Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 07:54 - Най-сетне нова пълна окупация на СУ
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 6780 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 28.01.2014 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нова окупация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това е станало около половин час след полунощ, като информация за протестната акция бе разпространена в социалната мрежа Фейсбук.

Групата, осъществила окупацията на ВУЗ-а не е част от "ранобудните" студенти, но е участвала в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Студентите, извършили поредната блокада на Ректората, се скрили там по-рано през деня като вечерта заключили сградата отвътре.

След 2.00 часа младите хора прочетоха декларация, в която определят себе си като „студенти, които подновяват окупационния протест”. Исканията остават същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.

Този път обаче окупаторите настояват и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Преди десет дни - на 14 януари, "ранобудните" студенти официално прекратиха окупацията на Аулата. В техните мотиви за премахване на блокадата се казваше, че тази форма на протест е загубила ефективността си.

image

Ето пълния текст на студентската декларация, прочетена тази нощ:

Дължим много на общественото доверие, създадено през първата половина на ноември 2013 и молим всички будни граждани да извинят грешката ни. Длъжни сме заедно да свалим XLII-то "Народно" събрание – и то без симпатии към никоя от силите там. Ние сме част от всички български граждани, които протестират срещу мафиотското управление на страната. В студентска декларация от 16 ноември 2013 беше заявено, че окупацията ще бъде подновена, ако има провокации към протестиращите студенти.

Такива провокации имаше и има, при това многобройни. На първо място, Ректорът на нашия Университет проф. Иван Илчев, който за съжаление не успява дори да прикрие личната си зависимост от престъпната БСП, не защити академичната автономия, когато полиция незаконно влизаше на университетска територия.(бел. ред. в интервю за в. "Труд" миналата седмица Илчев заяви, че ранобудните са били по-силни в разрушението, отколкото в съзиданието)

На фона на предишни Ректори, както и на фона на събитията в Украйна, когато академичните ръководства заявяват истинска съпричастност със справедливия протест на студентите си, ние бяхме оставени сами и дори притискани да изоставим действията си. Дори сега охраната ни отказва съдействие по заповед на Ректора, което не ни спира да гарантираме сигурността на окупираната сграда. Обвинението, че пречим на колегите си и на сесията отхвърляме с аргумента на професор Кьосев, че просто повече така не може.

Нашият отговор е, че проф. Илчев повече не може да бъде наш Ректор. Ние искаме оставката му от поста, за който той се оказа негоден. Разбира се, ако проф. Илчев желае да доведе външни сили в Ректората, това би било поредно доказателство за неспособността му да бъде на висотата на поста си. Също така искаме оставката на проф. Токушев, който опорочи Конституцията на страната. Мониторинговият доклад на Европейската комисия потвърждава, че България не може да продължава да пренебрегва елементарен морал и законност. Съдебната система, политическата легитимност и доверието към институциите на практика са съсипани.

Ние отказваме да търпим това.

Правителството продължава да взима трайно обвързващи страната заеми с нищожен социален ефект. Прокуратурата прикрива прането на пари от страна на Христо Бисеров и го представя пред обществото само като свидетел по други дела. "Народен" представител, скандалният Волен Сидеров си позволява грубиянски прояви спрямо френски дипломати и български журналисти. Отново "народен" представител, Страхил Ангелов извърши недопустимо действие, изразявайки подкрепа за Башар Асад в Сирия, с което злепостави страната ни. Абсолютно неприемливият Делян Пеевски незаконно заседава в Парламента докато подготвя информационния монопол над разпространението на печата. Подготвя се и поредното разхищение на природен ресурс с незаконни строежи в Странджа.

Същевременно няма и никакво държавно решение в интерес на тютюноработниците или бежанската криза. Всичко това показва парализата на управлението, заинтересувано само от прокарването на руски интереси у нас. Всичко това ни кара да подновим окупацията на Ректората на Софийския университет като знак на отхвърляне на сегашната власт. Заявяваме, че повече няма да се поддадем на никакви опити за подмяна на протестната необходимист. България, както и Украйна, има защо да се бои за бъдещето си на цивилизована страна в европейското семейство. Затова отказваме да приемаме разпорежданията и решенията на това управление.

Както на 1 ноември 2013, призоваваме всички български граждани към гражданско неподчинение, бойкот на властта и ефективен протест. Съзнаваме, че всеки следващ път събирането на гражданската енергия става по-трудно, но вече не можем да приемем нищо по-малко от оставка на кабинета, разпускане на "Народното" събрание и отговорност на лицата, участващи в проваленото управление на Родината ни", завършва декларацията.

Източник: btvnews.bg
 


 

image
Софийският университет "Св. Климент Охридски" е окупиран отново. Това се е случило малко преди полунощ в петък. Първите съобщения за това се появиха във "Фейсбук", като пръв за това написа едно от лицата на протестите Асен Генов.

