Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2008 10:35 - Тема: „Справедливо правосъдие"
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 7296 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 06.03.2010 11:28


image

Дължим на обществото открито правосъдие, бързо правосъдие, ефективно правосъдие, справедливо правосъдие, каза председателят на Административен съд София–град съдия Лозан Панов на церемония по полагане на клетва и встъпване в длъжност на 39 новоизбрани съдии. Имаме изключителния шанс да започнем отначало, на чисто. Ще използваме потенциала и познанията на юристите, които идват в съда като действащи магистрати и в същата степен на онези, които имат познания в други правни сфери. Всички сме минали през тежък конкурс, за да защитим високото ниво на своите знания. Сега остава да убедим в това и гражданите.

Доста хора продължават да се питат, какво всъщност е съдебната реформа. Вие, 40-те мотивирани млади юристи, които се явихте на конкурс и сте амбицирани да работите в полза на обществото, сте истинският смисъл на съдебната реформа, каза гостът на тържеството председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.

Новоизбраните съдии положиха клетва на 15 февруари 2007 г .


 

 


ДЕСИСЛАВА ЛЮБЕНОВА КОРНЕЗОВА

image 

Заместник-председател 

на Административен съд София - град

Родена: 29.07.1972 г. в гр. Царево (Бургаска област)

Образование: Софийски университет “Св. Климент Охридски” - Юридически факултет - Магистър по право 

Професионален път:

1996 – 1997 Съдебен кандидат (стажант) в Софийски градски и районен съд, Софийска градска и районна прокуратура Следствие, Служба по вписванията, Съдебно-изпълнителна служба 

1997 – 1998 Младши-съдия в Софийски градски съд

1998 – 2004 Районен съдия в Софийски районен съд - Вещно и облигационно право 

2004 – 2007 Член-съдия в Софийски градски съд - Административно право и процес

от 2007 Заместник-председател в Административен съд София - град, избрана с решение на ВСС от 04.04.2007 г. - Административно право и процес

(Препратка към официалния сайт на АССГ)


 

 


Списъкът “Константин Пенчев” като лакмус пред Европа

Автор: Христо Попов, Вестник Монитор 6/12/2006

Остават малко повече от 20 дни до дългоочакваното приемане на България в ЕС. Време и много, но и малко, за да довършим последната част от реформите, които страната ни трябваше да доведе докрай, за да изпълним еврокритериите. В последните доклади за напредъка на България постоянно се сочеше изоставане по отношение на съдебната реформа.

И ако прословутата Четвърта поправка на Конституцията вече мина на първо четене в Парламента, то остава да се направи още нещо много важно и показателно ­ структурирането на новите административни съдилища. 

Точно сега е моментът Висшият съдебен съвет и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев да покажат, че гледат в една посока, т.е. че процесите в съдебната система не буксуват. На този етап, след назначаването на 268-те издържали конкурса административни съдии, това означава ясни принципи на подбор и на бъдещите председатели на 28-те регионални административни съдилища в страната.

Г-н Пенчев има уникалната възможност да покаже, че съдебната система загърбила недотам безупречното си минало. Защото на всеки е ясно, че реформа със стари кадри не се прави. 

Точно в тази връзка е и отговорността на председателя на ВАС, чиито предложения за шефове на съдилищата трябва да бъдат внесени на заседанието на ВСС на 20 декември. Той трябва да разчупи стереотипа и наистина да проведе реформа, която зависи от него в областта на административното правораздаване.

Изборът на конкретните председатели ще бъде показателен дали микроклиматът и старите взаимни обвързаности на магистратите ще бъдат пренесени и в новия ни европейски дом, и как това ще бъде прието от бъдещите ни "съквартиранти". 

