Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2007 11:31 - инж. Георги Метев Метев
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 6269 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 18.02.2010 23:49


д.т.н. инж. ГЕОРГИ МЕТЕВ МЕТЕВ

(роден на 23.04.1944 г. в гр. Габрово)

image
 

Георги Метев Метев е роден в Габрово, в стар и известен род. Детството му е бедно и тьжно - бащата е в концлагер. Семейството се издържа от дядо му Георги (на когото е кръстен). Той е докер във фабрика Шпула - независимо, че има висше икономическо образование. Парите не стигат, детето няма даже зимни дрехи, за играчки не се и говори. Тайно си мечтае за велосипед, но никога не го изрича гласно. Като малък от него крият куфарчето с електроматериали и инструменти. А за 6-годишния Георги това куфарче е пълно с ключове за отключване на приказки. Ето бащиното фенерче свети. 3атова го разглобява и сглобява, когато взема жица да я пъхне в контакта, за да направи „кратка искра” (късо съединение), тогава окончателно скриват куфарчето.

 

За Механотехникума „Д-р Н. Василиади”, в който учи, Георги има най-много и най-хубави спомени: при постьпването в него му купуват първия панталон; учителят Даскалов изисква от учениците да правят такива проекти, които се оказват в последствие по-сложни от тези в университета; учителят по шлосерство, Н. Донев, като измерва с шублера едно готово чукче, побеснял го хвърля надалеч и вика: „Калпазанин с калпазанин, то е с 0,1 мм по-малко, ти си го свършил” (в смисъл, че от него нищо не е останало). Така научава учениците на прецизност.

 

Георги завършва техникума с отличен успех. Приете във ВМЕИ – Cофия по специалността „Електростанции, мрежи и системи”. През ваканциите работи като елтехник в завод „Подем” и „Капитан дядо Никола” в Габрово. Участва в националната трудова бригада. За решаване на дипломната си работа използва една от първите две внесени у нас електронноизчислителни машини.

 

Военната си служба отбива като прост пехотинец-автоматчик, въпреки, че е дипломиран инженер.

 

През 1969 г. по разпределение започва работа в МК „Кремиковци” като eнepгетик в цеха за защитно покритие на графитови електроди. Само че цехът още не е пуснат, така че участва във въвеждането на машините в действие.

 

Първата му рационализация е въведена през 1970. г. Следва втора. Тя води до икономии на време и на материал (алуминий). Успехът влива в него нови сили. Само в Кремиковци инж. Метев има девет внедрени рационализации.

 

С годините на негово име са записани 18 изобретения (до 1998 г.), повечето създадени самостоятелно. Той е щастлив, че трудът на работниците става по-лек и по-ефективен. В резултат на новостите, които създава, машините се изнасят за Швеция, Западна Германия, Канада, Испания. За, съжаление, въпреки че той е авторът, него не го пускат да ги монтира. Изпращат бригадира. Единствено през 1982 г. в Чехословакия сам монтира машини като съкращава полагаемия се срок от 50 на 31 дена.

 

Във вестник „Кремиковски металург” бр. 70/1.09.1973 г. четем: „Инж. Метев е председател на клуба на ТНТМ (1971-1977). Той организира, ръководи отчита младежкото творчество, води курсове за динамична квалификация един от най-активните участници в движението за НТТМ в целия район”.

 

Георги Метев получава отличия на районни и национални изложби. През 1974 г. Клубът е удостоен с диплом за II място към Министерството машиностроенето и металургията на VI национална изложба за ТНТТ в Пловдив. За отлична работа Г. Метев е награден с безплатна екскурзия СССР (1974). Получава диплом и парична награда от министъра на визираното по-горе министерство, диплом от ЦК на ДКСМ и диплом от Комбинатския комитет за принос в движението за техническо и научно творчест на младежта.

 

Другата любов на инж. Метев е планината - всеки неделен ден е на В тоша, познава всяко кътче на Централен Балкан, Рила, Пирин, броди из Родопите и заснема всяко неповторимо кътче от родната природа. Тези снимки ще покаже в няколко изложби, защото е убеден, че по-красива страна от България няма.

