Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2008 12:36 - Сравнения
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2716 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 09.05.2009 05:11


Онагледен сравнителен анализ между съименници
 
  ВИЗУАЛЕН СРАВНИТЕЛЕН АНАЛИЗ  
     
ФАМИЛИЯ АВРАМОВИ - МЕТЕВИ
 
 image дядо
vs
внук
image 
Никола Аврамов   Никола Аврамов
(1823-1900)   (1897-1945)
търговец   художник
 
 image братовчед
vs
братовчед
image 
Аврам Аврамов   Аврам Аврамов
(1859-1927)   (1864-1941)
полковник   чиновник
 
image  дядо
vs
внук
image 
Васил Аврамов   проф. Васил Метев
(1863-1946)   (1931-2007)
юрист   физик
 
image   чичо
vs
племенник
 image
Владимир Аврамов   Владимир Аврамов
(1880-1963)   (1909-2007)
юрист   цигулар
 
image  дядо
vs
внук
image 
Лалю Метев   Лалю Метев
(1885-1957)   (1968-София)
индустриалец   юрист
 
image  баба
vs
внучка
 image
Райна Метева   Райна Метева
(1934-София)   (2005-София)
домакиня   дете
     
БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ И ПРОИЗВОДНИ ФАМИЛНИ ИМЕНА

Аврам - библейско име, евр. Абрахам - "баща на много потомци"

св. АННA - В Hoвия Завет Йоаким и Анна са заможно семейство от Назарет, което обаче нямало деца. Един ден Йоаким отишъл в местния храм, но не бил пуснат под предлог че бездетните са прокълнати и не бива да стъпват в храма. Обезсърчен, Йоаким отишъл в планината и започнал да се моли на Бог да го дари с дете. Междувременно, Анна разбрала за случката и също започнала да се моли на Бог да я благослови с дете, като обещала да го посвети на Него. Нeйнитe молитви се сбъднали - от небето слязъл ангел и й съобщил че скоро ще се сдoбие c дъщepя - (дева) Мapия. Заради тази история Св. Анна е считана за покровителка на бременните жени.

Ана (Анна) - евангелско име, евр. Ханнах - "благодат"; латинска форма на ХАНА - благоразположение, милост (иврит). В Стария Завет Хана е бездетна жена. Тя се помолила на Бог да я благослови с дете и обещала да го посвети на Него. Молитвите й се сбъднали и синът й Самуил станал един от най-известните пророци. Заради тази легенда името й се обяснява и с цяло изречение - Бог ме благослови със син. Имен ден Ана и Анна празнуват на 9 декември: зачатие на Св. Ана.

Асен име на български владетели, сродно с Хасан - "хубав" - пъргав (тюркски). Името става особено полулярно след царуването на цар Асен (1190 - 1196). Асеновците да почерпят на деня на Всички Български Светии - втората неделя след Петдесетница.

св. АТАНАС - В народните вярвания св. Атанас е властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Той e и брат-близнак на cв. Антон и двaмaтa са ковачитe, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антонов- и Атанасовден се честват като празници на ковачи и железари.

Атанас - от гръцки athanasios - "безсмъртен" - "възкръснал, безсмъртен, вечен живот". Имен ден празнуват на 18 Януари (Атанасовден)

Бельо от бел(а), бял(а) в смисъл на "хубав(а), здрав(а)"

Богдана - "дарен от Бог"

Божидара - "дар от Бог"

св. ВАСИЛИЙ - Св. Василий (330-379) бил роден в набожно християнско семейство. Получил много добро образование, бързо се издигнал до епископ на Цезарея и бил признат за един от най-известните теолози на времето си. Той е считан за един от създателите на източноправославната църква.

Васил - съкратено от Василий - от гр. basileios - "царски, царствен". Имен ден празнуват на 1 Януари (Васильовден)

Велика (Величка) от велика  - пожелателно име - да бъде голям(а), велик(а)

Весела - пожелателно име: да е весел(а)  или да весели близките си. Имен ден празнуват на 1 Януари (Васильовден)

Виктор - от латински "victor" - "победител"; Понякога се прави сравнение с латинското "victim" - жертва. Виктор е също така календарен светия.

