Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2010 13:21 - Дом за техните деца и съпруги
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 4369 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 28.06.2010 07:40


Булгаристан хаберлер - ДОМ ЗА ТЕХНИТЕ ДЕЦА И СЪПРУГИ image  И жената на съдия Николай Урумов - социално слаба

Адвокат Здравка Урумова - съпруга на Николай Урумов от Върховния административен съд, се е сдобила по “бедност” с 470 кв. м в Ахтопол през 2007 г., установи разследване на “Труд”.

Три години по-рано - през 2004 г., с парцел от 469 кв. м баш до морето, но в Приморско, се урежда съдийската щерка Деница Урумова, която сега също е съдия.

Съпругата Здравка даже няма адресна регистрация в Ахтопол, но кметът на града Бисер Колев й издава фалшиво удостоверение, че е картотекирана като “нуждаеща се” от комисия. Далаверата е спряна от прокурор Катя Евтимова. По нейно настояване парцелът на Урумова е взет. А кметът Колев е осъден за документно престъпление.

Разследване на “Труд” установи, че фамилията на върховния съдия Николай Урумов е имала апетити не само в Приморско, но и в Ахтопол.

И докато в Приморско имот взема дъщерята Деница Урумова, сега съдийка, в Ахтопол с парцел по същата схема се е уредила съпругата адвокат Здравка Урумова. Самият Николай Урумов никъде не фигурира. Както и “събратята” му по бедна рода Панайот Генков, Андрей Икономов, Веселин Пенгезов, Йордан Иванов.

Но ахтополската история не минава заради бързата намеса на прокурор Катя Евтимова. Тя разпердушинва сделките с Урумова и с още 13 пришълци, мераклии за парцели край морето. Земите са върнати на общината, а кметът на Ахтопол Бисер Колев е осъден за документно престъпление.

 

Далаверата

През 2005 г. кметът на Царево Петко Арнаудов назначава комисия за картотекиране на граждани в Ахтопол (който е в община Царево) с “установена жилищна нужда”. Първоначално се иска те да имат адресна регистрация в общината не по-малко от 5 г., после Общинският съвет в Царево променя условието - за учредяване на право на строеж трябва само постоянен адрес в общината.

През ноември 2006 г. на заседание на комисията в Ахтопол, в която участва и кметът Бисер Колев, са разгледани няколко молби, сред които и тази на Здравка Урумова. Но тя и още трима - Борислав Дъбов, Стоян Лазаров и Марин Арабаджиев нямат адресна регистрация и комисията не ги картотекира.

В молбата си тогава Здравка Урумова е посочила, че живее под наем в Ахтопол и е приложила договора за наем.

Въпреки решението на комисията кметът Бисер Колев издава удостоверения, че Урумова и останалите трима са картотекирани “с установена жилищна нужда”. Общинарите в Царево проверяват само има ли издадени удостоверения и на заседание на Общинския съвет се гласуват имоти. Здравка Урумова взема 470 кв. м за 20 400 лв.

Но в Районната прокуратура постъпва сигнал от общински съветници и прокурор Евтимова се задейства мълниеносно. За нейната експедитивност говори и фактът, че на 22 ноември 2007 г. кметът вече е осъден. Проверката на Евтимова показва, че удостоверенията, издадени на Урумова, Дъбов, Арабаджиев и Лазаров са документи с невярно съдържание.

Прокурорката изготвя предложения до председателя на Общинския съвет-Царево и до кмета Арнаудов да отменят решенията си за отстъпените права на строеж. Решенията са отменени, Урумова и останалите връщат парцелите.

Бисер Колев се признава за виновен. Обяснява, че издал удостоверенията, понеже не смятал, че “ще има някакъв проблем” - процедурата щяла да финализира след формалното адресно регистриране в Ахтопол. Все пак заявява, че съжалява за случилото се.

Заради чистото си съдебно минало и липсата на имуществени вреди той е освободен от наказателна отговорност по чл.78а от НК и му е наложена глоба от 1500 лв.

