Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05 16:31 - Избора на Сливенски митрополит
Автор: meteff Категория: История   
Прочетен: 520 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 27.05 09:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес, 26 май 2024 г., в синодалната палата се проведе избора за нов Сливенски митрополит измежду епископите Арсений Знеполски и Герасим Мелнишки, след като Светият синод призна избора за Сливенски митрополит, проведен на 19 май 2024 г.

Арсений вече е най-младият епископ в Българската православна църква. 
Арсений Знеполски бе викарий на митрополит Николай Пловдивски дълги години и неговата дясна ръка. Той получи гласовете на 7 от духовниците, а неговият конкурент епископ Герасим успя да си осигури пет гласа. Изборът на сливенски митрополит отключва процедурата по избор и на нов български патриарх.


В навечерието на избора на нов Сливенски митрополит Проватския епископ Игнатий излезе с ново писмо до Светия синод на Българската Православна Църква
 (БПЦ).

Писмото, адресирано до Високопреосвещенство Григорий Митрополит Врачански и членовете на Св. Синод на БПЦ, изразява сериозна загриженост относно някои действия, които се твърди, че са в нарушение на каноничните правила на Българската Православна Църква. В писмото си еп. Игнатий подчертава значението на спазването на църковните канони и апостолските правила, които са основа за съществуването и функционирането на Църквата.

Според писмото на еп. Игнатий, ако определени митрополити и епископи не успеят да намерят канонично решение на изтъкнатите проблеми, те могат да бъдат лишени от своите служения, и може да бъде създадена нова канонична структура на Църквата. Това подчертава сериозността на ситуацията и потенциалните последствия за църковната йерархия.

Писмото на еп. Игнатий също така се отнася до конкретни случаи, в които се твърди, че са извършени неканонични действия, като служене с лица, лишени от свещен сан, и служене с разколници. Тези действия, според автора на писмото, могат да доведат до наказания, включително отлъчване от църковно общение и лишаване от свещен сан.

Дефакто, в писмото на еп. Игнатий се призовава за действия, които да гарантират спазването на църковните канони и да предотвратят участието на споменатите лица в бъдещи църковни и богослужебни дейности, включително избора на нов Сливенски Митрополит. Освен това, авторът на писмото изразява мнение относно поканата към Константинополския Патриарх Вартоломей, като я оспорва на основание на титлата "Вселенски" и свързаните с нея теологически и исторически аргументи.

Това писмо отразява дълбоките теологически и канонични въпроси, които са важни за поддържането на църковната дисциплина и идентичност. От него следва призив за действие и реформа в съответствие с традиционните църковни учения и практики.

Словото-отговор на новоизбрания Сливенски митрополит Арсений, от друга страна е израз на дълбока благодарност и смирение, изпълнено с религиозна отдаденост и признание за подкрепата и водачеството на църковните висши лица. В него се отразява силната връзка между личната вяра и общността, както и отговорността, която идва с високата длъжност на Архипастир на Сливенската епархия.

Словото-отговор започва с изразяване на благодарност към Божията воля и благословията, получени от Светия Синод. Арсений изразява своето смирение и готовност да следва Божия път, като цитира библейски стихове, които подчертават неговата преданост и послушание.

Арсений споделя своите чувства на трепет и сърдечна благодарност към всички, които са го подкрепяли по пътя му - от духовния му отец до колегите митрополити и епископи. Той признава своите човешки слабости и изразява надежда в Божията сила, която ще го води в служението му. Също така, той обещава да бъде отворен и достъпен за всички, които търсят помощ и съвет.

В края на своето слово, Арсений отново благодари на всички за тяхната подкрепа и засвидетелства своята решимост да служи със смирение и отдаденост, вдъхновен от примера на своите предшественици и ученията на Църквата. Той завършва с молитва за Божията помощ и защита в своето служение.

Това слово-отговор е пример за дълбоката вяра и отдаденост, която се очаква от един Архипастир в Православната църква. То също така подчертава важността на общността и взаимопомощта между църковните служители. Арсений използва библейски цитати, за да подчертае своите намерения и да покаже, че неговото служение е в съответствие с Божията воля и ученията на Църквата. Словото му е също така израз на личната благодарност и признание за подкрепата, която е получил, и обещание за бъдеща служба, водена от любов и смирение.

