Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2008 14:44 - За цензурата в Уикипедия
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2822 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 14.05.2008 08:22


Кой, как и защо цензурира Уикипедия Заглавието взето от е-vestnik

image

Калин Николов 23 Август, 2007 в 12:44 pm

През февруари се включих в съставянето на страници в Уикипедията, главно свързани с българското изкуство. И после, естествено от суета, ми дойде идеята да направя нещо за самия себе си. Видях, че повечето съвременни изкуствоведи например, може би под псевдоними, са постъпили така. Например при една направо е писано, че е внедрила световноизвестен нов термин и е била международен авторитет в областта. Направих го с името си и попитах дали е редно - не ми отговориха.

В следващите седмици се случи, че съм предложен за изтриване. Споделиха се мнения за саморекламата, а и за незначителния ми принос… Но после пък се включиха други, те изказаха различно становище, благодарение на тях първите изтеглиха постепенно мнението си и накрая гласуването завърши с позитивен за самия мен резултат. Не познавам никой от тези хора, някои от тях живеят в чужбина, а и не се оправям лесно с техниката…

А колкото до неточности и самохвалство например, в енциклопедията съществуват отправки, които фиксират нуждата да се дават примери в подкрепа на спорната теза. Тоест, както при случаи на неточност, Уикипедията дава рамо на иронията и този стил е важен за онези, които се ползват от информацията.

Българската Уикипедия има и много силни страни - сред биографиите на художници се възхищавам от автора на статиите за акварелиста Щъркелов и Никола Аврамов…
/б.р. самият аз, от плът и кръв/

Дори е необходимо Уикипедията да бъде по-демократична в широчината на информация, но не и в субективността…

Мнението е взето от сайта  на е-vestnik,
с благодарност и подкрепа за изразената позиция.

Уикипедия (личен пример): image Страници за изтриване/2006-7 отхвърлени Това е извадка от архива на гласуванията в
Уикипедия:Страници за изтриване, приключили
през септември 2006 с отхвърляне.


Родова генеалогия

Предлагам за обсъждане редица от статии, дело на потребител Метев - Лалю Метев, Васил Метев, Дора Аврамова (Лалю Метева), Михаил Доростоло-Червенски, Никола Аврамов (художник), Никола Аврамов (възрожденец), Владимир Аврамов (политик). Не оспорвам значимостта на повечето от тях, но категорично съм против начина на тяхното появяване тук - Уикипедия не е място за оригинални изследвания или безплатен персонален уеб-сървър!

Отделно имаме статия за бивше село/сегашен квартал, дегизирана като човек (Кольо Загорецът), признато (Виктор Нишки) и непризнато (Петър Мидилев, от форум Бойна слава) нарушение на авторското право.

Част от информацията е с неясни източници и ако е от родовите архиви представлява оригинално изследване. Други части очевидно са преписвани от готов текст - и структурата на текста, и езика, и бързината на производството могат да служат за доказателства. За две от статиите преписването е очевадно. Допълнителни доказателства за оригиналните изследвания могат да бъдат намерени на личната страница на автора. -- Златко ± (беседа) 10:02, 24 август 2006 (UTC)

Аз предлагам да вкараш Борислав в играта - да ни покаже, той знае, нали ни дава акъл на всики! --ИнжИнера 10:11, 24 август 2006 (UTC) Стабилен Stable Днеска си бесен на него, заяждаш се! По-добре сподели нещо смислено по темата вместо да се правиш и ти на гуспойца, знаеш че от тази порода имаме мно"о image. -- Златко ± (беседа) 11:58, 24 август 2006 (UTC)*image Против --Предният неподписан коментар е направен от Meteff (беседа • приноси) . Скъпи Потребител:Meteff, бъдете така добър да подписвате приносите си в беседите вместо да се опитвате на ги пробутате като чужди! Поведението Ви би било простимо за незапознат с Уикипедия новак, но в същата редакция доста успешно сте се подписали. Доколкото съм запознат с българската Уикипедия, тук е възприето потребителите да гласуват само с един глас. -- Златко ± (беседа) 08:55, 27 август 2006 (UTC)
  • Против съм голяма гьостерица, нека приложим малка. Сега да поясня - в:
    • Владимир Аврамов (политик), чета "Министър на железниците, пощите и телеграфите (14 ноември 1938 – 23 октомври 1939)"
    • Васил Метев - чета секцията Признания
    • Михаил Доростоло-Червенски - Митрополит, наместник-председател на Светия Синод, а може би и значим в църковните среди.
    • Не съм убеден дали част от другите нямат регионална значимост. Плюс това са доста грамотно написани. Разбира се трябва да се кастрят малко до по-голяма неутралност.
  • Струва ми се, че искаш неутрализация, а не изтриване. Аз съм против изтриване, на голяма част от тези статии - така е от един клан са, но повечето са личностти, за които не е лошо да има статии. Не считам, че човека се е улял много. BloodIce 17:04, 24 август 2006 (UTC) Да беше погледнал какво писах още в първия абзац image - не оспорвам! Само че по отношение на близка рода съм в"рло мнителен и ще искам доказателства за всяка запетайка.Иначе си прав, струва ти се! Принципните ми възгледи към всякаква реклама е, че това е в нарушение на У:НЕЕ - рекламиращият би следвало да публикува информацията в Голямата жица, да е достатъчно щедър да не я заключва с авторски права, и да чака някой друг да събере желание за описване на рекламирания обект. А в момента имаме един адвокат, който нарушава законите на РБ, и ти искаш от мен да го галя с малката?! Новак в Уикипедия е едно, но дори новак в правото знае що е то закон и що е това авторско право.Оставих забележка на беседата на автора, той вместо отговор там е махнал шаблоните за изтриване. Не много кооперативно, а? -- Златко ± (беседа) 19:30, 24 август 2006 (UTC)


