Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2017 16:10 - БЕЛОДРОБЕН РАК
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3411 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 16.11.2017 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Тревожна статистика: Над 600 българи годишно заболяват от рак на белия дроб


Бавно, но прогресивно се увеличава броят на болните от рак на белия дроб. Той най-често засяга хора в активна възраст - между 45-65 години. Това е едно от първите онкологични заболявания при мъжете, заяви на пресконференция в БТА д-р Иван Вецев - експерт "Достъп до лечение" към Националната пациентска организация, съобщава news.bg. 

Повод за пресконференцията е Месецът на борбата с рака на белия дроб.

Д-р Марчела Колева, д.м. - специалист по медицинска онкология заяви, че Националният раков регистър ежегодно публикува тенденциите за онкозаболеваемостта у нас. Около 600-650 души на година заболяват от рак на белия дроб, заяви тя. Данните са за 2013 г., очаква се скоро да бъдат публикувани и тези за 2014 г.

47,9 на 100 хил. души е честотата на това заболяване. Има тенденция за подмладяване и за увеличаване на заболяваемостта при дамите, каза проф. д-р Данаил Петров - началник на Клиниката по гръдна хирургия.

Не можем да поставим диагноза "белодробен рак", без да се изследва парченце от тумора, уточни д-р Петров. Той призна, че на теория биопсията не е безопасна, но без нея не може да се направи качествена диагноза. Проф. Данаил Петров обясни, че при размера на тумора дори 1 см разлика има значение. Това може да определи колко дълго ще живее човек, каза медикът.

От 2014 г. има нова верификация на туморите в белия дроб, заяви д-р Александрина Влахова от Клиниката по обща и клинична патология към УМБАЛ "Александровска". Тя обясни, че от взетата 3 мм тъкан при биопсия, лекарите изследват да видят кой стадии е рака и правят множество изследвания. Всяко тестване изисква тъкан. Всяка тъкан, взета при биопсия, е изключително важна за лекарите за добра диагноза, каза тя.

Патологът призна, че повече от тези изследвания не се реинбурсират (не се покриват от Здравната каса). Губим много време, което е ценно за пациентите, уточни д-р Влахова по повод предварителните изследвания.

Д-р Иван Вецев потвърди, че голяма част от диагностиката не се покрива от Здравната каса. Програмите за ранен достъп са много успешни. Надявам се те да бъдат поемани от обществените фондове като НЗОК, каза той.

За превенция медиците съветват хората да спрат тютюнопушенето. Замърсяването на околната среда, нездравословният начин на живот, лошият двигателен режим, качеството на храната допринасят за развитие на рака на белия дроб, ясни са лекарите. Според тях заседналият начин на живот благоприятства развитието на болестта. "Белият дроб трябва да се движи, а не да диша повърхностно", каза д-р Колева.

Водеща причина за този вид рак е тютюнопушенето, но е важно и съдържанието на тютюна, филтъра, хартията на цигарата. Пушачите на пури по-рядко заболяват от тумори на дихателната система, каза д-р Марчела Колева.

Медиците бяха категорични, че при лечението определят какво пациентът може да понесе. Лекуваме хора, не лекуваме болести. Важна е рисковата група, която се определя от вида тумор, от съпътстващите заболявания, обясниха лекарите.

Туморите са изменчиви, при въздействие върху клетки от химиотерапия може да бъдат унищожени само клетките, за които е предназначена тази химиотерапия, но по-късно други клетки да се променят. Това е причината да се взима втора биопсия, уточни д-р Колева.

Лекарите предлагат какво може да се направи за всеки отделен случай, но те не са съдии, за да принудят пациентите, заяви д-р Петров. Това не е спешна хирургия, тя е срочна, уточни той.

Лекарите, специалисти в различни области за лечението на този вид онкологично заболяване, бяха категорични, че българските пациенти имат достъп до лечение, до добри специалисти, но лимитите, определени от здравно-осигурителните институции, възпрепятстват работата на лекарите.

Д-р Марчела Колева, специалист по медицинска онкология, е категорична, че българските специалисти в областта са информирани за новите методи на лечение, но им налагат ограничения.

"В един момент ви казват - вие ще лекувате 5 души, а пред вратата чакат 10 човека", изрази тревогата си д-р Колева.

Лекарите са поставени в ситуация, да не могат да предложат на пациентите да се лекуват с качествени лекарства. Проблемите не са в лекарите и в техните знания, стана ясно от думите на д-р Колева.

Взето от faktor.bg

Месец ноември е посветен на борбата с рака на белия дроб

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души в световен мащаб и е водещата причина за смърт от онкологични заболявания. Един от всеки 5 смъртни случая на онкоболни пациенти се дължи на белодробен карцином, което го прави най-смъртоносния вид рак. Всяка година ракът на белия дроб води до повече от 1,6 млн. смъртни случаи - повече от рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети заедно.

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. с него са диагностицирани над 4000 българи. Основните рискови фактори за развитие на заболяването са активното или пасивното тютюнопушене, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, лична или фамилна анамнеза от белодробен рак.

Въпреки установената и доказана причинно-следствена връзка между рака на белия дроб и тютюнопушенето, е важно да се отбележи, че белодробният рак се среща и при пациенти непушачи, като се нарежда на 7-мо място сред най-често срещаните ракови заболявания в глобален мащаб. Приблизително 25% от всички случаи на рак на белия дроб по света се откриват при хора, които са били непушачи през целия си живот. Относно диагностицираните с болестта пушачи проучванията показват, че спирането на тютюнопушенето значително подобрява преживяемостта на пациентите.

Един от основните проблеми в България, свързан със заболяването, е недостатъчната профилактика и късното му диагностициране, поради липсата на симптоми и оплаквания в ранните му стадии. В 5% до 15% от случаите заболяването се открива от направени рентгенови снимки на белия дроб по повод на други заболявания. При наличие на симптоми (загуба на тегло, изостряне на хронична кашлица, затруднено дишане, дишане с хрипове, отделяне на кървави храчки, болки в гърба) в преобладаващите случаи заболяването вече е в напреднал стадий. Над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%. По-добра преживяемост се регистрира само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и консервативно лечение. Ето защо специалистите препоръчват ранна профилактика и здравословен начин на живот, както и навременно лечение на белодробните инфекции.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. radostinalassa - ...
18.11.2017 22:42
Медицината май не знае причината за рака, където и да е той.Горко на пациентите.Амин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821835
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031