В изявления пред медиите Пенчев заяви, че ще предложи за шефове на новите съдилища само хора, назначени преди това за редови съдии в тях. "Смятам да предлагам само консенсусни фигури", каза той. Пенчев обаче се оплака, че очаква лобиране за "свои хора" от магистрати и политици. Имал съм ходатайство даже от Европа, коментира председателят на ВАС. По всичко личи, че първата стъпка в тази насока вече е направена. 

На 28 и 29 ноември ВСС назначи издържалите конкурса за административни съдии. Съдебният съвет обаче отказа на съдията от Плевен Валери Цветанов, прочул се с връзките си с местен сводник, както и на юрист в митница "Кулата", и на адвоката от Ямбол Стоян Вълчев. Според запознати последният бил съдия и напуснал системата от страх, че ще бъде наказан за нерегламентирани връзки с адвокатка.

Сред одобрените съдии личат и познати имена ­ това на дъщерята на заместник-председателя на Парламента Любен Корнезов от БСП Десислава Корнезова, която получи пълни шестици на писмения и устния изпит. Също като нея в София беше назначена и Мария Ситнилска ­ дъщеря на заместник-главния прокурор Камен Ситнилски. Място в столицата зае и бившият заместник-министър на правосъдието Марио Димитров, който сега е главен секретар на Върховния административен съд (ВАС).

Според запознати той ще бъде предложен и за председател на Софийския административен съд. За Варна пък магистрати твърдят, че за шеф на местния административен съд ще бъде предложена дългогодишната заместник -председателка на Окръжния съд Анелия Цветкова. За Русе пък се готвела кандидатурата на Тодор Петков. Най-вероятно пък в Хасково ще "победи" заместник-председателят на Окръжен съд ­ Хасково Стратимир Димитров. И т.н, и т.н. 

Това звучи някак странно на фона на заявените намерения на уважаемия г-н Пенчев за реформа, честност и обективност при назначаването на председатели на съответните съдилища. 

Например за Марио Димитров се знае, че беше правосъден заместник-министър в кабинета на НДСВ. По-късно подаде оставка, срещу него бе образувано и дело. То приключи безрезултатно. Димитров обаче издаде лиценза на съпругата на Константин Пенчев за извършване на международни осиновявания. Дали сега председателят на Върховния административен съд ще му върне "услугата" ­ времето ще покаже.

Във Варна пък упорито се говори, че г-жа Анелия Цветкова е в контакт със значима и известна трибуквена икономическа групировка, както и че отскоро се радва на нов луксозен апартамент в центъра на града и нова кола. 

Името на съдийката нашумя покрай обществените протести, водени от активисти на "Зелена Варна", заради това, че тя е реституирала градинката пред бл. 39 в елитния квартал "Чайка".

Вероятно и другите "фаворити" имат своите скрити и не чак дотам скрити качества. Всичко ще се разбере на 20 декември, когато думата за предложения ще има Константин Пенчев. Така или иначе съдилищата трябва да са структурирани до 1 януари 2007 г., а да приемат граждани от началото на март догодина. Всичко това означава, че "списъкът на Пенчев" ще е своего рода лакмус за промяната в родните съдебни среди. И то точно преди приемането ни в Европа.



Адвокати отличници изпревариха магистрати

Дъщерята на зам.-председателя на Народното събрание и водач на листата на Коалиция за България в Благоевградска област проф. Любен Корнезов се класира на първо място на националния конкурс за административни съдии. Десислава Корнезова е без конкуренция, след като изкара две шестици - на писмения и на устния изпит. С максимален бал от 12 точки в цялата страна са още седем юристи, като шестата позиция заема дъщерята на прокурор Камен Ситнилски - Мария. 

Десислава Корнезова обаче води класацията, тъй като има пълна шестица на държавния изпит и 5,92 от следването си.