Лалю Метев, 26 май 2024 г.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


До Негово Високопреосвещенство Григорий Митрополит Врачански - председателстващ Св. Синод на БПЦ

До Техни Високопреосвещенства Митрополитите - членове на Св. Синод на БПЦ

Ваше Високопреосвещенство,

Обръщам се към Вас по повод публикуваните тези дни факти, придружени със снимков и видео материал, на неканонични действия на митрополите Николай Пловдивски, Киприян Старозагорски, Яков Доростолски и на епископите Сионий, Висарион и Арсений.

Този въпрос е от първостепенно значение за цялата Църква и в частност се отнася пряко и към провеждания избор за нов Сливенски Митрополит.

В случай, че Вие лично, като председателстващ Св. Синод и членовете на Св. Синод, като цяло, не успеете да намерите канонично решение на този безпрецедентен случай в историята на БПЦ, ще отпаднете от епископските и митрополитските си служения и на ваше място ще бъде възобновена нова канонична структура на Църквата.

Църквата е създадена и е собственост на Господ Бог Иисус Христос и Той ще се погрижи тя да продължи да съществува.

Съществуването на Църквата е възможно само в нейният Божествен характер с присъщите й догматични истини и канонични правила.

Както добре знаете Господ Бог Иисус Христос след Възкресението и Възнесението Си от земята към Небето, създава Църквата с цел да се замести Неговото телесно отсъствие от земята и по този начин да се продължи и даде възможност за спасение и Вечен Живот и за идните поколения човеци.

Той отива на Небето, но продължават да се раждат нови хора и те трябва да имат възможност за Вечен Живот.

Именно затова Той създава Църквата, за да може човеците, които ще се родят и ще живеят на земята след Него, да могат да получат същата помощ и същите дарове, които са имали хората по времето когато Той е бил на земята.

Затова Сам Той, както е записано, многократно се явява на светите Апостоли, лично Той поставя първият Патриарх Йерусалимски, научава ги на богуслужението и на всичко необходимо за съществуването на Църквата.

От своя страна светите Апостоли записват Господните думи и указания, което ние наричаме Свещенни Книги. Това са Книгите на Новия Завет, на Апостолските канони (правила - бг) и книгите на Свещеното Предание.

Ето затова е толкова важно спазването на Църковните Канони, на Апостолските Правила.

Исторически и еклесиологически е доказано през вековете, че в които географски райони Апостолските правила се нарушат, това води до унищожаването на Църквата и тя престава да съществува там или най-малкото численността на нейните членове се свива до минимум.

   1. Митрополит Николай Пловдивски и неговият викариен еп. Арсений многократно служат с низвергнатия (лишен от свещен сан) Петър Еремеев. Той е низвергнат по 25 Апостолско правило.

Петър Еремеев е изобличен, осъден и низвергнат от свещен сан с Указ номер У-02/39 от 11 март 2024 г.

Първоначално е осъден и низвергнат от сан от Московския Духовен Съд на Московската Епархия, а малко по-късно Указа и низвержението са утвърдени от Патриарх Кирил.

Справка в Московска Патриаршия показва, че Петър Еремеев е низвергнат по 25 Апостолско правило и по-точно, за хомосексуални грехове.

 Дни след като е низвергнат Петър Еремеев идва в България и заживява в гр. Пловдив.

 Без наличие на Отпусно Писмо, разбира се, след като е низвергнат, наличието на такова е невъзможно.

Въпреки всичко той е приет от м-т Николай и еп. Арсений и служи често с тях.

Документирани са общо 6 (шест) съвместни богуслужения.

Ваши Високопреосвещенства, моля, още в първото насрочено заседание на Св. Синод да забраните всякакво участие в Църковния и богослужебен живот на м-т Николай и на еп. Арсений и да образувате процедура за Църковно Наказателно Дело в което те да могат да изложат своята позиция по въпроса и да се защитят.

Според 11 Апостолско правило м-т Николай и еп. Арсений подлежат на наказание лишаване от свещен сан - низвержение.

Господ Бог Иисус Христос чрез Светите Апостоли е заповядал всеки, който служи с низвергнат от свещен сан, подлежи също на низвержение от сан.

