Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2011 13:45 - Историята в снимки: Митрополит Михаил
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 11731 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 09.04.2012 11:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
МИХАИЛ МИТРОПОЛИТ ДОРОСТОЛСКИ И ЧЕРВЕНСКИ

image      image

Димитър Тодоров Чавдаров (1884, Калофер - 1961, София),
потомък по майка на дядо Колю Загорецът от род Аврамови
и втори братовчед на титаните Христо Ботйов и Иван Вазов.
image

Михаил, митрополит Доростолский и Червенский. Роден на 6 април 1884 г. в гр. Калофер със светско име Димитър Тодоров Чавдаров. Канонически митрополит на Доростоло-Червенската епархия (1927). Наместник-председател на Св. Синод (1948-1949). Починал на 8 май 1961 г. в София. Погребан в гр. Русе.

Преди да заеме епархийската катедра в Русе имало само три християнски благотворителни дружества и едно ученическо християнско дружество с не достатъчна дейност за изискванията на времето. Безбройните и безгранични инициативи на добротворство извисяват митрополит Михаил като най-ревностния социален деятел в престолния град и епархията. Той ръководи и вдъхновява всички добротворни прояви в епархийската църква и на гражданската общественост в гр. Русе.

Издига високо знамето на организираната благотворителна и социалноетична служба, като основен дълг е на епархийския архиерей и оттам - като дълг на цялата Църква.

Още в началото на своята архипастирска дейност поема председателството на русенския клон на дружество „Червен Кръст” и на общоградския комитет за благотворителност, прераснал през 1934 г. като клон на „Обществено подпомагане”. Председател е и на Съюза за закрила на децата и комитета, грижещ се за просяците и недъгавите. Основава църковни и прицърковни сиропиталища, старопиталища, дневни домове за деца, летни колонии на две смени за ученици от прогимназиалните и гимназиалните училища. На всяко християнско братство и християнско младежко дружество се поставят от митрополит Михаил освен задачи за религиозно-национално възпитание и такива, та вярата на братствените и дружествените членове да се потвърждава и чрез делото на добротворството. Самият той е стимулатор, участник и вдъхновител на общоградските благотворителни дела: постройка за гръдноболни (1934 г.), откриване на домове за деца, старци и недъгави, родилен дом и спортни площадки.

По сведения на съвременници, митрополит Михаил никога не е имал доходи освен заплатата си, която използва за лични благотворителни цели. Човек на дълга и предан на служението си владика, митрополит Михаил с лични средства и учреден таен фонд при митрополията подпомага семействата на убитите и попадналите в затвори и концлагери свещеници и църковнослужители от епархията.

Литература: Цанков, Стефан, Цит. съч., с. 78-80; ЦДИА, ф. 1388, оп. 1, а.е. 3156; 3382, л. 1-2; Държавен архив - Русе; ф. 574,оп. 1, а.е. 108.; Василев, Йордан. Н., Небесният ангел закрилник на Разград, сп. Възраждане, Пловдив, кн. 4, с. 46-47.

image      image

image

Отец Георги Драганов, секретар на Варненско-Преславската митрополия, архимандрит
Михаил, митрополит Симеон и митрополит Андрей, Варна, 1921-1927 г.
Източник: Регионална библиотека - Варна © Музей Възраждане

image

Втори църковно-народен събор (6 февруари 1921 - 16 февруари 1922) председателстван
от митрополит Неофит Видински, София, 1921-1922 г.
Източник: Личен архив © Лалю Метев

image

Церемония по освещаване на варненска корабостроителница от Варненския и Преславски
митрополит Симеон в съслужението на своя протосингел архимандрит Михаил, ок.1920 г.
Сред официалните лица присъства Н.В. Цар Борис III във флотска униформа.

