Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2008 11:31 - Райна Метева
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4086 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 04.12.2009 08:55


  Родословно дърво по бащина линия на
Райна Лалева Метева

image
5000 People in Blood Tree (семейство, роднини)
382 Inlaw Trees (брой родословни дървета)
3547 Blood Relatives (кръвни родственици)
3242 Cousins (брой на братовчедите)
94 Inlaws (роднини по сватовска линия)
162 Ancestors (преки предшественици)
333 Family Members (фамилия)


image

Принудителни преселвания: Царевград Търнов (превзет от турците) – Ново село /Априлци/ (изгорено от кърджалиите) – Калофер (относителна автономия) – Цариград /Балкапан-хан/ (изгонени от турците) – Калофер (изгорен от турците) – София (изселени от комунистите) – ?
image


ПРЕВРАТНОСТИТЕ НА ИСТОРИЯТА
Ново село, днес град Априлци, е основан от преселили се принудително непокорни болярски родове от столицата Царевград Търнов, вследствие на османското нашествие, които установяват в Балкана своето “ново” село.

Наред с Калофер, Аджар (Свежен), Габрово и Батошево, Ново село (Троянско) се смята за едно от убежищата на търновските боляри от Второто българско царство при падането на столицата под османска власт след 1393 г.

На въпроса от кога съществува селището, за сега е трудно да се отговори. В казанлъшки и калоферски източници селището се среща под името Загоре (Загорие). Направените проучвания са все още недостатъчни, малко са документите, с които се разполага, противоречиви са хипотезите.

Една от тях е, че заселването на котловината е станало след падането на България под османска власт. В равнинните райони на Плевенско, Ловешко и Севлиевско се заселили османци и черкези, които тормозели местното население.

Най-непокорните не издържали насилието, напуснали родните си места и се изтеглли към планината. Тук намерили условия за живот и се заселили по склоновете или край реките и доловете. Така се сложило началото на многобройните махали. В подкрепа на тази хипотеза е селищната структура - разпръснати махали, понякога на доста големи разстояния.

Освен това повечето от махалите носят името на някоя фамилия или фамилии, напр. Боевци, Гечевци, Марковци, Пеновци, Събевци... Има, разбира се, и махали, като Ковачите, Базиргяните, Барахарите, Паздерите, Салапийте, Пандуците...

Проследявайки родословието на живеещите в миналото се върви към един обш корен, т.е. на първия заселник на това място. В някои махали, особено край водните или пътните артерии, са се заселили фамилии и от другите махали и дори от други селища.

С течение на годините поради демографски, икономически и други причини, някои от тези махали се превърнали в своеобразни центрове и оформили селата Ново село, Острец, Видима и Зла река, които пък от своя страна образуваха през 1976 г. град Априлци (с център Ново село), по повод честването на 100-годишнината от Априлското въстание.

 

Съществува писмен документ - служебник на Хилендарския манастир от 1624 г., където е записано че... "Драган от Еникьой (старото име на Ново село) от Севлиевския кадилък" е отслужил литургия за душите на баща си Димо, майка си Йова и съпругата си Бойка.

Нашият дядо Кольо се преселил по време на кърджалийските времена в Калофер (където не е можело да премине турчин с кован кон, нито пък да роди кадъна!), както и тези: Вълко Бояджият, Генко Загорчето, Неделчо Загорецът, Рачо Драганов Бояджият и брат му Йонката, Петко Пашкулят (баща на Недялка Пашкуля), прадядо на Витан Бояджият, Никола Бояджият, тъст на дяда Христа В. Бракалов...

Кольо Загореца бил женен за Гена, сестра на митрополит Виктор, от знатния калоферския род Чолакови, който отдавна се бил пръснал. Имали трима сина: Бельо, Аврам и Атанас. На хаджи Аврама жена му се казвала Гена, загинал млад кога турците го убили при Ветхата-стража, около Дибичово време (1829). Аврамови чеда били: Мария, Никола, Димитър, Петър, Христо, Тота и Стоян. Димитър, хаджи Петър, Христо и Стоян били заможни търговци-гайтанджии.

Никола Аврамов бил един от най-видните и преуспяващи калоферски граждани, той дълго време стоял търговец при братя Тъпчилещови в Цариград (Балкапан хан) и в съдружие с Иван Дочоолу и Станчо Мечкарев. Бил деен участник в общинските дела, голям спомоществувател и активен деец в черковно-народната борба, и после в 1876 г., кога започнали гоненията от турците, се прибрал в Калофер. Бил женен за Ана, дъщеря на чорбаджията Стойко Мирчов Шишев - влиятелен мухтар и епитроп.

Никола Аврамови чеда били: Аврам (свършил юнкерското училище в Одеса и достигнал чин полковник), Гена (умряла малка), Стефан (следвал педагогия в Загреб и Прага и после бил директор на педагогическите училища в Силистра, Казанлък и Кюстендил, починал във Варна като окръжен училищен инспектор), Васил (свършил ЮФ в София, съдия, прокурор, адвокат и директор на ипотечния отдел при БНБ, военен-историограф и нумизмат-колекционер), Ирина (умряла малка), Елена Табакова, Мария Табакова, Любина Николова и Владимир (свършил ЮФ в София, съдия, дългогодишен началник отдел в Министерството на правосъдието, министър на транспорта,  главен прокурор и председател на ВКС).

За жалост историята на Калофер свършила с кървавите събития от 1877 г., известни като "бегът" или "страшното" по време на Освободителната война, когато градецът е напълно разрушен и опожарен. Така и повече не се подигнал, а значителна част от оцелялото население се преселва в новата столица, където със своята прословута предприемчивост, честност, и не на последно място начетеност, активно участва в съграждането на младата българска държава.

След окупацията на България от съветската армия и последвалият тоталитаризъм, мнозина от най-заслужилите на българщината са физически или икономически ликвидирани, а негативните последствия от репресиите са налице и до днес.


 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benra - !
08.05.2008 12:14
ех, каква сладурка!да ви е жива и здрава!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822584
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031