Те са създали този канон, защото всеки, който служи с низвергнат по някакъв начин също е причастен на греха на низвергнатия и съответно, затова и той подлежи на същото наказание.

Казано в заключение, горното означава, че еп. Арсений в никакъв случай не може да бъде избран за Сливенски Митрополит.

Ваши Високопреосвещенства, един евентуален такъв избор от ваша страна, би го превърнал в Неканоничен митрополит с всички произтичащи от това последици, включително и за вас, по- точно, за тези от вас, които сте гласували по съответния начин.

 2. На 19 май 2024 г. Митрополите Николай Пловдивски, Киприян Старозагорски и Яков Доростолски, както и епископите Сионий и Висарион са служили съвместно с разколници.

По 10 Апостолско правило те се наказват с отлъчване от църковно общение.

Това означава, че нямат право да участват в богуслужения от всякакъв характер и нямат право да участват в заседания на Св. Синод, разбира се, нямат право и да участват в гласуване на решения на Св. Синод.

Апостолското правило в този случай задължава да отстраните горе споменатите трима митрополити от заседанията на Св. Синод до времето на тяхното покаяние (с изключение на м-т Николай, който би трябвало да е процедура по т.1 на това писмо).

Съответно, тези  митрополити нямат право да участват в заседанието на Св. Синод по определяне на начина и времетраенето на тяхното отлъчване от църковно общение.

Времето на тяхното отлъчване от църковно общение зависи от време необходимо на всеки един от тях за достигане на искрено покаяние. Това означава, че е възможно да е само няколко дена. Като водещо в казуса не е количеството време, а самообвинението, самоосъждането и обещанието да не се повтаря служението с разколници.

Също така тези митрополити нямат право да участват в гласуването по избора на нов Сливенски Митрополит.

В противен случай, избора на нов Сливенски Митрополит ще се счита за неканоничен с всички от това произлизащи последствия, включително и за вас, по-точно, за тези от вас, които сте гласували по съответния начин.

 3. Ваши Високопреосвещенства, моля да отмените поканата към Константинополския Патриарх Вартоломей да присъства на интронизацията на новия Български Патриарх.

Патриарх Вартоломей нарича себе си Вселенски.

Вселенски Първойерарх е Господ Бог Иисус Христос.

Използването термина Вселенски е пренебрегване и обида към Господа.

Вселенски Патриарх е термин, който може да се отнася Единственно по отношение на Господ Бог Иисус Христос, защото Само Той изпълва цялата Вселена, Само Той е едновременно навсякъде, едновременно в Рая, в ада, в Гроба Си, с разбойника на Кръста, с всеки човек на земята и едновременно с това и на Престола Си. Затова се нарича и НЕОПИСУЕМ. 

Вселенски Патриарх ще нарича себе си Антихриста.

Затова Светите Отци казват, че който човек нарича себе си Вселенски, в него обитава духа на Антихриста и по-точно духа на Сатаната (формулирано от св. Григорий Двоеслов 5-6 век).

Константинополския патриарх е бил пръв сред равни само в рамките на Византийската империя.

Като е записано, защото пребивава в Столицата на Империята.

Това е бил кратък исторически период. Отдавна няма Византийска империя.

Затова, ако ще каните някой Патриарх, нека това да бъде Йерусалимският Патриарх. Защото именно той е пръв сред равни. Защото там Господ основава Църквата, там Господ е живял на земята, там е страдал, там е Възкръснал, там е Гроба Господен, там слиза Благодатният огън, там и ще бъде центъра на Второто Христово Пришествие и края на този свят.

Освен това Патриарх Вартоломей е главен икуменист и главен виновник за редица отстъпления по отношение на чистотата на Православната вяра.

Българският Патриарх се избира от Господ Бог Иисус Христос чрез митрополитите на БПЦ.

Никой друг духовник и никой друг земен човек няма такива права.

С обич во Христа Иисуса Бога,

еп. Игнатий


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Today, May 26, 2024, the election for the new Metropolitan of Sliven took place in the synodal palace among the bishops Arsenny of Znepol and Gerasim of Melnik, after the Holy Synod recognized the election for Metropolitan of Sliven held on May 19, 2024.

