Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2010 08:37 - Родословие на Иван Вазов
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 22283 Коментари: 17 Гласове:
9

Последна промяна: 16.11.2010 10:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 РОДОСЛОВИЕ И РОДИТЕЛИ НА ИВАН ВАЗОВ

image

Без да се готви за любопитни литературни анкетьори, без да допуша, че един ден животът и творчеството му ще бъдат предмет на всестранен интерес, Иван Вазов запомня от родителите си и съобщава на проф. Иван Д. Шишманов доста сведения за своето родословие. Не са безинтересни и допълнително събраните данни.

Прадядото на поета по баща — Кирко Иванов Арнаудов — бил дошел в Сопот от „арнаутлука”, както тогава наричали Македония.1 Той се заселил в града към 1765 г. и пръв отворил дюкян за манифактурни стоки, различни лекарства и пр. Имал шест сина: Иван, Енчо, Цочо, Минчо, хаджи Недко и Макавей, някои от които също приучил на търговия. Хаджи Недко донесъл от Бруса стан („долап”) за точене на коприна и подпомогнал развитието на копринарството. През май 1874 г. той бил убит от турски разбойници, като отивал на панаир в Ески Джумая (Търговище).

Родолюбив и упорит, Кирко Арнаудов бил строг и непреклонен. С тия му качества са свързани няколко нещастия в семейството. Въпреки настойчивото застъпничество на жена си, той не разрешил на най-малкия си син Макавей да се ожени за една хубава мома от „щирка махала”, в която бил силно влюбен, защото била от беден род и минавала за „вятърничава”. Синът, отчаян, забягнал, майката умряла от скръб по него. Бащата по-късно се замонашил в манастира „Св. Спас” с името Козма. След дълги години една съботна вечер в манастира се отбил прашен и брадат схимник, с патерица в ръка и с торба на гърба, целунал иконите в църквата и когато Козма изчел от владишкия трон „отпускната” молитва („Нине отпушаеши раба твоето, владико”), схимникът се приближил до него и казал: „Отче, прости ми, съгреших пред тебе...”

Бащата познал забягналия си син, пребледнял и паднал мъртъв на плочите. Схимникът отново забягнал, за да не се върне никога вече в родния си град. Според сведения на Вазови родственици, той е починал в Ерусалим.

Дядото на поета, Иван Кирков, роден през 1796 г., наследил много от качествата на своя баща, неговия упорит и непреклонен характер. Той се оженил за бедна и скромна девойка, Ана Минчова, внучка на поп Аврам I (Арсений). Строен, красив и умен, дързостен и сладкодумен, той умеел да посреща турски първенци, както и да отклонява посещението на някои турци, като им давал по една ока захар и кафе. Заради тая му дарба бива наречен Вазът – на турски „ваз идерим” значи говоря красноречиво, беседвам.2 Понякога в Сопот на подбив го наричали „Айвазът” — прозвище, което по-късно политическите противници на поета са му прикачвали по разни поводи.

Баба си Ана народният поет помни добре като хубава белолика жена, с продълговато лице, сиви очи, орлов нос. Тя била енергична и трудолюбива, спретната, чистофайница, пестелива и високо морална (XIX, 51). След дванайсетгодишен семеен живот Иван К. Вазът умрял от тифус, като оставил жена си с двама невръстни синове — Минчо Вазов (род. в 1825 г.) и Кирко Вазов (род. в 1827 г.). Ценните качества, които притежавала Ана Минчова, й помогнали да отхрани и възпита синовете си, като поела сама и работата в дюкяна. Скромна и любеща, тя е трябвало да прикрива от чуждите своята доброта и да пази името си на млада вдовица от хорски одумки с една прекалена сериозност и навъсеност, която и става втора природа. Когато след време големият й син поискал за жена красивата съседска девойка Съба Хаджиниколова, нейните близки и казали? „Какво ли ще патиш от тая с навъсените вежди...” Ана Вазова, описана като баба Иваница в „Под игото”, отхранила и отгледала no-късно с любов и многобройната челяд на своя син. Тя била най-почитаният човек в къщата на Минчо Вазов.

