Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2008 13:18 - ИСОДГ - пореден гол за провинциализЪма
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7357 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2008 17:54


Информационната система за (не)обслужване
на (малките столичани в) детските градини –
нещо/нищо (май) не е наред (с голямо
Извинение към почтените хора в страната)

image
Кметът Б. Б. продължава своето пълно мълчание
по отношение на скандала с измамените дечица и
родители, наречени за краткост "ч а к а щ и" !!?
от сбиртока т.н. «професионалисти» събран от
Самоков"62, Груп Сирма, Дс-Троян, Нрс-Банкя,
Мвр-антихакер и от къде ли още не, заели се с
бъдещото ни изселване и чрез опорочената:

Информационна система за обслужване
на (провинциалисти в) детските градини


Според доцент Вили Младенов Лилков: В заданието за изпълнение на системата, която кметът на София се опита да въведе, като ред за подаване на молби, класиране и записване в детските градини е записано, че целта на проекта е: “автоматизиране и компютъризиране на административното и финансово-счетоводното обслужване на дейности в столичните общински детски градини, обработка и обмен на информация, унифициране на дейностите и документооборота, подпомагане на гражданите в процеса на администриране на ползваните от тях услуги”. Заданието предполага, че във всяка детска градина ще се инсталира персонален компютър, което ще даде възможност на директорите на детски градини за:

достъп до правно-информационна система

обявяване на свободни места по възрастови групи и образци на документи

регистриране на молбите за кандидатстване за прием

обявяване на списък с приети деца (възможности за връзка и изпращане на информация до родителите)

регистриране на приетите деца

списък с неудовлетворени молби за прием по възрастови групи

деловодство,


image

Видни столичани. Статус: imageimage  Чакащи.


а на родителите за:

справки за места в детските градини

регистрация и получаване права за достъп

подаване на молби за прием, запознаване с информация за детето, заплащане и проверка на дължими такси по Интернет след оторизация.

По отношение на администрацията и директорите на детските заведения ползите от въвеждане на такава система са очевидни, но тя не може да служи за записване в детските заведения, защото системата противоречи на някои законови изисквания.

Първа юридическа уязвимост на информационната система 

Регистрацията, която родителите са направили в сайта на Столична община и "записването” нямат характер на подадена молба по електронен път, въпреки че съгласно българските закони електронният документ е напълно равностоен на съответния хартиен носител.

Причината е, че авторите (родителите) трябва да поставят своя личен електронен подпис. Само той идентифицира самоличността, разкрива съгласието на автора с електронното изявление и защитава съдържанието му от последващи промени. Електронният подпис бива обикновен, когато е съгласуван между автора и адресата на електронното изявление; усъвършенстван, когато е с удостоверение от доставчик на удостоверителни услуги и универсален, когато е удостоверен от доставчик на удостоверителни услуги, регистриран като такъв в Държавната комисия по далекосъобщения.

Обикновеният и универсалният електронен подпис имат значението на саморъчен подпис, освен ако титуляр или адресат на електронното изявление е държавен орган или орган на местното самоуправление.

За електронен документ, насочен към Столична община се изисква да бъде подписан с универсален електронен подпис. Иначе не може да се приеме за валиден! В чл. 41 (3) на Закона за електронния документ и електронния подпис е записано, че приемането и издаването на електронни документи, подписани с универсален електронен подпис от органите на местното самоуправление, се уреждат с техен акт, като редът и формата за съхраняване на електронните документи се уреждат с вътрешни правила.

Т.е. приемането, издаването и съхраняването на електронни документи от органите на местно самоуправление, които са подписани с електронен подпис трябва да се уреди със заповед на кмета на общината или с решение на Общинския съвет. От казаното дотук следва, че за да са законосъобразни извършваните действия в Информационната система (регистрация, класиране, записване и др.) трябва заявката на родителите да е направена със съответния електронен подпис, както и да са изработени вътрешни правила. Освен това към датата, когато бе обявено началото на записването в детските градини системата (която е собственост на Столична община) бе базирана и администрирана при и от изпълнителя на поръчката, което е неспазване на законовия ред за предоставяне и опериране с личните данни.

