Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 14:05 - Комунизъм и правосъдие по гербаджийски
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 2390 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 13.07.2012 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Гербаджиите - реалната заплаха за националната
сигурност, вътрешния ред и правосъдието у нас?


Вчера Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

Днес в столицата над 150 души излязоха на протест в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова пред сградата на Висшия съдебен съвет в София. Голяма част от тях са нейни колеги, което превръща събитието в Първия протест на магистрати у нас!




Председателят на ДСБ Иван Костов определи уволнението на съдия Мирослава Тодорова като изпълняване на политическа поръчка от страна на Висшия съдебен съвет.
 

„Вчера за пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) изпълни политическа поръчка и компрометира отново себе си като съдебна власт“, заяви Костов вдекларация на „Синята коалиция“ в Народното събрание.

„С решението си да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите в България, ВСС предизвика остри реакции от съдиите, медиите и обществото, защото прилага двоен стандарт“, допълни Костов.

„ВСС уволнява един съдия за забавени мотиви по дела, прави забележка на друг за 43 сходни нарушения. За един съдия не приема мотива за натовареност, за друг приема мотива в зависимост от публичните им позиции“, е позицията на Синята коалиция.

„Месеци наред министър Цветан Цветанов води публична война с уволнената съдийка“, продължи Костов и допълни, че „под формата на загриженост за съдебната система министърът се разправя с неудобните за властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели“.

„Синята коалиция“ не пледира невинност на съдия Мирослава Тодорова“, категорични са от коалицията.

„Това не е наша компетентност. Премиерът Борисов набеди ВСС в провокация. Провокаторите са самият премиер и дясната му ръка Цветанов. Техните цели са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, второ, да внушат страх от бъдещи репресии. Синята коалиция предупреждава, че провокациите на управляващите спрямо независимата съдебна власт ще доразрушат българската съдебна система“, гласи още декларацията.


Плевнелиев: Поредно решение на ВСС със съмнения за необективност
Решението за отстраняването на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, взето от Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, предизвика серия от политически реакции в петък.

 

Президентът Росен Плевнелиев, който е във Варна, където присъства на Общото събрание на Варненския окръжен съд, каза пред журналисти, че "е обезпокоен от поредното решение на ВСС, което създава усещането и съмнения за степен на необективност".


Държавният глава посочи, че не може да не е притеснен, когато съдиите в страната протестират. Той каза още, че не може да навлиза детайлно в решенията на ВСС, но съмненията за необективност са проблем, който настоящият съвет произвежда до последните си дни.


Президентът поздрави участниците в събранието на съда, което трябва да излъчи две номинации за членове на ВСС. Според Плевнелиев Варненският съд може да се приема за модел за страната и подчерта, че присъствието му на събранието е доказателство за уважението му към системата и подкрепата му към магистратите.


"Новият ВСС ще е толкова силен и обективен, колкото общите събрания на съдиите по места се проведат прозрачно и ефективно", отбеляза президентът и призова магистратите да определят за членове на съвета "най-достойните, за да има ВСС добро лице пред българските граждани и пред Европа".

 


Синята коалиция: Провокаторите са премиерът и Цветанов

 

В серия декларации от парламентарната трибуна в петък лидери и представители на опозиционните политически сили остро осъдиха последиците от намесата на управляващата партия в работата на Висшия съдебен съвет и натиска й върху съдебната система.

 

"Вчера за пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) изпълни политическа поръчка и компрометира отново себе си като съдебна власт", заяви в декларация от името на Синята коалиция съпредседателят й и лидер на ДСБ Иван Костов.

 

"С решението си да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите в България, ВСС предизвика остри реакции от съдиите, медиите и обществото, защото прилага двоен стандарт", допълни лидерът на ДСБ. "ВСС уволнява един съдия за забавени мотиви по дела, прави забележка на друг за 43 сходни нарушения. За един съдия не приема мотива за натовареност, за друг приема мотива в зависимост от публичните им позиции".

 

"Месеци наред министър Цветан Цветанов води публична война с уволнената съдийка", продължи Костов. "Под формата на загриженост за съдебната система министърът се разправя с неудобните за властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели".

 

"Синята коалиция не пледира невинност на съдия Мирослава Тодорова. Това не е наша компетентност", наблегна Иван Костов.

 

"Премиерът Борисов набеди ВСС в провокация. Провокаторите са самият премиер и дясната му ръка Цветанов. Техните цели са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, второ, да внушат страх от бъдещи репресии", се казва в декларацията на Синята коалиция.

 

"Синята коалиция предупреждава, че провокациите на управляващите спрямо независимата съдебна власт ще доразрушат българската съдебна система", завършва декларацията.

 


От ДПС искат списък на всички съдии с просрочени дела

 

В изявление от името на ДПС зам.-председателят на движението Лютви Местан поиска да бъде огласен списък с всички съдии с просрочени дела. В него да пише за какъв срок за просрочени и колко са. На първо място в този списък да са съдии на ръководни длъжности.

 

"Това ще бъде ориентирът, по който да се оцени вчерашното решение на ВСС", каза Местан.

 

"Няма нищо по-опасно дори от съмнението, че някой може да има идеята да подчини съдебната власт на собствената си воля. Няма нищо по-опасно от организиран протест на съдии, които излизат на улицата, защото смятат, че зад акта на уволнение на техен колега стои политически интерес", заяви Местан.

 


Левицата видя мутации на властта от олигархична в тоталитарна

 

"Смущаващо е, когато след нарушение едни магистрати получават леки наказания и дори поощрения, а други да бъдат отстранявани. Не може законът да действа само когато някой има полза от него", каза от трибуната от името на Коалиция за България депутатът Янаки Стоилов.

 

"Днес в важно да направим равносметка прилагат ли се принципите на конституцията. За последните три години при управлението на ГЕРБ Конституционният съд е обявил като противоконституционни над 100 закона. Управляващите са рекордьори в нарушаването на европейската конституционност", отбеляза Стоилов.

 

"Политиката на ГЕРБ погазва основни трудови, социални и политически права на българите. В енергетиката, в управлението на отпадъците, в туризма. Така се облагодетелстват малцина, а обществото плаща по-скъп ток, лекарства и т.н.", се казва още в декларацията на левицата.

 

Според Янаки Стоилов ГЕРБ управлява "антиконституционно, антидемократично и антисоциално. Олигархичната форма на управление все повече преминава в тоталитарна форма на управление".




Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3836097
Постинги: 568
Коментари: 1072
Гласове: 19965
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930