Разследване за попълване на неверни документи е водено и срещу други петима получатели на парцели край морето.

Здравка Урумова не е сред тях - тя “честно” е посочила, че е само наемател. Не й е и трябвало, щом кметът я е уредил...

 

Приликите и разликите

В Приморско дъщерята Деница Урумова през 2004 г. получава 469 кв. м на нос Буруна, баш до морето, срещу 1829 лв. от тогавашния кмет Димитър Димитров.

След “свалянето” на Димитров през 2007 г. прокуратурата също е сигнализирана от сегашната кметица Лиляна Димова, но САМО за незаконни действия на кмета Димитров, без конкретни данни за получателите на апетитните парчета. Имената на “съдийската” рода постъпват едва в края на октомври 2009 г., когато е изтекла 5-годишната давност за преследване за неверни декларации. А и щателното издирване на регистър за ОПС-тата удря на камък - такъв не е открит в Община Приморско. Появява се чак в края на април 2010 г. Тогава се установява и че служителка в общината Калиопа Трендафилова е антидатирала молбите, прокурор Евтимова разпорежда разследване срещу нея. Материалите за кмета Димитров още през 2008 г. са препратени на Окръжна прокуратура - Бургас.

Вярно е, че името на прокурор Катя Евтимова изплува в “позорен” списък за несвършена работа заради “Бедните в Приморско”. Но е вярно, че един по един фактите заговориха друго. Утре Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъжда скорошното си решение Евтимова временно да оглави Районната прокуратура - Царево.

Във ВСС са разколебани - трябва ли да наказват един магистрат (защото свалянето, макар и от временен пост, е наказание), ако няма вина? Едва сега върховни магистрати научили и как е действала при подобен скандал в Ахтопол - без да е спъвана от “липсващи” документи. А проверка на Тома Комов от Инспектората на ВКП е установила: прокурор Евтимова добросъвестно е изпълнила задълженията си по скандала в Приморско.

Предстои да чуем отговора. “Труд” разбра също, че вчера спешно прокурор Евтимова написала справка до Борис Велчев за баталиите в Ахтопол.

 

Из справката на прокурор Катя Евтимова

По сигнал от Димо Иванов, Тодор Гондов и Николай Николов (първите двама общински съветници в гр. Царево) в РП-Царево беше образувана пр. преписка № 13/2007 г....

В сигнала се твърдеше, че неправомерно са били отстъпени права на строеж на лица, които не отговарят на условията по Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди...

... Комисията в гр. Ахтопол беше отказала картотекиране на Борислав Стоименов Дъбов, Здравка Иванова Урумова, Стоян Георгиев Лазаров и Марин Пламенов Арабаджиев, тъй като са нямали адресна регистрация в община Царево.

Кметът на гр. Ахтопол - Бисер Колев, обаче им бе издал удостоверения за картотекиране...

... В хода на проверката установих, че пет от лицата, включени в списъка за учредяване право на строеж - Мария Щерева, Емилия Миделиева, Дарина Куванджиева, Андрей Явруков и Димо Костадинов са попълнили декларации с невярно съдържание (престъпления по чл.313 от НК).

С решения на РС - Царево, на петимата беше наложено административно наказание глоба по чл.78а от НК...


 

Приморско - кварталът на магистратите

Нос Боруна, където съдия Деница Урумова вече е положила основите на хотела си, общински парцел край морето в Приморско като "крайно нуждаеща се" е получила и 86-годишната Елка Икономова, майка на съдията от ВАС Андрей Икономов.

"Приморско трябваше да се превърне в атрактивен туристически център, а за това бяха нужни постоянни жители. Привличахме ги, като им давахме отстъпено право на строеж, за да се задържат в града. Не ги знам всичките, които получиха общински парцели, на мен ми носеха само да подписвам документите накрая. Но си спомням, че разбърквахме имената и теглехме жребий кой терен на кого ще се падне. Между тях имало и магистрати. И какво от това"" - тази изповед е на бившия кмет на община Приморско Димитър Димитров, който три поредни мандата търгуваше влияние чрез раздаване на общински терени на съдии, прокурори, политици и генерали, пише бургаският в. „Десант“.

