Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2008 13:15 - Сивото лице на Комунизъма
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6489 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 10.10.2008 17:43


Представители на Държавата продължават да показват по
категоричен начин своята явна управленска непригодност
и верноподаничество при обслужването на организираната
престъпност, поставяйки се над Закона и съдебната власт

image  image  image
Министъра по "седенките" Пламен Орешарски
с неговите заместници К. Ананиев и К. Желев


image

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

Изх. № 94-00-510
София, 17.09.2008 г.

ДО
ЛАЛЮ ВАСИЛЕВ МЕТЕВ
УЛ. "Г. С. РАКОВСКИ" № 122, ВХ. Б АП. 17
ГР. СОФИЯ 1000


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МЕТЕВ,

В отговор на Ваше писмо входящ № 94-00-510/ 26.08.2008 г. в Министерството на финансите, бихме искали най-напред да изразим своята загриженост относно намерението Ви да обявите гладна стачка.

С отговорност и загриженост за Вашето здраве Ви молим да обърнете внимание на законовите възможности, с които бихте получили изпълнение на остатъка от присъденото от Плевенския окръжен съд обезщетение като насочите исканията си към компетентния орган.

Моля да имате предвид, че Министерството на финансите е изпълнило влязлото в сила решение, постановено по административно дело № 102/2002 г., в частта, в която законовата разпоредба го обвързва, изплатило е на правоимащите лица обезщетение за имота, превърнат в публична собственост на държавата и е уведомило всеки един от тях за изпълнението.

Отново обръщаме внимание, че съгласно чл. 2, ал. 7 от Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти (ЗОСОИ), когато имотът е превърнат след 25 февруари 1992 г. в публична собственост на държавата по закон или с решение на Министерския съвет, или на общината - с решение на съответния общински съвет, той се заплаща на собствениците по действителни пазарни цени към деня на влизане в сила на този закон от държавата чрез Министерството на финансите или от общината, извършила превръщането.

Съдът в мотивите на Решение № 424/20.07.2000 г., постановено по административно дело № 78 по описа на Плевенски окръжен съд за 2000 г. в първа фаза на административното производство е приел, че отчуждените от АД "ЛЕВ" недвижими имоти са превърнати в публична държавна и публична общинска собственост, поради което с диспозитива на същото решение признава правото на парично обезщетение на наследниците на бившето АД "ЛЕВ" на основание чл. 2, ал. 7 от ЗОСОИ.

Този извод на съда се подкрепя и от изпратените ни от Областната администрация, гр. Плевен заверени копия от АКТ № 2882 от 25.06.2004 г. за публична държавна собственост за поземлен имот № 000132 и Акт № 33382 от 28.06.2004 г. за публична общинска собственост за имот № 000100, за които Плевенският окръжен съд е присъдил обезщетение.

Министерство на финансите и Община Плевен не са били заинтересовани страни и не е следвало да бъдат конституирани като такива в административното производство. Съгласно цитираната по-горе разпоредба на ЗОСОИ тези органи заплащат присъденото обезщетение - за имотите превърнати в публична държавна собственост - Министерството на финансите, за имотите превърнати в публична общинска собственост - съответната община.

Министърът на финансите няма правомощия да предприема каквито и да било действия по изплащане на обезщетения за имоти, превърнати в публична собственост на общините.

ЗА МИНИСТЪР: /ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ/

"За министър:
Заместник-министър К. Желев
Заповед за заместване № ЗМФ 1269/29.08.08 г."


Кирил ЖЕЛЕВ - заместник министър image

роден: 12 септември 1949 г.

