Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 18:27 - Никола П. Тъпчилещов
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 2545 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 20.11.2010 00:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Никола П. Тъпчилещов (1817  1893)

image


Никола П. Тъпчилещов е по-малък брат на Хр. П. Тъпчилещов. Роден е през 1817 г. в Калофер; умира през 1893 г. в София. От 1836 до 1838 г. се учи в Габровското училище. След това заедно с брата си работи абаджийство и се занимава с търговия в Цариград. Подир окончателното разделяне с брат си през 1851 г. Никола Тъпчилещов продължава търговията за своя сметка.

Hикола П. Тъпчилещов е също виден деец в църковната ни борба с гръцката патриаршия и е съдействувал ревностно за разширяване на просветата сред българския народ.

От архивния фонд на Hикола П. Тъпчилещов до нас е дошла само малка част. Според едно съобщение на Ив. Д. Шишманов, който е имал възможност да разпитва лично Hикола Tъпчилещов, «частната» архива на последния била изгоряла в Цариград. Изглежда обаче, че не цялата архива е станала жертва на унищожителния огън и че някои части са се запазили. Така напр. Hикола Начов ни известява, че зетят на Hикола Тъпчилещов Христо Д. Павлов му е дал да прегледа 8 копирни книги на H. Тъпчилещов, всяка с по 500 листа, и един тефтер с кратки биографични бележки за Hикола П. Тъпчилещов, родителите и братята му, особено за Христо.

Архивният фонд на Никола П. Тъпчилещов в Народната библиотека е обособен от две части. Първата част е придобита през 1919 г. от Г. Стаменов и се състои от 20 документа (IIА 7905–7924). Другата част представлява остатък от копирна книга на H. Тъпчилещов и е намерена във фонда на С. С. Бобчев (IА 25 020–25 081).

Източници

За фондообразувателя: Начов, H. Калофер в миналото, с. 479–484, и там посочената литература.

За фонда: Шишманов, Ив. Д. Константин Г. Фотинов, неговият живот и неговата дейност. СбНУ, кн. XI, 1894, с. 593; Hачов, Н. Из кореспонденцията на H. П. Тъпчилещов. Сборник на Калоферска дружба, кн. I, 1908, с. 85; Начов, Калофер в миналото, с. 479.

Публикации на документи: Начов, Из кореспонденцията на H. П. Тъпчилещов, с. 86–117.

* * *

Документите от фонда на H. Тъпчилещов са подредени и инвентирани в хронологически порядък. Съдържанието им е следното:

От ученичеството на H. Тъпчилещов в Габрово през 1836 г. са запазени сметки за извършени разходи. Един султански берат от 1864 г. е за свободна търговия на H. Тъпчилещов с чужбина. Запазени са протокол от 1857 г. и равносметка за построяването на българската църква в Цариград. Известен брой документи се отнасят до искането на H. Тъпчилещов и бр. Ив. Гешови да им се изплатят от българската държава сумите, дадени за постройката на българската църква в Цариград и по издаването на в. «Съветник». Писмата в запазената част от копирната книга са от 1859/60 г. Съдържанието на почти всички е от обществен интерес. Най-важният въпрос, по който има значителен брой писма, е църковният. До него се отнасят три писма до д-р Ст. Чомаков в Пловдив, едно писмо до Ап. Конкович в Свищов, три писма до Ст. Груйоглу в Казанлък и едно писмо до З. Хаджигюров в Самоков. Писмото му до Д. Мутев в Болград е във връзка с уреждането на сметки за разходи, направени от H. Тъпчилещов по бесарабските представители по църковния въпрос С. Бендерев и Г. Хорозов.

Важни за историята на учебното ни дело и преди всичко за подготовката на български младежи в руски учебни заведения на обществени разноски са значителен брой писма до йеромонах Аверкий в Киев, х. M. Попов, Д. Стоянов и др. в Панагюрище, Димитър Г. Фингов и Г. Теохаров в Москва, Драган Д. Манджуков в Калофер, Калоферската община, Ст. Д. Тошкович в Одеса и др. В тези писма става дума за издръжката на Димитър Г. Фингов в Москва и на С. Станчев в Киев на разноски на Калоферската община, за следването, издръжката и уславянето на Ив. Ч. Филипов за учител в Калофер, за следването на Г. Теохаров в Москва и издръжката му от някое руско общество. За издръжката на Д. Генков от H. Тъпчилещов в училище и относно настаняването му на работа след това говори едно писмо до учителя Б. Петков в Калофер. Писмото до панагюрските първенци е във връзка с изпращането на три български девойки да се учат в Русия, а едно писмо до Сава Филаретов в София е по изпращането на Христо Т. Стоянов на учение в Русия. Едно писмо до Ст. Груйоглу в Казанлък се отнася до изпращаната от Букурещ помощ за казанлъшкото училище. Предимно по обществени въпроси са други 8 писма до С. Филаретов, а именно за получени български и турски песни в чест на султана, по пращане на абонаменти за вестници, във връзка с предаването на писма на църковното настоятелство в Цариград и Иларион Макариополски, по събирането на парична помощ за българската църква в Цариград, относно полемиката между Драган Цанков и Тодор Бурмов, по покупката на книги и карти и по църковния въпрос. Две писма до съгражданина му Г. Д. Гърдев, книгоиздател и книгопродавец, са във връзка с продаването на издадени от него книги. Едно писмо до H. Павлович в Одеса се отнася до продажбата на негови картини, а друго до неизвестен адресат — до зографисването на българската църква в Цариград. С едно писмо до Г. С. Раковски H. Тъпчилещов му съобщава, че получил един екземпляр от книгата му «Реч о Асене первому...» и 24 броя от в. «Дунавски лебед» и че ще се погрижи за спомоществуватели. Пет писма до H. M. Тошков в Одеса са във връзка с оставеното от покойния му брат в Цариград имущество. Има единични писма до Г. В. Шопов в Исмаил и Иван А. Богоров. Запазено е и едно интересно писмо (копие) на H. Тъпчилещов от друга копирна книга. То е адресирано до редактора на в. «Напредък» Ив. Найденов и носи дата 2. VIII. 1874 г. С него той иска да му помести някаква статийка във вестника.

Български исторически архив, 
Фонд № 6; 28 235 арх. ед., около 85 000 л.; 1836... 1891 г.


Тагове:   Никола,


Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821969
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031