Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2017 16:19 - "Не помним и не знаем"
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 2109 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.02.2017 16:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Любомир Пожарлиев за паметта за
комунистическите престъпления:
Не помним и не знаем


 image

На 1 февруари почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим и репресии. Имаме ли памет за миналите събития и как правим изводите за тях – за това в „Жива връзка“ разговаряхме с докторанта по културна история Любомир Пожарлиев.

Пожарлиев е завършил и магистратура по сравнителна история на Източна Европа в Централноевропейския университет, Будапеща, с теза „Възроденият национализъм: „Възродителният процес“ в България. Спомени за репресии, всекидневни съпротиви и междусъседски отношения. 1984-1989”.

Не, не помним, това показват и всички последно правени изследвания, категоричен е Пожарлиев, който цитира някои от тях, според които младите хора не знаят ключови фигури и събития от тоталитарния режим.

„В крайна сметка става дума преди всичко за почит към паметта на убитите, както и към съдбите на много хора – репресираните и техните семейства. Макар и прозаично, точно това е важното, да споменем тези хора“.

Според историка основният въпрос в дискурса за близкото минало е този за справедливостта. За съжаление отговорът, поне от страна на българската прокуратура, е „не“, тя трайно отказва да се занимава с този въпрос, вкл. с последния, свързан с Възродителния процес, подчерта той.

За Пожарлиев, ако не можем да възстановим справедливостта през съдебната система, то остава това да се случи през образованието. Той регистрира известно подобрение, що се отнася до информацията по темата в учебниците.

Пожарлиев уточни обаче, че докато в началото е смятал, че трябва просто още и още учебно съдържание, с времето е осъзнал, че е изключителен проблем и трайната липса на места на памет, на които ученици и граждани да ходят.

„Продължаваме да сме последната страна в Източна Европа, в която няма музей, проблематизиращ комунизма. В момента има такава инициатива, свързана с Белене, но то е далеч“.

Пожарлиев подчерта нуждата от образователен център в София, като според него би било възможно той да се помещава в бившия арест на Лъвов мост (сградата в момента е собственост на Министерството на образованието). Според него липсват базови неща – дори указателни табели за това къде са извършвани арести и убийства.

Инициативи все пак има, като те идват предимно от гражданския сектор, изреди някои от тях той.

Защо мълчанието е много по-удобно – чуйте целия разговор с Любомир Пожарлиев:

http://www.bitelevision.com/lyubomir-pozharliev-za-pametta-za-komunisticheskite-prestapleniya-ne-pomnim-i-ne-znaem/












Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821625
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031