Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2021 21:36 - НЕОЛИТНИ ЖИЛИЩА В СТАРА ЗАГОРА – ЕДНА ИСТОРИЯ НА 8000 ГОДИНИ
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1766 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В нашето семейство харесваме любопитни и различни места, където научаваш нещо ново за себе си или за историята. Изобщо не се определяме като музеен тип туристи, но има места, които не можем да пропуснем. И въпреки че сме ги посещавали и преди, пак минаваме, за да си припомним и донаучим нещо ново. И това наше любопитство ни отведе отново до централна България и Стара Загора в много интересния музей “ Неолитни жилища „. Не се смятаме за археолози, но с интерес се отправяме да разгледаме музея.

image Статуетка от неолита image Пещта на първия етаж е по-запазена, а до нея е паднала и тази от втория етаж image Керамични съдове от неолита

В пределите на Стара Загора е имало селища на мнооого далечни наши прадеди. Още преди осем хиляди години тук е имало цивилизовани хора, които са се трудили и живели доста добре. Е, доста добре за хора, работещи усилено, за да изкарат прехраната си и да оцелеят. Те не са живели в пещери, а са си издигали двуетажни сгради, в които са пребивавали по няколко семейства.

Музей „ Неолитни Жилища “

Музеят е разположен близо до Окръжна Болница в Стара Загора. Селищната могила се нарича „Окръжна Болница“, което си е доста логично. Тук по време изкопни работи багерът загребва с кофата си и големи количества с керамика и това откритие спира строителството в района през 60-те години на миналия век. Най-вероятно археолозите през далечната 1969г. са очаквали да намерят такива артефакти и са следили обекта. Копката на багера може да бъде видяна и до днес, оставила следа в едната стена на къщата.

image

Двете тухлички отбелязват копката на багера

След това обектът бил проучен и консервиран. Около него е издигната сграда, в която да се съхранява и която е музей и до днес. В залата с жилищата се поддържа постоянна, невисока температура (може да ви е доста хладно). За да се съхранят останките в добро състояние и до днес, а и за в бъдеще.

[mapsmarker marker=“204″]

 

Всеки път, когато посетим Неолитните жилища, се убеждаваме, че тук без беседа не може. Ако само влезете да видите поредния музей, ще се окажете доста неподготвени. Ще видите артефакти, които доста приличат на купчина пръст и камъни, и ако няма кой да ви обясни, а не сте археолози, може да останете много разочаровани от това си посещение.

 

Преди много хилядолетия…

Датировката на археологическия обект е от началото на VI хил. Пр. Хр., което е от новокаменната епоха (ранен неолит). Стените на праисторическите къщи били изградени с дървени колове с дебелина от 20-30см, преплетени хоризонтално с тънки клонки и обмазани с глина, плява и примеси от ситна слама. В централната част на селището са се издигали двуетажни сгради. Покривът им бил, най-вероятно, двускатен от слама и шума.

image Дупките на дървените колове във външната стена image Неолитни жилища

Интересно е как се преценя колко години е била използвана една къща. Всяка година обитателите ѝ обмазвали пода и стените с прясна глина и така къщата с времето ставала по-стабилна, но и по-тясна. По дебелината на пода и стените археолозите предполагат, че къщите били използвани 30-40 години, което никак не е временно строителство.

Това „био“ строителство изчезва доста бързо с времето, за съжаление. Затова и почти няма оцелели сгради от онова време. За постройката в музея се смята, че е оцеляла благодарение на благоприятно стечение на обстоятелствата за археологията и не толкова благоприятно за нейните обитатели. А именно пожар.  Единствения начин да се запази за толкова хилядолетия тази сграда е пожар, който изпича глината на стените и я превръща в керамика. Предполага се, че обитателите на тази къща били прогонени от нашественици, които подпалили цялото селище. Така, благодарение на огъня са се запазили елементи, които можем да видим и днес. Вероятно всички са напуснали мястото бързо, без да се връщат и са оставили цялата покъщнина в пожара.

Как са живели 3 семейства на два етажа

Да се разходим малко из къщата и да видим какво са смятали за свой дом неолитните ѝ обитатели. Екскурзоводът ни ни показа две пещи, от което се съди, че на първия етаж е имало две помещения, във всяко от които е живеело отделно семейство. А до едната пещ имаше по-голяма купчинка, за която се смята, е била пещта от втория етаж на постройката.

image

Пещта на първия етаж е по-запазена, а до нея е паднала и тази от втория етаж

Но как се разбира, че къщата е била двуетажна?

