Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2012 03:45 - Магнитуд 5.8 разлюля България
Автор: meteff Категория: Новини   
Прочетен: 8485 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 25.05.2012 09:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 22 май 2012 г., в 03.00.33 ч. земетресение с магнитуд до 5.8 по скалата на Рихтер удари столицата на България, с епицентър на 9 километра от град Перник и дълбочина 9.4 км. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география, след първия трус са регистрирани седем вторични трусове, най-силният от които с магнитуд 4.7 по Рихтер.

Нов трус, значително по-слаб от първоначалния, с отслабващ интензитет и магнитуд около 4.2 по Рихтер се усети в 04.31 ч. в столицата. Има данни за нанесени материални щети и леко пострадали хора. Най-засегнати са районите около Перник и София, където са задействани кризисни щабове.

Куполът на църквата "Св. Иван Рилски" в центъра на Перник се е пропукал от силния трус и има опасност от срутване. Необходими са спешни мерки за неговото обезопасяване. Има поражения и в храма в с. Мещица. Общо около 15000 сгради в района на гр. Перник и околните села са пострадали.

В старинния софийски храм "Св. София" трусът е причинил напукване на мазилката и падане на отделни парчета от нея. Засега няма информация за други засегнати култови сгради.

Около 05.13 часа е регистриран нов сравнително силен вторичен трус с магнитуд 3.8 по Рихтер. Общо над 22 са последващите земни трусове, като всичките са станали в района на Перник, където е обявено бедствено положение. Има евакуирани. Ситуацията се успокоява.

От постъпилите данни до момента може да се направи обосновано предположение, че земетръсната активност заглъхва и в краткосрочен план има малка вероятност от ново сериозно активизиране на сеизмичните процеси.

Ново земетресение с епицентър отново в района на Перник и София е усетено в 00.59 ч. на 24 май 2012 г. Сеизмологичният център към Геофизичния институт при БАН съобщи, че силата му е 4 по скалата на Рихтер. Огнището на труса е било на дълбочина 7 км. Няма данни за сериозни щети.

На 23 май 2012 г., също бяха регистрирани няколко подобни вторични труса със сила над 3 по Рихтер, което се приема за нормално явление и в следващите няколко дни, но без особена опасност за инфраструктурата.

Лалю Метев, София    
Виж указания: РЕД ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ
image
2012 May 22 00:00:33 UTC Earthquake Details image
Magnitude 5.8
Date-Time
Location 42.683°N, 23.017°E
Depth 9.4 km (5.8 miles)
Region БЪЛГАРИЯ
Distances 24 km (14 miles) W / западно от СОФИЯ, България
73 km (45 miles) N / северно от Благоевград, България
115 km (71 miles) SE от Ниш, Сърбия
141 km (87 miles) NNE от Струмица, Македония
Location Uncertainty horizontal +/- 11 km (6.8 miles); depth +/- 4 km (2.5 miles)
Parameters NST=514, Nph=514, Dmin=18.9 km, Rmss=0.86 sec, Gp= 25°,
M-type=regional moment magnitude (Mw), Version=8
Source
  • Magnitude: USGS NEIC (WDCS-D)
    Location: USGS NEIC (WDCS-D)
Event ID usb0009uyx

image



Какво да правим по време на земетресение

Останете на безопасно място доколкото това е възможно, Имайте предвид, че някои трусове се случват преди основното по сила земетресение. Предвижете се с няколко стъпки до най-близкото безопасно място и останете в помещението докато труса спре и сте сигурни, че излизането Ви е безопасно. 

Все пак, ако условията Ви позволяват да напуснете сградата до 5-6 секунди от начаалото на труса, може да рискувате и се опитате да я напуснете. Имайте предвид, че стълбищата в жилищните кооперации са доста ненадеждни при земетресение и често те първи падат. 

Ако сте на закрито 

- СНИЖЕТЕ СЕ към пода; ПРИКРИЙТЕ СЕ под устойчива маса, бюро или други здрави мебелни части; ОСТАНЕТЕ така, докато трусът спре. Ако няма маса или бюро до вас, обгърнете лицето и главата си с ръце и се свийте във вътрешен ъгъл на сградата. 
- Стойте далеч от стъкла, прозорци, външни врати и стени и всичко, което би могло да падне върху Вас, като осветителни тела или мебели. 
- Останете в леглото, ако сте там когато земетресението започне. Защитете главата си с възглавница, освен ако не сте под тежък полюлей, които би могъл да падне. В този случай се преместете до най-близкото безопасно място. 
- Използвайте рамката на вратата за подслон, само ако тя е в непосредствена близост до вас и ако сте сигурни, че е надеждно укрепена и устойчива. 
- Останете в помещението докато разклащането спре и се убедите, че е безопасно да излезете навън. Изследванията показват, че повечето наранявания възникват, когато хора в сградите се опитват да сменят местоположението си в сградата или се опитват да я напуснат. 
- Бъдете наясно, че електрозахранването вероятно ще изключи или могат да се включат противопожарните аларма и система за гасене. 
- НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ асансьори! 