Благоевградските адвокати изпревариха магистратите по успех на изпитите за административни съдии. С най-висок бал от 11,75 сред местните кандидати е адвокат Емилия Кабурова, която изкара 5,75 на писмения и 6 на устния изпит. Втора по успех е банкерската щерка Стоянка Пишиева (майката Благовеста Пишиева е директор на Райфайзенбанк), която е с бал 11,15 при оценки 5,25 и 5,90. Трета в класацията за Пиринско се нарежда адвокат Илонка Рашкова, която е с бал 11 при оценки 5 и 6. Четвъртото място заема окръжната съдийка Серафима Мадолева с бал 10,70 при оценки 5 и 5,70.

На пето място се нарежда адвокат Мария Даскалова с бал от 10,65, а на шеста позиция е зам.-председателят на Районен съд-Благоевград Ваня Вълкадинова, която е с бал от 10,50, след като изкара на писмения изпит 4,50 и 6 на устния. Следващите места в своеобразната стълбица на успеха се заемат от юристката на ДЛ - Симитли Калинка Младенска с бал 10,45, адвокат Бойка Юсева и съдия Миглена Йовкова са с еднакъв бал от 10,20, а зам.-председателят на Окръжен съд-Благоевград Катя Бельова е с бал 10. Кои от тях ще заемат деветте места в новия Административен съд в Благоевград, ще стане ясно след решение на ВСС. Висшите магистрати ще назначат и председателя, който ще бъде предложен от шефа на ВАС Константин Пенчев. 

Автор: Бетина Апостолова, вестник Вяра


 

Съдебно презареждане

Десислава, дъщерята на зам.-председателя на парламента

Любен Корнезов, е първа в класирането в конкурса за

административни съдии и с лекота бе одобрена от съвета. 

image

Снимка: Борислав Николов

Висшият съдебен съвет назначи 268 съдии накуп с конкурс,

но не и с безупречна обективност 

 

Висшият съдебен съвет два дни попълва щата на 28-те административни съдилища, които трябва да заработят от март догодина. Това на пръв поглед вътрешноведомствено събитие засяга всеки гражданин. Защото избраните ще трябва да решават споровете му с администрацията и да го бранят от своеволията й. Икономическите последици от един административен акт могат да са милиони левове. За да има доверие в съдебната власт, обществото трябва да познава лицата й и да им вярва. Дори и да е издържал с пълно отличие тежките изпити, никой със съмнителна репутация няма място в магистратурата.

Затова освен другото назначенията са и нелек тест за Висшия съдебен съвет. След като неведнъж се разтърсва от кадрови скандали с роднински и връзкарски назначения, използвайки вратичка в Закона за съдебната власт, ВСС сега има шанс да поизчисти имиджа си. Като се има предвид, че за административни съдии се назначават единствено магистрати, издържали успешно тежък двуетапен конкурс, на съвета не би трябвало да му е трудно. Затова и назначенията вървяха бързо и леко, без забележки, по реда на класирането и получаваха почти единодушно одобрение. Което направо си е новина. Все пак някои от решенията на съвета оставиха впечатление за недостатъчна обективност. Но благодарение на тайната на вота всеки от членовете може да натисне копчето по или без съвест, без да има за него някакви последствия.

Гласуваше се по оценки от изпитите, а не по съдилища. 947 юристи кандидатстваха за 268 места. Сред тях предимно действащи магистрати, адвокати и юрисконсулти. Първо бяха запълнени местата за София-град и област, Стара Загора, Перник, Хасково и Велико Търново. 

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев призна, че по време на конкурса депутати и министри са оказвали натиск в полза на някои от кандидатите.

Имало лобисти дори и от Европа, откъдето неведнъж идваха критики заради кадруването в съдебната система. Пенчев обаче не назова имена. Не стана и ясно дали "връзкарите" са издържали изпитите. Конкурсите за административни съдилища са първите всеобщи конкурси за магистрати. Те идват след промените в Закона за съдебната власт, които направиха състезанието задължително за всяко движение в системата - назначение, повишение, преместване. Може би ще са последните всеобщи, защото се очаква новият съдебен закон да премахне някои конкурси. 

