Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2008 07:18 - Асен Аврамов
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3764 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.10.2011 08:35


АСЕН АВРАМОВ
композитор

image

Роден на 26 октомври 1961 г. в София с „обременеността” на музикантската фамилия. Баща му Лальо Аврамов дълги години е водещ цигулар в камерния ансамбъл „Софийски солисти” и Софийската филхармония. Майка му Десимира Аврамова е преподавателка по музика в различни училища. Баба му Жоржета Волц продължава да е търсен педагог и корепетитор.

Асен Аврамов е писал музика за спектакли в Малък градски театър „Зад канала”, Народен театър „Иван Вазов”, Театрална работилница „Сфумато”, театър „София”, Нов драматичен театър „Сълза и смях”, театър „199”, Театър на армията, Държавен сатиричен театър. Работил е също за театрите в Бургас и Варна. Спектаклите, за които той е писал музика и за които може да се каже, че са добили най-голяма популярност, са „Бурята”, „Дон Кихот”, „Татко Юбю”, „Смъртта на една революция”, „Три сестри”, „Вишнева градина”, „Суматоха”, „Апокриф”, „Квартет”. Това изреждане не е продиктувано от някаква собствена класация на автора. Коя своя музика Асен обича най-много, той не признава и в разговора. Един компактдиск, който е в близките му планове, сигурно ще разкрие предпочитанията му. Наскоро Асен Аврамов завърши музиката за филмите Стъклени топчета и Пясъчен часовник и продължава оркестрацията на Татко Юбю

Асен Аврамов завършва Музикалната академия, специалност ударни инструменти, в класа на проф. Добри Палиев. Той го обучава от малък, тъй като е приятел на баща му. През времето, докато учи и се занимава с разни неща, Асен Аврамов пише и музика. Като студент в трети курс на консерваторията става член на перкусионен ансамбъл Полиритмия и продължава да пише парчета за тях, да прави адаптации на етническа музика - ганaйска, гръцка, угандийска, да прави обработки и по-самостоятелни неща.

По случайно стечение на обстоятелствата Крикор Азарян го кани да напише музика за негова постановка във ВИТИЗ - „Мъжът си е мъж” от Бертолт Брехт (1986/1987 г.). Написва 12 песни. Спектакълът става нещо като мюзикъл. В този клас са Чочо Попйорданов и Рени Врангова. На купона след премиерата Александър Морфов му казва, че харесва неговата музиката и иска да работят заедно. През следващите 3 години се опитват да направят нещо. Но така става, че през цялото време повече говорят и ходят по купони, по-малко работят. В края на краищата реализират едно политическо кабаре. Така започва пътят на Асен Аврамов в театъра.

 

Композира камерна музика, така както и музика за балетни спектакли, за телевизионни продукции, за филми и за театрални постановки и документално кино. Асен Аврамов е сценарист и копродуцент на телевизионни предавания и реклами за Българската национална телевизия. Чете лекции по музика в НАТФИЗ. Член е на националния съвет за театър към Министерството на културата (1999-2001) и на Съюза на българските композитори и на Съюза на българските филмови творци.

Автор на музика за над 100 театрални постановки и 30 игрални и документални филма, носител на редица награди за театрална музика. Носител на голямата награда на Prix Europe за радио-проекта „Атолът”. Носител на две награди Аскеер и наградата „Димитър Вълчев” за театрална музика. Съсценарист и режисьор на телевизионно-образователни поредици за БНТ. Изпълнителен продуцент и творчески директор на редица дублажно-озвучителни проекти за детски анимационни и игрални филми за „Александра видео” и „Александра филмс”. Скорпион, нетърпелив, упорит, перфекционист. Женен за актрисата Таня Атанасова Шахова (1959) с едно дете Теодор (1994).

Творческа биография на Асен Аврамов

Провокиран монолог на Асен Аврамов










Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3837547
Постинги: 568
Коментари: 1072
Гласове: 19965
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930