Женен

Образование Университет за национално и световно стопанство (УНСС)

Магистър специалност "Финанси"

Висша школа по мениджмънт при МЕИ

Специалност "Маркетинг и иновации"

Академия за обществени науки и социално управление (АОНСУ)

Магистър специалност "Организация и управление"

Гимназия "Васил Левски" - Ямбол


Допълнителна квалификация

"Избори. Избирателни системи" - Англия, Лондон

"Политическа организация на обществото" - САЩ (Вашингтон, Сан Франциско, Чикаго, Литълрок, Ню Йорк)

Totnes English school - Англия 

[Внимание: владее руски]


Професионален опит

Заместник-министър на финансите


Висш съвет на БСП

Ръководител направление "Законодателна и изпълнителна власт. Публични политики"

Зам-председател на УС на ДПРВД

Експерт търговски и финансови операции

"Консулттрейд" ООД

Председател на Управителния съвет

Холдинг "Отечество" АД

Председател на Управителния съвет

"Терма" АД - Тутракан

Финансов експерт

Инвестиционен посредник "Юнити" АД

Председател на Управителния съвет

"Дума-прес" АД - София

Председател на Комисията по бюджет и финанси

37-мо Народно събрание

Зам.-председател на комисията по молби, жалби и петиции на гражданите

36-то Народно събрание

Народен представител, секретар на Мандатната комисия

VII-о Велико народно събрание

Зам.-председател

"Промишленост" на Окръжен кооперативен съюз - Ямбол

Председател на Общинския съвет на БСП - Ямбол

Секретар на първи секретар на Градския комитет ДКМС - Ямбол



image

ПЪРВО БЪЛГАРСКО ЗА ЦИМЕНТЪ АД "ЛЕВЪ"


ДО ГОСПОДИН МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ

Б Л А Г О Д А Р С Т В Е Н О   П И С М О
Благодаря, на господин Министъра, за изразената от него загриженост относно намерението ми да обявя гладна стачка, по повод неизпълнението на влязло в законна сила съдебно решение, и поетата от него отговорност и отново загриженост за моето здраве, без по какъвто и да е начин да мога да си обясня и приема подигравателното му нежелание да премине към действия по всеобхватно, обективно, безпристрастно и/или точното изясняване на "проверяваните" проблеми, предвид изразените от нас съмнения продиктувани от поведението на длъжностни лица от поверената му институция и наличие на други данни за престъпления по чл. 282 или чл. 283б или чл. 296 от Наказателния кодекс, и липсата на мерки по тяхното отстраняване съобразно Закона.

Позволявайки си за пореден път да му напомня, че съгласно действащата норма на чл. 283б : "Длъжностно лице, което пречи или затруднява упражняването от собствениците на правата им, възстановени... чрез влезлите в сила съдебни актове, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 6 години", сме изправени пред възможността един ден да се окажем, ние без покрив, а то/те както го е казал простичко народът "на топло" щом политическият чадър се скъса.

В случай, че за господин Министъра, задълженията му са се оказали в тежест, предлагаме му да се освободи от същата, като намери по спокоен пристан при някои от своите благодетели, към чиито интереси явно твърдо проявява най-сърдечна активност, а опитите му за тълкувателна дейност да оставим в ръцете на компетентните в случая правораздавателни органи
и все по-загрижените за нашето  достойно и демократично бъдеще европейски институции, с чиито задължителни резолюции редовно българската държава се подиграва, както грубо погазва конституционно определените ни права.

Лалю Метев

Представител на собствениците на АД "Лев" - гр. Плевен,
явяващи се кредитори от 61 г. на българската държава и
правоимащи по влязло в сила съдебно решение от 2002 г.



ТАКАВА ДЪРЖАВА СРЕЩУ ЕДИН НАРОД
НОСТАЛГИЧНИ ТРЕПЕТИ ОТ БЛИЗКОТО МИНАЛО

image
Двата продукта на образователната система в България.

"Бившият" № 1 на Плевен посочва как стават нещата.
image
ВИЖ ТУК ВИДЕО КОМЕНТАРИ ПО ГОРНИЯ СЛУЧАЙ ДО СЕГА