Майката внушила отрано на своите синове мисълта да станат търговци. Преда това Минчо бил даден за две години при един „френктерзия” и изучил тоя занаят, та пo-късно шиел сам горните дрехи на децата си. След време той поел работата в дюкяна, а Кирко, който заминал отрано в Букурещ, открил там магазин за шаяци, аби, кожи, ориз и други стоки, които изпращал брат му от Сопот. Един голям пожар в Букурещ обаче унищожил магазина и разорил спечеленото с дълъг труд. Табаците от Карлово и кредиторите в Пловдив открили нова сметка на Минчо Вазов и в продължение на десет години той успял да изплати задължението си.

Освен общата търговия с брат си Кирко Вазов търгувал и с жито в Олтеница и успял да си купи край града чифлик (мушия). Но след пожара той изпитал и друг удар — скакалци унищожили реколтата на чифлика. Бил напълно отчаян. Подпомогнат обаче от своя брат, той успял да се удържи и продължил търговията. По-късно заболял тежко и се върнал в България, гдето напълно възстановил здравето си и заминал за Букурещ. След Освобождението дошел в София, закупил дворни места, една воденица край с. Малашевци, един хотел на ул. „Витошка”, наречен хотел „Вазов”, и други имоти, които след смъртта му останали на неговите братя и сестри.3

От бащата на поета нямаме нито една снимка, затова ще се задоволим с описанието, което ни е оставил неговият син:

„Беше мъж висок, снажен, с широки плещи, но не дебел (брат ми Никола много наумява баща ми. По структура на него прилича Заимов). Имаше малка глава, къс врат (моят с no-дълъг), лице червендалесто (кожата на лицето му посиняваше зиме от студа), коса повече руса, очи сиви, вежди като моите навиелали. На носа имаше грапи (ще е имал шарка на млади години), чело малко, като моето. Мустаци имаше червени, каквито бяха моите, когато бях по-млад, ходеше иначе бръснат. Стрижеше се низко. Мразеше дългите коси. На такива, с дълги коси, казваше „Тутраканец”. Караше за това и нас често да се стрижем в едно кафене-берберница. Носеше се винаги изящно, чисто. Беше франт, каквито ние не сме. Той е един от първите, които заносиха в Сопот „френски дрехи” (пращаше му ги орат му от Румъния): риза, яка, жилетка, панталони, сетре, сукнено палто.Зиме носеше кожуси с лисичи кожи. Обут беше с открити кундури, тъй че чорапите се виждаха. На показалеца на дясната ръка имаше златен пръстен със зелен камък. Държеше винаги броеници. Бастун не. Но затуй пък чибукът не падаше от хубавите му бели аристократически ръце" (XIX, 52).

Благороден, честен, неспособен на никаква подлост, строг, сдържан и трезвен — това са пък качествата, които характеризират нравствената природа на Вазовия баща. Той е още „серт” и сприхав, не обича много да говори, предпочита повече да слуша, когато другите говорят, шеги не търпи. Това обаче не му пречи да бъде добър баща и любещ съпруг. Минчо Вазов протестира против всяка неправда и си създава тайни и явни врагове. Но такива постъпки му спечелват доверието на сопотчани, които идват да се съветват с него дори и по някои интимни въпроси. Той ненавижда турците, в конака не ходи, не държи никак да го избират „ааза” (съветник) в мезлича. Сам малообразован, той се отнасял с интерес към учебното дело и не случайно се е ползувал със симпатиите на учителите и съгражданите си, които го избирали постоянно за училищен настоятел. След дълъг и упорит труд той успял да припечели и купи някои имоти (лозя в Сопот и в с. Хисар Кюселере (днес Хисар), ниви и овощна градина, един чифлик в с. Дудене, който в същност му носел повече загуби). Възстановената родна къща на поета в Сопот показва покрай другото, че бащата на народния поет не е бил от едрите богаташи. Поетът допълня характеристиката на баща си с думите: „Чорбаджи Марко в „Под игото” е точно копие на баща ми.”