„Нов кахър за Йовчев! Студентите пак са окупирали и то тотално Софийския! Мамка му и министерстване, мамка му и живот, нали Цветлине? Не зная колко сериозна ще е новата окупация и знам колко недоверчиви сме българите. Но няма как, лично аз смятам да ида натам съвсем бързо и да помогна с каквото мога на студентите. Самият аз съм само бивш студент, но каузата далеч не е само тяхна - тя е общонационална. За да не се изпорти и този младежки протест, трябва максимален брой хора просто да надвият мнителността си и сами да направят така, че този път комсомолци да не превземат окупацията отвътре. Природозащитници, протестиращи граждани, студенти, антикомунисти, тютюноработници, ако ще дори гербери - засега имаме обща кауза и тя е свалянето на мафията от власт и то за много дълго. 


Чак след избори пак можем да си се караме. Засега просто да вземем да идем около Ректората. И тия дни все така. Колкото и разочароващо да беше, че някои глупаци провалиха предишната окупация. Разбира се, този път компромиси не бива да има. Нито с Ректора, нито с администрацията, нито с охраната, нито с полиция, жандармерия и правителство. А ако Илчев сглупи да поиска полицейска намеса, това ще е нечуван позор за него. Дори народната милиция навремето е чакала жертвите си пред сградата,“ пише на страницата си Генов. 

Студентите, които са организатори на акцията, не са част от Ранобудните студенти, но са участвали по време на окупацията. Около 01 ч. пристигат още студенти, които са научили от "Фейсбук" и питат какви са условията на новата окупация. Според някои от хората в двора се води разговор с някой от заместник-ректорите. По-късно стана известно, че там е заместник-ректорът Румен Панков и друг представител на висшето училище. Студентите са останали след края на лекциите, изчакали са да излязат всички хора и към 22.30 ч. са уведомили охраната, че университетът е окупиран. След това са заключили сградата. Малко по-късно е дошъл и заместник-ректорът. 

Студентите искат оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и оставка на професор Димитър Токушев, председател на Конституционния съд, заради решението от октомври миналата година, с което Делян Пеевски беше върнат като депутат. На 14 януари след общо събрание студентите прекратиха продължилите над два месеца окупационни действия. Мотивът им тогава беше, че тази форма на протест е загубила ефективността си. Първоначално, в началото на октомври, те бяха окупирали най-голямата аудитория в университета - 272, впоследствие затворен беше и целият Ректорат. / БЛИЦ












Гласувай:
7



1. meteff - Да подкрепим окупацията!
27.01.2014 10:09
Окупаторите на Софийския университет поканиха всички граждани в Ректората

"Елате всички с нас в Ректората, повикайте и приятелите си. Има прокурорска
заповед утре да ни изметат оттук. Ако не дойдете, ще ни бият и ще ни арестуват",
призова Манол Глишев протестиращите около 50 души.

Закратко те блокираха движението по бул. "Васил Левски", след което се
прибраха в сградата на най-старото висше училище. Новите окупатори не
скриха, че са очаквали повече хора да ги подкрепят.

Около Ректората започнаха да прииждат студенти, които са против окупацията.
Те искат лекциите им да се проведат. Сред тях е и проф. Искра Баева, която заяви,
че ще потърси съдействие от полицията, за да може да изнесе лекциите си днес.

По думите на студентите, които са около оградата, окупаторите са потърсили
ключар и планират да разбиват аудитории и по-специално най-голямата 272.

В 13 ч. е планиран протест срещу окупацията. По-рано сутринта две полицейски
патрулки спряха до университета, недалеч от спирката на автобус 306.
цитирай
2. meteff - Окупаторите на Ректората няма да напуснат доброволно
27.01.2014 11:10
Новите окупатори на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обявиха, че няма да напуснат сградата на ВУЗ-а доброволно. В неделната сутрин те допуснаха свои колеги юристи, които трябваше да положат изпит в университета. Един от окупиращите младежи – Тони Господинов, обаче уточни, че това е реверанс от тяхна страна, който няма да се повтори.

„Целта на окупацията е да пречи, но не на учебния процес, а на 240-те хрантутника, които ни управляват. Според нас е твърде възможно днес полицията да опита да ни изведе от Ректората. Ако искат и 2000 жандармеристи да влязат, да ни влачат, да ни пребият от бой - ние доброволно няма да си тръгнем”, заяви Тони Господинов пред камерата на „Канал 3“.

За да не се спекулира с това колко хора са окупирали Ректората, Костадинов съобщи, че става въпрос за около 30-40 души, които са напълно достатъчни, за да бъде обезпечена сградата. Според младежа тепърва още хора ще се присъединят към окупаторите.
цитирай
3. meteff - Протести около Ректората на Софийския университет
27.01.2014 13:43
Два протеста около Ректората на Софийския университете "Св. Климент Охридски" ще бележат третия ден от повторно обявената окупация на сградата с искане за оставка на правителството, ректора Иван Илчев и на проф. Димитър Токушев – председател на Конституционния съд и преподавател в СУ.