Втора юридическа уязвимост

Редът за приемане на деца в детските градини е установен в НАРЕДБА № 3. за здравните изисквания към детските градини, издадена от Министерство на здравеопазването (ДВ. бр.15 от 16.02.2007 г.). В чл. 4. ал.1 е записано, че в детските градини целогодишно се приемат деца въз основа на писмена молба, подадена от родителите, към която се прилагат копие от акта за раждане и здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар. В заданието за изработване на системата това изискване е посочено, като на директорите е вменено правото да приемат и регистрират молбите на родителите. При изпълнението (в сайта) такова изискване липсва. Подаването на молби от родители целогодишно в детските градини е право, което Столична община е отнела, като е написала в сайта свой "Ред за записване и прием на деца в общинските детски заведения на територията на Столична Община" и "Указания във връзка с постъпващи запитвания относно предстоящото подаване на заявления за прием в детските градини".

Трета юридическа уязвимост

Информационната система в общинската администрация трябва да се подчинява с разпоредбите на Закона за електронното управление. Този закон урежда дейността на административните органи при работа с електронни документи, предоставянето на административни услуги по електронен път и обмена на електронни документи между административните органи. Законът е обнародван през май 2007, но влиза в сила на 13 юни 2008 г. Законът въвежда задължение за всички административни органи да приведат информационните си системи в съответствие с изискванията на ЗЕУ и препоръките на председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения в срок от 1 година от обнародването на закона.

Информационната система на Столична община за обслужване на детските градини трябва да отговори на изискванията на Закона за електронното управление и докато това не се случи ще бъде налице нейната юридическа уязвимост. Още повече този текст е заложен изрично и в тръжната документация!

За съжаление, по отношение на родителите и техните деца на този етап въведената система може само да служи за набавяне на информация (и то непълна!) от Столична община, но не и за класиране и записване на децата. Родителите бяха подлъгани, че регистрирането на предно място в системата гарантира приема на децата им. Това не се случи, последва скандал и след бурните коментари и обяснения от всякакво естество остава въпросът как ще се процедира занапред?

доц. Вили Лилков (21 Март 2008)


"Е-лотарията" за детски градини в София не проработи Системата за близо 400 хиляди лева събра критиките на родители и експерти

image

Провалът на ИСОДГ от 4 февруари 2008 год.


Договор и задание за изграждане на ИСОДГ на Столична община

Съгласно заявената готовност на „Сирма Груп” АД за отвореност и прозрачност,
прилагаме сканирани копия на договора и заданието със Столична община.

Съвет на директорите
„Сирма Груп” АД
6.02.2008

Можете да свалите договора от тук.

Можете да свалите техническата спецификация от тук.

(изтегли: запис от пресконференцията на Сирма Груп)


Материали от пресконференцията в БТА от 14:00 ч. на 10.02.2008 г.

10 Февруари 2008 година - Материалите показани и разпространени

на пресконференцията на Сирма Груп от 14:00 ч. на 10.02.2008 г.

Прес съобщение на Сирма Груп
Презентация - Митове и реалност за системата за детските градини
Профил на Сирма Груп
Видео запис на пресконференцията


Сирма и детските градини (мнение)


Къде да ги денем... дечицата

50. - 08.02 21:07 - до тоя отдолу От: Анонимен А що си дошъл от село бе? Харесва ли ти свинщината в която се превърна София от 10-ина години насам? Явно да от кочината идваш и за по уятно си създаваш кочина там където идеш...евала! Незнам само как си ни направил по-богати, но за работа си ни създал - да чистим лаината които сереш и свинщината която оставяш! Аиде успехи в така желаната за вас и вече ужасна София! Явно ние ще търсим спокойствие някъде на по-приятно и чисто...

49. - 08.02 17:23 - Аз може и да съм от село, ама От: еди-кой си Аз може и да съм от село, ама добре че дойдох да създам работа на софянци и да ги направя богати.Купих си от един голтак софиянец апартамент в центъра.
По - мързеливо племе от столичани няма. Предпочитат да живеят с мама и тате в мизерия до дълбока старост, защото няма две стотинки за нов апартамент или къща.
А детето ми е с номер 3 за една от яслите.)))
АЗ НЯВСЯКЪДЕ ЩЕ УСПЕЯ. ЗАЩОТО МЕН НЕ МЕ МЪРЗИ И НЕ ХЛЕНЧА.