На 12 април изданието изнесе данни за младшия съдия от Благоевградския окръжен съд Деница Урумова (дъщеря на Николай Урумов от ВАС), която докато е била още студентка, получила право да строи "сграда за жилищна нужда" на най-красивото място в крайморския град " направо на скалите на Боруна. За целта магистратската щерка се регистрирала адресно на ул. "Стара планина" №7 през лятото на 2007 г. и цели 7 дни се водила жител на Приморско. Колкото да бъдат предвижени документите й на социално слаба. Като крайно нуждаеща се, Урумова получила 469 квадратни метра срещу символичната сума от 1829 лева на самия нос в курортното селище. В молбата си младата Деница е писала, че "дели жилищна площ с още 4 човека" на посочения от нея адрес, затова спешно трябва да се разшири.

Урумова се възползва от правото си на строеж и днес на Буруна в Приморско можете да видите жилищна сграда от няколко етажа в строеж, който напредва бързо, съобщи capital.bg.

И докато младши съдията (по документи) е гражданин в крайна жилищна нужда в община Приморско, тя закупува апартамент в съседното с. Лозенец, при това на изключително изгодна цена - 81 квадрата за 25 920 лева, или 320 лв. на кв.м. Продавач е фирмата „Лева груп“ (част от „Лев корпорация“, където мажоритарен собственик е приятелката на Алексей Петров - Ива Павлова). Управителят й Момчил Кръстев, задържан при операция „Октопод“, е освободен от съда, тъй като доказателствата на обвинението срещу него бяха оскъдни.

Друго интересно съвпадение е, че през 2006 г. майката на Деница Урумова - адвокат Здравка Урумова, получава също като крайно нуждаеща се правото на строеж върху 564 кв.м в съседната община Ахтопол. Заради това свое решение кметът на града е осъден за създаване на документ с невярно съдържание и Здравка Урумова така и не успява да се възползва от правото си. За 2007 г. Николай Урумов и съпругата му декларират пред Сметната палата, че имат близо 150 хил. лв. в брой или във влогове. Следващата година спестяванията им вече възлизат на близо 200 хил. лв.

Любопитен факт е, че през 2009 г. Николай Урумов декларира, че съпругата му е придобила два имота на морето - апартамент в морското село Лозенец от 71 кв.м, за който твърди, че е наследство, и апартамент в местността Алепу от 42 кв.м срещу сумата от 42 300 лева. Декларираното от Урумов обаче се разминава с данните от имотния регистър, където се вижда, че Здравка Урумова в действителност е закупила два апартамента от "ГБС Инвест" ЕАД. Единият струва 80 хил. лв. с площ от 74.5 кв.м и е в комплекса „Свети Тома“, а другият е от 48.6 кв.м, с цена 42 хил. лв. Защо Сметната палата и прокуратурата са проспали това разминаване, можем само да гадаем. Обаче към 2007 г. Деница Урумова е била в управлението на „Вършец инвест“ ЕАД, собственост на „Главболгарстрой холдинг“ " дружеството-собственик на „ГБС Инвест ЕАД“, от което майката на Деница закупува имотите си.

Бащата на Деница Урумова ръководи Трето отделение във ВАС. В него се разглеждат делата по Закона за общинската собственост - нормативния акт, който урежда процедурата, по която повечето от героите на тези текстове са получили имоти като крайно нуждаещи се.

В правната система „Апис“ при търсене на съдебни актове, съдържащи „Приморско“ и „Урумов“, се вижда, че за периода 2005-2010 г. Николай Урумов е бил докладчик по пет дела със страна община Приморско. Само един от тези казуси не е приключил в полза на общината - делото е било препратено по компетентност на друг съд. Подобна справка, естествено, не е изчерпателна.

