Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2009 07:29 - Из досието на Лалю Метев (2)
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 7515 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 11.11.2013 11:46


Строго поверително - МВР - ДС

ЛАЛЮ МЕТЕВ ЧЕХЛАРОВ – станал жертва на ДС,
защото бил "индустриалец от най-голяма величина"

image


ЛАЛЮ МЕТЕВ /28.02.1885, Габрово - 21.08.1957, София/. След Априловската гимназия в родния си град завършва философския факултет на университета в Загреб /Австро-Унгария/. Дипломира се през 1905 г. Продължава образованието си в университета в Женева /Швейцария/ - факултет по западна литература, където слуша лекциите на Фердинанд дьо Сосюр. Дипломира се през 1906 г. Поредните му дипломи са от Софийския университет. Завършва славянска филология и литература /1909/. Ползва се със славата на полиглот. В юридическия факултет учи през годините 1914/15 и 1918/20. Взема участие като офицер-разузнавач във войните за национално обединение и в Европейската война. На фронта губи двама от братята си. За проявите си на храброст е отличен нееднократно от командването.

Получил солидно за времето си образование, Лалю става един от най-богатите и влиятелни хора сред финансовите среди в България. Занимава се предимно с външно-търговски операции, основен акционер и главен директор е на основаното през 1909 година Първо българско за цимент АД "Лев" - Плевен, главен акционер на банка "Съединение" и на редица други предприятия. За него габровецът Христо Райков споделя: "Аз станах индустриалец, благодарение на Лалю Метев". Благодарност към него са изказвали и редица видни фабриканти, като Илю и Димитър Илеви.

Лалю Метев се ползва с пълно доверие пред всички институции, така че като даде на някого гаранционно писмо, то пътят му навсякъде е отворен. При това е един изключително щедър дарител. Благодеянията си предпочита да пази в анонимност, както свидетелства съученикът му Георги Рачев. Племенник на Лалю веднъж, като влязъл в стаята и видял, че чичо му дава пари в помощ на нуждаещите се, получил строго предупреждение: "Метю, ако чуя приказка, ще ти откъсна ушите!"

След комунистическия преврат, е арестуван на гарата в Банкя от развилнелите се главорези на народния-майор Будинов. Попада в неизвестност. По-късно е откаран в Дирекцията на милицията, където също е жестоко изтезаван. След поискан откуп от един милион лева е освободен лично от сатрапа Лев Главинчев.  Излиза жив труп, заболява от болестта на Паркинсон. Следват  поредица от конфискации, арести, народен съд, изселване. По редица принудителни начини са отнети всичките му ценности, документи, имоти и предприятия... разбира се, става обект на засилен интерес от страна на вездесъщата комунистическа Държавна сигурност:

 

ИЗВАДКА ОТ „ГРИЖЛИВО” ПОЧИСТЕНОТО ДОСИЕ НА

МОЯ ЛЮБИМ ДЯДО, ЧИЕТО ИМЕ С ГОРДОСТ НОСЯ С

ЧУВСТВО НА ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ОПАЗВАНЕ ИМЕТО

НА ТОЗИ ВИДЕН БЛАГОДЕТЕЛ НА БЪЛГАРЩИНАТА И

НАЙ-ВЕЧЕ "ЧОВЕК С ИСТИНСКО ДОБРО СЪРЦЕ"

 

image

Строго поверително.

С П Р А В К А

Тносно: Лалю МАтЕЕв Чехларов

роден 18.II.1885 г. гр. Габрово

живее, у-ца Раковски № 122

С О Ф И Я.

Същия Лалю МАтЕЕв е женен за Дора Аврамова и има син студент, който е вражески настроен, но чрез подмолноста са успели да го запишат студент.

Лалю МАтЕЕв е бивш индустриалец. Преди да стане национализацията, държавата му взема фабриката. Преди да стане акционер във фабрика "Лев" се е занимавал с търговия на едро.

След като става акционер в поменатата фабрика започва да закупува имоти по покрайнините на София. Така например той е закупил една градина в Дървеница, която преди две години е продал на държавата за 10,000,000 лв. Притежава голям апартамент и други недвижими имоти, за които държавата му търси в момента около 20,000,000 лв. данък.

Всичко това е закупил през време на войната.

Същият притежава много други ценности като брилянти и златни и сребърни монети и др. с които можел да живее не по-малко от петнадесет години без да работи нищо. Всичко това се потвърждава от факта, че той е прахосал към осем милиона лева на които сам той не си знаел сметката за какво ги е прахосал.

Същия е жлъчен враК на народната ни власт и открито и неотклонно приказва и пожелава вънЩна намеса на страната ни във вътрешните работа о стАрана на англоамериканците.

Домът на същия се посещава от най-различни хора и то много често, които хора са били също врагове на народната ни власт.