Пространството пред пещта винаги е било най-свободното в една къща, защото е най-топло и за да може да се работи или спи пред нея. Затова не е било практика пред пещите да се поставя каквото и да било, още повече масивни предмети. Но тъй като около пещите на нашата къща са били намерени и други солидни каменни артефакти, се смята, че няма откъде другаде да са дошли, освен да са паднали от втория етаж при срутването на къщата.

image

Хромел

Непосредствено до пещите има и хромелни съоръжения с които са си мелели различни сортове пшеница (най-рано е бил отглеждан едрозърнест лимец), ечемик, фий, бобови растения и други. А до хромела са и керамичните съдове, в които са ги съхранявали. Всички наши неолитни прадеди са спели до пещта, на най-топлата част от сградата. Трябва да са били доста дребни или гъвкави, тъй като се смята, че пред една пещ са спели около 5 души. А пространството не е повече от 2-3 кв.м.

image

Зърнохранилищата

Изумително е как са живели нашите праисторически предци, а и как са постигнали всичко това без познания за металите и за толкова много неща, които сега смятаме за даденост. Как са правили керамични съдове, без да познават грънчарското колело. Как са обработвали земята и как са оцелявали. В останките от тези неолитни жилища могат да се видят десетки и дори стотици парченца от керамични съдове, които впечатляват със своята изящност.

Музейната експозиция с много красиви статуетки и керамични предмети

В сградата на музея се намира и неголяма, но много ценна експозиция на предмети от ранния неолит, а и от по-късни епохи, когато вече човечеството е открило медта. В залата на приземния етаж се виждат добре запазени керамични съдове и тяхната украса. Не бихте познали, че са на 8000 години. Дори не мога да си представя такъв период от време. Преди Римляните, Траките, дори преди Египетската цивилизация (тя възниква около 3150 г. пр. Хр.).

image Керамични съдове от неолита image Керамични съдове от неолита

В неолита хората са боготворили майките. Всички култови статуетки изобразяват майката. Изработени са с много усет и са много красиви и любопитни.

image

Статуетка от неолита

Интересен обект, който може би ще се развие в близко бъдеще, са Неолитни жилища в квартал „Слатина“ в София до булевард Шипченски проход. 


Тагове:   ориз,   няма,   и кученца,


Гласувай:
2



1. radostinalassa - Тук, в Рая хората...
08.04.2021 21:46
са имали време да си правят фигурки, да се занимават и с рисуване и писане, а не както азиатците само да режат глави и крайници и да ограбват другите.
цитирай
2. dobrodan - Ето, виж сама.
08.04.2021 22:04
"Преди много хилядолетия…
Датировката на археологическия обект е от началото на VI хил. Пр. Хр., което е от новокаменната епоха (ранен неолит). Стените на праисторическите къщи били изградени с дървени колове с дебелина от 20-30см, преплетени хоризонтално с тънки клонки и обмазани с глина, плява и примеси от ситна слама. В централната част на селището са се издигали двуетажни сгради. Покривът им бил, най-вероятно, двускатен от слама и шума."

:):):):):)!!! Радостинке, АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ НАЧИН НА СТРОЕЖ СЪМ ВИЖДАЛ В ЕДНИ СЕЛА В СИЛИСТРЕНСКО. Пропуснали са кравешките фъшкии.
За 6000 години как не мръдна на косъм тая строителна наука в рая на Земята бе?????
Нали пирамиди, фараони, и балъци за милиони?
Малко знаеш за азиатците, малко. Всъщност нищо. Е, не е беда :).
цитирай
3. radostinalassa - Знам отрицателни неща за монголоидите
09.04.2021 13:39
Напиши нещо положително.
цитирай
4. dobrodan - Индусите, например, не са монголоиди.
09.04.2021 15:09
Далеч не всички индиански племена са от монголоидната раса.
Дългичко ще стане, някой ден и дотам ще стигнем :).
цитирай
5. radostinalassa - Индусите? В Индия?
09.04.2021 15:57
те са смесени между монголоиди и дравиди / негри / . В какъв смисъл не са подраса на монголоидите и негрите? Нашите индуси нали си ги виждал? Познаваш способностите им.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13126479
Постинги: 11557
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години