Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2008 12:46 - Една България на КГБ
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2051 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.02.2008 13:22


Заместник-кметът на София е обучаван от КГБ

image

Минко Герджиков е бил обучаван от КГБ в продължение на 10 месеца

Заместник-кметът на София по финанси и бюджет Минко Герджиков е работил на щат в Държавна сигурност. Герджиков бе кандидат за кмет, издигнат от СДС - София през 2005 г. През 1985 г. е бил обучаван в КГБ. Освен неговото, комисията по досиетата обяви имената на още 113 членове на Министерски съвет, които са били сътрудници на ДС. Сътрудници на службите има във всички министерства, като преобладават тези в МВнР, МВР, Министерство на културата и бившето министерство на външната търговия.

Минко Герджиков е назначен за разузнавач на 26 май 1983 г., а през юли 1985 г. е изпратен на десет месечно обучение в Москва в школата на КГБ. На 1 април 1988 г. е преназначен за старши разузнавач.

През 2005 г. СДС София издигна Минко Герджиков като кандидат за кмет срещу настоящия градоначалник Бойко Борисов. След като не бе избран, Герджиков стана част от екипа на настоящия столичен кмет.

Минко Герджиков бе заместник-министър на търговията и външноикономическите отношения в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Прави впечатление, че в това преходно правителство има голям брой щатни сътрудници на ДС. Освен Герджиков, в кабинета “Софиянски" сътрудници са били: Стоян Живков Сталев - министър на външните работи, Хараламби Борисов Анчев - министър на правосъдието, Никола Иванов Карадимов - министър на териториалното развитие, жилищната политика и строителството.

Общо 113 членове на Министерски съвет от 1990 г. насам са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. В обявения списък присъстват и заместник-министри от сегашния кабинет.


Настоящият посланик на България в НАТО също е агент на ДС

В настоящия кабинет на премиера Станишев служители на ДС са били заместник-министрите на външните работи Феим Чаушев, Любомир Кючуков. Посланикът ни в НАТО Любомир Иванов също са бил сътрудници на ДС, заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев, заместник-министър на културата Иван Токаджиев, заместник-министрите на вътрешните работи Раиф Шабан Мустафа и Румен Андреев.

Заместник-министърът на културата Иван Токаджиев е бил агент и е сътрудничил под псевдонима Колев като е снет от оперативен отчет през 1991 година.

Баки Хюсеинов, днешният заместник-министър на труда и социалната политика, е бил агент с прякор Трънчев.

Зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков е бил секретен сътрудник на РУ на ГЩ под псевдонима Николай. Снет е от действащия оперативен отчет през 1987 година.

Заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев е бил агент на ДС с прякор Янко.

Сегашният заместник-министър на външните работи Феим Чаушев присъства в списъка като агент с прякор Бисер. Той е включен в списъка с името Петър Юриев Чаушев.

Раиф Мустафа, сегашен заместник-министър на вътрешните работи, щатен служител в ОУ на МВР - Кърджали.

Заместник-министърът на вътрешните работи Румен Андреев е бил щатен служител на Главно следствено управление на МВР.

Единственият министър-председател в списъка е Жан Виденов. Виденов присъства в списъка като съдържател на явочна квартира с псевдоним Дунав. Сътрудничил е на ОУ на МВР Пловдив – ДС. Снет е от действащ оперативен отчет през 1990 година.

image

Сред по-известните имена на бивши заместник-министри и министри от предишни правителства са още;

Васил Чичибаба, министър на земеделието и хранителната промишленост - 26. 01. 1995 г. - 23.01.1996 г. Чичибаба е бил агент с псевдоним Х-2 и Митко.

Милчо Ковачев, съдържател на явочна квартира с псевдоним "Боабаб". Ковачев е бил министър на транспорта - 17.10.1994 г. - 26.01.1995 г.

Минко Герджиков, щатен служител на ДС и бивш заместник-министър на търговията и външноикономическите връзки.

В публикувания списък има представители на всички партийни цветове. Сътрудници на службите има във всички министерства, като преобладават тези в МВнР, МВР, Министерство на културата и бившето министерство на външната търговия, главно зам. министри.