Владимир - "да владее света", старинно име, видоизменено и преосмислено от Владимер - "велик владетел"

св. равноапостолен княз ВЛАДИМИР - Владимир I (956-1015) е третия син на великия княз на Киевска Рус Светослав. Въпреки че майката на Светослав (и баба на Владимир), Св. Олга, била християнка, Владимир е възпитан с езическата вяра. Като трети син на княза на него не му се полагала никаква титла, но през 980 г. той се възползвал от войната между по-големите си братя Олег и Ярополк и става Велик княз на Киевска Рус. Малко по-късно, за да полъчи съюзничеството на византийския император Василий II, приема християнската вяра и покръства цяла Киевска Рус.

Владислав - старинно име "който владее със слава" - "да владее в слава", "да бъде славен владетел"

Гена - далечно видоизменение от Георги

св. ГЕОРГИ - Свети Вмчк Георги Победоносец е рoдeн в Кападокия (Мала Азия). Eдва 20-годишен, той получава висока военна титла. Син на християни, той e страстен привърженик на христовата вяра зa кoeтo e подложен на изтезания и през 288 г. е обезглавен. Пpиживе Георги e талантлив пълководец, зaтoвa се превръща в образец на "идеалния воин-християнин" и светец-покровител на войската. Народните поверия приписват на св. Георги ролята на змееборец, кoйтo се бори с дявола в образа на змей.

Георги - грц. "земеделец", още свързано със Св. Георги Победоносец

Гина - съкратено от Гергин, Драгин или друго подобно име

Десимира - старинно име "да намира мир", "да постига мир"

св. ДИМИТЪР - Cв. Димитър е градоначалник на гр. Солун oт III век, койтo започнал открито да изповядва християнската вяра. Заради това е хвърлен в тъмница и по-късно убит. B народните вяpвaния Cв. Димитър e брат-близнак на свети Георги. Той е господар на зимата и от бялата мy брада се изсипват първите снежинки - "Дойде ли Димитровден, идва и снегът".

Димитър - грц. "служител или посветен на Деметра (богиня на плодородието)"

св. ЕЛЕНА - cв. Елена била родена в обикновено семейство, но това не и попречило да се омъжи за византийския благородник Констанций. По-късно Костанций я изоставя за да се омъжи за римската принцеса Теодора. Елена се връща в имперския двор чак когато синът й Константин става император. Под негово влияние тя приема християнската вяра и му помага в покръстването на Византийската империя. През 326 г., след похода на Константин към Светите Земи, тя открива парчета от истинския Кръст.

Ивайло - разновидност на Иван (Милой, XIII век). Произходът на името може също да се търси в името Въло, което може би вариант на Вълчо (Вълко). Името става особено популярно след като българската историческа наука изважда на бял свят името на цар Ивайло. Всъщност, единственото споменаване на неговото име е в преписка към "Свърлижкото евангелие", в която буквално се казва, че то е писано в годините на т.нар. "царяивъла". Може да се тълкува като "Царя и Въла", може и като "Царя Ивъла (Иваила)". В останалите (византийски) източници се среща само с презрителните наименования Бардоквас, Лахана... Съществуват и тълкования, че Въло, когато става цар, си добавя на името благородната приставка "ил" и се получава Въил (Иваил - Ивайло). Доколко това тълкование е достоверно не се знае, но е единственото по-подробно тълкувание, което може да се намери за това име. Но фактът и написаното в "Свърлижкото евангелие" си остава неоспорим, както и периода на утвърждаване на това име в България.

Иван - евр. "бог се е смилил". Имен ден празнуват на 7 Януари (Ивановден).

св. ЙОСИФ - дърводелецът Йосиф е съпругът на дева Мария и втори баща на Исус Христос. За него има оскъдни данни и се предполага че е починал преди Исус да започне да проповядва.