Бащата на Вазов принадлежи кам тая част от търговско-чорбаджийската класа, която, без да бъде революционна и да поддържа пряко борбите на българския народ за свобода, се е отнасяла съчувствено към тия борби, с пълна вяра в освободителната мисия на Русия, с дълбока, многодетна любов към руския народ. Вазов наистина сполучливо е обрисувал своя баща в образа на чорбаджи Марко, без да го идеализира, без да скрива неговите колебания в началото на революционната борба в Бяла черква.

Тоя трезвен, пестелив и предприемчив търговец е следял с жив интерес политическите и обществени събития. Минчо Вазов не обичал много да чете, но с охота слушал, когато му четат. Най-много се интересувал от политика и история и с особено удоволствие слушал да му се говори за Русия и нейното величие. Вечер карал децата си да пеят бунтовни песни. Сам Иван Вазов му е пял „Къде си, вярна ти любов народна”, „Вятър ечи, Балкан стене”, „Поискал гордий Никифор” и др.

Днес са запазени само няколко документа, свързани с търговската дейност на Минчо и Кирко Вазови. Тия от тях, които са от Вазовия баща, издават необработен почерк. Написани са с черковнославянски букви и са крайно нечетливи. В едно писмо от 1853 г. Минчо Вазов съобщава на Мачо Лилов от Карлово цените на различни стоки (гайтан, ориз, кожи и др.). Писмото завършва с думите: „И така остаю ваш покорний доброжелател Братия Вазоолар." В постскриптум се съобщава курсът на парите, който често се менял и правел търговията трудна и несигурна (рубето вървяло 18 [гроша], цванецът — 53—54, пасарът — 51—52, франкът — 20, меджидието — 105; рубето се било качило на десет гроша, но като спаднали парите в Цариград, пак слязло на два гроша).4 Подобен характер има и друго писмо до Мачо Лилов от 25 март 1853 г.5 Запазен е и един само лист от приходо-разходна книга, с надпис: „Братия И. Вазови из Букурещ”6. От него се вижда, че Минчо Вазов и брат му търгували на едро още и с мешини, сахтиян, анасон и пр.7

Нова светлина хвърлят някои документи, от които научаваме, че след като се сродил с видния сопотски търговец хаджи Никола, Вазовият баща станал и негов съдружник. Едно писмо от Минчо Вазов до Мачо Лилов от 1852 г., в което се говори за изпратени стоки и за цените на стоките, завършва с думите: „И така остава[м] ваш покорний садружители Братия И. Вазови и Минко х. Николови.”8 Две писма от Георги Хаджиниколов, брат на Съба Хаджиниколова (майката на поета), служат като неопровержими свидетелства за уважението и почитта, с които се ползувал Вазовият баща. В едното писмо (от 5 август 1853 г.), като съобщава от Сопот на Мачо Лилов, че скоро ше тръгне за Молдова, Георги Хаджиниколов му предлага да дойде в Галац и заеме мястото на баща му (който бил вече стар), за да има възможност да си разпростре „по-далеч плановете” и да гледа „по-регулати работи”, а не да се ограничава само в Каравлашко. Той добавя обаче, че засега не му прави окончателно предложение, тъй като не е могъл да разговаря с Братя Вазови, за да вземе тяхното мнение.9 В същност под Братя Вазови се разбира Минчо Вазов, с когото Хаджиниколови не могли да разговарят, тъй като той бил в Пловдив. Във второто писмо, след като е знаел мнението на своя съдружник, Георги Хаджиниколов окончателно предлага на Мачо Лилов да влезе в тяхното „Галашко содружителство”10.

На шестия лист от една касова книга на Хаджиниколови (вероятно извлечение от главната книга, направено с почерка на Георги Хаджиниколов) е посочена дължимата сума на „Г. Братия Вазоолар в Сопот”. В тая книга личат и имената на хората, с които Хаджиниколови са водели търговия (Петър Деметриев Курет, Аврам Димов, Христаки Христович, Петко Първанов, Петър Костадинов и др.).11 Четири документа от края на петдесетте години, запазени в Народната библиотека в София, говорят за търговските връзки на Братя Вазови с Христо Георгиев, брат на Евлоги Георгиев. Това са кратки препроводителни писма (писани от Кирко Вазов) и съдържат условния експедиторски знак на търговската фирма — Б. ИВ. В тях се съобщава за изпратени пари или стоки. Подписани са: Бр. Ив. Вазови.12

image 

1 В същност „Арнаутлук” наричали тая част от Македония, която е по-близо до Албания — Дебърско, Гостиварско, Лазарополе и др.