Сътрудници от МВР

Двама министри и петима зам.-министри на вътрешните работи са сътрудничили на Държавна сигурност.

Министърът на вътрешните работи от 1986 г. до1990 г. Атанас Семерджиев е бил съдържател на явка и е сътрудничил на ІІІ управление на ДС, отдел І. Той е бил снет от действащия оперативен отчет на 17.06.1958 г. поради изместване в нова квартира, оказала се неудобна..

Любен Гоцев, който е бил първи заместник-министър на вътрешните работи и министър на външните работи в периода 22.09.1990 г. - 20.12.1990 г. е бил щатен сътрудник на Първо главно управление. Със заповед № 410а/ 01.06.1983 г. е уволнен.

Людмил Маринчевски, който е бил зам.-министър на вътрешните работи е бил щатен служител и е работил във Второ главно управление-ДС.

Никола Даскалов, който е бил зам.-министър на вътрешните работи е бил информатор и агент и секретен сътрудник и е работил под псевдонимите Пламък и Савов.

Чавдар Червенков, който е бил министър на вътрешните работи в периода 17.10.1994 г. - 26.01.1995 г. е бил щатен служител и е работил в РУ-ГЩ.

Раиф Мустафа, който и в момента е зам.-министър на вътрешните работи е работил ОУ на МВР-Кърджали-ДС като разузнавач. Със заповед № 47/ 28.02.1989 г. е преназначен за разузнавач в отделение контраразузнавателно.

Румен Андреев, зам.-министър на вътрешните работи е бил щатен служител и е работил Главно следствено управление-МВР.


Сътрудници от МВнР

Комисията по досиетата посочва 3 министри и 13 зам. министри на външните работи.

Министрите са Любен Гоцев, Станислав Даскалов и Стоян Сталев

Бойко Мирчев, заместник-министър на външните работи. Бил е агент с псевдоним Матеев.

Валентин Петров, заместник-министър на външните работи. Бил е секретен сътрудник с псевдоним Козма в Първо главно управление на ДС.

Валентин Гацински, първи заместник-министър на външните работи и заместник-министър на външните работи. Бил е щатен служител на РУ на ГЩ.

Васил Байчев, заместник-министър на външните работи. Бил е секретен сътрудник на ІV отдел на ДС с псевдоним Стефан.

Димитър Икономов, заместник-министър. Той присъства два пъти в списъка. Първият път е посочен, че е бил агент с псевдоним Георгиев, вторият път – щатен служител в ДС.

Димитър Цанев, заместник-министър. Бил е секретен сътрудник на ДС с псевдоним Цолов.

Иван Гарвалов, първи заместник-министър на външните работи и заместник-министър на външните работи. Бил е секретен сътрудник, с псевдоними Добролюбов, Ников.

Иван Христов, заместник-министър. Бил е щатен служител РУ – ГЩ.

Константин Главанаков, заместник-министър. Бил е секретен сътрудник и агент с псевдоним Войнов.

Главанаков е бил и заместник-министър на външно-икономическите връзки.

Любен Гоцев, министър на външните работи - 22.09.1990 г. - 20.12.1990 г. Бил е щатен служител на Първо главно управление.

Любомир Иванов, заместник-министър. Бил е щатен служител на ДС.

Любомир Кючуков, заместник-министър в сегашното правителство. Бил е секретен сътрудник с псевдоним Николай.

Феим Чаушев, заместник-министър в сегашното правителство. Присъства в списъка като агент с псевдоним Бисер. Той е включен с името Петър Юриев Чаушев. Чаушев е бил и заместник-министър на младежта и спорта.

Станислав Даскалов, министър на външните работи.

Стоян Сталев, министър на външните работи - 12.02.1997 г. - 21.05.1997 г.
бил е агент, с псевдоним Маринов. Бил е сътрудник на ДС.

Христо Миладинов, заместник-министър. Бил е секретен сътрудник с псевдоним Минков.

Пълният списък с агентите на ДС може да видите на официалната страница на комисията по досиетата

Bulgarian Post

13.02.2008 г.


Тагове:   България,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822197
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031