Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2013 12:09 - АПЕЛ ЗА СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛСТВО
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 3911 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 18.10.2017 12:24


image

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
ПРИЯТЕЛИ И СЪНАРОДНИЦИ,

Ние, някои ентусиасти, се обръщаме към Вас с призив да се включите в осъществяването на една благородна, некомерсиална и чисто патриотична идея – инициатива за изграждане на Общобългарска генеалогична база данни на Видните български родове, включваща въобще заслужили българи – като духовни и държавни водители, революционери, общественици, политици, военни, интелектуалци и т.н. По този скромен начин се стремим да изразим уважението си и отдадем достойно признание към онези личности, които защитаваха непреклонно през целия си живот националната кауза.

Генеалогията представлява спомагателна историческа дисциплина, която се занимава с изучаване историята ни родовете, произхода на отделни лица, с установяване на родствени връзки и със съставяне на родословия. Родословия на царе, управници и дори митически герои са съществували още в древността, но те са получили особено значение в средните векове, във връзка с установяването и оформянето на съсловните привилегии. Тогава се появили особени генеалогични дървета или таблици. В тях се посочвали всички членове на основното и страничните разклонения на рода и техните брачни връзки. Така генеалогията възникнала като доказателство за древния и знатен произход на отделните родове. Към XVII-XVIII век тя започнала да се превръща в спомагателна историческа наука помагаща в датирането и изучаването на родствените връзки, имуществените отношения и т. н.

image

От няколко години, ние, група ентусиасти работим усърдно по проекта „Bulgarian Genealogy” – www.meteff.tribalpages.com – който по същество представлява уеб-базирана среда за съставяне на родословни дървета и статистическа база данни с множество възможности. В сайта много бързо и лесно всеки би могъл прегледно и удобно да въведе и съхранява своето родословно дърво и да го направи достъпно за всички свои роднини и техните роднини навсякъде по света. В профилите има добавени снимков материал и биографични данни. Програмата сама изчислява и представя дървото в най-прегледния вид, като ни позволява и отпечатване на родовите схеми. От справочника можем по азбучен ред да видим имената в базата данни. Към профила на дадено лице се проследяват и родствените взаимоотношения. Описаната българска генеалогична база данни наброява над 130 хиляди имена към месец октомври 2017 г.

Базата данни показва родствените връзки на голяма част от българския възрожденски елит. Почти няма известен българин, чийто род да не фигурира – книжовници, свещеници, революционери, интелектуалци, индустриалци, офицери – голяма част родствено свързани, тъй като в по-стари времена в брак са встъпвали хора от една и съща черга, семейства с близък социален и обществен статус и общи интереси. Затова когато веднъж се хване нишката на родството, останалото се разплита като кълбо от роднинства, което обхваща всички по-първи българи в дадено селище и т.н.

Обхванати са всички най-влиятелни родове от разните краища населявани от българи, включително пусналите дълбоки корени в онези възрожденски центрове и огнища на българският дух, като: Калофер, Габрово, Трявна, Копривщица, Панагюрище, Карлово, Сопот, Аджар, Казанлък, Елена, Котел, Жеравна, Градец, Медвен, Търново, Арбанаси, Лясковец, Дряново, Ново село и редица други, както е достатъчно да споменем, отново с риск за липса на достатъчна изчерпателност, имената на национални икони като Раковски, Левски, Ботев, Хитов, Филип Тотю, Стамболов, Каравелов..., за да осъзнаем необходимостта от такова начинание.

Проектът показва за пореден път колко абсурдна се оказва класовата теория от близкото ни минало, която разделяше хората на революционери „буйни глави” от една страна и „чорбаджии изедници” от друга. Факт е, че всички водещи фигури от българското възраждане и свързаните с борбите за национална и църковна независмост, както и т.н. Строители на съвременна България са от една социална и родова среда. Няма име на голям българин, което да не е в пряко родство с някой от „клуба на богатите” чорбаджии. Както по цял свят, така и у нас историята се е правила от елитите. Това става още по-нагледно, когато се проследят няколкото хиляди имена съдържащи се в непрекъснато разрастващата се родова база данни.

За съжаление усилията на всички доброволци, ангажиращи се с дейността, не дават очаквания резултат и допълнително се затруднява от липсата на каквито и да е дарителски постъпления. За цялостното изграждане на онлайн-базираната база данни с възможност за безплатен преглед и даунлоуд, както и за оформянето на изградения за първи път у нас чисто български интернет сайт „Bulgarian Genealogy” – www.meteff.tribalpages.com – освен ентусиазъм са необходими и някои средства за закупуване на нова или антикварна литература, за достъп или копиране на архивни и библиотечни материали, за пътни, фотографски и всевъзможни други разноски, с които напоследък все по-трудно разполагаме, но вярваме, че ще успеем да продължим с реализацията и доразвием това благородно и патриотично дело в рамките на обозрим срок.

Призоваваме всеки от Вас, който се чувства поне малко заинтригуван или просто милее за българщината, да се включи в тази инициатива! Нашата цел е да Ви убедим да научите повече за българските царе, революционери, политици, общественици и интелектуалци, и сами да пожелаете да участвате в доизграждането и преоткриването на дълбините на нашите общи корени, като направим опит за възстановка на славното минало на България!

Спомощта Ви би била, не само израз на човеколюбие, родолюбие и щедрост, но от решаващо значение ще бъдат Вашите вътрешни подбуди и качества, като светоглед, идейни позиции, интелект, наследственост, личностни особености. У нас дарителството се е зародило още при утвърждаването на българската държава, разраства се след приемането на християнството и се свързва с върховите постижения в българската материална и духовна култура.

Вашето желание за дарителски жест бихте могли да отправите на e-mail: meteff@abv.bg


С УСИЛИЯТА И ПОМОЩТА НА ВСЕКИ ЕДИН МИЛЕЕЩ ЗА БЪЛГАРЩИНАТА, ЩЕ УСПЕЕМ ДА ПРЕОТКРИЕМ ЛИКОВЕТЕ И КОРЕНИТЕ НА ЗАСЛУЖИЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА МОЖЕМ ДА СЪХРАНИМ ПОНЕ ЧАСТИЦА ОТ СПОМЕНА, ПАМЕТТА И НАЦИОНАЛНАТА СИ ИДЕНТИЧНОСТ, КАТО ДОБЛЕСТНИ И ДОСТОЙНИ ЧЕДА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!


С предварителна благодарност за отделеното внимание,

Лалю Метев, координатор на проекта


image
Bulgarian Genealogy by Lalu Meteff © 2006-2017

http://meteff.tribalpages.com




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3835641
Постинги: 568
Коментари: 1072
Гласове: 19965
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930