 

През 1982 г. се връща в Габрово. Приет е много радушно в ТЕСПОМ. Ръководителят, д-р на т.н. инж. Г. Костов му предоставя условия за творческа работа. Георги Метев и до днес храни уважение и най-добри чувства към него. Тук в съавторство има признати 9 изобретения, три от които се по негови лични идеи, а десетото „Прахоуловител...” е негова самостоятелна разработка. В ТЕСПОМ работи като ръководител направление „Механизация иавтоматизация”. В 1984 г. при откриване на български търговски център в Москва инж. Метев представя на изложението машина на ТЕСПОМ. Справя се с невероятни трудности. През 1986 г. с усъвършенстваното вече съоръжение участва на панаир в гр. Хановер, ГФР. Същото това съоръжение при работата си в „Балкан”, Ловеч показва икономически ефект от 423 000 лв.

 

През същата година е награден в национален конкурс „Изследване-внедряване-световно равнище” като съавтор на разработката „Гама специализирани микрокомпютри за управление на технологични процеси”.

 

В 1988 г. демонстрира в Атина постиженията на ТЕСПОМ, Габрово на уредената там изложба „Български технологии и лицензи, 88”. За активна творческа дейност в ТЕСПОМ е награден от Българските професионални сьюзи със сребърна значка. В началото на 1991 г. инж. Метев защищава дисертация и става доктор на техническите науки.

 

Връх на постиженията в областта на машиностроенето е създаденият под ръководството на д-р т.н. Георги Метев роботизиран комплекс за ХПО на зьбни колела - уникално съоръжение, което няма аналог в света. На него е внедрена и новата микропроцесорна свободно програмирана система, сьщо негова разработка. През 1993 г. монтират съоръжението в гр. Минск в завода за автомобили „МАЗ”. На него и понастоящем се изработват сателитни зъбни колела на диференциалите на всички товарни автомобили МА3. Преди това подобно съоръжение, в по-опростен вид, монтират и пускат в експлоатация в завод „Мадара”, гр. Шумен. „Всички постижения саплод на усилията на отличните специалисти, които бе подбрал инж. Г. Костов” - споделя Георги Метев.

 

Като отличен професионалист той участва в работата на три комисии в областта на специалното производство към Съвета за икономическа взаимопомощ.

 

Инж. Георги Метев има развито обществено чувство. През 1990 г. той става основател на ИМКА (Габрово).
Такова дружество е основано в България през 1898 г., но през 1942 г. е закрито. Любопитното тук е, че инициатор за вьзстановяване на тази организация през 1989 г. е Стефан Бочев, един от авторите на Крайовския договор с Румъния и бивш наш посланик в Швейцария до 1944 г., сълагерник на Метю Метев, бащата на инж. Георги Метев. 3а председател на УС на ИМКА е избран инж. Метев.

 

Той дарява над 480 тома книги на обществени организации.

 

Синовете на инж. Георги Метев се явяват представители на V поколение от фамилия Метеви.

 

По-големият БОРИС ГЕОРГИЕВ МЕТЕВ, роден на 7.03.1970 г., е завършил образованието си и работи в гр. София.

 

МЕТЮ ГЕОРГИЕВ МЕТЕВ, роден на 11.05.1981 г., завършва Техникума по Механоелектротехника с отличен успех и завършва УНСС - София. Понастоящем продьлжава магистратура - финанси, специалност „Икономика на търговията”.



Тагове:   инженер,   метю,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Приятел и колега за подражание
19.01.2011 17:18
Умен, интелигентен човек, на когото винаги можеш да разчиташ за съвет и помощ. Турист и природолюбител, умело организира и ръководи преходи сред Природата. За всяко нещо търси, разумното - научното обяснение. Никога не се стреми, да се изтъква над другите. Напротив, неговото непринудено поведение е пример за подражание на категориите приятел и колега.
С поздрав за здраве и дълголетие: Божидар Тотев
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3837290
Постинги: 568
Коментари: 1072
Гласове: 19965
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930