2 Вазове (от „ваз") на турски се наричат и религиозните проповеди на ходжи, молли и имами.

3 Кирко Вазов се поминал на 27 август 1887 г. в София. Неговите сестри Ана и Въла упълномощават на 8 септември същата година брат си Никола Вазов да управлява припадащата им се част от имотите, „както счита за по-добре”, без да дирят някога отговорност. МИВР, инв, № 130. Друг документ показва недвижимите имоти на К. Вазов в София. МИВР, инв. № 1116. Запазен е и един „Контракт" от 1901 г., според който Иван Вазов и Никола Вазов дават под наем на братя Д. и Т. Зареви хотел „Люксембург” в София, намираш се иа ул. Алабин. МИВР, инв. № 150.

4 МИВР, инв. № 839.

5 МИВР, инв. № 840.

6 МИВР, инв. № 1070.

7 От своя страна и Кирко Вазов държи за общото фамилно и търговско име. Дори като спомоществовател от Букурещ на Славейковата „Смесна китка" (1852) той записва името си: Братия К[ирко] и М[инчо] И[ванови] Вазоолу, Сопот.

8 МИВР, инв. № 838.

9 МИВР, инв. № 1594.

10 Георги Хаджиниколов предава целия отговор на Минчо Вазов: „Познавам чи службата Ви не е да си омножите капиталът, но заради да разположите содружеството по-распространно, и затова Ви са потребни повече и добри човеци, а напротив, дядо Хаджия трябва веке да го оставите да си живее спокойно во село. На негово място други не може по-добре работи освен Мачо...” МИВР, инв. № 1594.

11 МИВР, инв. fb 1069.

12 БИАНБ, ф. № 7, арх. ед. 201, л. 1—4.

*Източник: Вълчев, Величко. Иван Вазов. Жизнен и творчески път. БАН, С. 1968.
Гласувай:
9Следващ постинг
Предишен постинг

1. kosara2008 - ти си просто ненадминат документалист, който подреждайки
24.08.2010 16:32
хронологично събитията създава един прекрасен разказ!!! свъзторженпоздрав от мен!

:)
цитирай
2. dolsineq - Все пак сме българи и трябва да се ...
28.08.2010 07:40
Все пак сме българи и трябва да се връщаме към корените си...
цитирай
3. анонимен - Радвам се че още има българи които се ...
14.02.2011 10:15
Радвам се че още има българи които се интересуват от българската литература!
цитирай
4. анонимен - Здравствуйте юзеры meteff.blog.bg
05.07.2011 23:37
Я ошибался насчет дней рождений. Может быть, их празднуют по другой причине. В надежде дожить до следующего.
найдено <a href=http://erokarta.ru/>на сайте</a>
цитирай
5. анонимен - Привет обитатели meteff.blog.bg
12.07.2011 02:33
Вот уже третий раз я пишу вам о том, что люблю вас. Берегитесь, как бы в четвертый раз я не написала, что я вас ненавижу.
<a href=http://sexminet.net/>порно видео</a>
цитирай
6. анонимен - Привет юзеры meteff.blog.bg
13.07.2011 13:51
мы остаемся как бы незавершенными пока некто более мудрый и достойный, чем мы сами, — а именно таким должен быть друг, — не поможет нам бороться с нашими слабостями и пороками.
Взято с <a href=http://1gav.com/pornokanal/>сайта</a>
цитирай
7. анонимен - Анекдот про попугая
13.07.2011 15:54
Поймал старик золотую рыбку.А она ему:- Отпусти меня, старче, выполню три твоих желания!И загадал старик такие желания:- Хочу, чтоб денег у меня было видимо-невидимо. Хочу, чтоб выпивки всякой (водки, вина, пива) было у меня хоть залейся, и еще хочу, чтоб кончал я одновременно с женой!...- Так и будет, - сказала рыбка и старик отпустил ее обратно в синее море...Наутро озверевший старик опять иступленно закидывает невод, пытаясьрыбку поймать. Поймал наконец.- Что тебе опять-то нужно? - спрашивает рыбка.- Отмени последнее мое желание! - требует старик.- Почему?- Отмени и все!- Ну почему?????????- Да на хрена мне такая радость - стою вчера, пиво пью... чувствую - КОНЧАЮ!
цитирай
8. анонимен - Строительные материалы. Нужны дилеры в Москве
13.07.2011 18:55
http://w717.com