Източник: Пейо Колев 2011 © Изгубената България 

image

Тържествено посрещане в град Русе на румънския крал Карол II от цар Борис III  и други
официални лица, сред които митрополит Михаил Доростолски и Червенски, 1933 г.
Източник: 
http://www.ruselive.com

image

Честване 10-годишнината на Русенския клон на Червения кръст председателствувано от
Негово Високо Преосвещенство митрополит Михаил Доростолски и Червенски, 1937 г.
Източник: Юбилеен сборник © 1937 Български червен кръст

image

Възстановяване на българската Патриаршия, май 1953 г. - процесията, предвождана от
новоизбрания патриарх Кирил. Третият подред, на преден план, е митрополит Михаил.
Източник: Пейо Колев 2011 © Изгубената България

image

Възстановяване на българската Патриаршия, май 1953 г. - митрополит Михаил, в дясно до
новоизбрания патриарх Кирил, пред катедралния храм "Св. Александър Невски".
Източник: Пейо Колев 2011 © Изгубената България

image

Възстановяване на българската Патриаршия, май 1953 г. - литургия, отслужена от новия
патриарх Кирил и членовете на св. Синод, в присъствието и на бившия екзарх Стефан, а
бившия наместник-председател митрополит Михаил е четвъртия от ляво на дясно.
Източник: Пейо Колев 2011 © Изгубената България

image

Погребението на екзарх Стефан в Бачковския манастир, 1957 г. Сред присъстващите са
членовете на Св. Синод патриарх Кирил, митрополит Михаил (вдясно) и т.н.

Източник: Регионален държавен архив - Пловдив 

image

Траурната процесия по погребението на екзарх Стефан в Бачковския манастир през 1957
г., водена от патриарх Кирил, митрополит Михаил (вляво) и членове на Св. Синод на БПЦ.

Източник: Регионален държавен архив - Пловдивimage

Достойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в Русе

9 май 2011, Русенска митрополия

На 8 май, Неделя на св. Мироносици, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим трима митрополити отслужиха заупокойна св. Литургия с панихида по случай 50 години от блажената кончина на приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил в гр. Русе. Архиерейската св. Литургия беше отслужена в катедралния храм „Света Троица” от Русенски митрополит Неофит в съслужение с Техни Високопреосвещенства Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Доростолски митрополит Амвросий и Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит. В богослужението се включиха също архим. Виктор (Мутафов), архим. Емилиан, ставр. ик. Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, ставр. ик. Славчо Проданов, архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, ставр. ик. Минко Казаков, ик. Цветан Флоров, председателите на русенски храмове ставр. ик. Кънчо Кънев, ставр. ик. Иван Стойчев, ик. Илиян Илиев, ик. Владимир Костадинов, свещ. Милен Цветков, протодякон Кирил Синев и дякон Йордан Георгиев.

Проповед посветена на Третата неделя след Пасха прочете Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

След края на св. Литургия митрополит Неофит се обърна към вярващите с признателно слово, посветено на приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил. Последният, по думите на Българския патриарх Кирил „не е имал личен живот. Неговият живот бил живот за Църквата и обществото”. След това митрополит Кирил сподели по-важни моменти от дейността на митрополит Михаил във Варненска и Великопреславска епархия, където блаженопочиналият е бил протосингел в продължение на 11 години.

Негово Високопреподобие архим. Виктор прочете кратко сведение за живота и делата на приснопаметния митрополит Михаил. „Извън преките си задължения архимандрит Михаил участва като председател, подпредседател или член в настоятелството на повече от двадесет църковни, общоградски благотворителни и просветни организации. Това послушание архимандрит Михаил изпълнявал в продължение на 11 години.

Той се постарал да направи най-полезното за организирането на църковния живот в епархията. Особено внимание обръщал в подбирането на свещеническите кадри и църковната дисциплина. В Русе по негово време са построени три църкви – „Успение Богородично”, „Св. Петка” и „Св. архангел Михаил” и още около 50 църкви в епархията. Изографисани са всички градски църкви и някои селски, като се пробуждал между християните оживен интерес за щедри дарения. До катедралния храм „Света Троица” е построен църковен салон (днес сграда на Русенската опера), предназначен за конференции, сказки, коледни елхи и прожекции на филми с църковно съдържание. Построена е ведомствена жилищна сграда за свещеници и служители в администрацията с 18 апартамента.

Дванадесет години издателството при митрополията издава списанията „Вяра и живот”, „Детска вяра” и „Нива Божия”. Много книги и брошури са раздавани безплатно.

