Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2008 10:53 - Неравнопоставеност в съдебния процес
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1546 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.04.2008 11:19


НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ И

АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ОРГАНИ В СЪДЕБНИЯ ПРОЦЕС

image

• Неравнопоставеността между гражданите (жалбоподатели, ответници или заинтересувани страни) и административните органи при воденето на съдебните дела отчетливо се изразява в деловодната организация и работата с документите.

• Съдебните дела не се комплектоват с всички необходими документи от административните преписки или се комплектоват избирателно.

• Административният орган има възможност да допълва преписките с документи и след започване на съдопроизводството по същество. Неизбежно се пораждат съмнения за тенденциозно отношение от страна на администрацията.

• Доколкото съдебният процес е и състезателен процес, от самото начало се опорочава принципа за равнопоставеност на страните по делото. Установени са случаи, при които ГСКНС има сериозни съмнения за допълнително изготвени или пък укрити документи в съответствие с интересите на административния орган и бенефициента на строителното разрешение.

• Труден достъп на гражданите до преписи от документите в преписките, изпратени от административните органи в съда. Доскоро в Административното отделение на СГС съществуваше практика за неоправдано таксуване на преписите от документите в административните дела като официално заверени преписи с висока държавна такса, което затрудняваше достъпа до информация.

Само след писмено разрешение от съдебния състав, който гледа делото, и след заплащане на високата такса, можеше да се получат преписи от представени от администрацията документи, които обаче нямаха официална заверка и съответно нямат стойността на доказателствена сила при евентуални бъдещи действия за защита на права и интереси.. Впрочем подобна практика не съществува по гражданските дела. И към днешна дата само по административните дела не може да бъде получен препис от документи без предварително разрешение;

• В периода на извършвания мониторинг Софийски градски съд разполага със своя Интернет страница. По сведения на съдебни служители сайтът е създаден от преди осем месеца. До 30 март 2007 година в рубриката за административните дела липсва информация;

• Липсата на подходяща сграда за новосъздадения Административен съд в София предизвестява задълбочаване на изброените по-горе проблеми – бавно и мудно правораздаване, труден достъп на гражданите до информация по административните дела. Въпреки че съдът започна работа от 1 март 2007 г. и е най-големият в страната – в него работи персонал от 159 служители, съдии и младши съдии – 114 служители, 40 съдии и 5 младши съдии, към момента той разполага само с две стаи. В първия работен ден са постъпили над 40 жалби, а към 31 март броят им надхвърля 900. От приемането на АПК – 12.07.2006 г., досега не е осигурена сграда на съда. По този начин административното правораздаване е поставено в невъзможност да функционира и гражданите са лишени от бързо и справедливо правораздаване, заложено в принципите на Административнопроцесуалния кодекс и на Конституцията. Административният съд е съдът, в който гражданите търсят защита от действия или бездействия на органите на административната власт. Осигуряването на условия за функциониране на този съд е основополагащо за демократична държава с конституционно гарантирани граждански права за защита от неправомерни действия на администрацията.

• В целия административен процес се наблюдава фактическа неравнопоставеност и скрита толерантност към административния орган, чийто акт е обжалван. Например:

- административният орган не спазва законоустановените срокове за изпращане на административната преписка в съда – няма данни да са налагани санкции за това;

- административният орган не понася санкции и при несвоевременно направени доказателствени искания (включително и в случаите, когато трябва да представи документи от собствения си архив;




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3839525
Постинги: 570
Коментари: 1072
Гласове: 19967
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930