Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2008 09:45 - Военен орден „За храбростъ”
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9518 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.11.2008 08:04


Военен орден „За храбростъ”
image

Първият български орден, учреден от Княз Александър I на 17 април 1879 г. За образец е ползван стария орден „За военна заслуга", съществувал до 1866 г. във великото херцогство Хесен. Орденът представлява малтийски кръст пред кръстосани мечове. В средата има фигура на изправен лъв обиколена от зелено поле с надпис „за храбростъ". На реверсът е вензелът на княз Александър с надпис „князъ на Българiя 1879". За звездата на великия кръст се използват т.нар. „мъртвешки глави". Статутът на ордена е подобен на руският отден „Св Георги". Празник на ордена - 6 май (23 април ст.ст.). Има Голям кръст на монарха - велик магистър и 4 степени. До 1908 г., когато е учреден династичният орден „Св равноапостоли”, в.о. „За храброст” е най-високото българско отличие. До III степен орденът е с бял емайл, а IV ст. – с червен. От 1915 г. III и IV степени имат по два класа - 1 клас е тип значка и се носи на гърдите, а 2 клас е на лента, пак на гърди. Дава се само на владетели и офицери. Лента – небесносиня, известна като „военна лента”.  Князът е кавалер на I и IV ст. едновременно. Към орденът е учреден и войнишки кръст „За храброст”, който се дава на войници, подофицери и непроизведени офицери. Кръстът е метален, в 4 степени - 1 и 2 от жълт метал, 3 и 4 от бял, 1 и 3 степен синя лента.


Първи с ордена са наградени 33-ма опълченци. За защита на българското небе през Втората световна война с ордена са наградени 112 офицери-пилоти.

 

В самия указ на княз Александър е записано, че наградените с ордена се наричат „Кавалери". По подобие на руския Георгиевски кръст, кавалерите имат право да гравират знака на ордена на плочка на дръжката на сабята си. Съществува практика кавалерите да поръчват пръстен със знака на ордена, както и миниатюра за носене на цивилен костюм, след преминаване в запаса.



Орденоносци поставят началото на парадите На 1 януари 1880 г. българският княз Александър I с указ учредява първия български орден, придобил по-късно популярност под името "Орден за храброст". На 17 април 1880 г. се е състояло и първото награждаване с този орден за заслуги по време на Руско-турската освободителна война. Наградени са 33 души - българи и руснаци, между които поручик Стефан Кисов, подпоручиците Олимпи Панов, Никола Генев и Атанас Узунов, юнкерът Андрей Парлапанов. За офицери орденът е имал четири степени. В цялата му история с първата са наградени само четирима българи - Стефан Стамболов, Георги Живков, ген. Сава Муткуров и ген. Данаил Николаев. Още след Сръбско-българската война през 1885 г. и особено след Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война се увеличавал и броят на наградените с ордена. Притежателите му се обединили в Общество на кавалерите на "Ордена за храброст". За свой ден те определили датата 27 ноември (по нов стил), когато е овладян Пирот по време на Сръбско-българската война. За да се придаде по-голяма тържественост и за да се приобщи целият народ към празниците на своите герои, на 6 май 1926 г. тогавашният военен министър ген. Иван Вълков издава заповед, с която определя 6 май, Гергьовден, денят на св. Георги Победоносец за общовоенен и общонационален празник "На храбростта и победите на българската войска". Оттогава ежегодно 6 май се чества по най-тържествен начин в цялата страна. Той не само обединява полковите празници и Деня на кавалерите на "Ордена за храброст", а се превръща в празник на целия народ. А той обичаше своята армия, радваше й се, уважаваше я. С умиление и възторг гледаше стройните редици на своите синове, маршируващи по площадите, с пушки на рамо, каски на главите и раници на гърба. Хората, изпълнили от двете страни улиците, по които преминаваха войските, ръкопляскаха и обсипваха с цветя бойците. Радваха се, като гледаха как година след година се увеличаваше българската войнска мощ, как се появяваха новите оръжия, как моторизираните колони заменяха конските повозки, когато се появиха първите танкери, а след тях танковете. После самолети прелитаха над маршируващите колони, тежки влекачи придвижваха големокалибрени оръдия. В своята армия народът намираше упование и се зареждаше с вяра за бъдещето. След 1944 г. тоталитарната власт прехвърли бойния празник на 9 септември, а през 1956 г. - на 23 септември. След 40 години Денят на храбростта и празникът на армията отново започнаха да се честват на 6 май. Традицията и справедливостта победиха. И ние пак ще се радваме заедно със своите армейци на възродения Гергьовден.

о.з. полк. Никола Рухчев
председател на Съюза на възпитаниците
на НВ военни училища


Виж още: Канцелария на българските ордени


Тагове:   орден,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3839041
Постинги: 569
Коментари: 1072
Гласове: 19967
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930