Най-редовно слуша чуждите радиостанции  и разпространявал онова което пропагандират чуждите радиостанции.

По настоящем не работи нищо друго освен само пропагандиране по адрес на властта и коментиране разни въпроси с други подобни него врагове на О.Ф. Жената на същия е голяма деВагоК успела е да заблуди некоЙ наши другари за да отбие за известно време наблюдателното око на наша партия. Обаче в подходяща среда за нея тя е гнусна пропагандаторка на вражески слухове и настроения.

Като е наричала комунистите че те са гамени а не хора.

Главното в нената пропаганда е било това че тя се е сячески стремела да подцени авторитета и дисциплината в БКП.

Като е казвала че каква вера можете да имате в партията ето те арестуват най-добрите си другари по най-унизителен начин, като е преувеличавала много дори и най-малкия пропуск от страна на народните органи. Тя е казвала на сеВОслушание че ето на ... е арестуван на сред улицата пред всички минаващи хора и му сложиха белезници. Така също арестували ... бившия управител на Б.Н.Б. и с белезници на ръцете е изкаран пред очите на персонала.

А за бившия началник кабинета на др. Г. Димитров е казала че той е удушен от агентите коЙто отишли да го арестуват.

Същата е говорила в очите на наш о.р. че в България нема никаква свобода, и че днес никой не бил сигОрен в себе си до кога ще бъде свободен и кога ще го арестуват.

image

Заявявали са с мъжа й, че в най-скоро време ще настъпи в България обрат в политиката и тогава ще видите какво ще стане с комунистите нема да остане ни помен от тях.

В домът на същите се точат хора до късно през ноща и [разни] не познати хора за съкварталците.

По всичко проличава че този голям и крупен богатаЖ [също] не се [е] примирил с политиката на страната ни. С възторг е очаквал победа на опозицията в навечерието на изборите като самия той и жена му най-подмолно и прикрито са работили а така също и техния син, изключително в полза на опозицията и били уверени напълно, че англоамериканските провокации в страната ни ще помогнат на всяка цена на Н. Петков и той ще стане председател.

В квартала се ползва с лошо име като голям чорбаджия [и] търтей, който е спечелил всичко това от пота на трудовия народ [с] гешеВти и други ИЗплотаторски методи.

ПредвиТ матриалното му състояние което [е] много завидно и въпреки [че е] безработен живее охолно и харчи много средства.

Като безработен изключително се занимава с долавяне и разпространение на слухове и доносничество.

 

ПредвиТ на горните показания и матрияли препоръчвам [това] лице ведно с семейството му да бъдат изселени от София и заселени някъде в затънтените краЙща на нашата страна.

Горните материяли са събрани по линия на Д.С.

 

15.VII.1950 год.

С О Ф И Я.


 МЕРОПРИЯТИЕ "ЧИСТОТА" /ИЗВАДКА/

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Из досието на Лалю Метев (1)

Мероприятие "Чистота" - Из Досието на Лалю Метев © 2009 Лалю В. Метев












Гласувай:
1



1. tera - Само въпрос
11.04.2009 11:28
С това досие след кампанията по отварчне на досиетата ли се сдоби? Ти видя ли дали сам нямаш досие?
Не съм проверявала дали имам досие, предполагам да, но не ми се щеше да чета как са ме клепали разни измекяри.
цитирай
2. tili - Няма край човешката низост
12.04.2009 09:13
и нищо не е приключило, то продължава и сега!
цитирай
3. meteff - Новини от Европейския парламент
17.02.2011 13:04
Прекъснатият дебат за близкото минало трябва да се поднови в българското
общество, за да се научи обективната истина за периода 1944-1989 г., като
същевременно председателят на ЕП Йежи Бузек заяви, че ако Европа е знаела
истината за противопоставянето на комунистическия режим, то България е
нямало да бъде определяна като най-верния сателит на Москва. Сакън...!
цитирай
4. meteff - 21 юли 1948 г.
08.11.2013 06:31
Политбюро на ЦК на БКП набелязва програма и конкретни мерки за „засилване
на бдителността и борбата с антиправителствените прояви”: задържане на най
активните дейци на разпуснатите опозиционни партии; създаване на специални
лагери за всички уволнени за „фашистка дейност” офицери; изселване от по
големите градове на индустриалци, лишени от права адвокати, уволнени
чиновници и др.; създаване в предприятията към отдел „Кадри” на специална
служба под ръководството на Държавна сигурност; ускоряване "прочистването
на граничните райони от неблагонадеждните елементи”. От София, Пловдив,
Варна, Бургас, Габрово и Перник през 1948 са изселени 1666 семейства на
„враждебни и реакционни елементи”.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3838927
Постинги: 569
Коментари: 1072
Гласове: 19967
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930