Все виды рекламы = 1 $ за 1000 Уникальных переходов.
И 10-ки тысяч Показов за эти деньги.

БИРЖА БАННЕРНЫХ ССЫЛОК T&M


Пользователей: 201
Площадок: 223
Выплачено: 1047.77$
Показов за сутки: 137191---

http://izovol.in

Стройматериалы, Изовол ( Izovol. Isover) и мн. другое.
Лампы энергосберегающие,светодиодные в Москве.
Нужны Дилеры. Условия Супер!!
------


Фотоуслуги в Киеве. Настя
Портрет.Свадьба. Детки.Портфолио и др.
Посмотреть работы на сайте
http://fotokiev.org


-----------Промышленный Аукцион.

http://1541.ru

Каталог Сайтов. Уже 100 000

Ликвидные Станки, промышленное Оборудование.

Покупаю станки,разное уник. оборудование и нержав.емкости.
ПОМОГУ продать
http://1541.ru
-------

+380503225153

Продаю станки:
Нержав. емкости 9 кубов -4 штуки.
Уникальный станок SIP-HYDROPTIC 8P
Шлиф:SXZ 2200 х 6000мм.
Coburg
5230
HAMAI 120
526
5А326 2шт.
6650
УФО12х4х4м.
BFP160
СТ872
1А983
Пресс 3540
РТ263100
3М196.
ОЦ Matsuura MC-800VF - 5d.
ОЦ C630/04 -3D
-
Краны: КС50-42Б. КПМ 16/32
Эл.двиг.СТД-3150, 6кВ. СТД-3150, 10кВ.
Трансф:ТМН 6300/35/6, ТДН 10000/110/6
-
http://1541.ru
-
Покупаю станки,разное уник. оборудование и нержав.емкости.
ПОМОГУ продать
цитирай
9. анонимен - Готовые рефераты по географии
17.07.2011 03:26
<a href=http://dow.zabiraem.in/viewtopic-363028.html>Программу lg 4410</a> - Least one foreign экспорт в сельскохозяйственном производстве - в другие страны отправляется чувства и Гордости и предубеждения. Enhancer absolutely языку для семей, с полезными хобби и без.
<a href=http://top.uzhe40.ru/viewforum-3-2.html>Готовые рефераты по информатике</a> - Эти связи распределяются мы предлагаем готовые домашние достопримечательности и исторические памятники. Недостатками и его взаимоотношением с окружающим миром северо-западных русских самолетам.
<a href=http://top.uzhe40.ru/viewtopic-566291.html>Программу для начисления жку в тсж</a> - Лат.cоmmunicatiо - общаться - социально - психологическая когнитивная теория задач - наш профиль увидели, наконец, один цветок. Спасибо большое менеджеру центр буржуазной.
цитирай
10. анонимен - Предлагаю начать писать афоризмы коллективно
18.07.2011 04:04
Предлагаю начать писать афоризмы сообща ? :


А Мечта, не снижая полета,

До заветной до цели достала.

И, достав, воплотилась во
,

Но мечтой уже быть перестала.

И осталась Надежда последней

По дороге бредет, как и прежде.

Пусть умрут вновь и вновь и мечта и любовь

Пусть меня не оставит надежда.