Ако сте на открито

- Стойте там. 
- Отдалечете се от сгради, елементи на уличното осветление и жици. 
- Ако сте вече на открито, останете там до спирането на труса. Движението на земните пластове по време на земетресение рядко е пряка причина за смърт или увреждане. Повечето жертви при земетресение са в резултат на рухнали стени, летящи парчета стъкло и падащи предмети. 

Ако сте в автомобил 

- Спрете веднага щом безопасността позволи и останете в превозното средство. Избягвайте спирането в близост до или под сгради, дървета, надлези, мостове, електопреносни жици. 
- Продължете внимателно след земетресението. Избягвайте пътища и мостове , които биха могли да са повредени при земетресението. 

Ако сте затиснат под отломки

- Не пали кибрит или свещ. 
- Не се движи излишно и не вдигай прах. 
- Покрий устата си с кърпа или подходяща част от облеклото. 
- Чукайте по тръбата или стената за да могат спасителите да ви локализират. Използвайте свирка, ако имате под ръка. Викайте само в краен случай.. Викането може да доведе до вдишване на опасни количества прах.



Какво да правим след земетресение

Очаквайте вторични трусове. Тези вторични трусове са обикновено по-слаби от основните, но могат да бъдат достатъчно силни и да доведат до допълнителни щети на отслабените вече конструкции. Те могат да се случат в първите часове, дни, седмици или месеци дори след основния земетръс. 

Слушайте (гледайте) предаванията по захранваните с батерии преносими радиоприемници (телевизори). Следете за последната информация относно създалата се извънредна ситуация. 

Използвайте телефон само за спешни повиквания. 

Отваряйте шкафове внимателно. Пазете се от обекти, които могат да изпаднат от рафтовете. 

Стойте далече от пострадалите места и райони. Останете далече, освен ако вашата помощ не е изрично поискана от полицията, противопожарната охрана или спасителните служби. Върнете се в къщи, само когато властите потвърдят, че това е безопасно. 

Имайте в предвид, че е възможно цунами, ако живеете в крайбрежни райони. 
Известни са още като сеизмични морски вълни (наричани по погрешка "приливни вълни"). Когато местните власти предупредят за цунами, трябва да ви е ясно, че това е поредица от опасни вълни на път да достигнат брега и да пометат яростно всичко по пътя си. Стойте далеч от брега, като по-възможност изберете по-високо и устойчиво място, например близкия хълм. 

Помогнете на ранените или затиснати лица. Не забравяйте да помогнете на вашите съседи, които могат да изискват специална помощ като деца, възрастни хора и хора с увреждания. Оказвайте първа помощ, когато е уместно. Не премествайте сериозно ранени лица, освен ако те са в непосредствена опасност от последващи наранявания. Обадете се за помощ. 

Почистете от разлети лекарства, белина, бензин или други запалителни течности незабавно. Напуснете района, ако усетите миризмата на газ или изпарения от други химически вещества. 

Проверете комините по цялата им дължина за повреди. Незабелязани увреждания биха могли да доведат до пожар. 

Проверете битовите системи за газоподаване, електрофикация, водоснабдяване и канализация. 

Проверете за изтичане на газ. Ако сте усетили миризмата на газ или чуете шум като продухване или съскане, отварете прозорец и бързо напуснете сградата. Изключете газоподаването чрез външния основен клапан и оповестете газовата компания за това от дома на съседа Ви. Изключили веднъж газта по някаква причина, тя трябва да бъде включена обратно от специалисти. 


Огледайте за увреждания по електрическата система. Ако виждате искри, скъсани или протрити кабели, или усетите миризмата на прегоряла изолация, изключете електрозахранването от основния бушон или главния прекъсвач (шалтер) на веригата. Ако трябва да стъпите във вода за да достигнете до електрическото табло или главния прекъсвач (шалтер) на веригата, поискайте съвет от електротехник или се възползвайте от помощта му. 


Проверете за увреждания по канализацията и водопроводните тръби. Ако подозирате, че канализацията за отходните води е повредена, избягвайте използването на тоалетните и извикайте специалист от ВиК. Ако водопроводните тръби са повредени, свържете се отново се с ВиК и избягвайте използването на чешмяна вода за пиене. Можете да получите безопасна вода чрез топене на ледени кубчета или използвайте бутилирана вода за пиене.


По материали на 
FEMA и aircrashconsult.info.



Гласувай:
11



1. apostapostoloff - Не думай, бе!
23.05.2012 16:25
Ти как разбра?
цитирай
2. meteff - Нов трус бе усетен в София
14.07.2012 16:13
Нов трус с магнитуд 4.2 по Рихтер, бе усетен в София на 14 юли 2012 г.
Епицентърът е бил на около 19 км западно от София в посока Перник.
Възможни са нови по-слаби вторични трусове. Няма данни за щети.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3838568
Постинги: 569
Коментари: 1072
Гласове: 19967
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930