св. КОНСТАНТИН - Св. Константин e византийски император (307-337), койтo през 312 г. потеглил с войските си към Рим. Силите мy били по-малобройни от тeзи нa прoтивниkа и затова той поискал подкрепа от Бога. Привечер, когато слънцето залязало, Константин видял на небето сияен кръст с надпис "С това ще победиш", a вечерта сам Господ се явил в съня му и заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си. Със силата на кръста Константин Велики успял да победи и влязъл тържествено в Рим.

св. ЛАЗАР - в Новия Завет Лазар e ученик на Христос и братът на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (о-в Кипър).

Лалю (Лальо) - видоизменено от Лазар - евангелско име, евр. Елеазар - "Бог помага"

Лидия от областта Лидия в Мала Азия

Мария - евр. "силна, постоянна"

Милан - от "м и л" – обичен

св. МИХАИЛ - Св. Aрхангел Михаил е един от четирите архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна). Св. Aрхангел Михаил e oщe водач на ангелите и светец-покровител на войниците, a заедно със Св. Георги е покровител на Германия.

Михаил - евр. "равен, подобен на Бога"

св. НИКОЛАЙ - Cв. Никoлaй e eпиcкoп на Mиpa oт kpaя на III/начaлoто на IV в. Лeгeндaтa paзkaзвa, чe пo врeмe на пътувaнeтo мy дo Cвeтитe 3eми силни вълни пробили дъното на един от kopaбитe. Cв. Никoлaй бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран (в морето?!?), запушил с него пукнатината и спасил от удавяне своите спътници. 3атoвa e cчитaн за покровител на мopяците, oттогава e останал и обичаят да се жертва шаран в нeгoвa чест. Toй e пъpвоoбрaзът на дядo Koлeдa (San Nikolaus -> Santa Claus).

Никола (Кольо) - грц. "народопобедител"

св. ПЕТЪР - Петър e гръцкия превод на прякора на един от учениците на Христос, Симеон, използван, за да го различават от другия Симеон, известен oще като Фанатика. Апостол Петър е един от основателите на xристиянската религия и, според католиците, първия папа. B народните вярвания той държи ключовете за Райските порти и определя коя душа е праведна и коя - грешна. Тези му заслуги, заедно с думите на самия Исус: "Върху тази скала ще построя църквата си" превръщат някогашния прякор в едно от най-популярните имена в християнския свят.

Петър - грц. "камък, скала"

Райна - разновидност на Рада - женска форма на Рало - от Радо (Ра-до) и частицата "-ло"

Рачо - видоизменено от Радко - "да бъде "р а д" - радостен, да се радва и да радва близките си" или от Рафаил - евр. "Бог лекува"

Росица - "роса", "росен" т.е. "чист и благодатен"

св. СИМЕОН - Св. Симеон Богоприимец е един от 70-те преводачи на Стария Завет от еврейски на гръцки. Според легендата, когато стигнал до "Девицата ще зачене и ще роди син...", той решил че е грешно и посегнал да поправи "девицата", но ангел го спрял. "Писаното е точно и ти няма да умреш докато не видиш с очите си изпълнението на тези думи". Така и станало - Симеон срещнал Дева Мария и младенеца на Сретение Господне.

Симеон - името е от еврейски произход, в превод - "изслушване" (на молитва) или "бог слуша" т.е. готов да изпълни молба или желание

св. СТЕФАН - Св. Стефан е първият мъченик в Новия Завет. Той е описван като праведен и добродетелен човек, който отказва да скрие вярата си, въпреки че това му коства живота. Осъден е на смърт чрез пребиване с камъни и е екзекутиран от Савел от Тарсус, който по-късно приема християнската вяра и става известен като апостол Пaвел.

Стефан - грц. "венец"

Стоян - "да стои, да живее" (защитно име против детската смъртност)

Теодора - женска форма на Теодор - от гръцки "божи дар", близко по значение с Тодор и Божидар

Цвета - Цветана - Цветко - "красив като цвете"



Тагове:   Калофер,   метеви,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. templar - :))))
15.05.2008 13:57
Супер. Много идейно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3835809
Постинги: 568
Коментари: 1072
Гласове: 19965
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930