Първа в класирането е дъщерята на зам.-шефа на парламента Любен Корнезов Десислава. Тя ще правораздава в София-град. Заради порочната кадрова практика на ВСС няма начин да не се появят съмнения около двете й пълни шестици на писмения и устния изпит. Факт е обаче, че Корнезова, която в момента е съдия в Софийския градски съд, е много уважавана от колегите си. За нея дори казват, че името на баща й повече й пречи, отколкото й помага. При това Корнезова влезе в система, като чинно се яви на конкурс за младши-съдия за разлика от други чеда на известни юристи.

В същия съд черната тога ще носи и дъщерята на зам.главния прокурор Камен Ситнилски - Мария. Тя е шеста в класирането, също с две пълни шестици, но с по-ниска оценка от дипломата си. 

Двете ще правораздават редом с бившия зам.правосъден министър Марио Димитров. Той не получи толкова високи оценки, но все пак успя да се класира за столицата. Димитров, който в момента е главен секретар на Върховния административен съд, предизвика коментари с кандидатстването си. За него веднага се заговори, че е близък с шефа на ВАС Константин Пенчев и затова няма как да не бъде предложен от него за председател на новия съд. Други твърдят, че това няма да се случи. Предложенията за шефските места ще се правят тепърва.

Противно на очакваното, членовете на ВСС запазиха спокойствие, когато дойде ред да гласуват назначението на Валери Цветанов. Никой не включи микрофона си, за да го нападне или защити. Чуха се обаче отделни неприятни реплики по адрес на бившия шеф на Плевенския районен съд. Той бе изкарал прилични оценки и можеше да стане административен съдия, но не получи минимума от 13 гласа "за" в съвета. Цветанов се прочу скандално след убийството на плевенския сводник Марио Иванов през 2003 г. Тогава МВР обяви, че съдията е бил на една маса с убития минути преди разстрела. По-късно и срещу Цветанов бе стреляно, а ВСС го наказа дисциплинарно, като го премести за 3 години в Тутракан. 

По подобен начин ямболският адвокат Стоян Вълчев също не успя да стане административен съдия. За това се "погрижи" върховният съдия Панайот Генков, бивш председател на съда в Ямбол. Той разказа, че срещу Вълчев, докато е бил съдия, имало сигнали за нерегламентирани контакти с адвокатка и секретарката му. Тримата извършвали "антисъдебна дейност", с недомлъвки обясни Генков. "Имам резерви за моралните му качества", заключи съдията и само 6 души от ВСС подкрепиха Вълчев. Адвокатът обаче е решен да обжалва решението пред ВАС и е сигурен, че ще спечели, защото съветът няма мотиви за отрицателния си вот. "За мен такива сигнали няма", каза той пред "Сега".

В същото време Веселин Димитров от Пловдивския окръжен съд събра 15 гласа "за". През май т. г. той бе пратен на съд за присвояване в особено големи размери.

На практика процесът не е пречка той да бъде назначен. Отстраняването му от системата би се наложило едва след влязла в сила присъда, което може да е факт и след години. Делото срещу него е старо - разследването започва още през 1998 г. Многократно е спирано и прекратявано. Възобновено е преди 2 години. Според обвинението в периода октомври 1994 г. - март 1997 г. Димитров като изпълнителен директор на Търговски център "Илиянци" на три пъти е присвоявал големи суми. Първата е над 36.7 млн. стари лв., втората - 100 000 долара, а третата - 417 713 долара. Ако вината на магистрата се установи в съда, го заплашват от 10 до 30 г. затвор. През 2005 г. ВСС свали имунитета на Димитров и разреши да му бъде повдигнато обвинение. Той бе и временно отстранен от длъжност. Разследването срещу него фигурираше в отчета за дейността на прокуратурата по сигналите за корупция на магистрати през периода 1999 г. - 2005 г. 

