Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2009 23:04 - Константин Щъркелов (1889-1961)
Автор: meteff Категория: Изкуство   
Прочетен: 8484 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 11.02.2010 19:22


120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НЕНАДМИНАТИЯ
БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК КОНСТАНТИН ЩЪРКЕЛОВ


image

По повод Юбилейната изложба във Варна, посветена на 120 години
от рождението на художника Константин Щъркелов
(препечатка)
Уникална и мащабна изложба с произведения на Константин Щъркелов (1889 – 1961) от националните и обществени фондове на музеи, галерии, архивни и библиотечни фондове в България се представя в Градската художествена галерия на  Варна. В експозиция са показани над 350 музейни експонати, които дават цялостна представа за изкуството на художника, като пейзажист и портретист. Репрезентативни акварелни творби, салонни портрети, подготвителни рисунки, ескизи, графики, портретни скици, шаржове, театрални портрети, батални произведения – живопис, рисунки, фотографии, пейзажи от Рила, Пирин, Стара планина, Македония, от най-красивите кътчета на българската природа, натюрморти с цветя очертават богатия сюжетен и тематичен кръг на изложбата. Започнал своя творчески път в началото на 20 век, името на Константин Щъркелов става легендарно като един от най-големите майстори на акварела в Европа. През 1927 г. акад. Александър Балабанов го титулува за “Цар на акварела” и с това име художникът остава завинаги в българското изкуство. Изключително надарена творческа личност Константин Щъркелов създава стотици произведения, текстове и фотографии от участието си във Балканската война /1912/, Междусъюзническата /1913/, Първата световна война /1914/, от последвалата я война с Румъния до връщането на Южна Добруджа към България /1916-1918/ и още от навлизането на българските войски във  Вардарска Македония и Беломорска Тракия /1941/. Една разтърсваща картинна епопея на “кървавия труд на войната”, епопея станала съвест и дълг на художника и показана в изложбата с колекциите на Централен Държавен архив, Национална художествена галерия, Национален военно-исторически музей София.

Като част от културният елит на младата българска държава, К. Щъркелов е от създателите на дружество “Родно изкуство”. Той има редица публикации с отзиви и рецензии за изкуството за именити наши художници, като Никола Петров, Атанас Михов, Никола Танев, Марио Жеков, Здравко Александров, Иван Христов и др. за общи изложби. Автор е на поезия, песни, на идеята за написване на Рапсодия “Вардар” от Панчо Владигеров”. Негови приятели са Димитър Чорбаджийски-Чудомир, Христо Ясенов, Йонко Вапцаров, художника Иван Карагьозов, Григор Василев, акад. Александър Божинов, Никола Танев, акад. Александър Балабанов, Георги Велчев, Марио Жеков, проф. Асен Златаров, Николай Райнов, писателят Владимир Русалиев, Йордан Бадев. За изкуството му са публикували възторжени статии Симеон Радев, Чавдар Мутафов, Сирак Скитник, Никола Мавродинов, Андрей Протич, Стефан Митов, Никола Вапцаров, Христо Бързицов, Райко Алексиев, Петър Морозов, Михаил Кремен, Атанас Божков и др. до унищожителните за него и неговото изкуство публикации на Димитър Остоич, Младен Исаев и др.

Константин Щъркелов е автор на прекрасни пътеписи разказващи за красотата на българската природа, а най-голямото си признание в изкуството той получава като художник пейзажист. В неговите картини е постигнато удивително художествено и техническо съвършенство на акварелната техника – нежни, преливни и прозрачни тонове, в една красива музикална хармония на форма и цвят.

Константин Щъркелов е оставил ярка следа и в художествения живот на Варна – градът, в който живее
[на ул. "Македония"] със семейството си от 1944 до 1959 г. Негови приятели са художниците Георги Велчев и Иван Радинов (с портрети в изложбата), Марио Жеков, Георги Урумов-Калиакра, Христо Каварналиев, Мара Градинарова и др.

Емблематичните му стенописи в аптека “Станчев”, ресторант “Севастопол”, “България” вече не съществуват, не съществува и домът, в който е живял тук. Негови ученици във Варна са художниците Кина Петрова, Снежина Попгенчева, Георги Богословов, Георги Георгиев-Бъча, Румен Неделчев, Борис Пелов, Димитър Попов, Йорданка Павлова, Александър Вълков, Домника Кожухарова, Лиляна Дучева, Катя Арсова, Николай Трандов, известните архитекти  Марин Маринов, Белчо Белчев и др.

image
Юбилейната изложба посветена на изкуството на Константин Щъркелов има общонационално значение. В нея за първи път се показват творби от личната колекция и архив на художника, дарени на ЦДА (Централен държавен архива, София) от неговия зет Георги Антов и творби от колекцията на Григор Василев, подарени на ЦДА от неговата дъщеря Ангелина Огнянова. Показана е избрана колекция с творби от Военната изложба на България в Берлин през 1916-1917 г., която е станала основополагащ фонд на Националния Военно-исторически музей в София и колекцията на Националната художествена галерия, София дарена през 2000 г. от Лидия Антонова.

Изложбата стана възможна със сътрудничеството на проф. Божидар Димитров – Директор на НИМ, о.з. П. Йотов – Директор на НВИМ, София, Боряна Божашка – Директор на Дирекция “Архиви” и Панто Колев – Директор на международна и издателска дейност на ЦДА, на Борис Данаилов – Директор на НХГ, Аделина Филева – Директор на СГХГ, на Ал. Янакиев – Директор на Институт по изкуствознание на БАН, а също и на Директорите на художествените галерии в Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Добрич, Русе, както и на г-жа  Емилия Милкова – Директор на Регионална библиотека Варна. Богатия документален материал събран от Регионална библиотека Варна под ръководството на  Кристияна Димчева и разработен дигитално ще бъде представен виртуално в експозиция. За изложбата се подготвя каталог.

Идеята за изложбата е Директора на Градската художествена галерия–Варна Ванко Урумов. Екипът по експозицията работи под негово ръководство и с участието на изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева.

По подготовката на материалите за изложбата са работили специалистите от НИМ-София – Ралица Русева, НВИМ – Даниела Ганчева, Музея стара София – Франческо Касабов, НХГ – Доротея Соколова, ЦДА – Ива Бурилкова и Цочо Билярски и др. на които изказваме дълбока  благодарност.

Изложбата се провежда със съдействието на СБХ, Областна управа Варна, Община Варна
Дирекция “Култура и духовни дейности”.

Автор: Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед

Източник: varnacity.info

http://www.varnacity.info



Гласувай:
9



1. net - Акварелите му са прекрасни. За с...
27.07.2009 23:09
Акварелите му са прекрасни. За съжаление не съм виждала негови стенописи.
цитирай
2. iliada - Поздрав за съдържателния постинг!
27.07.2009 23:42
Беше ми интересно!:Благодаря ти!
цитирай
3. zaw12929 - Много полезен постинг!
02.08.2009 21:06
Много полезен постинг!
цитирай
4. katan - Най-добрият аквалерист на България!
03.08.2009 10:32
Всичките му картини са прекрасни! Жалко, че и той като Елин Пелин за малко да "изпадне от класацията" по време на така наречения социалистически строй/заради близките си отношения с Н.В. Цар Борис III/.
Има и много добри негови ученици - например Марин Маринов от Варна - архитект и художник-акварелист.
Преди две години имаше негова изложба в Дома на архитектите в София.
К.Щъркелов не само е превъзходен художник, но е бил и добър УЧИТЕЛ!!!
Поздрави за постинга!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822114
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031