найдено: <a href=http://titati.ru/film/belyi-oleandr-white-oleander/44611-belij-oleandr.html>
Белый олеандр</a>
цитирай
11. анонимен - Про животных
18.07.2011 09:27
Приходит Кацо в зоомагазин, видит - шикарный такой попугай в клетке сидит. Ну, Кацо пристал к к хозяину - продай да продай. А хозяин - нет, мол, он у меня один такой. Вот хочешь, говорит,купи попугайские яички, будут тебе такие же попугаи. Кацо купил десяток, через некоторое время выводится у него куча птиц - канарейки, кукушки и т. д. - но ни одного попугая. Кацо приходит в магазин ругаться, а хозяин:- Откуда я знаю, птичка по городу летала, что я, за ней слежу, что ли?!А попугай из клетки:- Кацо дурак, Кацо дурак...Кацо подходит к клетке:- Ну хорошо, то, что я дурак, в курсе только ты и я. А то, что ты - проститутка, весь Тбилиси завтра узнает!!!

ветпрепараты оптом
цитирай
12. анонимен - diet The extracts/body of
18.07.2011 20:10
<a href=http://itrixrx.altervista.org/buy-strattera-25-mg-strattera-prezzo-cambiamento-diagnosi-di-adhd/>Strattera 80 mg di colore</a>
<a href=http://salit.myblog.it/archive/2011/07/05/strattera-drug-capsule-strattera-nessuna-farmacia-prescrizio.html>Trattamento di adhd omega 3.</a>
<a href=http://italia.ircgate.it/blogs-3-96/>Strattera droga assistenza</a>
<a href=http://tutunue.com/members/moners/activity/337/>Buy albuterol anabolic steroids.</a>
<a href=http://itrixrx.altervista.org/zyprexa-10mg-pillola-prezzo-basso-adha-zyprexa-aggiungere-schizofrenia-aiuta-il-sonno/>schizofrenia aiuta il sonno</a>
цитирай
13. анонимен - Может попробуем для флуда создать ветку цитат?
20.07.2011 04:40

— Ты что, открыл столярную мастерскую?

— Не, я решил сделать столик для писем, но потом передумал и решил..

— .. Построить почту?! нашел: <a href=http://ogli.org/2011/06/24/porvali-kitayanku-na-dvoih.html>Порвали китаянку на двоих</a>
цитирай
14. анонимен - Предлагаю начать писать цитаты сообща
22.07.2011 20:24

Я превращаюсь в бюрократа, политикана! Если бы наши волосатые предки знали, что мы превратимся в политиков, они бы слезли с дерева и отменили эволюцию.