Интересно как ВСС ще мотивира отрицателния си вот за Марияна Мицова, която работи на митницата в ГКПП "Кулата". Никой от членовете на съвета не каза и дума срещу моралните й качества, но все пак един глас не й стигна, за да облече тогата. "Познавате ли я? Некоректно е. Митничарка, сигурно е лош човек", възмути се срещу предубежденията на колегите си председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров. Но не успя да промени вота.

Всеки от отхвърлените може да оспори решението на ВСС пред ВАС. Шансът да спечели обаче не е голям. Назначените пък трябва да се докажат с делата си, като правораздават бързо и справедливо и оправдаят доверието на съвета и високите си оценки. 

------ПО ЗАКОН

Според Административно-процесуалния кодекс на административните съдилища са подведомствени всички дела по искания за:

1. издаване, изменение, отмяна или обявяване на нищожност на административни актове;

2. обявяване на нищожност или унищожаване на споразумения по този кодекс;

3. защита срещу неоснователни действия и бездействия на администрацията;

4. защита срещу незаконно принудително изпълнение;

5. обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица;

6. обезщетения за вреди от принудително изпълнение;

7. обявяване на нищожност, обезсилване или отмяна на решения, постановени от административните съдилища;

8. установяване неистинността на административни актове 

СКАНДАЛ

Скандал с конкурса за административни съдии се оформи и заради грешна обява в "Държавен вестник", публикувана в края на август, когато срокът за подаване на документи вече бе изтекъл. Според нея ВСС организира конкурс за попълване на административните съдилища и първият етап ще се проведе на 29 октомври. Оригиналната обява за конкурса бе публикувана още на 8 август, а истинската дата на изпита всъщност е 29 септември. "Някой саботира конкурса. Това не може да е грешка. В двете обяви има текстови и графични разлики. Сменена е датата на конкурса, при това 29 октомври е неделя. Текстът е набиран отново, а не копиран", каза пред "Сега" шефът на ВАС Константин Пенчев. Но опасенията, че заради грешната обява може да настане пълно объркване и много хора да изпратят във ВСС документи за участие в конкурса и после пък, когато това им бъде отказано, могат да решат да обжалват пред ВАС, не се оправдаха.

Автор: Доротея Дачкова


 

Зам.-председателят на НС се оженил
за съученичка на сестра си

Корнезов обича жена си от разстояние

image

Ръководна роля на мъжа проповядва професорът

Случайността прави някои хора президенти. Към Любен Корнезов тя е била по-снизходителна - направила го само зам.-председател на парламента. За Бояна тази промяна не е решаваща. Тя продължава да си стои в шейсетквадратния панелен апартамент в Ямбол. Следва отговорната си участ на данъчен инспектор и не страда за нито един пропуснат коктейл, на който по съпружеска линия би могла да присъства. Ако застане до мъжа си, няма как светлините на прожекторите да не блеснат и върху нея. Все ще се получи някакво отражение. Но явно това не я блазни. Г-жа Корнезова е от изчезващия вече тип хомо сапиенс, който потвърждава ретроградната фраза, че скромността краси човека. 

Снимка публикувана във вестник Стандарт: По първи ямболци:

