Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2008 14:19 - Плевенски окръжен съд
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5312 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 08.10.2009 00:29


ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД 

image

         С подписването на Санстефанския мирен договор се полагат основите на Нова България. Още в хода на Освободителната война от 1877-1878 г. Канцеларията за гражданско управление на освободените зад Дунава земи към Главното командване на руската армия започва организирането на административна, съдебна и финансова система в завзетите територии. За целта под ръководството на княз Владимир Черказки, а по-късно и на княз Дондуков-Корсаков се разработват и въвеждат Временни правила за управление, публикувани на 24 август 1878 г. Така се поставя началото на изграждане на съдебната система. Въвеждат се в действие Губернски, Окръжни, Селски, Търговски и Административни съдилища.

         Селските съдилища били основани на обичайното право, състояли се от Старейшински съвет от трима до дванадесет изборни члена и имали главно помирителен характер.

         Окръжните съдилища били устроени в окръжните центрове, били първоинстанционни и се занимавали с всички граждански, углавни, търговски и фирмени дела на територията на административната единица в рамките на компетентността отредена им от Временните правила. Те били изборни органи състоящи се от Окръжни съдебни съвети с председател, подпредседател и членове.

         Губернските съдилища действали на територията на съответните Губернии, а Търговските и Административните били със специален статут.

image

         В Плевен, като център на окръжие, се учредява Окръжен съд с председател Петър Мецов, заменен след няколко месеца от Стефан Панов. Като такъв той е делегат на Учредителното и първото Велико народно събрание.

В средата на 1879 г. мястото на Стефан Панов се заема от Христо Баларев, а от 1 януари до 1 юли 1880 г.– от Богдан Манчев. Секретар по това време е Петър Серев. За почетни членове на съда са избрани Параскев Димитров, Пачко Пъчов, Кръсте Велчов, Петър Лачев, Цанко Иванов, Ангел Мръвков, Къне Миков, Димитър Маждраков, Хицо Шопов, Теодор Каравасилев и Дано Иванов /Д.в., бр.32 от 12.ІІІ.1880 г/. През същата година на съвместно заседание на Градския и Окръжен съвет Теодор Хинков и Симеон Хайдудов са избрани за депутати на Търговското губернско съдилище в Русе, чийто район на действие включва и Плевенското окръжие.

image 

Времето е динамично, наситено със значими, съдбоносни събития – на 16 април 1879 г. е приета първата конституция, Търновската, на 17 април е избран за княз на България Александър Батенберг, Временните правила за управление постепенно се заменят със закони. Цялата обществена енергия се насочва към доизграждане и утвърждаване на държавността. През 1880 г. влизат в сила законите за административното деление на страната (Д.в., № 45, 28 май 1880 г.) и за устройството на съдилищата (Д.в., № 47, 28 май 1880 г.). Съобразно тях губерниите се закриват,  окръжията се прегрупират и се създават околии. Така Никополското и Ловчанското окръжие се присъединяват към Плевенското.

Във връзка с административните промени се въвеждат промени и в съдебната система. Закриват се Селските, Губернските, Административните и Търговските съдилища, а се въвеждат Мирови съдия и Апелативен съд. Броят на окръжните съдилища и районът им на действие се определят със специално предписание, а броят на съставите им и на съдебните следователи към тях – по щат. Всеки Окръжен съд се разделя на няколко мирови околии, където се назначават по един мирови съдия и един секретар.

            Към съдебните учреждения  действат прокурори и помощник прокурори, но те са органи на Министерството на правосъдието и са под негов надзор. 

Плевенският окръжен съд е третостепенен, съобразно степента на административния окръг. Разделя се на Плевенска, Никополска, Ракитска, Ловчанска, Троянска и Дерманска мирови околии, а мировите съдии в тях са под негов непосредствен надзор. За председател отново е назначен Христо Баларев. През следващата 1882 година неговото място заема Иван Платанов. Навярно неговото председателство се е откроило с ефективността на работата си, защото през 1883 г. е предложен за почетен гражданин на града.

През 1889 г., във връзка с възходящото развитие на икономиката на страната, към Окръжния съд се създава нова структурна единица със задача регистрация на новосъздаващите се фирми. Окръжният съд се сътоял от председател, подпредседател и членове (чл. 25 от ЗУС). Действал като основен първоинстанционен съд. С нарастването на щата се създават гражданско и наказателно отделение, което позволявало специализацията на съдиите.

 image Васил Николов Аврамов (1863-1945)

В периода 1900-1902 г. за Председател на Окръжния съд в Плевен е назначен Васил Николов Аврамов (1863-1946) от Калофер, свършил по правото във Висшето училище в София през 1895 г. и наскоро на 14 февруари 1900 г. награден от Княз Фердинанд в знак на особено благоволение, в качеството му на прокурор при Софийски Окръжен Съд с „Народен орден за гражданска заслуга” – Кавалерския кръст, степен пета. По-късно на 9 октомври 1903 г. Васил Аврамов, в качеството си вече на председател на окръжния съд във Враца (preşedintele tribunalului de Vraţa), е награден за особени заслуги от Крал Карол I (1839-1914) с Ordinul naţional „Steaua Romвniei”.

Служители на Окръжния съд в Плевен по време на председателя Васил Аврамов били: Хр. Ив. Генчев (зам.-прокурор), К. Кутев от Казанлък (съдебен следовател), д-р Алеко Чалъков от Свищов (член съдия), Атанас Бешков от Ловеч (съдебен следовател), Тотю Бояджиев от Габрово (секретар), Петко Георгиев от Елена (член съдия), Хр. Георгиев (прокурор), Пеню Матев от Бяла (зам.-прокурор), Петър Станков от Тетово (член съдия), д-р Ник. Карайорданов (член съдия), Хр. Д. Велев (мирови съдия).

image

Разпределението на съдиите по отделения се извършвало от общото събрание на съда за срок от две години, по следните съображения: съдиите да се запознават с дела от различен вид; да не се превръща правораздаването в рутина; да не се утвърди професионална деформация и да не може по-способен или упорит съдия да придобие влияние върху колегите си в ущърб на тяхната самостоятелност. 

Регионът му на действие се стеснява или разширява в зависимост от някои административни корекции, но  запазва структурата си до 1934 г., когато в резултат на 19-то майския преврат страната е поставена под нов режим на управление. Административно тя се разделя на области и околии. С Наредба-закон, публикувана в Държавен вестник № 182 от 12.ХІ.1934 г., се закриват Окръжните и Мировите съдилища. Създават се Околийски и  Областни  съдилища и Върховен касационен съд, запазва се Апелативният съд.

По силата на тази Наредба-закон Плевенският окръжен съд се трансформира в Областен, а мировите съдилища – в Околийски, като регионът им на действие се покрива с административната единица. Областният съд съществува до 1949 г., когато съобразно Закона за устройство на народните съдилища (Д.в. № 70 от 26.ІІІ.1948 г.) се закрива и отново се трансформира в Окръжен. [За база е използван материала на Маргарита Дешкова – историк]



Тагове:   Плевен,   Калофер,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - нямах представа
15.02.2008 15:38
макар 18 г от живота ми да минаха в Плевен
благодаря за историята на съда!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821868
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031