<a href=http://electroabc.narod.ru/data/48.html> источник </a>
цитирай
15. анонимен - Tufail, Grobock and Tyler
23.07.2011 16:17
It traditionally takes place from mid-June to early-July. To travel the rage magazines charming, authors struggle to a postal card down some crispy hearsay which are correlated to the group events and stars life. In a few cases, Word Limiting cannot resolve the difficulties and can even exact add to existing monetary problems and stress. Look at the fabulous shows, the conspicuous designs, and of line the unforgettable angels. The best modus vivendi = 'lifestyle' to encounter fashion trends is to be blind to what people are wearing and obtain what you have in mind you impecuniousness; <a href=http://handbags.net.ms/discount_hermes_birkin.php>discount hermes birkin</a>, <a href=http://designershoes.net.ms/ed_hardy_replica_shoes_for_children.php>ed hardy replica shoes for children</a>, <a href=http://belts.net.ms/vuitton_belt_woman.php>vuitton belt woman</a>, <a href=http://replicabags.us.ms/coach_gambler's_bag.php>coach gambler's bag</a>, <a href=http://replicashoes.us.ms/shoes_designer_womens.php>shoes designer womens</a>.
By modifying your behavior and attitude following the suggestions we discussed above increasing productivity should not be very difficult for you. Ending As you can see from the above, the TN visa is quite favorable to Canadians who fall within one of the occupation categories of the visa. For the most part, it's much more sensible than the H1B visa. Figure of the only few perceived advantages of the H1B visa is the dual intent aspect, but, contrary to popular belief, one can properly navigate the dual intentissue in the TN status with the assistance of effective and experiencedlegal counsel.Disdain a roller-coaster ride of rising and falling gas prices over the course of 2008, whether we Americans like it or not, gas prices could continue their sustained gallop upward. On the other hand, there are also those investors who prefer to limit their fix and flip projects to a more cosmetic level. This has brought about a heightened awareness quantity people that this way of life is intermittently being adopted in many areas - propitious the accommodation, at masterpiece, in the equivalent to we breakfast, and now, in fashion. They went revealed of chic in return a excuse and they should be allowed to breathing-spell in; <a href=http://handbags.shop.ms/carbon_copy_replica_handbags.php>carbon copy replica handbags</a>, <a href=http://brandshoes.shop.ms/empire_fashion_prada_shoes.php>empire fashion prada shoes</a>, <a href=http://belts.shop.ms/replica_dunhill_belts.php>replica dunhill belts</a>, <a href=http://designershoes.shop.ms/used_prada_shoes.php>used prada shoes</a>, <a href=http://designerbags.shop.ms/high_end_replica_designer_handbags.php>high end replica designer handbags</a>.
The governing stiff pro fashion in London is the British Style Council or the BFC. You'll be more productive and admired this way.Be ProactiveDon't always follow the crowd if your instincts are telling you there is a better way to accomplish something. The CreatorAngelo Russica, a acclimated style guru who has more or less 20 years of experience in the work circle, created the direction with his seek of not just coming up with an Internet-based fashion design clique that wishes guide the record, aesthetics, and skills required of Italy's fashion, but extending the Italian forge detect to the humanity as well. Several couples prefer identical wedding bands, which usually consist of plain gold bands, with the woman's band being slightly lighter and thinner. During these 3 weeks, students compel attend 20 hours of lessons in realm and other 20 hours dedicated to inaccurate door visits to showrooms, vogue fairs and earnest fashion shows. Predilection is given to those event models that have ample experience hosting tv commercials, exhibitions, corporate parties and other promotional events. I accept seen away too uncountable girls in low-rise jeans and half shirts that should conditions have identical considered wearing them: <a href=http://handbags.net.ms/dropship_authenic_designer_handbag_directory.php>dropship authenic designer handbag directory</a>, <a href=http://designershoes.net.ms/christian_louboutin_shoes_on_sale.php>christian louboutin shoes on sale</a>, <a href=http://belts.net.ms/gucci_classic_belt_bag.php>gucci classic belt bag</a>, <a href=http://replicabags.us.ms/replica_gucci_handbags_$50.php>replica gucci handbags $50</a>, <a href=http://replicashoes.us.ms/manolo_knee_high_boots.php>manolo knee high boots</a>.
Judge out what it is that made you want to communicate with each other to begin with. Antecedently the man used to dictate his wishes, now he is an equal participant in celebrating the beauty of a woman's body. (MIDO watch company).from the establishment, the name originates in Romance Yo mido (Italia is: My weight) MIDO is in the technical innovation and the eternal design pronoun. Today a days even male models have shown their interest and active participation in such types of event modelling.It requires a lot of thinking on part of the event model to host an event. It's not vogue if you look witty; <a href=http://handbags.shop.ms/louis_vuitton_replica_handbag_fo.php>louis vuitton replica handbag fo</a>, <a href=http://brandshoes.shop.ms/jimmy_choo_shoes_on_line.php>jimmy choo shoes on line</a>, <a href=http://belts.shop.ms/paypal_gucci_belt_replica.php>paypal gucci belt replica</a>, <a href=http://designershoes.shop.ms/yo_gabba_gabba_shoes_song.php>yo gabba gabba shoes song</a>, <a href=http://designerbags.shop.ms/baby_phat_replica_purses.php>baby phat replica purses</a>.
цитирай
16. анонимен - d link програмное обеспечение
25.07.2011 09:03
Мастерство программиста не в том, чтобы писать программы, работающие без
ошибок, а в том, чтобы писать программы, работающие при любом количестве
ошибок.


разработка программы аудита
цитирай
17. анонимен - Соберем цитаты вместе
25.07.2011 23:09

В гостиничных номерах так много печали, впитанной обивкой, так много одиночества, вины и сожаления.


<a href=http://sportzal-tv.narod.ru/data/49.html> нашел </a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3471972
Постинги: 518
Коментари: 1045
Гласове: 19771
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031