда. Разгърнатата застроена площ, която може да бъде постигната според градоустройствените параметри, е около 4000 кв.м. Парцелът е 450 кв.м и позволява сключено застрояване (покриване на съседните калкани), т.е. има неограничен КИНТ.

Стойността на сделката е платена със собствени средства, а за изграждането на новата сграда ще бъде използвано дългово финансиране. 

Това е петият проект, който влиза в портфейла на "БенчМарк Фонд Имоти" АДСИЦ. Предвиден е за управление, което ще носи оперативен доход за акционерите на фонда.

Хубаво, но остава висящ въпросът защо се събориха и околните сгради. Защо тогава не е поискано съгласието на заинтересованите по смисъла на ЗУТ съседи? Кой и с какви пари ще възстанови историческите забележителности на София, или пък и те са били продадени? Все висящи въпроси, а ефира е празен... но за сметка на това полицейското присъствие в района е увеличено - за чия сметка! Пак ли ще ни изселват.

Апропо, съседната Етажна собственост "Стефан Стамболов" беше многократно заплашвана с глоби от общината за лош външен вид на сградата построена през 1931 година, също преживяла бомбардировките, което наложи нейното саниране, въпреки че иначе е перфектно поддържана за разлика от любимите панелки на архитектите, но това струваше на повечето семейства по 7-8 000 лева. Но сега, когато е необходимо тяхното съгласие, общината се направи на разсеяна! Нали трябва да е красиво...

А може би от Столична община са се загрижили да ни осигурят места за паркиране в близост или някоя китна квартална градинка, като компенсация. Но нали законите бяха валидни за всички, ние къде да  отидем?


Общинар поиска забрана за строежи

в центъра на София

В идеалния център на София да бъде наложена временна забрана за ново строителство, предлага съветникът от ДСБ Вили Лилков. Според него ограничението се налага заради намерението на София да номинира историческия си център за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. След като стане ясно каква част от центъра ще получи статут на паметник, мораториумът за строителство ще падне само за останалата площ.

"Подобна номинация може да отнеме няколко години. Идеята за временен мораториум се посреща добре от гражданите и експертните среди", коментира Лилков. Главният архитект Петър Диков нито е приел, нито е отхвърлил предложението. Според Диков по темата е нужен дебат.

Повод за лансиране на идеята бе скандалът около намеренията за реконструкция на хотел "България" в мултифункционален търговски център и свързването му със зала "България". Подобен проект все още не е внесен в общината.


Мислите ли, че кметът трябва да се грижи за историческите къщи? Да, категорично, защото те са паметта на София (92 %)

Не, по-добре е да се построят офис-сгради на тяхно място (8 %)


09.01 15:35 - Спомен
  image Автор: templar

"Дер Щандарт": Кметът на София събаря, вместо да опазва старя градски център

 

Онова, което би било невъобразимо и немислимо във Виена - разрушаването на старинна градска част в името на офис сгради, в София рискува да се осъществи на дело, пише австрийският вестник "Дер Щандарт" по повод плановете на софийския кмет Бойко Борисов западната част от стария център на София да бъде сравнена със земята, за да се градят бизнес сгради.

Виж още по темата: БИТКАТА ЗА „РАКОВСКИ“ 124


Тагове:   Стамболов,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liliahristova - Явно онези, които си избраха кмета,
29.11.2007 13:04
не са го направили заради хубавите му очи. Няма да се учудя, ако бат Бойко затвори за МПС и "Раковски", след като я застрои с нови сгради и напълни с луксозни магазини.
цитирай
2. templar - Поредния погром на селячеството
29.11.2007 15:39
София през 1878г. е обитавана от около 7 000 българи и близо толкова жители от други народности

За няколко десетилетия, населението се е увеличило 100 пъти.

През 1989г. след цялото калташко преселение на комунистите София беше 1 200 000

Днес се е удвоила спрямо 1989г. и сега са около 2 300 000

Защо онези 100 X селяни, които заляха София през първите 60 години свобода, които бяха неграмотни, неуки, въшливи... построиха един приятен и красив град, а тези 1 000 000 селяндури, които ни налазиха през последните 18 години съсипаха града, както и кръстоносците не са го съсипвали.

С какво днешните мйекащи екземпляри са по отровни от едновремещните си колеги, че за по-малко време правят много по-големи бели?

Мамка им вълнена! Гнидава паплач!
цитирай
3. анонимен - Самаряни
29.11.2007 21:42
Според bogoizbrania излиза, че в София щъкат някакви самаряни, които са готови заради едната безопасност на децата ни да вършат работата на компетентните органи безвъзмездно, пък и този модерен търговски и административен център разположен на 450 кв.м. ще да адски необходим, само дето не разбирам с какво са им попречили съседните постройки - те нали си имат собственик - той да си му бере гайлето, общината нали е за това да глобява наляво и дясно, пък и полицията каква и е работата там!
цитирай
4. анонимен - Още ли няма табела?
26.03.2008 07:22
Кмета Б. Б. яко си трае по въпроса, а онези компетентни органи отговарящи по строителството явно нехаят, също толкова усилено - както и бездушните чиновници от Министерството на халтурата призвани по опазването и съхраняването на историческите ни и културни паметници...
цитирай
5. анонимен - Норман Фостър в БГ
09.12.2010 18:56
Как няма да си мълчи главния арх. Диков по въпроса като фирмата, проектирала новата офис сграда е негова! А проектантът на сградата арх. Йовчева, е с доста близка роднинска връзка с председателя на Камарата на архитектите в България! И да не говорим, че Фостър очевидно проектира вече и в София, защото сградата е пълно копие на Hearst Tower в Ню Йорк. Скъпи български архитекти като плагиатствате поне си направете труда леко да попромените идеята, защото в друга държава това е подсъдно, и най-малкото неморално. Съгласен съм, че селяческата паплач всичко унищожава по пътя си, а и няма достатъчно култура и сиви клетки да осмисли какво прави, и смята, че всичко започва, и свършва с него. Докога някой ще се разпорежда с нашето минало и бъдеще под носа ни? Не е ли това разминаване между думи и дела?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3815838
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19942
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031