Като председател на отделение Николай Урумов има редица правомощия по постъпващите при него дела и най-вероятно има резолюция по всяко от тях, по които страна е била община Приморско. Дали това е имало отношение към имотните начинания на роднините му в района, няма как да знаем.

Съдия Деница Урумова каза, че ще коментира случая след приключване на проверката във Висшия съдебен съвет. Баща й Николай Урумов беше по-лаконичен: „Моля ви се, не ме тормозете.“

Оказа се, че бъдещата съдийка обитавала един и същи адрес с майката на друг съдия от ВАС - Андрей Икономов. В различни години обаче. През април 2004 г. на прословутата улица "Стара планина" 7 била регистрирана (само на книга) и Елка Икономова. По това време тя е била на 80 години, но въпреки напредналата й възраст също получила право да строи край морето.

Молбата за кандидатстване за отстъпено право на строеж, подписана от възрастната жена на 12 януари 2004 година, съдържа и други любопитни подробности. Неизвестно защо, Елка Икономова посочила в текста и втори адрес, на който също се водила, че уж живее " на ул. "Ропотамо" №4. Проверка на ДЕСАНТ установи, че това е домашният адрес на бившата заместник-кметица по времето на Димитров и настояща общинска съветничка Маргарита Серафимова (която пък картотекирала през този период като крайно бедни себе си, сина си и свекърва си, и раздала на всички по един хубав парцел до дюните на северния плаж и в тузарския квартал на Приморско в местността Узунджата).

Независимо от съмнителните обстоятелства, посочени в молбата, майката на върховния магистрат се сдобила с 430 кв.м за сумата от 1677 лева. Теренът й се намира на 50 метра от този, на който Деница Урумова в момента строи хотел на 5 етажа.

"Това име Елка Икономова не ми говори нищо. Ако ме насочите да ми подскажете нещо, къде живее, с какво се занимава, мога и да се опитам да се сетя", заяви изненадващо Серафимова, която по документи в полицията се води хазяйка на Икономова.

Как точно Димитров е джуркал имената на оземлените през годините хора на закона, не знаем, но по необяснимо стечение на обстоятелствата съседка на Икономова в терен-близнак е дъщерята на Панайот Генков, който също е член на Върховен административен съд, сочат проверяващите. На 30 април община Приморско учредила отстъпено право на строеж на Ваня Панайотова Генкова върху общински имот - пак от 430 квадратни метра, и за същата сума от 1677 лв. В декларацията си това съдийско чедо пък посочило постоянен адрес на ул. "Странджа" 9А. Където тя, както и останалите магистратски роднини, никога не са живели реално. Този номер тогава, а и до ден-днешен, обитава мъж на име Димо Парушев, научи вестникът.

Пак "случайно" през същата година възрастната Икономова и младата Генкова решили за по-удачно да обединят терените си и на така уедрения парцел си построили огромен хотел. Половината апартаменти от който в момента са обявени за продажба.

Кой управлява в момента почивния комплекс, се опитахме да разберем от самия съдия Андрей Икономов.

"Това са глупости, моето име не е излизало никъде, затова не мога да имам отношение. Доколкото знам, майка ми ми беше казала, че ползва услугите на консултанти. Пък и тя е в отлично здраве жената (в момента Елка е на 86 години)", заяви той. След което добави, че е добре първо "да изчакаме да чуем заключенията на съответните органи".

ВКП и ВСС започнаха проверка как са били раздавани отстъпените права на строеж в Приморско през периода 2003"2007 г. и има ли замесени в скандалните сделки имена на магистрати. Тези на Елка Икономова, Ваня Генкова и Деница Урумова се знаят още от октомври миналата година, когато временна комисия на Общинския съвет в Приморско излезе с подробен доклад как и на кого са били неправомерно раздавани общински терени на първа линия до морето. Още тогава ОбС е изпратил копие на протокола в Районна прокуратура - Царево. Където обаче отказали да образуват предварително производство, защото "давността е изтекла". След което съветниците пратили сигнала до Върховна касационна прокуратура и лично до главния прокурор Борис Велчев, който разпределил проверката на върховния прокурор Мила Георгиева. Това станало в началото на тази година. Тъй като по подсъдимост случаят трябва да се гледа в Бургас, Георгиева, от своя страна, го препратила в Бургаска окръжна прокуратура. А тя самата останала само като наблюдаващ прокурор. В крайна сметка разследването било възложено на местен полицай в Приморско, който подходил към случая съвсем избирателно. От десетките примери за неправомерно възлагане на отстъпено право на строеж и незаконни заменки служителят си харесал само един, в който бившият кмет Димитър Димитров "оземлил" с общински терени семейството си.