депутатът д-р Кенаров, Любен Корнезов, семейство Мамалеви и г-жа Кенарова

Вроденото чувство за справедливост основателно насочва ранния Любен Корнезов към правото. Две години обаче приемните комисии на Софийския университет са на друго мнение. Той си остава в родния Ямбол, става апаратчик в тогавашното чудо на голямата химия - завода "Ямболен", и чака своя час. И докато чака, сестра му води на гости Бояна - съученичка от Техникума по хранително-вкусова промишленост. Между брата и приятелката моментално възниква дружба Тогавашният морал не позволявал повече. Родителите - също. Година-две по-късно бъдещият професор и доктор на науката става студент в Юридическия факултет, а възлюбената му - служителка в родния си град Мичурин. И изведнъж - парадокс. Корнезов - уж студент, уж в София, уж се заглежда в колежките си, а мислите му все край морето. Пекат се на плажа, реят се из вълните и надзъртат за Бояна. Видят ли я, подскачат от вълнение. В такава ситуация обикновено се отваря работа на гражданското, а малко по-късно и на родилния дом. В Мичурин се ражда Десислава, факт, който бащата, макар и от Германия, където е на студентска бригада, бурно приветства. Осем години по-късно Александър нароява фамилията и удовлетворява мечтата на баща си да има син. Ако трябва да бъдем точни, физическата раздяла редовно съпътства иначе духовно сплотеното семейство Корнезови. Изчисленията показват, че половината от тридесетте години съвместен живот Любен и Бояна не са били заедно. В това, разбира се, има и предимства: например реалната възможност да не си омръзнат или удоволствието да имат какво да си говорят, след като не са се виждали дълго време. С други думи, излиза, че разстоянието сближава. Не се е родил още този, който да каже каква е формулата за здраво семейство. Юристът знае своята: уважение, доверие и ръководна роля на мъжа. Той никога не дава заплатата на съпругата си, защото знае, че изтърват ли се финансите, се губи всичко. Два пъти г-н Корнезов е трябвало да напусне Ямбол за по-дълго време: веднъж, за да стане председател на Окръжния съд в Търговище, и втория, за да се отдаде на политиката в София. Семейното обсъждане на проблема се състояло от една дума, която произнасял той: Тръгвам. Уточнението е: Не знам кога ще се върна и дали ще се върна. Допълнителни въпроси няма, но в очите на Бояна съпругът прочита, че тя никога няма да застане срещу решението му. Ще го приеме, защото е негово, дори то да е спорно или даже неправилно. Случайно или не Десислава и Александър също завършват Юридическия факултет на Софийския университет. И двамата с отличие. Дъщерята вече е съдия в Софийския районен съд. Бащата казва, че чува добри неща за нея. Смутен е, че в някои черти от характера доста прилича на него. Дори го превъзхожда. Случва се вечер двамата да обсъждат въпроси от правораздаването, но никога тя не е търсила мнението му за конкретен случай. Той също не си е позволил да й подскаже каквото й да е решение. Професорът признава, че наследницата му вече го е надминала в познанията си във вещното право, но като цяло още не смята да се предава. Александър прилича повече на майка си. Мек и дипломатичен. Знае много езици, специализира европейско право в Белгия, обикаля света и дори е написал книга с впечатления от пътуванията си. Фамилията се събира главно на празници За по няколко дни. Вярно, г-н Корнезов често пътува до родния си край, но това винаги е свързано със срещи и работа. По-често се вижда със съпругата си за по едно кафе, а понякога дългът така го завърта, че дори не я и вижда. Той е откровен да си признае, че за него работата е на първо място в житейската му скала. Освен зам.-шеф на парламента проф. Любен Корнезов е и преподавател в Университета за национално и световно стопанство. Обича студентите си, но на изпити не се забелязва и капка от тази любов. Случвало се е някоя млада колежка да не може да въздържи чувствата си и възторжено да подскаже, че го харесва. Разбира се, той знае, че този порив никак не се връзва с белите му коси. Въпреки това не крие, че му е приятно. И всичко свършва дотам. Студентките за него са табу, както и разказите, и спомените за емоционалните истории преди брака.

Автор: Исак Гозес

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:




Гласувай:
1



1. zaw12929 - Какво намеквате?!
22.05.2008 17:36
Конфликт на интереси ли
Ако момичето е умно, трябва ли да страда зарди баща си? Или какво?
цитирай
2. анонимен - Desislava Kornezova
14.08.2010 08:29
The legal system in Bulgaria is paradox.Kornezova has not got the first and second years from law education.She start to study law in the Burgas free Unuversity and the reason for this fact is she could not pass the two simple an entrance examinations in Sofia Unoversity...What a brigth girl...She came like a parachute in Sofia Univercity in the third year then what kind of diplom she has ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822467
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031