  • image Против Най-учтиво и настоятелно умолявам Златко ± за проява на уважение към другите сътрудници. Моля, бъдете по-конструктивни и спазвайте добрия тон, направете предложения за подобряване на предложените теми, в което няма да има нищо лошо, но не проявявайте грубо погазване на паметта на видни българи, при това без всякакви основания. Авторът поема отговорност за написаното от него и гарантира за фактологичната верност, като разбира се същият не се смята за безгрешен, а очаква Вашата неоценима помощ. Не забравяйте, че със специален ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН и редица други, категорична в тази посока е и задължителната РЕЗОЛЮЦИЯ 1096 (1996) на ПАРЛАМЕНТАРНА АСАМБЛЕЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА, с които бяха реабилитирани редица видни личности зачеркнати в нашата история. -- Meteff 8:20, 26 август 2006 (UTC) (Извинете, но не обърнах внимание на правилата, все пак съм тук за да обогатявам и допълвам информацията, а не да руша или участвам в безпочвени пререкания - поради което гласувах веднъж и толкова пъти се подписах. Още въднъж, моля да приемете моите извинения, въпреки помията изливаща се върху ми.)
    • Поради гореизложеното и в духа на добрия тон, се надявам в най-скоро време да преустановите опитите за дискредитиране и подлагане на неоснователно съмнение написаното тук. В противен случай, изисквам от Вас да представите незабавно своите доказателства, на коите основавате твърденията си, след което ще мога да взема становище по тях или предприема други разрешени от Закона действия. С уважение -- Meteff 8:20, 26 август 2006 (UTC) Охо, гус"ин адвокат, трудно ми е да разбера дали Вашият „добър тон“ съвпада с моите разбирания за такъв. Може би ще се чувствате в свои води, ако заведете гражданско дело срещу моята недостойна личност. В него ще можете да посочите с какво точно съм се опитал да дискредитирам точно Вас, на колко оценявате неимуществените си вреди, пък каквото сабя покаже. Аналогично можете да сигнализирате съответните държавни органи за предполаганото от Вас мое нарушение на горецитирания закон, и ако органите приемат обвинението Ви за основателно ще ми наложат предвидените в закона мерки. Но Уикипедия не вярната инстанция за подаване на жалби със съдебни последствие. Мисля, че колегата Петко е нашият най-голям познавач на Уикипедия:Никакви лични нападки и при достатъчно учтива молба би могъл да Ви помогне с прочита. Без уважение, Златко ± (беседа) 08:55, 27 август 2006 (UTC)
    • P.S. В случай, че желаете да направите справка относно публикациите, привеждам няколко довода: Дора Метева (родственица на Христо Ботйов) е преводач от ранга на Валери Петров, Митрополит Михаил е бил глава на БПЦ, Никола Аврамов е най-яркият представител на натюрморта у нас, проф. Васил Метев е известен учен не само унас, Лалю Метев е собственик на най-голямата фабрика за цимент на Балканите и редица други предприятия и може да се сравнява с Атанас Буров и Ив. Е. Гешов по значимост в бизнеса преди 1946/7. Всичко това е подкрепено с външни препратки, където това е било възможно. Ето и някои други: [2] [[3]] [[4]] и т.н. Meteff 8:20, 26 август 2006 (UTC)