Тагове:   лице,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vselenche - Здравейте!
20.09.2008 17:23
Прочитайки 2 пъти отговора на Министерство на финансите така и НЕ можах да разбера какво точно са Ви казали освен, че Ви препращат <не знам си къде> и "искрено" съжаляват". Вие от Ваша страна сте абсолютно прав, казвайки в Благодарственото си писмо, че тълкуването на Закона трябва да се остави в ръцете на компетентните правораздавателни органи.
Тъй като вече 5 години водя дела, макар и от друго естество, ми се налага, за да разбирам какво казват адвокатите, да чета редица Членове, Алинеи, Точки, вкл. и на Наказателния кодекс. Та в тази връзка някъде съм чела за случай на група граждани от София, които се борят за запазването на зелени площи, междублокови пространства. Стига се до съд, НО като страна в съдебния процес Столична община НЕ е конституирана(умишлено се измъкват) и въпреки, че групата граждани печелят делото се озовават в подобна ситуация на Вашата. В Семейния кодекс, например, има Член за задължителното другарство в даден процес, вкл. има и тълкувания на Върховния съд в кои от случаите може да се приложи този член(респ. не е правилно да се приложи) при положение, че в даден съдебен процес НЕ е конституирана дадена страна, имаща отношение по предмета на спора. Така е в Семейния кодекс, но би трябвало този проблем да е някак си законово уреден и при правна материя от друг порядък.
Извинявайте, че се разпрострях в коментара си! Просто от собствен опит знам,че в тази побъркана държава, в която ЗАКОНЪТ много често, а така също и ерудирано, се заобикаля, както от частни лица,така и от държавни институции - от какво значение е всеки детайл, вкл. пример/разказ на някой друг сблъскал се с правораздавателната система в БГ.
П.П. Ако желаете, влезте и в блога на <petdoshkov.blog.bg>, може с нещо да Ви е полезно, макар и там казусът да е друг.
Поздрави!
цитирай
2. meteff - Re: vselenche
20.09.2008 18:57
Благодаря, за коментара!
Срам ме е, тъй като и аз самият съм потомствен юрист, най-вече от липсата на бързо, ясно изразено и постигащо целта на Закона правосъдие в България. Оставям настрана корупционните практики или злоупотребата с власт, както и липсата на превъзпитателен коректив за смятащият се за ненаказуем български чиновник. В конкретния случая осъдих с влязло в законна сила Областния управител на Плевен, в качеството му на представител на Държавата по специалния ред на ЗОСОИ, като на същия е била дадена достатъчна възможност да защити интереса на същата тази държава. Губейки най-вече поради немарливост или дайте да си го кажем направо некадърност на процесуалните му представители. Областният управител започна тормоз, използвайки неправомерно властта си, като образува най различни нови дела, които обаче не могат да спрат изпълнението, подкрепен от тежката артилерия в лицето на Министъра на финансите, като отново загубиха в съда. Апропо, министерството прибра и нищожните 8 милиона от приватизацията. След оказан натиск върху Плевенската полиция (ген. Илия Илиев) и прокуратура започва разправа с едно от вещите лица назначени от съда по делото - оправдано впоследствие с влязло в сила решение на Апелативния съд. Същевременно и въпреки действащия мораториум на Народното събрание забраняващ разпореждането с подлежащо на реституция имущество, заводът ни е продаден на една офшорка, с цел нелегален износ на цимент за АТИНА'04 и препродаден впоследствие на стоящата зад нея друга циментова групировка. Сред замесените се споменават имената на Румен Петков, Червеняков, Ренета Инджова, Евгений Бакърджиев и Муравей Радев, от една страна и от друга фирми като “СТРОЙ ЦЕМ ИНК” ООД и Мултигруп и лицата Костов, Чакмаков, Янчев и т.н., а чрез ЦСКА - източвана от "Черепа". Може бе, по мои оценки, това е най-крупната измама в страната, но тъй като са замесени яки мафиотски интереси, включително и от управляващия кръг "Банкя", всичко това трудно пробива път до медиите, камо ли до прокуратурата. До момента има вече два случая на смърт на акционери - Бакърджиев е прегазен по особено жесток начин, а баща ми проф. Метев, си отиде ненадейно при неясни обстоятелства през миналата година. Това е в кратце, за себе си и своето семейство очаквам само най-лошото и продължавам да си задавам глупавия въпрос, защо у нас всеки уважава крадливите и корумпирани, а когато е необходимо да се подкрепи нечия справедлива кауза бягат надалеч и минават в нелегалност.