Arsenny is already the youngest bishop in the Bulgarian Orthodox Church. Arsenny of Znepol was the vicar of Metropolitan Nikolai of Plovdiv for many years and his right hand. He received the votes of 7 of the clergy, while his competitor Bishop Gerasim managed to secure five votes. The election of the Metropolitan of Sliven triggers the procedure for the election of a new Bulgarian Patriarch.

On the eve of the election of the new Metropolitan of Sliven, the Bishop of Provadia Ignatius issued a new letter to the Holy Synod of the Bulgarian Orthodox Church (BOC).

The letter, addressed to His Eminence Grigory Metropolitan of Vratsa and the members of the Holy Synod of the BOC, expresses serious concern regarding some actions that are claimed to be in violation of the canonical rules of the Bulgarian Orthodox Church. The author of the letter emphasizes the importance of adhering to the church canons and apostolic rules, which are the foundation for the existence and functioning of the Church.

According to the letter, if certain metropolitans and bishops fail to find a canonical solution to the highlighted problems, they may be deprived of their services, and a new canonical structure of the Church may be created. This underscores the seriousness of the situation and the potential consequences for the church hierarchy.

The letter also refers to specific cases where it is claimed that uncanonical actions have been performed, such as serving with persons deprived of holy orders, and serving with schismatics. These actions, according to the author of the letter, may lead to punishments, including excommunication from church communion and deprivation of holy orders.

In conclusion, the letter calls for actions that will ensure compliance with church canons and prevent the participation of the mentioned persons in future church and liturgical activities, including the election of a new Metropolitan of Sliven. Additionally, the author of the letter expresses an opinion regarding the invitation to Patriarch Bartholomew of Constantinople, challenging it on the basis of the title "Universal" and the associated theological and historical arguments.

This letter reflects the deep theological and canonical issues that are important for maintaining church discipline and identity. It follows a call for action and reform in accordance with traditional church teachings and practices.

The response speech of the newly elected Metropolitan of Sliven, Arseny, on the other hand, is an expression of deep gratitude and humility, filled with religious devotion and recognition for the support and leadership of the church"s high officials. It reflects the strong connection between personal faith and the community, as well as the responsibility that comes with the high position of Archbishop of the Sliven Diocese.

The response speech begins with an expression of gratitude towards God"s will and the blessings received from the Holy Synod. Arseny expresses his humility and readiness to follow God"s path, citing biblical verses that emphasize his devotion and obedience.

Arseny shares his feelings of trepidation and heartfelt gratitude towards all who have supported him on his path - from his spiritual father to his fellow metropolitans and bishops. He acknowledges his human weaknesses and expresses hope in God"s strength, which will guide him in his service. He also promises to be open and accessible to all who seek help and advice.

At the end of his speech, Arseny once again thanks everyone for their support and testifies to his determination to serve with humility and dedication, inspired by the example of his predecessors and the teachings of the Church. He concludes with a prayer for God"s help and protection in his service.

This response speech is an example of the deep faith and dedication expected from an Archbishop in the Orthodox Church. It also emphasizes the importance of community and mutual assistance among church officials. Arseny uses biblical quotes to underline his intentions and to show that his service is in accordance with God"s will and the teachings of the Church. His speech is also an expression of personal gratitude and recognition for the support he has received, and a promise for future service, led by love and humility.

Lalu Metev, May 26, 2024
Гласувай:
2Следващ постинг
Предишен постинг

1. meteff - AI Генериран Сензор за съдържание
27.05 09:22
AI Генериран Сензор за съдържание смята, че този текст има 70% вероятност да бъде написан от човек, тъй като показва високо ниво на специфичност и подробности, със сложни структури на изречения и собствени имена, което предполага ниво на човешко познание и познаване на темата, което може да е трудно да се възпроизведе с езиков модел на изкуствен интелект. От друга страна, при повторен анализ преценява вероятността този текст да бъде написан от човек да бъде около 80-90%, тъй като показва високо ниво на езикова сложност, нюансирани културни препратки и привидно органична структура, които са предизвикателство за моделите на изкуствен интелект да се възпроизвеждат с такава лекота.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3971993
Постинги: 787
Коментари: 1556
Гласове: 20070
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031