Първата демонстрация е насрочена за 12.30 часа на ул. "Климент" в подкрепа на действията на протестиращите студенти и е под надслов "Да защитим Университета от вандализъм". Тя бе организирана, като отговор на свикания във Фейсбук от противниците на окупацията протест в 13.00 часа пред Ректората.

Напрежението се засилва и от факта, че ректорът на СУ Иван Илчев се закани да сезира прокуратурата за действията на окупаторите, които пък съзряха в това негово намерение план за безпрецедентно нахлуване на полицията в университета. В неделя представители на окупацията преговаряха с университетското ръководство, но без резултат.

Илчев коментира пред БНТ в понеделник сутринта, че все още не е подал сигнал в държавното обвинение, но потвърди, че това със сигурност ще се случи скоро "при подобна акция, когато има обсебване на държавно имущество, когато се нарушават гражданските права на десетки хиляди души".

"Вчера (неделя) членовете на академическия съвет единодушно ме подкрепиха. Това е едно невероятно безобразие, когато университета се използва за оръжие в политически боричкания", добави ректорът, повтаряки, че немалка част от новите окупатори нямат общо със СУ.

Запитан защо реакцията му сега е осезаемо по-остра, отколкото при първата окупация м.г., той заяви: "Аз реагирам по-остро, защото тогава ръководството на окупацията бе много по-интелигентно". Посочи и, че СУ се намирал пред колапс заради действията на протестиращите, тъй като в този момент трябва да се раздават заплати на служителите му, предстои и подаване на документи за проект на стойност 5 млн. лева, но те се намирали в сградата на Ректората.
цитирай
4. meteff - Проф. Иван Илчев, вместо да даде оставка сезира прокуратурата!
27.01.2014 17:06
Подадени са документите в прокуратурата във връзка с окупацията на Софийския
университет „Св. Климент Охридски", съобщи ректорът проф. Иван Илчев.

"Има си процедура", посочи той и допълни, че няма да разговаря с окупаторите.

На въпрос дали ще се обърне и към полицията за съдействие, Илчев отговори:
„Не, прокуратурата има право да направи това".

Във връзка със сесията на студентите ректорът посочи: „Надявам се, че скоро
ще приключи тази криза и ще успеем да наваксаме. Както виждате, тези, които
са завзели университета, не се интересуват от интересите на студентите".

Проф. Илчев обаче не посочи какво ще се случи със сесията на студентите,
ако все пак окупацията продължи по-дълго.
цитирай
5. meteff - Жалко, това не може да бъде моят народ!
28.01.2014 10:18
Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски"
пада и днес е учебен ден, съобщиха за БТА от висшето училище.

От Университета са уточнили, че студентите, които на 25 януари 2014 г.
окупираха Ректората, сега си изнасят багажа и днес ще е работен ден и
за администрацията на учебното заведение.

Малко след 7.00 ч. около десетина души - последните окупатори,
напуснаха сградата на Ректората.

"Окупацията пада. Колегите, които са вътре, в момента събират багажа си.
Това са млади хора, не успяха да издържат докрай на концентрираната
психоатака.

Обществената подкрепа бавно се задаваше и може би сега ще има някакъв
отзвук. Вероятно, обаче, беше прекалено бавно", коментира пред Нова ТВ
Манол Глишев, един от студентите-окупатори.
цитирай
6. meteff - Лъсна нуждата от тотална лустрация във висшето ни образование!
28.01.2014 22:29
Предстои да се обсъди дали и какви ще са наказанията на студентите от СУ,
предприели окупацията на Ректората в нощта на петък срещу събота.

Ние, предлагаме публичното порицание да бъде съпроводено с набучване на
кол или разпване, а ако и това се окаже незадоволително, да бъде приложен
Закона в цялата му тежест съобразно проекта на МП за новия комунистически
Наказателен кодекс, продукт на бившата ръководителка на представителството
на Европейската комисия у нас, която не била рускиня, а само едновремешна
паралелна частна ученичка в руската гимназия.

Ще има официално решение на ректорското ръководство, след като се проучи и
това кои закони са нарушили окупаторите и как са се представяли до момента,
спрямо донесенията на агентурния апарат на Държавна сигурност.

Това заяви по време на нарочна пресконференция ректорът на СУ проф. Иван
Илчев, без да може да направи връзка с момента и реалностите на времето,
продължавайки да се държи като изкопаемо от комунистическата ера.

По думите на ректора по време на окупацията е имало две срещи между него,
главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев. По
всяка вероятност, предвид тежестта на задълженията си, същият е решил да
потърси друго поприще на самоизява, най-вероятно в сферата на охраната на
правоохранителството, след поисканата му ректорска оставка.

Не е ставало въпрос обаче за влизане на полиция в сградата на университета,
а по-скоро на добре отхранени мутро-милиционери от еничарския корпус, с цел
да схрускат гърлата на наглите окупатори за кефа на комуняр Цветлин Йовчев.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3837952
Постинги: 568
Коментари: 1072
Гласове: 19966
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930