Едва след публикацията "Бедна съдийка вдига хотел" през април ВКП разпореди нова проверка. Независимо от тях инспекция извършва в момента и етичната комисия на Висшия съдебен състав. Членове на комисията дошли да се запознаят на място с документацията в края на миналия месец, след което обаче изненадващо си дали отвод.

Имената, на които се натъкнали в архивите, били на техни приятели.

Един от тях - Андрей Икономов, председател на Пето отделение на Върховния административен съд от 2004 г., във ВАС е от 1998 г. и член на Висшия съдебен съвет, ще се запомни с две погубни за българската природа съдебни решения. През 2006 г. оглавяван от него тричленен състав на ВАС отмени статута на защитена територия на „Камчийски пясъци“. През юни 2007 година пък той прогласи заповедта за обявяване на природен парк "Странджа" от 1995 г. за нищожна и даде картбланш на инвеститори да изсипват бетон в защитената зона. И в двата казуса той използва едни и същи аргументи - а именно "неточни граници на парка".


 

Пенгезова-щерка би отбой за ПриморскоДеница Урумова единствена в спор с общината Понеделник, 21 Юни 2010, Бургас

Щерката на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов - Ана Пенгезова, сама се е отказала от правото си на строеж в Приморско. Магистратската щерка не предявява претенции и за връщане на платената цена за право на строеж.

Ана Пенгезова е подала декларация за отказа си в общината след призива на кмета Лиляна Димова към "бедните" магистратски роднини сами да се откажат. До този момент на призива се е отзовала само тя, съобщиха от общината.

Срещу друго социално слабо детенце на доскоро вездесъщия председател на отделение във Върховния административен съд, а иначе "беден" магистрат Николай Урумов - Деница Урумова, до края на седмицата от община Приморско ще предявят иск.

image
Върху терена на Деница Урумова има построена огромна сграда

Деница Урумова е и единствената социално слаба съдийка в Благоевград, която оспорва позицията на община Приморско и е подала жалба против заповедта на кмета, с която й се отказва удостоверение за степен на завършеност на сградата.

Твърде вероятно семейната среда е оказала своето влияние и тя, както високопоставения си баща съдия Николай Урумов и социално слабата си майка адвокат Здравка Урумова, се чувства издигната над Закона и устоите на социалистическия си морал.

По искане на кмета Лиляна Димова е започнала проверка за законосъобразността на строежа на Урумова и временния път до него. Предстои да бъде издадена и евентуална заповед за премахване при констатирани нарушения.

 

Разходка из булгаристанския печат: в-к ТРУД, в-к СТРУМА, в-к КАПИТАЛ и АСН




Гласувай:
8



1. анонимен - Невероятно,но факт!
01.07.2010 18:17
Трудно е да се коментира поведението на семейство Урумови.Все едно,че са забравили конституционните си клетви.Ако имах власт бих ги задължила да отстранят всички свои грешки,които са довели до грешки в съставени от тях съдебни решения,които не са в "името на народа".Тежко на тоз народ,в чието име извършват престъпления...
цитирай
2. анонимен - bIPPRyEZIfKt
03.07.2011 21:04
Stands back from the keyboard in aamezmnet! Thanks!
цитирай
3. анонимен - psZzDFuYdepNpklVw
04.07.2011 12:25
xP84Sc <a href="http://obuigrrdcdjv.com/">obuigrrdcdjv</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821881
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031