48. - 08.02 17:17 - Аз може и да съм от село, ама От: еди-кой си Аз може и да съм от село, ама добре че дойдох да създам работа на софянци и да ги направя богати.Купих си от един голтак софиянец апартамент в центъра.
По - мързеливо племе от столичани няма. Предпочитат да живеят с мама и тате в мизерия до дълбока старост, защото няма две стотинки за нов апартамент или къща.
А детето ми е с номер 3 за една от яслите.)))
АЗ НЯВСЯКЪДЕ ЩЕ УСПЕЯ. ЗАЩОТО МЕН НЕ МЕ МЪРЗИ И НЕ ХЛЕНЧА.

47. - 08.02 15:10 - От: Анонимен не мога да разбера как няма да мога да си запиша детенцето в детската градина в която и аз съм израсъл, понеже некви си непрокопсаници са решили да залеят и усерат София, тъй като ги марзи да измислят и работят нещо там кадето са родени...все пак в такива случаи трябва да има приоритет!!!Не може някъв сульо дето ние дори му плащаме данъците да се ръга там кадето не му е мястото а и на неговите деца също!!!

46. - 08.02 12:38 - eh che stolichani!!! От: sel40 Strashna rabota!!!abe vie v v stolicata da ne ste VIP ?vse neshto vi prechi,selqnite vinovni za vsichko:) a ne kavalite koito vi opravlqvat grada i dargavata...palni maloumnici,koi varshi chernata rabota a i ne samo....UBITACI MANKATE KATO JENI...stolichani ot pernik,bitrishki tarikati ha ha ha

45. - 08.02 12:37 - От: Mnenie Според мен местните като не са напористи да ходят да копат насело. Всички знаем че кореняците софиянци ги няма отдавна всички са провинциалисти така че който не може да се справя в столицата да ходи да копа насело

44. - 08.02 10:45 - na selo, kude drugade От: sofianez напълно съм съгласна с номер 43-дечицата да си ги водят на село, откъдето мама и тате се надомъкнаха в София и наводниха квартали, улици и детски градини. Лошото е, че покрай селянчетата и софиянчетата остават вкъщи, понеже всички знаем колко са напористи провинциалистите и провинциалистките

43. - 06.02 12:49 - От: ЧИСТА СОФИЯ ами заведете си ги на село дечицата - там откъдето са дошли мама и тате

42. - 06.02 12:40 - От: Иван Проксимов бойко и крадливото му архитектче са едни селски хитреци, това е очевидно за всеки който в главата си има нагънато вещество - лошото е че в България повечето са промити и гладки мозъци - Та нали цялата постановка с ХАКЕРСКИТЕ АТАКИ (ох, останаха ли още наивници, които да вярават) е за да се запази порочната практика на корупция и общинарите да пълнят джобовете, да пукнат дано тия ненаситни гадове и тоя НЕКАДЪРЕН БАНКЯНСКИ СЕЛТАК

41. - 06.02 11:24 - Хакерски атаки, ха ха ха От: Хакер Няма никакви хакерски атаки, това беше невероятно голяма глупост сътворена от Владимир Алексиев за да прикрие пълния провал на негови колеги и подчинени.
(Цитираните коментари са произволно избрани от форума на www.dnes.bg)

Оставка или остава /Фандъкова/? image
Жалба вх.№ 94-ВД-289 заведена на 05.02.2008 г. в Столична община -
поредната безответна жалба срещу некомпетентността на общинарите


Г-жа Фандъкова защити тръгналия с фиаско сайт
и подаде оставка заради него
, която така и Никой
(сещате се кой, нали) - не прие, хакерите - мит !!?

Началникът на отдел "Образование" в Столична община Камен Йорданов напусна заради срива на информационната система за обслужване на детските градини (ИСОДГ) на 4 февр. 2008 г., което постави под въпрос кандидатстването и регистрацията и вбеси всеки родител, опитал де са запише детето си. Общинската управа реагира на провала на системата за управление на детските градини с две подадени молби за оставка - на зам.-кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и на ръководителя на проекта за софтуера Камен Йорданов. След като се запозна с резултатите от одита, който беше направен над договора за възлагане на обществената поръчка за ИСОДГ, кметът генерал Бойко Борисов издаде заповед да бъде освободен началникът Камен Йорданов, защото не е изпълнил задълженията си по договора със Сирма Солюшънс. Задължение на директора на Дирекция "Образование" е да приеме извършената съгласно договора работа, да прегледа същото и да направи възражения за неправилно изпълнение, освен ако не се касае за скрити недостатъци.