  • image Против Това, формално погледнато, са си статии с източници, макар и не много изгладени по тукашния тертип. И са за хора, не за балетисти! Но, ако по някоя статия конкретно, имаш конкретни възражения - копивио или липса на източници например - предлагай я пак, само нея с точна обосновка. Но, все пак, не е зле първо да се обърнеш към автора за евентуална поправка. Той е регистриран и изглежда да е сериозен човек. --ИнжИнера 07:58, 26 август 2006 (UTC) Стабилен Stable
  • image Против --Петко 08:01, 27 август 2006 (UTC)

Посланиците раздробени, а тези ан блок? Ако ще се обсъждат (за изтриване предполагамimage), трябва да е един по един, мисля.--Мико Ставрев 09:06, 27 август 2006 (UTC)

Няма проблем, ето секции за желаещите да гласуват отделно image. Доколкото разбирам горните гласове се отнасят за всички предложени. Поздравления за всички опитни редактори, които намират за уместно да гласуват за нарушенията на авторското право, при това „против“! Не ми се мисли какви ли ще са резултатите ако проверя и в хартиените източници - много от статиите навеждат на съмнения за дословно въвеждане на готов (неюридически) текст. Отделно ще трябва да доразгледам другите „приноси“ на същия „творец“. -- Златко ± (беседа) 10:19, 27 август 2006 (UTC)

Никола Аврамов (художник)

Статия за другия дядо на автора. Един конкретен източник, две издания на един и същ полуизточник (някъде из книга). Не е показано кое от кой източник е почерпено и кое не е доказано. -- Златко ± (беседа) 10:19, 27 август 2006 (UTC)

image Против Вярно, дядо ми е, да се засрамя ли, няма от какво, същият е получил признание в своята област творец и без Вашето мнение или одобрение, още повече личи че не сте специалист, или отново авторските права са проблема, май зад потребител Златко, ще се крие някой президентски съветник с достъп до архивите на "бившата" държавна сигурност: вж. 12:09, 27 август 2006 Bggoldie (Беседа | приноси) (реклама на дядо си - авторът на статията е внук на обекта (http://lex.bg/members/meteff/)) -- Meteff 22:50, 27 август 2006 (UTC), благодаря все пак за проявеното внимание... ама и Вие сигурно сте нечий внук, все пак, не бива да го забравяте... -- Meteff 23:31, 27 август 2006 (UTC)

image Против.--Мико Ставрев 20:31, 28 август 2006 (UTC)

  • image Против Никола Аврамов е известен български художник. Първо трихме писатели и поети, сега пък художници. Аврамов заслужи достойно място в "Енциклопедия на изобразителните изкуства в България", Том 1, издание на БАН С. 1980, където присъства и с илюстративен материал. Статията несъмнено трябва да се преработи, но в никакъв случай да се трие. --Stalik 08:53, 31 август 2006 (UTC)
  • image Против --ИнжИнера 09:15, 31 август 2006 (UTC)
  • image Против BloodIce 11:15, 31 август 2006 (UTC)
  • image За ези --Механик-водач 11:52, 31 август 2006 (UTC)
  • image Против Мнението ми е същото като на Stalik (--Прон 12:48, 31 август 2006 (UTC))
  • image Против -- Romel 08:28, 1 септември 2006 (UTC)
  • image Против --Spiritia 08:30, 1 септември 2006 (UTC)

image Против и то твърдо. Художникът е известен, присъствието му в историята на българското изкуство е безспорно. Не разбирам защо не махнете шаблона за изтриване (предполагам че "не-админ" не може да го махне, или?) --Ned 09:36, 1 септември 2006 (UTC)

Че може да го махне - може, но чакаме да приключи срока на гласуване. --Daggerstab 13:37, 1 септември 2006 (UTC)

image


Тагове:   уикипедия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. templar - Лалю, братко
08.05.2008 15:33
Тези в Уикипедия са плачевни. Прави си блога и не се занимавай с тях. Уй-кипедия...
цитирай
2. meteff - Re: templar - Лалю, братко
08.05.2008 15:47
Сърдечно, благодаря!
цитирай
3. анонимен - калин николов прекрасен преподавател
18.06.2008 22:41
kalin nikolov e edin ot malkoto stoinostni prepodavateli .kato tvorec toi zasluzava mn po golqmo priznanie.az bqx negova u4eni4ka i vinag 6te ostane v sarceto mi kato edin istinski 4ovek..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821467
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031