Стимул за самообразованието на свещениците и тяхната проповедническа дейност са спомогнали издадените окръжни и опреснителния свещенически курс. Той се провежда ежегодно от 1934 до 1943 г. в манастира „Св. Марина” край с. Каран Върбовка и продължава около 12 дена. В него участвали 60 свещеници. След 1944 г. курса е преместен в църквата „Св. Георги” в Русе.

Митрополит Михаил организира активна благотворителна дейност в епархията с разбирането, че това е задължение на Църквата. Основани са църковни и братствени сиропиталища, старопиталища, дневни приюти за деца, летни колонии, трапезарии, игрища и занимални.

Дядо Михаил е бил почетен председател на българското дружество „Червен кръст”, председател на русенския клон на „Червения кръст”, председател на русенския клон на Съюза за закрила на децата, председател на русенския клон на „Обществена подкрепа” и др. организации. За тази му дейност проф. д-р протопрезвитер Стефан Цанков нарича митрополит Михаил „душата на християнската обществена благотворителност”.

След тези ценни исторически сведения за активната пастирско-мисионерска и социална дейност на изтъкнатия Доростолски и Червенски архиерей духовниците отслужиха панихида за упокоение на душата му. На неговия гроб, намиращ се в притвора на русенската катедрала, множеството духовници и признателни вярващи изпълниха „Вечная памят”.

В ранния следобед духовниците посетиха Историческия музей в града, където бяха запознати с древното минало на днешния гр. Русе. Милен Бакалов, завеждащ Културно-просветния и поклоннически отдел на Русенската св. митрополия, представи на духовниците откритата наскоро изложба, посветена на „140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия”.

Благодарим на Преблагия Бог за това, че е дарил нашата епархия с толкова активен духовен водач, какъвто е бил митрополит Михаил. Неговата мисионерска дейност е достоен пример за подражание от всички нас, днешните духовни сеячи на Господнята нива.

Бог да упокои душата на приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил в Небесното Си Царство!
image      image

Текст: протодякон Кирил Синев. Снимки: Ангел Младенов и Милен Бакалов.
Гласувай:
91. yuliya2006 - УНИКАЛЕН! ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА ...
06.06.2011 22:43
УНИКАЛЕН!

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. meteff - Благодаря! ...имаш го
06.06.2011 22:57
Според справка на ДС от лятото на 1949 г. Наместник-председателя на св.Синод митрополит Михаил е:

„важен фактор и въплъщение на най-черната реакция в църквата. Ако към някой може да се приложи квалификацията, която М-р Председателя др. Георги Димитров направи за владиците — ретроградни, реакционери, вкостенели мозъци, тя в пълнота е приложима към Михаил. Същият заедно с епископ Андрей, който е в САЩ и с когото и до сега е в кореспонденция (...) са създателите и вдъхновителите на ултра дворцовата организация на църковна почва „Бог и България”, която имаше за цел да оправдава на църковно-идеологична почва крайните шовинистични фашистки политически течения от рода на цанковото движение и легионите, да издига и освещава авторитета на царя на божествена висота и да поддържа тая висота със средствата на религиозната пропаганда и мистика. „Бог и България” беше око и ухо на двореца в църквата. Те създаваха свои кадри, които усърдно подготвяха, възпитаваха, и поддържаха (някои и в чужбина). Тези млади духовници днес са начело на църковната администрация (архимандрит Симеон, епископ Партений, архимандрит Методи, арх. Серафим, арх. Васили [архимандрит Василий Трингов] и др.). (...) Като председател на „Червения кръст” митрополит Михаил е получил и хитлеров орден.

След 9 септември същият има крайно отрицателно отношение към ОФ власт. Той защитава и провежда каузата на Андрей в синода, за да не се вземат съответните строги църковни мерки спрямо държавния изменник и предател, който бил натрупал грамадни фондове долари, с които щял да поддържа Българската православна църква. Постоянно злослови срещу Съветския съюз и създава недоволство срещу властта."
цитирай
3. анонимен - VbgJPWCfDXneMFpdgt
04.07.2011 07:02
What a neat article. I had no iknling.
цитирай
4. анонимен - XOTWcPRmmePzrBwhk
04.07.2011 11:56
rJnXW1 <a href="http://sfkfrujkqhpi.com/">sfkfrujkqhpi</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3804947
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19939
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031