Един разговор на Кристина Кръстева от в. "24 часа" с

бъдещата софиянка и току-що назначена за заместник

кмет на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова:


- Как се чувствате тук?

Йорданка Фандъкова: Аз съм най-отдавна - от три седмици. Много съм добре, защото имам страшно много работа, а тогава съм най-добре. Нямам и време да мисля как се чувствам.


- Как стигна до всяка от вас офертата на Бойко Борисов да сте му заместнички?

Познавахте ли го?

imageФандъкова: Моята история е известна на всички. Аз не го познавах лично. Като директор на 73-то училище имахме на гости дарителска делегация от Англия.

Присъстваше и кметът Бойко Борисов. В хода на разговорите той направи това неочаквано предложение - типично в негов стил, докато аз разказвах -типично в мой стил, колко е добро училището, как заслужава това дарение, защото компютрите при нас се използват от учениците и учителите, а не стоят в една стая.

Веднага отказах. Обясних, че се чувствам добре в училище и нямам никакво намерение да сменям работата си. По-късно той поднови предложението си и тогава вече започнах да мисля.

Реших, че си струва да се опита, защото отдавна работя в образованието, в контакт съм с много колеги и сме на мнение, че някои неща трябва да се променят.

И тъй като не съм от хората, които чакат някой друг да случва нещата, реших да поработя в тази посока. Разбира се, с подкрепата на всички колеги, които имат идеи и желание нещата в образованието да се развиват.

Вече отговарям и за други ресори, но дейността не ми е чужда и затова казвам, че се чувствам добре - нямам усещане, че съм сменила работата си. Виждам се със същите хора, работя с тях това, което винаги съм работила.

Да не говорим, че тук има много хубава обстановка, която ме изненада. Има страхотни колеги, които ме приеха още от първия ден.

Много се радвам на тези две млади момичета (усмихва се на Савина и Папанчева - бел.ред.), защото аз цял живот работя с млади хора.

Още повече, че са жени и това малко ме успокоява. Защото в този екип на сериозни мъже се чувствах леко притеснена. Откакто те двете са тук, се чувствам още по-добре.


Бегъл поглед към CV-кариерата на зам. кмета

госпожа Йорданка Асенова Фандъкова


БЕЛЕЖКА: Извадката е от интервю с Йорданка Фандъкова, Ирина Папанчева и Ирина Савина, с които разговаря Кристина Кръстева от в. "24 часа".



Забавно Пресцентърът на МВР съобщи, че са заловени хакерите, причинили срива на информационната система за обслужване на детските градини. Това са лицата И.П. на 2,5 години и Б.Б. на 3 години от град С., които не са искали да ходят на детска градина, - навъдиха се едни шегаджии, ама драпат все нас да управляват, защо ли...?



П Е Т И Ц И Я
От: Георги Георгиев (програмист) и Константин Спиров (програмист)
  До ген. Бойко Борисов, кмет на гр. София

Уважаеми г-н кмете,

Обръщаме се към Вас във връзка с фалстарта на Web базирана система за записване на деца в столичните ясли и детски градини.

Съществуват основания да подозираме, че при разработката на информационната система е бил проявен сериозен непрофесионализъм както по вина на възложителя, така и по вина на фирмата-изпълнител.

Ще обобщим накратко част от експертните мнения, които тези дни бяха изразени публично в медиите:

1) Непрофесионализъм при съставянето на правилата за кандидатстване (всички родители са принудени да влязат по едно и също време в сайта).

2) Непрофесионализъм при дизайна (разрешаване на дублирани записи по време на регистрация; подозрения, че дизайнът на системата позволява „привилегировано записване" чрез директна работа с базата от данни или локален вход в системата преди тя да стане публично достояние).

3) Непрофесионализъм при тестването на системата (проблеми с автоматизирания тест, който е бил пуснат под друга платформа; проверка на системата, направена с недостатъчен брой едновременни потребители; неоткрити и неотстранени грешки, свързани с изчезващи бутони и хипервръзки при претоварване на системата; необясними размествания на записи в рамките на една и съща потребителска сесия; общо впечатление за "недоизпипаност").

4) Непрофесионализъм при интеграцията и администрацията на системата (цялостен срив при работа на много потребители; неравнопоставеност на различните потребители; блокиране на клиентите на доставчици, споделящи един и същи IP адрес; проблеми със сигурността; неудовлетворителна производителност на Lotus Domino, вероятно заради неправилна конфигурация).