Заставайки с името си, благадаря.
цитирай
3. vselenche - МОИТЕ ИЗВИНЕНИЯ!
21.09.2008 02:09
И същевременно Ви благодаря за обясненията, които сте ми дали във Вашия коментар-отговор!
Нямах и най-малката представа за сериозността на проблема! За разлика от Вас аз не съм юрист и не знаейки как точно стоят нещата във Вашия случай си помислих, че случайно може с нещо да съм Ви полезна.
Искрено съжалявам за обстоятелствата около смъртта на Вашия баща!
Желая Ви от сърце дано да е възможно, юридически възможно на настоящия етап, да сезирате международните правни институции(Страсбург).
Поздрави!
цитирай
4. meteff - Re: Re: vselenche
21.09.2008 05:25
Позволявам си да цитирам празнодумството на един морален "корифей":
"Истински съжалявам, ако съм засегнал учителите в хода на диалога ни през вчерашния ден. Дължа извинение на всички в гилдията, ако ефектът от афекта по време на тези напрегнати разговори е обидил представителите на учителското съсловие", заявява същият след гафа по време на учителската стачка.
Е, на нас не ни са нужни красни пионки, които да ни съжаляват или изразяват псевдозагриженост за дереджето в докараната до най-ниски нива на бедност държава в ЕС. В България съществуват безочливи двойни стандарти и корупция в невиждани за Европа размери, липсва дори елементарно разбиране, камо ли подкрепа в борбата с организираната престъпност, липсва държавността. Правосъдната ни система не функционира, тъй като продължава да е поставена на основите на отречения тоталитарен съветски модел. Писнало ни е от измислени професионалисти във всяка една област, които се тупат в гърдите колко са велики, а накрая броим само новите им придобивки. Сляп и глух ли е българския народ, не е, но че е лесно манипулируем, да. За това са нужни образно казано бесилките по площада, нуждата от възмездие, за да можем да се пречистим.
Поздрави, и бог да ви пази от глад, студ и мизерници поставящи се над Закона!
цитирай
5. chara - Здравейте г-н Метев!
22.09.2008 09:24
Респект за позицията, както и за постоянството и решимостта да отстоявате правата си!
Да, всичко, което сте написали е така: в България съществуват чудовищни "двойни стандарти", страховити зависимости и невероятно преплитане на интереси - политически, икономически и криминални. Гледано отстрани, слушано в медийте или четено в нечий доклад, това звучи по един начин. Когато обаче се персонифицира и човек усети натиска на държавата с целия й властови ресурс върху себе си - кошмара става реален, а отвращението от цинизма и бруталността на реалността, огромно. В България Закона и Правото са последното, което има значение, щом застанеш на пътя на нечий интерес, особена ако същото трасе вече е харесано или избрано от хора с власт. Ако това се е случило /а сякаш е точно така/ не ви остава нищо друго освен да се въоръжите с търпение и да не се отказвате ... докато можете... Макар да знам от собствен опит колко трудно осъществими са и двете.
цитирай
6. meteff - Re: chara
22.09.2008 13:09
Голямо, много-голямо благодаря!

Поставящите се над законите лица няма да свършат, докато не им се опрем здравата, срамота обаче е да продължим да пренебрегваме и родния си език излизайки полуграмотни от училище и хоп веднага да се настаняваме в държавната администрация, по шуробаджанашки - разбира се, където започва големия експеримент с късането на нервите на иначе конституционно равноправните граждани. Затова при липсата на каквито и да е критерии за почтеност, и обвързаността на българския чиновник с нерегламентираното взимане, е време до доказване на противното такива да бъдат отстранявани от длъжност, за да може най-сетне правораздавателните органи да свършат някоя и друга работа, стига и те да не са в пряка или косвена обвързаност от политическите си, а не професионални отговорности. За лица без ясно изразено родствено минало, недоказали своята принадлежност към добруването на българския народ и принципността си, не би било редно да се намира повече място в и без това известната със своята неефективност и критикувана до крайност управленска система и политически живот, за да можем най-накрая да се отърсим от боклуците живеещи на наш гръб. Та дано по този начин да успеем поне малко от малко да започнем да се отлепяме от дъното на кризата в обществените отношения, където некадърността продължава безнаказано да властва без капчица свян.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821461
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031