Въпреки, че част от нас работят в ИТ-бранша, декларираме, че нямаме нищо общо с фирмата-изпълнител или конкурентни икономически субекти. Но в качеството си на обикновени граждани и данъкоплатци на София, имаме правото, не само да изразим недоволството си, но и да потърсим сметка за парите си.

НАШИТЕ ЧЕТИРИ ИСКАНИЯ СА:

1) Настояваме да бъде отменено класирането за детските градини, тъй като процедурата за кандидатстване очевидно е опорочена.

2) Настояваме да бъдат посочени конкретните лица в Столична община, които са виновни за лошото задание и неудовлетворителния контрол и виновните да бъдат наказани.

3) Настояваме Столична община да се възползва от правото си да поиска неустойка в размер на 50% от сумата, съгл. гл. VII, чл. 27 от публично достъпния договор между общината и „Сирма Груп” (При неизпълнение по вина на изпълнителя). Няма нужда дори от експертна оценка за да стане ясно, че системата не е работила "...стабилно, сигурно и безотказно..." (чл. 13 от договора) - всеки пострадал родител на дете може да го потвърди.

4) Настояваме свободният софтуер да не бъде пренебрегнат при разработката на бъдещите проекти, свързани с т.нар. "Електронна Община", тъй като това би довело до значително намаляване на разходите. Благодарение злополучния старт на информационната система и кризисните мерки, взети в 10:30 сутринта на 4 февруари (подмяна на Lotus Domino с Apache) имаме нагледен пример, че компонентите с отворен код понякога работят много по-професионално и на тях може да се разчита дори в критични ситуации.

Разчитаме, че ще се отнесете към нашите искания с подобаваща сериозност.

С уважение,



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. templar - :)
24.03.2008 13:39
http://mydsb.wordpress.com/2008/03/22/dsb2008032202/
цитирай
2. meteff - Отворено писмо
26.03.2008 13:40
ДО: Сирма Груп АД
(изпратено по официален път чрез ИСОДГ)

НОВА ЖАЛБА

Въпреки официалните уверения от Ваша страна за прозрачност при използването на изработената и поддържана от Вас ИСОДГ, смея да отбележа, че до момента, отново въпреки публичните уверения от Ваша страна, че данните са изчистени (освен 109 проблемни случая), за мен остава висящ въпроса: как при опорочената регистрация на 4.02.2008 г., след като успях успешно да я завърша след 11 ч. и системата ми подаде вх. номер 73 за първо желание, след второто кандидатстване за друга ДГ - вх.№ 73 на първата бе вече 79. Към днешна дата данните за Район Триадица, 127 ЦДГ, 1-ва група, са следните: 60 места, 60 свободни, 60 първо желание (в което попада и кандидатурата на моето дете) - статусът остава непроменен: ЧАКАЩ, след като до сега няма нито един случай на приети и одобрени за прием деца с или без предимства по Наредба.

Изразявам, още веднъж своето възмущение от меко казано смущаващите резултати от работата на системата, пълната й непрозрачност, и възможност за манипулации и др. измами.

Очаквам Вашият бърз отговор на поставените от мен въпроси, както и официален такъв свързан с предишните ми запитвания и поискана информация от деня на регистрацията.

Моля, допълнително да ми бъде предоставен конкретен отговор относно това, дали са били обявени 50-те "VIP-места" в намиращият се все още в довършителна фаза филиал на същата 127 ЦДГ в Район Триадица, както и ако не са обявени, защо това не е станало и не смятате ли, че това отново е опит да бъде заобиколен досегашния ред, въпреки възможностите за анулиране, което квалифицирам като измама.
цитирай
3. анонимен - :)
26.03.2008 14:01
Данните за кандидатстванията са разделени по първо желание и общо. Целта е да се придобие по-ясна представа за реалното разпределение на кандидатстващите. Колоната "първо желание" отчита по едно кандидатстване на дете в детската градина, която е първа в списъка от желания. Колоната "Общо кандидатствания" отчита всички кандидатствания на всяко дете. Данните са изчистени от дублирани регистрации и кандидатствания.

Статистическите данни са вградени в секцията "Детски градини" на сайта. От там могат да се избират районите, за да се получи информация за всички детски градини в тях.

Данните за кандидатурите "по първо желание" и "общо" са разделени и в индивидуалната информация за всяка детска градина.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822328
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031